חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה
מראה
חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה מתוך
חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה, התשפ״ג–2023
תוכן עניינים
פרק א׳: הגדרות
הגדרות [תיקון: תשפ״ד־2]
בחוק זה –
”איש צוות“ – כל אדם הממלא תפקיד בכלי טיס של מוביל נוסעים הנוחת או העתיד לנחות בישראל או הממריא או העתיד להמריא ממנה;
”הערכה“ – עיבוד ממוכן של המידע שבמאגר נתוני הנוסעים באחת מהדרכים האלה, לשם מימוש אחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א):
(1)
הפעלת כלל חיפוש שהוגדר מראש;
(2)
יצירת כלל חיפוש חדש או עדכון כלל חיפוש קיים;
(3)
השוואה למידע ממאגר מידע אחר לשם אחת מהמטרות המנויות בסעיף 12(א);
”התאמה ביטחונית“ – כמשמעותה בסעיף 15 לחוק שירות הביטחון הכללי, התשס״ב–2002;
”ועדת החוץ והביטחון“ – ועדת החוץ והביטחון של הכנסת;
”חוק הגנת הפרטיות“ – חוק הגנת הפרטיות, התשמ״א–1981;
”חוק הכניסה לישראל“ – חוק הכניסה לישראל, התשי״ב–1952;
”כלל חיפוש“ – הוראה ממוחשבת, על בסיס מידע עובדתי או מומחיות מקצועית של המרכז, של רשות מוסמכת או של רשות מורשית, לחיפוש מגמות, דפוסים או מאפיינים של הנוסעים אל ישראל או ממנה, שיש חשש כי הם מקימים סיכון לגבי אחת מהמטרות המנויות בסעיף 12(א);
”מאגר מידע“ – כהגדרתו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות;
”מאגר מידע“ – (החל מיום 14.8.2025): כהגדרתו בחוק הגנת הפרטיות;
”מאגר נתוני הנוסעים“ – מאגר נתוני הנוסעים ונתוני הצוות שהוקם לפי סעיף 7(ב);
”מוביל נוסעים“ – מפעיל כלי טיס לשם הובלת נוסעים וכבודתם, בתמורה, אל ישראל או ממנה;
”מורשה גישה“ – כמשמעותו בסעיף 25, לרבות מורשה גישה מושאל;
”מורשה גישה מושאל“ – כמשמעותו בסעיף 13(ג)(2);
”המרכז“ – המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים שהוקם לפי סעיף 7(א);
”נוסע“ – אדם הנוחת או העתיד לנחות בישראל, או הממריא או העתיד להמריא ממנה, למעט אנשי הצוות;
”נתוני הנוסעים“ – פרטי המידע המפורטים בתוספת הראשונה, לרבות תיעוד שינויים שנערכו בפרטי המידע האמורים, שאסף מוביל הנוסעים במערכת לניהול הזמנות, במערכת לבקרת נוסעים או במערכת דומה, כחלק ממהלך עסקיו הרגיל, לגבי כל אחד מהנוסעים, לשם ניהול ועיבוד הזמנות נסיעה בטיסה מסוימת שהוא מפעיל אל ישראל או ממנה;
”נתוני הצוות“ – פרטי המידע המפורטים בחלקים א׳ ו־ב׳ בתוספת הראשונה, לגבי אנשי הצוות של טיסה מסוימת שמפעיל מוביל נוסעים אל ישראל או ממנה;
”קצין מוסמך“ – כהגדרתו בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ״ח–1998;
”ראש המרכז“ – כמשמעותו בסעיף 10(ג);
”רשות זרה“ – רשות במדינה זרה או גוף בין־לאומי, מהסוגים המפורטים בתוספת השנייה;
”רשות מוסמכת“ – כל אחת מהרשויות שלהלן:
(1)
שירות הביטחון הכללי;
(2)
המוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים;
(3)
משטרת ישראל;
”רשות מורשית“ – רשות מרשויות המדינה, המפורטת בתוספת השלישית;
”רשם מאגרי המידע“ – (תוחלף ביום 14.8.2025): רשם כהגדרתו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות;
”ראש הרשות להגנת הפרטיות“ – (החל מיום 14.8.2025): ראש הרשות כהגדרתו בחוק הגנת הפרטיות;
”שאילתה“ – עיבוד ממוכן של המידע שבמאגר נתוני הנוסעים על סמך מידע קודם שבידי רשות מוסמכת או רשות מורשית, אגב מקרה מסוים, בהתאם לסמכויותיה לפי דין, לשם מימוש אחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א);
”שלוחה“ – כמשמעותה בסעיף 22(א);
”השר“ – שר האוצר.
פרק ב׳: חובת מסירת נתוני הנוסעים ונתוני הצוות
חובת מסירת נתוני הנוסעים ונתוני הצוות
(א)
ראש המרכז רשאי לדרוש ממוביל נוסעים, בכתב, למסור למרכז את נתוני הנוסעים ונתוני הצוות לגבי הטיסות שהוא מפעיל אל ישראל או ממנה; נדרש מוביל נוסעים למסור מידע כאמור, יקים, בתוך 60 ימים ממועד קבלת הדרישה או במועד מאוחר יותר אם ננקב בדרישה, ממשק אלקטרוני קבוע בין מערכת ניהול ההזמנות, מערכת בקרת הנוסעים או מערכת דומה המשמשת לאותם צרכים, שהוא משתמש בהן, ובין מערכות המחשוב במאגר נתוני הנוסעים, לשם מסירת נתוני הנוסעים ונתוני הצוות במועדים ובאופן המפורטים לפי סעיף 3.
(ב)
הופעלה טיסה אל ישראל או ממנה כטיסה־בשיתוף בין שני מובילי נוסעים או יותר (code-sharing), תחול החובה למסירת נתוני הנוסעים ונתוני הצוות כאמור בסעיף זה, לגבי כלל הנוסעים ואנשי הצוות שעל כלי הטיס, על מוביל הנוסעים המבצע את הטיסה בפועל.
(ג)
התעורר צורך בלתי צפוי כי כלי טיס שלא יועד לנחות בישראל ינחת בישראל, ימסור מוביל הנוסעים את נתוני הנוסעים ונתוני הצוות אל המרכז, בסמוך ככל האפשר להיוודע דבר נחיתתו המיועדת בישראל.
(ד)
השר, באישור ועדת החוץ והביטחון, רשאי, בצו, לשנות את התוספת הראשונה, ובכלל זה להוסיף לפרטי המידע המפורטים בה או לגרוע מהם, ובלבד שלעניין הוספת פרטי מידע – יהיו פרטי המידע שיוספו כאלה הנאספים על ידי מוביל נוסעים במהלך העסקים הרגיל שלו, ובהתאם לקבוע באמנות בין־לאומיות או בתקינה בין־לאומית המונהגת על ידי ארגון התעופה הבין־לאומי (ICAO) כהגדרתו בחוק הטיס, התשע״א–2011; הוסף פרט מידע כאמור – יצוין בצו אם הוא פרט זיהוי מובהק כמשמעותו בסעיף 17(ב)(1).
מועד מסירת נתוני הנוסעים ונתוני הצוות ואופן מסירתם
(א)
מוביל נוסעים ימסור את נתוני הנוסעים ונתוני הצוות באמצעות תקשורת אלקטרונית מאובטחת, כשהם שלמים, מדויקים ועדכניים, בכל אחד מהמועדים האלה:
(1)
לא יאוחר מ־48 שעות לפני מועד ההמראה המיועד של הטיסה – את פרטי המידע המפורטים בחלקים א׳, ב׳ ו־ג׳ של התוספת הראשונה;
(2)
עם התייצבות נוסע לטיסה (check-in) – את פרטי המידע המפורטים בחלקים א׳ ו־ב׳ של התוספת הראשונה;
(3)
בסמוך לאחר סגירת דלתות כלי הטיס לשם המראתו, כך שלא ניתן עוד לעלות על כלי הטיס או לרדת ממנו – את פרטי המידע המפורטים בחלקים א׳, ב׳ ו־ג׳ של התוספת הראשונה.
(ב)
היה לעובד המרכז חשש סביר, במקרה מסוים, לאפשרות של פגיעה באחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א), רשאי הוא לדרוש ממוביל נוסעים למסור את פרטי המידע המפורטים בתוספת הראשונה לגבי נוסע או איש צוות מסוים, במועדים נוספים על המועדים הקבועים בסעיף קטן (א); קיבל מוביל נוסעים דרישה כאמור, ימסור את המידע המבוקש למרכז בסמוך ככל האפשר למועד קבלת הדרישה.
(ג)
(1)
(א)
מנהל המרכז, בהסכמת מנהל הרשות כהגדרתו בסעיף 2(א) לחוק רשות התעופה האזרחית, התשס״ה–2005, רשאי לתת הוראות באשר לאופן מסירת פרטי המידע שבתוספת הראשונה למרכז, ובכלל זה לאיכות הנתונים, דרך פירוטם והצגתם והאמצעים הדיגיטליים למסירת המידע (בפסקה זו – הוראות למסירת פרטי מידע).
(ב)
הוראות למסירת פרטי מידע יינתנו על בסיס מדריכי יישום, קווים מנחים ומסמכי תקינה אחרים בנושא התעופה האזרחית המקובלים על ארגון התעופה הבין־לאומי ICAO, כפי שיתפרסמו מזמן לזמן.
(ג)
הוראות למסירת פרטי מידע יובאו לידיעת מובילי הנוסעים באמצעות דואר אלקטרוני שיישלח לנציגיהם שמונו לפי סעיף 4, ויפורסמו באתר האינטרנט של המרכז, והן אינן טעונות פרסום ברשומות.
(2)
השר, בהתייעצות עם שר התחבורה והבטיחות בדרכים ועם שר הפנים, רשאי לקבוע תקנות לביצוע הוראות פרק זה, ובכלל זה לעניין אופן אבטחת המידע בעת העברתו.
מינוי נציג בישראל
(א)
מוביל נוסעים ימנה נציג בישראל מטעמו המורשה לפעול בשמו בהליכים משפטיים או מינהליים לפי חוק זה וכן לקבל בשמו ובעבורו כתבי בי־דין או הודעות ודרישות לפי חוק זה.
(ב)
מוביל נוסעים יודיע לראש המרכז או למי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז על מינוי נציגו, על החלפת נציגו בנציג אחר או על כל שינוי בפרטי ההתקשרות עם נציגו.
חובת יידוע הנוסעים בדבר העברת המידע
(א)
מוביל נוסעים יפרט בתנאי התובלה שהוא מפרסם, הודעה בכתב, בעברית ובאנגלית, בנוסח הקבוע בתוספת הרביעית; מוביל הנוסעים רשאי למסור את ההודעה, נוסף על הנוסח האמור, גם בשפה אחרת.
(ב)
שר התחבורה והבטיחות בדרכים רשאי, בצו, לשנות את התוספת הרביעית.
דרישת השלמת מידע ודרישת סידור מידע
(א)
ראה ראש המרכז או סגנו כי מוביל נוסעים הפר את חובתו למסור מידע לפי סעיף 2(א) או (ב), במועד אחד או יותר מהמועדים האמורים בסעיף 3(א) או (ג), רשאי הוא לדרוש, בכתב, ממוביל הנוסעים להמציא למרכז, במועד שיפורט בדרישה, את המידע הדרוש לגבי כל הנוסעים ואנשי הצוות שבטיסה מסוימת או לגבי אלה מהם שבעניינם לא נמסר המידע, והכול כפי שיפורט בדרישה (בחוק זה – דרישת השלמת מידע).
(ב)
ראה ראש המרכז או סגנו כי מוביל נוסעים מסר את המידע שלא בהתאם להוראות שנקבעו בתקנות לפי סעיף 3(ג), בלי שנתן טעם מספק לכך, רשאי ראש המרכז או סגנו לדרוש ממוביל הנוסעים, בכתב, למסור את המידע באופן שנדרש בתקנות כאמור (בחוק זה – דרישת סידור מידע).
פרק ג׳: המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים
הקמת המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים ומאגר נתוני הנוסעים
(א)
ברשות המיסים בישראל (להלן – רשות המיסים) יוקם המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים.
(ב)
המרכז יקים מאגר מידע של נתוני הנוסעים ונתוני הצוות וינהל אותו בהתאם להוראות חוק זה.
(ג)
הגישה למידע שבמאגר נתוני הנוסעים תהיה לפי הוראות חוק זה בלבד.
עצמאות המרכז
(א)
המרכז יהיה עצמאי בהפעלת סמכויותיו לשם מילוי תפקידיו, בהתאם להוראות חוק זה.
(ב)
תקציב המרכז ייקבע בתוכנית נפרדת בתחום הפעולה של רשות המיסים בתקציב המדינה; בסעיף זה, ”תוכנית“ ו”תחום פעולה“ – כהגדרתם בחוק תקציב שנתי כמשמעותו בחוק יסודות התקציב, התשמ״ה–1985.
מקורות המידע של מאגר נתוני הנוסעים
(א)
המרכז יקבל ממובילי נוסעים את נתוני הנוסעים ונתוני הצוות וישמרם במאגר נתוני הנוסעים.
(ב)
(1)
המרכז רשאי לקבל ולשמור במאגר נתוני הנוסעים מידע ממאגר מידע של רשות מוסמכת או של רשות מורשית (בחוק זה – מידע חיצוני), שיועבר למרכז על פי שיקול דעתן, לשם עיבודו, לטובת אחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א) בלבד.
(2)
מידע חיצוני שהועבר למאגר נתוני הנוסעים כאמור בפסקה (1), יישמר בו באופן שלא יאפשר גישה אליו אלא למורשה גישה מושאל מטעם הרשות המוסמכת או הרשות המורשית שהעבירה את המידע החיצוני, ולעובדי המרכז שהרשתה לכך הרשות המוסמכת או הרשות המורשית שהעבירה את המידע החיצוני.
(3)
רשות מוסמכת או רשות מורשית המוסרת מידע חיצוני רשאית להתנות את מסירת המידע החיצוני במחיקתו במועד מסוים או בתנאים אחרים לפי דרישתה.
(4)
הוראות פסקאות (2) ו־(3) לא יחולו על מידע חיצוני שהועבר למרכז מרשות האוכלוסין וההגירה והתקבל על ידה מכוח סמכויות לפי סעיף 8 לחוק הכניסה לישראל.
(ג)
המרכז רשאי לקבל ולשמור במאגר נתוני הנוסעים מידע שהתקבל מרשות זרה (בחוק זה – מידע זר), בין דרך כלל ובין במקרה מסוים.
(ד)
המרכז רשאי לקבל ולשמור מידע שהוא מוסמך לקבל לפי כל דין ממאגרי מידע אחרים, ובלבד שהמידע נוגע לאחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12.
עובדי המרכז
(א)
עובדי המרכז יהיו עובדי המדינה.
(ב)
עובדי המרכז לא יועסקו בכל תפקיד אחר ברשות המיסים מלבד תפקידם במרכז כל תקופת העסקתם במרכז.
(ג)
בביצוע תפקידיהם ובהפעלת סמכויותיהם לפי חוק זה יפעלו עובדי המרכז על בסיס אמות מידה מקצועיות ובלתי תלויות, לפי הוראות מי שמונה לעמוד בראש המרכז ובפיקוחו.
הממונה על הגנת הפרטיות במרכז [תיקון: תשפ״ד־2]
(א)
ראש המרכז, בהתייעצות עם ראש הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, ימנה אדם לתפקיד ממונה על הגנת הפרטיות במרכז (בחוק זה – הממונה על הגנת הפרטיות במרכז), בהתאם לתנאי כשירות והכשרה שראש הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, בהתייעצות עם ראש המרכז, יורה עליהם.
(החל מיום 14.8.2025): ראש המרכז, בהתייעצות עם ראש הרשות להגנת הפרטיות, ימנה אדם לתפקיד ממונה על הגנת הפרטיות במרכז (בחוק זה – הממונה על הגנת הפרטיות במרכז), בהתאם לתנאי כשירות והכשרה שראש הרשות להגנת הפרטיות, בהתייעצות עם ראש המרכז, יורה עליהם.
(ב)
לא תופסק כהונתו של הממונה על הגנת הפרטיות במרכז והוא לא יועבר מתפקידו אלא בהסכמת ראש הרשות להגנת הפרטיות (הסיפה תימחק ביום 14.8.2025): במשרד המשפטים.
(ג)
הממונה על הגנת הפרטיות במרכז לא ימלא תפקיד נוסף ולא יעסוק בעיסוק נוסף, למעט תפקיד הממונה על פניות הציבור כאמור בסעיף 19(ה), העלולים להעמיד אותו בחשש לניגוד עניינים במילוי תפקידו.
(ד)
המרכז יעמיד לרשות הממונה על הגנת הפרטיות במרכז אמצעים נאותים הדרושים למילוי תפקידו.
(ה)
הממונה על הגנת הפרטיות במרכז יפקח על היישום במרכז של הוראות לפי חוק זה שתכליתן הגנת הפרטיות וכן הוראות לפי חוק הגנת הפרטיות, לרבות הוראות והנחיות רשם מאגרי המידע לפי החוק האמור (בסעיף קטן זה – הוראות הגנת הפרטיות), ויונחה מקצועית בידי הרשות להגנת הפרטיות, ולשם כך יבצע, בין השאר, את כל אלה:
(החל מיום 14.8.2025): הממונה על הגנת הפרטיות במרכז יפקח על היישום במרכז של הוראות לפי חוק זה שתכליתן הגנת הפרטיות וכן הוראות לפי חוק הגנת הפרטיות, לרבות הוראות והנחיות ראש הרשות להגנת הפרטיות לפי החוק האמור (בסעיף קטן זה – הוראות הגנת הפרטיות), ויונחה מקצועית בידי הרשות להגנת הפרטיות, ולשם כך יבצע, בין השאר, את כל אלה:
(1)
יכין תוכנית עבודה שנתית שתובא לאישור ראש המרכז וראש הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, לפיקוח על קיום הוראות הגנת הפרטיות במרכז ולבירור הפרות של הוראה מהוראות הגנת הפרטיות (בסעיף קטן זה – תוכנית הפיקוח);
(החל מיום 14.8.2025): יכין תוכנית עבודה שנתית שתובא לאישור ראש המרכז וראש הרשות להגנת הפרטיות, לפיקוח על קיום הוראות הגנת הפרטיות במרכז ולבירור הפרות של הוראה מהוראות הגנת הפרטיות (בסעיף קטן זה – תוכנית הפיקוח);
(2)
יבדוק את נוהלי המרכז ומדיניותו בתחום הגנת הפרטיות והתאמתם להוראות חוק הגנת הפרטיות;
(3)
יברר הפרות של הוראות הגנת הפרטיות במרכז, מיוזמתו או על פי תלונה;
(4)
יקיים הכשרה והדרכה של עובדי המרכז בנושאים הנוגעים להוראות הגנת הפרטיות;
(5)
בכפוף להוראות אבטחת המידע והמידור החלות על המרכז – ידווח לרשות להגנת הפרטיות, בלא דיחוי, על ממצאים של פעולות הפיקוח, הבדיקה והבירור שביצע;
(6)
ידווח לראש המרכז על סיכונים וכשלים שאיתר בקשר להגנת הפרטיות במאגר נתוני הנוסעים, וימליץ על הפעולות שיש לנקוט בקשר לכך;
(7)
יקיים בקרה על אופן תיקון ליקויים שהתגלו בממצאי הפיקוח והבירור;
(8)
יגיש לראש המרכז ולרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים דין וחשבון שנתי על אופן ביצוע תוכנית הפיקוח ועל קיום הוראות הגנת הפרטיות במרכז.
פרק ד׳: מאגר נתוני הנוסעים
מטרות השימוש במידע שבמאגר נתוני הנוסעים
(א)
המידע שבמאגר נתוני הנוסעים ייאסף וישמש למטרות אלה בלבד:
(1)
זיהוי, מניעה, סיכול, חקירה או העמדה לדין בשל חברות בארגון טרור, פעילות טרור או עבירת טרור, לפי אחד מאלה:
(א)
(ב)
(ג)
(2)
אבטחת התעופה האזרחית אל ישראל וממנה, ובכלל זה הגנה על ביטחונם של הנוסעים אל ישראל וממנה מפני איומים ביטחוניים;
(3)
זיהוי, מניעה, סיכול, חקירה או העמדה לדין בשל עבירות שעונשן מאסר שלוש שנים או יותר, המנויות בתוספת החמישית;
(4)
מאבק בהגירה בלתי חוקית ושיפור ביקורת הגבולות בתחנות הכניסה לישראל, בהתאם לסמכויות הקבועות בחוק הכניסה לישראל;
(5)
הגנה על בריאות הציבור, באמצעות זיהוי, מניעה או טיפול באפשרות התפרצותן או התפשטותן של מחלות אפידמיות, כמשמעותן בסעיף 20 או בתוספת ב׳ לפקודת בריאות העם, 1940, או מחלה זיהומית המקימה סיכון משמעותי לחיי אדם.
(ב)
שר המשפטים, באישור ועדת החוץ והביטחון, רשאי, בצו, לשנות את התוספת החמישית, ובכלל זה להוסיף על העבירות הקבועות בה או לגרוע מהן, ובלבד שלא תיווסף אלא עבירה שעונשה מאסר שלוש שנים או יותר.
העברת מידע ממאגר נתוני הנוסעים והרשאות גישה אליו
(א)
מידע ממאגר נתוני הנוסעים לא יועבר אלא לפי הוראות חוק זה, לרשויות כמפורט להלן:
(1)
לרשות מוסמכת – לפי הוראות סימן א׳ לפרק ה׳;
(2)
לרשות מורשית – לפי הוראות סימן ב׳ לפרק ה׳;
(3)
לרשות זרה – לפי הוראות סימן ג׳ לפרק ה׳.
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), למימוש המטרה המנויה בסעיף 12(א)(4), יעמיד המרכז לרשותה של רשות האוכלוסין וההגירה את פרטי המידע המפורטים בחלקים א׳ ו־ב׳ בתוספת הראשונה, מייד עם קבלתם ממוביל הנוסעים.
(ג)
הרשאות הגישה למידע שבמאגר נתוני הנוסעים יהיו כמפורט להלן:
(1)
לעובדי המרכז – לשם מילוי תפקידם ובהתאם להרשאות שנתן ראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז;
(2)
לאחד מאלה, בהסכמת ראש המרכז (בחוק זה – מורשי גישה מושאלים):
(א)
מורשה גישה כמשמעותו בסעיף 25, ובעת פעילותו במרכז הוא יהיה כפוף להנחיות ולנהלים של ראש המרכז;
(ב)
נציג מוסמך כמשמעותו בסעיף 28, שהוצב במרכז מטעם רשות מורשית; מורשה גישה מושאל לפי פסקת משנה זו לא יועסק בכל תפקיד אחר ברשות המורשית מלבד תפקידו במרכז כל תקופת הצבתו במרכז, ויראו אותו לעניין תפקידיו, סמכויותיו וכפיפותו לפי חוק זה, כעובד המרכז;
(3)
לבעל מקצוע החיוני לפעילותו של המרכז, שאינו עובד המרכז ואשר לא ניתן למצוא לו תחליף מקרב עובדי המדינה, שראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז נתן לו הרשאת גישה אישית, המוגבלת למטרה ולתקופה שייקבעו בהרשאה; הרשאה לפי פסקה זו תינתן באופן שיצמצם ככל הניתן את מספר המורשים מכוחה ואת היקף המידע הנגיש להם; ראש המרכז רשאי לקבוע הנחיות בעניין מתן הרשאות לפי פסקה זו.
אבטחת מידע
לשם אבטחת המידע שבמאגר נתוני הנוסעים, יעשה המרכז שימוש במערכות תוכנה וחומרה מהימנות המקנות רמה גבוהה של זמינות ואמינות ומעניקות הגנה ברמה גבוהה מפני חדירה, גישה לא מורשית, דליפה, שיבוש, הפרעה או גרימת נזק למידע, למחשב או לחומר מחשב או מפני העתקתו של חומר מחשב שלא כדין, ויפעל לפי הוראות קצין מוסמך; בסעיף זה, ”חומר מחשב“, ”מחשב“ ו”תוכנה“ – כהגדרתם בחוק המחשבים, התשנ״ה–1995.
סודיות והגבלת העברת מידע
(א)
אדם שהגיע אליו מידע לפי חוק זה, לרבות מידע ממאגר נתוני הנוסעים או מידע משלוחה, תוצאות של עיבוד המידע שבמאגר נתוני הנוסעים או בשלוחה, מידע חיצוני וכן בקשה לעיבוד מידע, ישמור אותו בסוד, לא יעתיקו, לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש, אלא לפי הוראות חוק זה.
(ב)
אין בהוראת סעיף זה כדי לגרוע מהוראות כל דין, לרבות פקודות משטרת ישראל כהגדרתן בפקודת המשטרה [נוסח חדש], התשל״א–1971, לעניין החזקה, שמירה, העמדה לעיון או כל שימוש אחר, בחומר חקירה כמשמעותו בסעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ״ב–1982, או בראיות המוגשות, במסגרת ההליך הפלילי, לבית משפט.
עיבוד המידע שבמאגר נתוני הנוסעים ובחינת תוצאותיו
(א)
עובד המרכז שהורשה לכך או מורשה גישה מושאל רשאים לבצע הערכה של המידע שבמאגר נתוני הנוסעים; המרכז רשאי, בכפוף להוראות פרק ה׳, להעביר את תוצאות ההערכה לרשות מוסמכת או לרשות מורשית לשם מילוי תפקידיהן לפי דין.
(ב)
לבקשת רשות מוסמכת או רשות מורשית, רשאים עובד המרכז שהורשה לכך או מורשה גישה מושאל, לבצע הערכה או שאילתה.
(ג)
תוצאות הערכה או שאילתה כאמור בסעיפים קטנים (א) ו־(ב) לא יועברו למאגר מידע של רשות מוסמכת או של רשות מורשית, לא יוטמעו במאגר כאמור ולא תופעל על בסיסן סמכות לפי כל דין כלפי אדם, אלא לאחר שנבחנו באופן פרטני על ידי עובד המרכז או מורשה גישה מושאל, לפי העניין; מצא עובד המרכז או מורשה גישה מושאל כאמור כי תוצאות ההערכה או השאילתה, כולן או חלקן, דרושות לרשות מוסמכת או לרשות מורשית לשם מימוש סמכויותיה ותפקידיה שבתחום המטרות המנויות בסעיף 12(א), יעביר לרשות המוסמכת או לרשות המורשית את תוצאות העיבוד שנמצאו דרושות, והרשות שקיבלה את התוצאות רשאית להטמיען במאגר המידע שלה ולעשות בהן שימוש.
(ד)
עובד המרכז שהורשה לכך רשאי לבצע שאילתה שהגישה רשות זרה, בהתאם להוראות סימן ג׳ לפרק ה׳; עובד המרכז יבחן את תוצאות השאילתה באופן פרטני בטרם יעבירן לאותה רשות זרה.
(ה)
על אף האמור בסעיפים 12 ו־13, המרכז רשאי לנתח את המידע שבמאגר נתוני הנוסעים לשם הפקת נתון סטטיסטי, לטובת רשות מרשויות המדינה, על פי בקשתה ולשם מילוי תפקידיה, ובלבד שלא יימסר לרשות כאמור מידע מזוהה או ניתן לזיהוי על אודות אדם; בסעיף זה, ”מידע מזוהה או ניתן לזיהוי“ – מידע הכולל פרט מזהה של אדם או מידע שפרטים מזהים של אדם הופרדו ממנו אך ניתן במאמץ סביר לזהות את האדם שהמידע מתייחס אליו.
הגבלת תקופת שמירת המידע
(א)
נתוני הנוסעים ונתוני הצוות שהתקבלו לפי חוק זה יישמרו במאגר נתוני הנוסעים לתקופה מרבית של חמש שנים, ובתום התקופה האמורה – יימחק המידע.
(ב)
(1)
בתום שישה חודשים ממועד ההעברה האחרונה של נתוני הנוסעים ונתוני הצוות בטיסה מסוימת אל מאגר נתוני הנוסעים, בהתאם לסעיף 3, יוסתרו באופן ממוכן פרטי המידע המנויים בפרטים 1 ו־7 שבחלק א׳ בתוספת הראשונה ובפרטים 1, 3 עד 5, 7, 11 ו־14 שבחלק ג׳ בתוספת הראשונה, וכן פרטי מידע נוספים שיקבע השר בצו לפי סעיף 2(ד), אם קבע בו שיש בהם כדי לזהות באופן מובהק את האדם שהמידע מתייחס אליו (בחוק זה – פרט זיהוי מובהק).
(2)
ראש המרכז או מי שהסמיך לכך מקרב עובדי המרכז רשאי להתיר חשיפה של פרט זיהוי מובהק שהוסתר כאמור בפסקה (1), לעובד המרכז, או לרשות מוסמכת או לרשות מורשית שביקשו זאת, אם השתכנע כי החשיפה נדרשת לשם מילוי תפקידי המרכז לפי חוק זה או תפקידיה לפי דין של רשות כאמור, לפי העניין, והכול לשם מימוש אחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א).
(3)
התיר ראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז חשיפה של פרט זיהוי מובהק כאמור בפסקה (2), יעדכן על כך את הממונה על הגנת הפרטיות במרכז.
(ג)
על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו־(ב), רשות מוסמכת או רשות מורשית רשאית לשמור את תוצאותיה של הערכה או שאילתה שהוטמעו לפי חוק זה במאגר המידע שלה, בהתאם להוראות הדין החל על מידע שבידי אותה רשות מוסמכת או רשות מורשית.
תיעוד מערכות מאגר נתוני הנוסעים ופעולות עיבוד המידע בו
(א)
המרכז ישמור תיעוד של מערכות מאגר נתוני הנוסעים ושל הליכי העבודה המיושמים בו, ובכלל זה –
(1)
מספר מורשי הגישה מטעם כל אחת מהרשויות המוסמכות, כאמור בסעיף 25;
(2)
רשימת הנציגים המוסמכים מטעם כל אחת מהרשויות המורשות, כאמור בסעיף 28.
(ב)
המרכז ישמור תיעוד של פעולות עיבוד המידע שבוצעו במאגר נתוני הנוסעים, בדרך שתאפשר פיקוח ובקרה על אופן ביצוען, על מועד ביצוען ועל מבצע כל פעולה, ובכלל זה –
(1)
רשימת ההערכות שבוצעו לפי סעיף 16(א), והרשות המוסמכת או הרשות המורשית שאליה הועברו תוצאות כל הערכה כאמור;
(2)
רשימת השאילתות וההערכות שביקשו מהמרכז רשות מוסמכת או רשות מורשית, לפי סעיף 16(ב);
(3)
רשימת השאילתות שביקשו מהמרכז רשויות זרות, לפי סעיף 16(ד);
(4)
רשימת הניתוחים הסטטיסטיים שבוצעו לפי סעיף 16(ה).
(ג)
תיעוד כאמור בסעיף זה וכן תיעוד שיועמד לרשותו של ראש המרכז לפי סעיף 24(ג), יישמרו לתקופה של חמש שנים וישמשו לפיקוח ובקרה על פעילות עיבוד המידע במאגר נתוני הנוסעים ובשלוחות, וכן לבחינת שלמות המידע ואבטחתו; תיעוד זה יעמוד לרשותו של הממונה על הגנת הפרטיות במרכז.
זכות עיון במידע וממונה פניות ציבור
(א)
נוסע או איש צוות רשאי לעיין במידע על אודותיו שמסר למרכז מוביל נוסעים בהתאם להוראות פרק ב׳.
(ב)
המרכז יאפשר לנוסע או לאיש צוות לעיין במידע על אודותיו שמסר למרכז מוביל נוסעים, לפי בקשתו; מידע כאמור יועבר למבקש בשפת המקור שבה נמסר למרכז.
(ג)
לא יועבר לנוסע או לאיש צוות כל מידע חיצוני כמשמעותו בסעיף 9(ב) או כל מידע זר כמשמעותו בסעיף 9(ג).
(ד)
נוסע או איש צוות שקיבל לעיונו מידע כאמור בסעיף קטן (א), רשאי לבקש את תיקונו או את עדכונו.
(ה)
ראש המרכז ימנה מקרב עובדי המרכז ממונה על פניות הציבור ובכללן בקשות של נוסעים ואנשי צוות לעיין במידע כאמור בסעיף זה, ורשאי הוא למנות לתפקיד זה את הממונה על הגנת הפרטיות במרכז.
(ו)
האופן והתנאים והתשלום למימושה של זכות העיון במידע יהיו בהתאם להוראות שנקבעו לעניין זה לפי חוק הגנת הפרטיות, בשינויים המחויבים וככל שלא נקבע אחרת בחוק זה או לפיו.
ועדת היגוי
(א)
ראש המרכז יעמוד בראשה של ועדת היגוי, שבה יהיה נציג אחד מטעם כל אחת מהרשויות המוסמכות והרשויות המורשות, נציג מערך הסייבר הלאומי כהגדרתו בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ״ח–1998, וכן הממונה על הגנת פרטיות במרכז (בחוק זה – ועדת ההיגוי).
(ב)
ועדת ההיגוי רשאית –
(1)
להסדיר בנהלים את אופן הגשת בקשות להערכה או שאילתה מצד רשות מוסמכת או רשות מורשית, וכן את אופן העברת התוצאות של ההערכה או השאילתה;
(2)
להסדיר בנהלים מסירת משוב מרשות מוסמכת או רשות מורשית למרכז, בנוגע לאיכות תוצאות ההערכה או השאילתה שנמסרו להן ויעילותן;
(3)
לדון בנוהלי עבודה ותהליכי עבודה בשלוחות בהתאם להנחיית ראש המרכז, לרבות בעניין דיווח של מי שמונה לממונה על הגנת הפרטיות בשלוחה שברשות מוסמכת, כאמור בסעיף 24(ג), לממונה על הגנת הפרטיות במרכז;
(4)
להסדיר בנהלים את הדיווח של השלוחות לשם בקרה של המרכז, כאמור בסעיפים 23(ג) ו־25(ד);
(5)
להסדיר בנהלים את אופן הטיפול בבקשות להעברת מידע שהתקבלו מרשויות זרות ואת אופן העברת המידע אליהן, כאמור בסעיף 29(א);
(6)
להסדיר בנהלים את תיעוד פעולות עיבוד המידע שבוצעו במאגר נתוני הנוסעים, לפי סעיף 18(ב);
(7)
לדון באירועים חריגים שאירעו במרכז או בשלוחות ולנתחם;
(8)
לייעץ לשר בנוגע לשינוי התוספת הראשונה;
(9)
לדון בהצעות להתקנת תקנות לפי חוק זה;
(10)
לדון בכל נושא שראש המרכז או שניים לפחות מחברי ועדת ההיגוי ביקשו לקיים דיון לגביו.
(ג)
ועדת ההיגוי תקבע את סדרי עבודתה ואת סדרי דיוניה ורשאית היא להקים ועדות משנה או להסמיך את ראש המרכז לקיים דיונים מסוימים בהשתתפות חלק מחבריה.
(ד)
חברי ועדת ההיגוי שהם נציגי רשויות מוסמכות, יעבירו לרשויות המוסמכות המלצות שיידונו בוועדת ההיגוי בכל הנוגע לנוהלי אבטחת המידע בשלוחות.
(ה)
הוראות חוק חופש המידע, התשנ״ח–1998, יחולו על דיוני ועדת ההיגוי ונוהליה, אולם יראו דיווחים מטעם הרשויות המוסמכות כמידע שנוצר על ידיהן והוראות סעיף 14 לחוק האמור יחולו בעניינם.
פרק ה׳: סמכויות גישה למאגר נתוני הנוסעים והעברת מידע ממנו
סימן א׳: סמכויות גישה ועיבוד של רשות מוסמכת
רשות מוסמכת
רשות מוסמכת רשאית –
(1)
להקים ולהפעיל שלוחה של מאגר נתוני הנוסעים, ולעבד בה מידע, כאמור בסעיף 22;
(2)
לבקש מהמרכז לבצע הערכה או שאילתה, כאמור בסעיף 16(ב).
הקמת שלוחה ועיבוד מידע במסגרתה
(א)
רשות מוסמכת רשאית להקים בחצריה מיתקן מחשב נפרד ממאגרי המידע שלה, שבו תוכל לקבל מידע ממאגר נתוני הנוסעים ולמזגו עם מידע חיצוני ממאגרי המידע של אותה רשות מוסמכת (בחוק זה – שלוחה); המרכז רשאי להעביר מידע ממאגר נתוני הנוסעים לשלוחה.
(ב)
מורשה גישה מטעם הרשות המוסמכת, כמשמעותו בסעיף 25, והוא בלבד, רשאי לגשת לכלל המידע שבשלוחה ולעבדו, בכל רשות מוסמכת בהתאם לסמכויותיה ותפקידיה על פי דין, והכול בכפוף למטרות המנויות בסעיף 12(א).
(ג)
מידע ממאגר נתוני הנוסעים לא יועבר משלוחה אל מאגר מידע של רשות מוסמכת ולא יוטמע בו, ולא תופעל על בסיסו סמכות לפי כל דין כלפי אדם, אלא לאחר שעובד באופן ממוכן בהערכה או בשאילתה, ולאחר שמורשה גישה מטעם הרשות המוסמכת בחן באופן פרטני את תוצאות אותו עיבוד ממוכן; מצא מורשה הגישה כי תוצאות העיבוד, כולן או חלקן, דרושות לרשות המוסמכת לשם מימוש סמכויותיה ותפקידיה שבתחום המטרות המנויות בסעיף 12(א) – רשאית הרשות המוסמכת להטמיע במאגר המידע שלה את תוצאות העיבוד שנמצאו דרושות ולעשות בהן שימוש.
(ד)
רשות מוסמכת שהטמיעה במאגר מידע שלה תוצאות עיבוד מידע משלוחה כאמור בסעיף זה, רשאית להעבירן לאחר על פי סמכותה לפי דין, ובלבד שישמשו אך ורק למטרות המנויות בסעיף 12(א).
(ה)
המידע ממאגר נתוני הנוסעים יישמר בשלוחה לתקופה מרבית של שישה חודשים ממועד העברתו אליה, ובתום התקופה האמורה – יימחק; ואולם הרשות המוסמכת רשאית לשמור במאגר המידע שלה תוצאות עיבוד שבוצע בשלוחה, שנמצאו דרושות והוטמעו במאגר המידע של הרשות המוסמכת כאמור בסעיף קטן (ג), בהתאם להוראות הדין החל על מידע שבידיה.
הוראות נוספות לעניין שלוחה
(א)
העברת מידע אל שלוחה תיעשה באמצעות תקשורת אלקטרונית מאובטחת.
(ב)
נוהלי אבטחת המידע החלים במאגר נתוני הנוסעים, לרבות הוראות שקבע קצין מוסמך, יחולו גם בשלוחה; ואולם מי שעומד בראש רשות מוסמכת או מי שהוא הסמיך לכך רשאי להסדיר בהנחיות פנימיות דרישות מחמירות יותר באשר לאבטחת המידע בשלוחה.
(ג)
ראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז, ובלבד שנקבעה לו התאמה ביטחונית מתאימה, יקבל דיווחים מהשלוחות לשם בקרה על יישום הוראות חוק זה בשלוחות.
תיעוד מערכות השלוחה ופעולות עיבוד המידע בה
(א)
רשות מוסמכת תשמור תיעוד של מערכות השלוחה ושל הליכי העבודה המיושמים בה, ובכלל זה רשימה של מורשי הגישה מטעמה.
(ב)
רשות מוסמכת תשמור תיעוד של פעולות עיבוד המידע שבוצעו בשלוחה, בדרך שתאפשר פיקוח ובקרה על אופן ביצוען, על מועד ביצוען ועל מבצע כל פעולה.
(ג)
תיעוד כאמור בסעיף זה יישמר לתקופה של חמש שנים וישמש לשם פיקוח ובקרה על פעילות עיבוד המידע בשלוחה ולשם בחינת שלמות המידע ואבטחתו; תיעוד זה יעמוד לרשות הממונה על הגנת הפרטיות ברשות המוסמכת שימונה לעניין חוק זה, וכן לעיונו של ראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז, על פי דרישתו.
מורשה גישה למאגר נתוני הנוסעים מטעם רשות מוסמכת
(א)
מי שעומד בראש רשות מוסמכת ימנה עובד אחד או יותר מקרב עובדיה למורשה גישה למאגר נתוני הנוסעים מטעם אותה רשות מוסמכת.
(ב)
מורשי הגישה, והם בלבד, רשאים לגשת לשלוחה, כל אחד ברשות המוסמכת שבה הוא עובד.
(ג)
בקשה של רשות מוסמכת לבצע הערכה או שאילתה, לפי סעיף 16(ב), תועבר למרכז באמצעות מורשה הגישה מטעמה; תוצאותיה של ההערכה או השאילתה, לפי העניין, יועברו ממאגר נתוני הנוסעים אל השלוחה של אותה רשות מוסמכת וייבחנו על ידי מורשה הגישה מטעמה, כאמור בסעיף 22(ג).
(ד)
מורשה גישה מטעם רשות מוסמכת ידווח לראש המרכז או למי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז, ובלבד שנקבעה לו התאמה ביטחונית מתאימה, באופן תקופתי או על פי דרישה, בדבר העיבוד שבוצע בשלוחה.
הנחיות פנימיות
מי שעומד בראש רשות מוסמכת יקבע בהנחיות פנימיות את הגורמים הרשאים לבקש ולקבל מידע ממאגר נתוני הנוסעים או מהשלוחה, באמצעות מורשי הגישה מטעם אותה רשות מוסמכת.
סימן ב׳: העברת מידע לרשות מורשית
רשות מורשית
(א)
רשות מורשית רשאית לבקש מהמרכז לבצע הערכה או שאילתה, כאמור בסעיף 16(ב), לשם מימוש המטרות המנויות בסעיף 12(א).
(ב)
הממשלה, באישור ועדת החוץ והביטחון, רשאית לשנות את התוספת השלישית, ובלבד שלא תיווסף לרשימת הרשויות המורשות בתוספת האמורה אלא רשות מדינה שעיקר עיסוקה באחת או יותר מהמטרות המנויות בסעיף 12(א).
נציג מוסמך מטעם רשות מורשית
(א)
מי שעומד בראש רשות מורשית ימנה עובד אחד או יותר מקרב עובדיה לנציג מוסמך להעברת בקשות לבצע הערכה או שאילתה מטעם הרשות המורשית אל המרכז.
(ב)
בקשה של רשות מורשית לבצע הערכה או שאילתה תועבר למרכז באמצעות הנציג המוסמך מטעמה; תוצאות עיבוד המידע שיתקבלו במרכז בהמשך לבקשה יועברו לנציג המוסמך מטעם אותה רשות מורשית, לאחר שנבחנו כאמור בסעיף 16(ג).
סימן ג׳: העברת מידע לרשות זרה
העברת מידע לרשות זרה
(א)
ראש המרכז או מי שהוא הסמיך לכך מקרב עובדי המרכז, בין ביוזמתו ובין לפי בקשה מנומקת במקרה מסוים, רשאי להעביר מידע ממאגר נתוני הנוסעים או את תוצאות עיבודו של מידע זה לרשות זרה, לשם מילוי תפקידיה.
(ב)
העברת מידע לרשות זרה לפי סעיף קטן (א) תיעשה בהיקף המזערי המתחייב ותותנה בהתקיימות תנאים אלה:
(1)
השימוש במידע יהיה רק למטרה שלשמה נמסר, שהיא אחת מהמטרות המקבילות למטרות המנויות בסעיף 12(א), בהתאם לדין החל על הרשות הזרה;
(2)
הרשות הזרה התחייבה להגן על סודיות המידע ואבטחתו, אולם ניתן להעביר את המידע לגורמים אחרים בתוך המדינה המקבלת או הארגון המקבל לשם המשך הטיפול בחקירה, בהליך או בתיק שלשמם נמסר המידע;
(3)
המידע לא יועבר לרשות זרה במדינה נוספת אלא באישור מוקדם בכתב להעברתו לרשות זרה כאמור; על העברת מידע כאמור יחולו הוראות פסקאות (1) עד (3).
שמירת סמכויות להחלפת מידע עם רשות זרה
אין בהוראות סעיף 29 כדי לגרוע מסמכותה של רשות מוסמכת או מורשית –
(1)
להעביר מידע שהוטמע במאגר מידע שלה לפי סעיפים 16(ג) או 22(ג) לרשות זרה, ובלבד שהמידע נדרש לאחת מהמטרות המקבילות למטרות המנויות בסעיף 12(א), בהתאם לדין החל על הרשות הזרה, וכן שהעברת המידע תיעשה בהיקף המזערי המתחייב;
(2)
לבקש מידע מרשות זרה, בהתאם להוראות כל דין.
פרק ו׳: אמצעי אכיפה מינהלית
סימן א׳: הטלת עיצום כספי
הגדרות
עיצום כספי
הפר מוביל נוסעים הוראה מהוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן, רשאי המנהל להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות פרק זה, כמפורט להלן:
(1)
לא מילא אחר דרישת השלמת מידע כאמור בסעיף 6(א) – עיצום כספי בגובה מכפלת הסכום הבסיסי במספר הנוסעים ואנשי הצוות שלגביהם לא נמסר מידע, כפי שפורט בדרישה, ובלבד שסכום העיצום הכספי לא יעלה על 250,000 שקלים חדשים לגבי טיסה מסוימת;
(2)
לא מילא אחר דרישת סידור מידע כאמור בסעיף 6(ב) – עיצום כספי בגובה 100,000 שקלים חדשים לגבי טיסה מסוימת.
הודעה על כוונת חיוב
(א)
היה למנהל יסוד סביר להניח כי מוביל נוסעים הפר הוראה מההוראות לפי חוק זה, כאמור בסעיף 32 (בפרק זה – המפר), ובכוונתו להטיל עליו עיצום כספי לפי אותו סעיף, ימסור למפר הודעה על הכוונה להטיל עליו עיצום כספי (בפרק זה – הודעה על כוונת חיוב).
(ב)
בהודעה על כוונת חיוב יציין המנהל, בין השאר, את אלה:
(1)
המעשה או המחדל (בפרק זה – המעשה) המהווה את ההפרה, ומועד ביצוע ההפרה;
(2)
סכום העיצום הכספי והתקופה לתשלומו;
(3)
זכותו של המפר לטעון את טענותיו לפני המנהל לפי הוראות סעיף 34, וכי יראו את ההודעה על כוונת חיוב כדרישת תשלום אם המפר לא יממש את הזכות האמורה, כאמור בסעיף 35(ד);
(4)
הסמכות להוסיף על סכום העיצום הכספי בשל הפרה נמשכת או הפרה חוזרת לפי הוראות סעיף 36, ושיעור התוספת.
זכות טיעון
מפר שנמסרה לו הודעה על כוונת חיוב לפי הוראות סעיף 33, רשאי לטעון את טענותיו, בכתב, לפני המנהל, לעניין הכוונה להטיל עליו עיצום כספי ולעניין סכומו, בתוך 30 ימים ממועד מסירת ההודעה; המנהל רשאי להאריך את התקופה האמורה מטעמים מיוחדים שיירשמו.
החלטת המנהל ודרישת תשלום
(א)
המנהל יחליט, לאחר ששקל את הטענות שנטענו לפי סעיף 34, אם להטיל על המפר עיצום כספי, ורשאי הוא להפחית את סכום העיצום הכספי לפי הוראות סעיף 37.
(ב)
החליט המנהל לפי הוראות סעיף קטן (א) –
(1)
להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו דרישה, בכתב, לשלם את העיצום הכספי (בפרק זה – דרישת תשלום), ובה יציין, בין השאר, את סכום העיצום הכספי המעודכן ואת התקופה לתשלומו;
(2)
שלא להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו הודעה על כך, בכתב.
(ג)
בדרישת התשלום או בהודעה, לפי סעיף קטן (ב), יפרט המנהל את נימוקי החלטתו.
(ד)
לא טען המפר את טענותיו לפי הוראות סעיף 34, בתוך התקופה האמורה באותו סעיף, יראו את ההודעה על כוונת חיוב, בתום אותה תקופה, כדרישת תשלום שנמסרה למפר במועד האמור.
הפרה נמשכת והפרה חוזרת
(א)
בהפרה נמשכת ייווסף על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה, החלק העשרים שלו לכל שבוע שבו נמשכת ההפרה.
(ב)
בהפרה חוזרת ייווסף על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה, סכום השווה לעיצום הכספי כאמור; לעניין זה, ”הפרה חוזרת“ – הפרת הוראה מההוראות לפי חוק זה כאמור בסעיף 32, בתוך שנתיים מהפרה קודמת של אותה הוראה שבשלה הוטל על המפר עיצום כספי.
סכומים מופחתים
(א)
המנהל אינו רשאי להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים לפי סימן זה, אלא לפי הוראות סעיף קטן (ב).
(ב)
השר, בהסכמת שר המשפטים, רשאי לקבוע נסיבות ושיקולים שבשלהם יהיה ניתן להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים לפי סימן זה, ובשיעורים שיקבע.
סכום מעודכן של העיצום הכספי
(א)
העיצום הכספי יהיה לפי סכומו המעודכן ביום מסירת דרישת התשלום, ולגבי מפר שלא טען את טענותיו לפני המנהל כאמור בסעיף 35(ד) – ביום מסירת ההודעה על כוונת חיוב; הוגש ערעור לבית משפט השלום לפי סעיף 46 ועוכב תשלומו של העיצום הכספי בידי המנהל או בידי בית המשפט – יהיה העיצום הכספי לפי סכומו המעודכן ביום ההחלטה בערעור.
(ב)
סכומי העיצום הכספי הקבועים לפי סימן זה יתעדכנו ב־1 בינואר בכל שנה (בסעיף קטן זה – יום העדכון), בהתאם לשיעור שינוי המדד הידוע ביום העדכון לעומת המדד שהיה ידוע ב־1 בינואר של השנה הקודמת; הסכומים האמורים יעוגלו לסכום הקרוב שהוא מכפלה של 10 שקלים חדשים; לעניין זה, ”מדד“ – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
(ג)
המנהל יפרסם ברשומות הודעה על סכומי העיצום הכספי המעודכנים לפי סעיף קטן (ב).
המועד לתשלום
העיצום הכספי על המפר לשלם את העיצום הכספי בתוך 30 ימים מיום מסירת דרישת התשלום כאמור בסעיף 35.
הפרשי הצמדה וריבית [תיקון: תשפ״ד]
לא שילם המפר עיצום כספי במועד, ייווספו על העיצום הכספי, לתקופת הפיגור, הפרשי הצמדה וריבית כהגדרתם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ״א–1961 (בפרק זה – הפרשי הצמדה וריבית), עד לתשלומו.
ריבית שקלית ודמי פיגורים [תיקון: תשפ״ד]
(החל מיום 1.1.2025): לא שילם המפר עיצום כספי במועד, ייווספו על העיצום הכספי, לתקופת הפיגור, ריבית שקלית ודמי פיגורים, עד לתשלומו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, בשינויים המחויבים; בפרק זה –
”דמי פיגורים“ ו”ריבית שקלית“ – כהגדרתם בחוק פסיקת ריבית והצמדה;
”חוק פסיקת ריבית והצמדה“ – חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ״א–1961.
גבייה
עיצום כספי ייגבה לאוצר המדינה, ועל גבייתו תחול פקודת המסים (גבייה).
סימן ב׳: התראה מינהלית
התראה מינהלית
(א)
היה למנהל יסוד סביר להניח כי מוביל נוסעים הפר הוראה מההוראות לפי חוק זה, כאמור בסעיף 32, והתקיימו נסיבות שקבע ראש המרכז, בנהלים, באישור היועץ המשפטי לממשלה, רשאי הוא, במקום להטיל עליו עיצום כספי, לפי הוראות סימן א׳, למסור לו התראה מינהלית לפי הוראות סימן זה; בסעיף קטן זה, ”היועץ המשפטי לממשלה“ – לרבות משנה ליועץ המשפטי לממשלה שהיועץ המשפטי לממשלה הסמיכו לעניין זה.
(ב)
בקשה לביטול התראה מינהלית
(א)
נמסרה למפר התראה מינהלית כאמור בסעיף 42, רשאי הוא לפנות למנהל, בכתב, בתוך 30 ימים, בבקשה לבטל את ההתראה בשל כל אחד מטעמים אלה:
(1)
המפר לא ביצע את ההפרה;
(2)
המעשה שביצע המפר, המפורט בהתראה, אינו מהווה הפרה.
(ב)
המנהל רשאי להאריך את התקופה האמורה בסעיף קטן (א), מטעמים מיוחדים שיירשמו.
(ג)
קיבל המנהל בקשה לביטול התראה מינהלית לפי הוראות סעיף קטן (א), רשאי הוא לבטל את ההתראה או לדחות את הבקשה ולהותיר את ההתראה על כנה; החלטת המנהל תינתן בכתב, ותימסר למפר בצירוף נימוקים.
הפרה נמשכת והפרה חוזרת לאחר התראה
(א)
נמסרה למפר התראה מינהלית לפי הוראות סימן זה והמפר המשיך להפר את ההוראה שבשלה נמסרה לו ההתראה, יראו את ההפרה כאמור כהפרה נמשכת לעניין סעיף 36(א), והמנהל ימסור למפר הודעה על כוונת חיוב בשל ההפרה הנמשכת בהתאם להוראות סעיף 33, בשינויים המחויבים.
(ב)
נמסרה למפר התראה מינהלית לפי הוראות סימן זה והמפר חזר והפר את ההוראה שבשלה נמסרה לו ההתראה, בתוך שנתיים מיום מסירת ההתראה, יראו את ההפרה הנוספת כאמור כהפרה חוזרת לעניין סעיף 36(ב), והמנהל ימסור למפר הודעה על כוונת חיוב בשל ההפרה החוזרת, בהתאם להוראות סעיף 33, בשינויים המחויבים.
סימן ג׳: הוראות שונות
עיצום כספי בשל הפרה לפי חוק זה ולפי חוק אחר
על מעשה אחד המהווה כמה הפרות של הוראות לפי חוק זה המנויות בסעיף 32 או לפי חוק אחר, לא יוטל יותר מעיצום כספי אחד.
ערעור [תיקון: תשפ״ד]
(א)
על החלטה סופית של המנהל לפי פרק זה ניתן לערער לבית משפט השלום שבו יושב נשיא בית משפט השלום, בתוך 45 ימים מיום שנמסרה הודעה על ההחלטה.
(ב)
אין בהגשת ערעור לפי סעיף קטן (א) כדי לעכב את ביצוע ההחלטה, אלא אם כן הסכים לכך ראש המרכז או שבית המשפט הורה על כך.
(ג)
החליט בית המשפט לקבל ערעור שהוגש לפי סעיף קטן (א) לאחר ששולם העיצום הכספי לפי הוראות פרק זה והורה על החזרת סכום העיצום הכספי ששולם או על הפחתת העיצום הכספי, יוחזר הסכום ששולם או כל חלק ממנו אשר הופחת, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית מיום תשלומו עד יום החזרתו.
(החל מיום 1.1.2025): החליט בית המשפט לקבל ערעור שהוגש לפי סעיף קטן (א) לאחר ששולם העיצום הכספי לפי הוראות פרק זה והורה על החזרת סכום העיצום הכספי ששולם או על הפחתת העיצום הכספי, יוחזר הסכום ששולם או כל חלק ממנו אשר הופחת, בתוספת ריבית שקלית מיום תשלומו עד יום החזרתו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה לעניין ריבית זו, בשינויים המחויבים.
פרסום
(א)
הטיל המנהל עיצום כספי לפי פרק זה, יפרסם באתר האינטרנט של המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים את הפרטים שלהלן, בדרך שתבטיח שקיפות לגבי הפעלת שיקול דעתו בקבלת ההחלטה להטיל עיצום כספי:
(1)
דבר הטלת העיצום הכספי;
(2)
מהות ההפרה שבשלה הוטל העיצום הכספי, מועד ביצוע ההפרה ונסיבות ההפרה;
(3)
סכום העיצום הכספי שהוטל;
(4)
הופחת העיצום הכספי – הנסיבות שבשלהן הופחת סכום העיצום ושיעורי ההפחתה;
(5)
פרטים על אודות המפר, הנוגעים לעניין;
(6)
שמו של המפר – אם המפר הוא תאגיד.
(ב)
הוגש ערעור לפי סעיף 46, יפרסם המנהל בפרסום לפי סעיף קטן (א) גם את דבר הגשת הערעור ואת תוצאותיו.
(ג)
על אף האמור בסעיף זה, לא יפרסם המנהל פרטים שהם בגדר מידע שרשות ציבורית מנועה מלמסור לפי סעיף 9(א) לחוק חופש המידע, התשנ״ח–1998, וכן רשאי הוא שלא לפרסם פרטים לפי סעיף זה שהם בגדר מידע שרשות ציבורית אינה חייבת למסור לפי סעיף 9(ב) לחוק האמור.
(ד)
פרסום לפי סעיף זה בעניין עיצום כספי שהוטל על מפר יהיה לתקופה של ארבע שנים.
(ה)
השר רשאי לקבוע דרכים נוספות לפרסום הפרטים האמורים בסעיף זה.
פרק ז׳: הוראות כלליות
פיקוח בידי הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים [תיקון: תשפ״ד־2]
(א)
הרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים תפקח על הגנת פרטיותם של נוסעים ואנשי צוות ביישום הוראות חוק זה, ולשם כך יעמדו לרשותה הסמכויות המסורות לרשם מאגרי המידע לפי חוק הגנת הפרטיות.
(החל מיום 14.8.2025): הרשות להגנת הפרטיות תפקח על הגנת פרטיותם של נוסעים ואנשי צוות ביישום הוראות חוק זה, ולשם כך יעמדו לרשותה הסמכויות המסורות לראש הרשות להגנת הפרטיות לפי חוק הגנת הפרטיות.
(ב)
נוסע או איש צוות הרואה את עצמו נפגע מעיבוד מידע על אודותיו לפי חוק זה, רשאי לפנות בתלונה לרשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים.
דיווח לכנסת
(א)
ראש המרכז ידווח בכתב, מדי שנה, לוועדת החוץ והביטחון, על כל אלה, לגבי השנה שקדמה למועד הדיווח:
(1)
מספר הנוסעים ואנשי הצוות שמידע על אודותיהם נמסר למרכז;
(2)
מספר הבקשות לעיבוד המידע שהוגשו למרכז, ומספר העברות המידע שנעשו ממאגר נתוני הנוסעים ומהשלוחות, בחלוקה לפי כל אחת מהרשויות המוסמכות, הרשויות המורשות והרשויות זרות; ואולם דיווח כאמור בעניין בקשות של רשות מוסמכת, והפעילות בשלוחות שבחצריהם, ייכלל בחלק חסוי בדיווח;
(3)
אמצעי אכיפה מינהלית שהופעלו לפי הוראות פרק ו׳.
(ב)
לדיווח כאמור בסעיף זה יצורף גם הדוח השנתי שהגיש הממונה על הגנת הפרטיות במרכז לפי סעיף 11(ה)(8), ואולם חלקי הדוח העוסקים בשלוחות יהיו חסויים.
שמירת דינים
אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי חוק הכניסה לישראל.
ביצוע ותקנות
השר ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי, לאחר התייעצות עם שר המשפטים, להתקין תקנות לביצועו.
הנוסח שולב בחוק להסדרת הביטחון בגופים ציבוריים, התשנ״ח–1998.
הנוסח שולב בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש״ס–2000.
נהלים ראשונים
נהלים ראשונים לפי סעיף 20(ב)(3) עד (5) יוסדרו בתוך שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה; עד להסדרת נהלים על ידי ועדת ההיגוי, רשאי ראש המרכז לקבוע נהלים זמניים לפי הוראות הסעיף האמור.
תוספת ראשונה
(סעיף 1 – ההגדרות ”נתוני הנוסעים“ ו”נתוני הצוות“ וסעיפים 2(ד), 3(א) ו־(ב), 13(ב), 17(ב)(1) ו־20(ב)(8))
נתוני הנוסעים ונתוני הצוות
חלק א׳: נתונים המופיעים במסמך נסיעה של נוסע או של איש צוות
1.
שם מלא.
2.
אזרחות.
3.
מין.
4.
תאריך הלידה.
5.
המדינה המנפיקה את מסמך הנסיעה.
6.
כל מידע הנוגע לסוג מסמך נסיעה (דרכון, תעודת מעבר, תעודת מסע או מסמך נסיעה אחר שהוכר לפי חוק הכניסה לישראל).
7.
מספר מסמך הנסיעה ומועד פקיעתו.
חלק ב׳: נתונים הנוגעים לטיסה
1.
שם חברת התעופה.
2.
מספר הטיסה.
3.
התאריך והשעה של ההמראה.
4.
נמל המוצא שממנו ממריאה הטיסה ונמל היעד שאליו היא טסה.
5.
התאריך והשעה של הנחיתה.
חלק ג׳: נתוני ההזמנה של הנוסעים (Passenger Name Record – PNR)
1.
שמות כל הנוסעים הכלולים בהזמנה, מגדרם ומדינת אזרחותם.
2.
קוד PNR.
3.
כל כתובת.
4.
כל מספר טלפון או פקסימיליה המופיע ברשומת ה־PNR.
5.
כל כתובת דואר אלקטרוני המופיעה ברשומת ה־PNR.
6.
כל מידע על הכרטוס, לרבות מספר כרטיס טיסה, מועד הזמנת כרטיס הטיסה ואפיון כרטיס טיסה לכיוון אחד (one-way ticket).
7.
כל מידע על התשלום בעד כרטיס הטיסה, לרבות סכום התשלום, סוג אמצעי התשלום, ארבע הספרות האחרונות של מספר כרטיס האשראי וכתובת למשלוח קבלה.
8.
כל מידע על מסלול הנסיעה המלא בעבור קוד ה־PNR.
9.
כל מידע על מארגן הנסיעה, סוכן הנסיעות או סוכנות הנסיעות.
10.
כל מידע על סטטוס המסע של הנוסע, לרבות אישורי הגעה, סטטוס עלייה למטוס, סטטוס התייצבות או אי־התייצבות לטיסה.
11.
כל מידע בדבר השתייכות למועדון ”נוסע מתמיד“.
12.
מספר המושב וכל מידע אחר בנוגע למושב.
13.
מידע PNR מפוצל או מחולק.
14.
כל מידע המצוין בשדה ”הערות כלליות“ ומתייחס לפרט מהפרטים האחרים בתוספת זו, לרבות כל מידע על קטינים בלתי מלווים, ובכלל זה אלה: שם ומין הקטין; גיל הקטין; שפת הקטין; שם האפוטרופוס ופרטי ההתקשרות עימו בנקודת המוצא וזיקתו לקטין; שם האפוטרופוס ופרטי ההתקשרות עימו בנקודת היעד וזיקתו לקטין; סוכן בנקודת המוצא והיעד.
15.
מידע בדבר קוד טיסה־בשיתוף (code-share information).
16.
כל מידע בדבר כבודה נלווית בין שהיא כבודה רשומה ובין שהיא כבודת יד.
תוספת שנייה
(סעיף 1 – ההגדרה ”רשות זרה“)
סוגי רשויות זרות
1.
יחידת נתוני נוסעים (Passenger Information Unit – PIU) במדינה זרה, המקבילה בתפקידיה למרכז.
2.
אינטרפול (Interpol – International Criminal Police Organization) והמשטרות המסונפות אליו.
3.
אירופול (Europol – European Criminal Police Organization) והמשטרות המסונפות אליו.
4.
משטרה פדרלית או מדינתית, וכן משטרה מחוזית או עירונית הפועלת מכוח דין במדינה זרה.
5.
רשות תביעה של מדינה זרה או של גוף המנוי בתוספת זו.
6.
רשות או סוכנות מדינתית לאכיפת חוק פלילית במדינה זרה.
7.
משטרת גבולות ורשות הגירה במדינה זרה.
8.
רשות או סוכנות מדינתית העוסקת במאבק בטרור או בסיכול ריגול במדינה זרה.
9.
ארגון בין־לאומי לאכיפת חוק פלילית.
10.
רשות או סוכנות מדינתית במדינה זרה או ארגון בין־לאומי, שעיסוקם בהבטחת בריאות הציבור מפני התפרצותן או התפשטותן של מגפות או מחלות זיהומיות שיש בהן סיכון משמעותי לחיי אדם.
11.
רשות או סוכנות מדינתית במדינה זרה או ארגון בין־לאומי, מסוג שאינו מפורט בתוספת זו, ואשר מדינת ישראל התחייבה במסגרת הסכם או אמנה למסור להם מידע ממאגר נתוני הנוסעים או תוצאות עיבודו.
תוספת שלישית
(סעיף 1 – ההגדרה ”רשות מורשית“ וסעיף 27(ב))
רשויות מורשות
1.
רשות המיסים.
2.
רשות האוכלוסין וההגירה.
3.
משרד הבריאות.
4.
משרד התחבורה והבטיחות בדרכים.
תוספת רביעית
(סעיף 5)
נוסח ההודעה לנוסעים בדבר מסירת המידע
הרינו להודיעך כי חברת . . . . . . . . . . . . . . . . . . (שם חברת התעופה) מחויבת על פי חוק סמכויות לאיסוף ואבחון של נתוני נוסעים הנכנסים לישראל או היוצאים ממנה, התשפ״ג–2023 (להלן – החוק), להעביר נתונים שהצטברו בידיה במסגרת הזמנת כרטיס הטיסה, לידי המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים. נתונים אלה עשויים לשמש את הרשויות הקבועות בחוק למטרות ולשימושים הקבועים בחוק: מאבק בטרור, ביטחון התעופה, מאבק בפשיעה חמורה, שיפור מערך ביקורת הגבולות בתחנות הכניסה לישראל והגנה על בריאות הציבור. נתונים כאמור יישמרו לתקופות הקבועות בחוק. ניתן לקבל מידע נוסף, לרבות לעניין האמצעים להגנה על המידע וכן העתק של החוק, באתר האינטרנט של המרכז הלאומי לאבחון נתוני נוסעים.
תוספת חמישית
(סעיף 12(א)(3) ו־(ב))
עבירות שלצורך זיהוין, מניעתן, סיכולן, חקירתן, או העמדה לדין בשלהן ניתן לעשות שימוש במאגר נתוני הנוסעים
1.
עבירות מסוג פשע לפי חוק העונשין, התשל״ז–1977 (בתוספת זו – חוק העונשין), כמפורט להלן:
(1)
עבירות לפי סימן ב׳ לפרק ז׳ בחוק העונשין, למעט לפי סעיף 103 לאותו חוק;
(2)
עבירות לפי סימן ד׳ לפרק ז׳ בחוק העונשין;
(3)
עבירות לפי סעיף 144 לחוק העונשין;
(4)
עבירה לפי סעיף 169 לחוק העונשין;
(5)
עבירות לפי סימן י׳ לפרק ח׳ בחוק העונשין;
(6)
עבירות לפי סימן ד׳ לפרק ט׳ בחוק העונשין;
(7)
עבירות לפי סימן ה׳ לפרק ט׳ בחוק העונשין;
(8)
עבירות לפי סימן א׳ לפרק י׳ בחוק העונשין;
(9)
עבירות לפי סימן ד׳ לפרק י׳ בחוק העונשין;
(10)
עבירות לפי סימן ה׳ לפרק י׳ בחוק העונשין;
(11)
עבירות לפי סימן ו׳1 לפרק י׳ בחוק העונשין;
(12)
עבירות לפי סימן ז׳ לפרק י׳ בחוק העונשין;
(13)
עבירות לפי סימן ח׳ לפרק י׳ בחוק העונשין;
(14)
עבירה לפי סעיף 384א(א)(3) לחוק העונשין;
(15)
עבירות לפי סימן ג׳ לפרק י״א בחוק העונשין;
(16)
עבירות לפי סימן ה׳1 לפרק י״א של חוק העונשין;
(17)
עבירות לפי סימן ו׳ לפרק י״א בחוק העונשין;
(18)
עבירות לפי סימן ט׳ לפרק י״א לחוק העונשין;
(19)
עבירות לפי פרק י״ב לחוק העונשין.
2.
עבירות מסוג פשע לפי פרק ב׳ לחוק מאבק בארגוני פשיעה, התשס״ג–2003.
3.
עבירות מסוג פשע לפי סימן ב׳ לפרק ג׳ בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל״ג–1973.
4.
עבירות מסוג פשע לפי סעיף 40 לחוק שירותי תשלום, התשע״ט–2019.
5.
עבירות מסוג פשע לפי חוק איסור הלבנת הון, התש״ס–2000.
6.
עבירות מסוג פשע לפי פרק ב׳ בחוק המחשבים, התשנ״ה–1995.
7.
עבירה מסוג פשע לפי סעיף 12ב3 לחוק הכניסה לישראל.
8.
עבירות לפי סעיף 36(א) לחוק השתלת איברים, התשס״ח–2008.
9.
עבירות מסוג פשע לפי פרק ט׳ לחוק זכות יוצרים, התשס״ח–2007.
10.
עבירות מסוג פשע לפי סעיפים 32 ו־33 לחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, התשס״ז–2007.
11.
עבירות מסוג פשע לפי חוק למניעת הפצה ומימון של נשק להשמדה המונית, התשע״ח–2018.
12.
עבירות מסוג פשע לפי פרק ג׳ בחוק הטיס (עבירות ושיפוט), התשל״א–1971.
13.
עבירה לפי סעיף 211 לפקודת המכס.
התקבל בכנסת ביום ז׳ בניסן התשפ״ג (29 במרץ 2023).
- בנימין נתניהו
ראש הממשלה - בצלאל סמוטריץ׳
שר האוצר - יצחק הרצוג
נשיא המדינה - אמיר אוחנה
יושב ראש הכנסת
אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.