טור אורח חיים ה

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
אורח חיים · יורה דעה · אבן העזר · חושן משפט
צפייה בדפוסים הישנים להגהה ולהורדה · מידע על מהדורה זו

<< | טור · אורח חיים · סימן ה (מנוקד) | >>

סימן זה ב: שולחן ערוך · לבוש · ערוך השולחן · שולחן ערוך הרב
ארבעה טורים באתרים אחרים:    תא שמעעל התורהספריאשיתופתא
דפים מכל רחבי ויקיטקסט שמקשרים לסימן זה

כוונה בברכות

מפרשים בהמשך הדף (שלימות: 75%):    בית יוסף ב"ח דרכי משה ד"מ הארוך דרישה פרישה

טור[עריכה]

ויכוין בברכותיו פירוש המלות שמוציא מפיו. ובהזכירו השם, יכוין פירוש קריאתו באל"ף דל"ת, לשון אדנות, שהוא אדון הכל. ויכוין עוד פירוש כתיבתו ביו"ד ה"א, לשון הויה, שהוא היה והוה ויהיה. ובהזכירו "אלהים", יכוין שהוא תקיף, אמיץ, אשר לו היכולת בעליונים ובתחתונים; כי "אֵל" – לשון כח וחוזק הוא, כמו: "ואת אילי הארץ לקח" (עזרא יז,יח).

בית יוסף[עריכה]

ויכוין בברכותיו פרוש המלות וכו' - מבואר הוא:

בית חדש (ב"ח)[עריכה]

ובהזכירו השם וכו' - הנה רבינו ז"ל הזהירנו על כוונת קריאתו וכתיבתו, ולא הורה לנו דין קריאתו. כי מקצתם קורים בפתח, ומקצתם קורין נוטה לצירי, וכן הוא מנהג האשכנזים. ומכל מקום הדבר פשוט, כשקורא השם הכתוב באל"ף דל"ת, שצריך לקרותו בפת"ח, כגון "א"ד (אדני) שפתי תפתח", "אתה גבור לעולם א"ד"; וכן בכל מקום שהוא כתוב בא"ד.

דרכי משה[עריכה]

כתב בהגהות מיימוניות פרק ד מהלכות תפילה, שצריך ליזהר שלא ידלוג שום תיבה, כאילו מונה מעות. וכן לא יבליעם, אלא יוציאם כולן בשפתיו. עד כאן לשונו, וכן הוא בסמ"ג.

פרישה[עריכה]

ויכוין בברכותיו פירוש המלות. כתיב: "שיוויתי ה' לנגדי תמיד". עיין מה שכתב הטור על זה בסימן צ"ח. ורמ"א מה שכתב על זה בריש סימן א שייך בדרישה. גם שייך לכאן מה שכתב הטור בסוף סימן ס"א שידקדק בכל אות וכו', שיפסיק ביניהן, כמו "ספרו בגוים" וכו', שלא בקריאת שמע בלבד אמרו שצריך לדקדק אלא בכל מילי (כמו שכתב הטור שם).