לדלג לתוכן

ביאור:בראשית ב ט

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
(הופנה מהדף ביאור:עצי גן עדן)

בראשית ב ט: "וַיַּצְמַח ה' אֱלֹהִים מִן הָאֲדָמָה כָּל עֵץ נֶחְמָד לְמַרְאֶה וְטוֹב לְמַאֲכָל; וְעֵץ הַחַיִּים בְּתוֹךְ הַגָּן וְעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע"



בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:בראשית ב ט.


עצי גן עדן

[עריכה]
מה הם עץ החיים ועץ הדעת טוב ורע? מה הקשר ביניהם? מדוע נזכרו דווקא שני עצים אלו בשמותם? ומה הם מסמלים?

1. יש מפרשים שאלו שני עצים פלאיים: עץ החיים הוא עץ שהאוכל ממנו זוכה בחיים ארוכים או חיי נצח, ו עץ הדעת טוב ורע הוא עץ שהאוכל ממנו זוכה בתכונה הנקראת דעת טוב ורע . ה' הצמיח בגן עדן את כל עצי הפרי הנחמדים למראה והטובים למאכל, שאינם נזכרים בשמותם כי הם מוכרים לנו, ובנוסף להם הצמיח שני עצים פלאיים שאינם מוכרים לנו, ולכן נזכרו בשמותם. הפרשה רומזת ששתי התכונות הללו הן שני ניגודים שהאדם צריך לבחור ביניהם: אדם הבוחר לדעת טוב ורע, להתעסק יותר מדי בלימוד ודעת, עלול להפסיד את החיים האמיתיים בעולם המעשה; גם האנושות, הבוחרת ללמוד ולדעת יותר מדי, עלולה בסופו של דבר לגלות תגליות מדעיות שיאפשרו לה להחריב את עצמה ואת העולם, ולהפסיד את החיים. להרחבה ראו: עץ החיים , דעת טוב ורע .

2. אך יש מפרשים שמדובר בעצים רגילים ומוכרים: "אילן שאכל ממנו אדם הראשון, רבי מאיר אומר: גפן היה, שאין לך דבר שמביא יללה על האדם אלא יין... רבי נחמיה אומר: תאנה היתה, שבדבר שנתקלקלו בו – נתקנו, שנאמר ויתפרו עלה תאנה... רבי יהודה אומר: חטה היתה, שאין התינוק יודע לקרות 'אבא' ו'אמא' עד שיטעום טעם דגן" ( בבלי ברכות מ. ) . לפי זה, עץ החיים הוא עץ שפירותיו מכילים אנטי-אוקסידנטים המאטים את ההזדקנות (מן-הסתם יש כמה עצים כאלה, וכולם נקראים בשם הכללי "עץ החיים"), ו עץ הדעת טוב ורע הוא עץ שפירותיו מכילים חומרים מעוררים המחדדים את השכל (ראו גם קטרת הסמים / חגי הופר ). הניגוד בין שני העצים מסמל, אולי, את העובדה הרפואית, ששימוש בחומרים מעוררים עלול לפגוע בבריאות ולקצר את החיים.

3. ויש מפרשים, שעץ הדעת טוב ורע היה עץ רגיל ללא כל השפעה על גופו או שכלו של האדם, וה' בחר בו באופן שרירותי על-מנת ללמד את האדם להתגבר על יצרו ולהבחין בין טוב לרע: " "לאדם נאסר לאכול מעץ הדעת. מקובלים אנו לחשוב כי פרי עץ הדעת היה פרי פלאי שהאוכל מפנו זוכה לידיעה מחודשת. אולם נראה שעץ הדעה היה עץ ככל העצים ופריו היה פרי רגיל. חז"ל ביטאו זאת בכך שזיהו את פרי העץ עם אחדים מהפרות המוכרים לנו, תאנה, חיטה, ענבים או אתרוג (תלמוד בבלי ברכות מ., בראשית רבה עז ז) . המפתח להבנת משמעות עץ הדעת נעוץ בשאלה, מדוע נטע ה' עץ בגן שנועד כולו להנאת האדם, ואסר עליו לאכול ממנו?: "כדי שיהא רואה אותו תמיד, וזוכר את בוראו, ומכיר שעול יוצרו עליו, ושלא תהא רוחו גסה עליו" (תדשא פרק ז) . העץ היווה נושא להתמודדות האדם בין שני הקטבים המרכיבים אותו, הרוח והחומר. המצווה לא לאכול מעץ רגיל זה, הייתה 'מצווה שמעית', בקיומה יקיים את רצון הבורא, ובהפרתה יחטא לו. עד שלא טעם אדם מפרי העץ לא ידע טעם חטא מהו, הפיתוי שבחטא היה עצם הרצון לחוש את החטא. ברגע שאכל האדם מפרי העץ התוודע לטעמו של חטא. מעשה פשוט זה פתח לפניו פתח לאורח חשיבה חדש, חשיבה חטאית, תרגום פעולותיו הישרות לאפשרות של פעולות חטאיות..." " ( עמוס גאולה, עשרה דורות מאדם עד נוח ) . העץ נקרא דעת טוב ורע על שם סופו - הוא לימד את האדם מה טוב ומה רע - טוב לשמוע בקול ה' ורע לעבור על מצוות ה'.

  • אולם, לפי פירוש זה קשה להסביר מהו עץ החיים; נראה יותר שמדובר בשני עצים שנותנים לאוכליהם תכונות מסויימות תכונת החיים ותכונת דעת טוב ורע.

4. ואפשר לפרש, על-דרך הדרש, עץ מלשון עצה: עץ החיים מסמל את העצות הטובות והמעשיות, המביאות את האדם לחיים טובים; ועץ הדעת טוב ורע מסמל את העצות התיאורטיות, שנותנות לאדם ידע בלבד, ללא כל תועלת מעשית, וכך מבזבזות את זמנו ואת חייו.

עֵץ הַחַיִּים

[עריכה]

אלוהים הצמיח את עץ החיים בתוך הגן, אבל לא אסר בפרוש על אדם לאכול ממנו. אלוהים אסר על אדם רק לא לאכול מעץ הדעת שבתוך הגן (ביאור:בראשית ב יז).
בצורה זאת אלוהים הסתיר את התכונות של העץ ולא היתה סיבה לאדם וחווה להתעניין בעץ. לאחר שחווה ואדם אכלו מעץ הדעת אלוהים אמר: "הֵן הָאָדָם הָיָה כְּאַחַד מִמֶּנּוּ, לָדַעַת טוֹב וָרָע, וְעַתָּה פֶּן יִשְׁלַח יָדוֹ וְלָקַח גַּם מֵעֵץ הַחַיִּים וְאָכַל וָחַי לְעֹלָם" (בראשית ג כב), ולכן אלוהים גרש אותם מהגן.

סביר שלעץ היה תפקיד, אחרת מה היה צריך לעשות אותו? אלוהים לבטח לא אכל מעץ החיים. אדם וחווה לא הספיקו לאכול. כידוע אלוהים אסף רק בני אלוהים מסוג זכר, לכן הם באו לבנות האדם, ככתוב: "יִּרְאוּ בְנֵי הָאֱלֹהִים אֶת בְּנוֹת הָאָדָם כִּי טֹבֹת הֵנָּה. וַיִּקְחוּ לָהֶם נָשִׁים מִכֹּל אֲשֶׁר בָּחָרוּ" (בראשית ו ב). מכאן נובע שבני האלוהים לא היו כאלוהים, והם אכלו מהעץ, וכך הם המשיכו לחיות זמן רב. עץ מוגבל בכמות הפירות, לכן ניתן להניח שהיו מספר מוגבל של בני אלוהים. ניתן להבין שלעץ היו תכונות רפואיות שתיקנו את הגנים של בני האלוהים ואפשרו להם חיים ארוכים ביותר.

עֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע

[עריכה]

העץ לא היה עץ של כל הידע העולמי. העץ היה מוגבל לדעת טוב ורע בלבד. אולם גם לוקח זמן רב ומאמץ רב כדי לדעת את כל הטוב והרע בעולם.

באיזה דעת מדובר?

כאשר גר רצה ללמוד את התורה כאשר הוא עומד על רגל אחת, הלל הזקן אמר לו: "דעלך סני - לחברך לא תעביד. זו היא כל התורה כולה, ואידך פירושה הוא, זיל גמור". כלומר: מה שעליך שנוא לא תעשה לחברך, זו (תמצית) כל התורה (על רגל אחת) והשאר פירוש הוא, לך ללומדו (בבלי מסכת שבת לא א), בהתבסס על הכתוב: "ואהבת לרעך כמוך" (ויקרא יט יח). החוק הזה הופך קבוצה של חיות הפועלות לפי "כל דְּאַלִּים גָּבַר" (בבלי בבא בתרא לד ב), לחברה מסודרת ואנושית .

סביר שאת זה למדה חווה באכלה מעץ הדעת.

ואמנם לפני שאדם וחווה אכלו מעץ הדעת אדם כבר "דָבַק בְּאִשְׁתּוֹ וְהָיוּ לְבָשָׂר אֶחָד" (ביאור: בראשית ב כג), אבל הם לא הרגישו אחריות אחד לשני. הם לא דאגו לטובת השני. אולם לאחר שחווה אכלה, היא מיד חשבה להעניק את הדבר האהוב עליה לבעלה, וכך הם ביחד עשו את החגורות (ביאור:בראשית ג ז) ונעשו שותפים בחברה אנושית.

טוֹב וָרָע

[עריכה]

רוב הדברים הטובים והרעים בחיי בני אדם באים מבן/בת זוג ומשפחתם (שבטם ועמם). את הדעת הזאת אלוהים הכין לאדם ואשתו, ואת זה הם למדו מיד כאשר שניהם אכלו מהעץ וגילו את אהבתם אחד לשני. כך אדם ואשה הפכו למשפחה, שזה הדבר החשוב ביותר לגידול הדור הבא.

תפקיד עץ הדעת

[עריכה]

עץ החיים היה מאוד חשוב לאלוהים, ייתכן שהמלאכים נזקקו לו. בנוסף היה חשוב לאלוהים שבני אדם לא יאכלו ממנו, כדבריו: "וְעַתָּה, פֶּן יִשְׁלַח יָדוֹ וְלָקַח גַּם מֵעֵץ הַחַיִּים, וְאָכַל וָחַי לְעֹלָם" (ביאור:בראשית ג כב), ולכן אלוהים גרש את אדם וחוה מהגן, ושם שומר על הדרך לעץ.

במספר רב של מקרים אלוהים עושה פעולה אחת שיש לה חשיבות להרבה נושאים. ייתכן שמטרת עץ הדעת היתה:

  1. להסתיר את עץ החיים, כי אלוהים אסר על אכילת עץ הדעת שבתוך הגן אבל לא הצביע עליו, ולכן אדם נזהר לא לאכל משני העצים.
  2. לוודא מתי בני האדם השלימו את לימודיהם והתפתחו להיות מעל החיות, מוכנים לדאוג לעצמם.
  3. ליצור מתנה שהאישה תתן לאדם, וכך הוא יגלה את אהבתה וישיב לה אהבה כדי להקים משפחה.
  4. ליצור עבירה שתצדיק את השליחה/גרוש מגן עדן.
  5. ליצור הזדמנות ללמד את בני האדם להתלבש.

הבילבול הגדול

[עריכה]

אלוהים יצר שני עצים מיוחדים ונטע אותם בתוך הגן.
אחר כך אלוהים, בלי להצביע על אחד משני העצים, אמר לאדם: "מִכֹּל עֵץ הַגָּן, אָכֹל תֹּאכֵל. וּמֵעֵץ הַדַּעַת טוֹב וָרָע לֹא תֹאכַל מִמֶּנּוּ, כִּי בְּיוֹם אֲכָלְךָ מִמֶּנּוּ, מוֹת תָּמוּת" (ביאור:בראשית ב טז-יז). כיוון שאדם לא ידע מי הוא העץ האסור בתוך בגן, הוא החליט לא לאכול משניהם, אבל הבין שיש סיכויים של 50% למות, אם אוכלים מעץ בתוך הגן.
אדם אמר לאישה בקשר לאיסור, והיא אמרה לנחש את מה שהיא הבינה: "מִפְּרִי עֵץ הַגָּן, נֹאכֵל. וּמִפְּרִי הָעֵץ אֲשֶׁר בְּתוֹךְ הַגָּן, אָמַר אֱלֹהִים, לֹא תֹאכְלוּ מִמֶּנּוּ וְלֹא תִגְּעוּ בּוֹ, פֶּן תְּמֻתוּן" (ביאור:בראשית ב-ג). האישה חשבה שאחד משני העצים בתוך הגן הוא עץ רעל ולכן יש סכנה למות ממנו. לא בטוח שהאישה ידעה שאחד העצים הוא עץ הדעת וזה העץ האסור.
הנחש הצביע על העץ, הסביר שזה עץ הדעת טוב ורע, ושהאוכל יהיה חכם כאלוהים, ולדעתו, האוכל לא ימות.

  • האישה חשבה שעץ הרעל הוא העץ השני, ובכלל למה שאלוהים ימנע מהם לדעת טוב ורע?
  • לאחר שהאישה אכלה ולא מתה מרעל, היא מיהרה לתת לאדם.
  • אחרי שאלוהים העניש את אדם ואשתו על שאכלו מעץ הדעת האסור, נוצר מצב שאלוהים אישר לאדם לאכול מהעץ השני, עץ החיים. אלוהים לא רצה לשנות את פקודתו, ולהראות שפקודת אלוהים אינה תקיפה, כפי שאחשורוש נזף באסתר: "כִּי כְתָב אֲשֶׁר נִכְתָּב בְּשֵׁם הַמֶּלֶךְ, וְנַחְתּוֹם בְּטַבַּעַת הַמֶּלֶךְ, אֵין לְהָשִׁיב" (ביאור:אסתר ח ח), לכן אלוהים היה חייב לשלוח/לגרש את אדם ואשתו מהגן (ביאור:בראשית ג כב-כד).

ראו גם:

[עריכה]

מאמרים נוספים - באדיבות גוגל

[עריכה]
  1. פרשת בראשית : ולהלן את אמר: ויצמח ה' אלהים מן האדמה. אמר רבי חנינא: להלן לגן עדן וכאן לישובו של עולם. תני ר' חייא: אלו ואלו לא צמחו, עד שירדו עליהם גשמים: ... ( cache )
  2. סיפור גן עדן בהשוואה למעמד הר סיני ולמשכן : ויצמח ה' אלהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל ועץ החיים בתוך הגן ועץ הדעת טוב ורע. קרשי המשכן וחלק מכליו נעשו מעצי שיטים. בראשית ב, יא ... ( cache )
  3. ריחוף על פני המים והבדלות בין מים למים: מחשבות על המים והבריאה : בלשון 'ועל הנחל יעלה על שפתו מזה ומזה כל עץ מאכל' (יחזקאל מז יב) מהדהדת לשון סיפור גן העדן ' ויצמח ה' אלהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל' (בראשית ב ... ( cache )
  4. זוהר בראשית - ספר הזוהר על התורה רבן שמעון בר יוחאי ספר הזהר זוהר... : באותו זמן ויצמח ה' אלהים מן האדמה כל עץ נחמד וגו', אבל בתחילה עד שימחו אלו, לא יורד מטר התורה, וישראל שדומים לעשבים ולאילנות לא יצמחו, וסוד הדבר וכל שיח ... ( cache )
  5. עץ הדעת חיטה היה / מרדכי כסלו : ויצמח ה' אלקים מן- האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל, ועץ החיים בתוך הגן ועץ הדעת טוב ורע" (ב, ח-ט). נראה שהסיבה לכך היא שפירות האילן נאכלים בדרך כלל חיים ... ( cache )
  6. Yeshiva.org.il- "מכל עץ הגן אכול תאכל..." : והאדמה, לעומתו, השיבה לו בעבותות של אהבה, והעניקה לו מפריה, מכוחה ומטובה - "ויצמח ה' אלוקים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל". אולם, חטא האדם. ... ( cache )
  7. כיצד האבולוציה הדרווינית יכולה להתאים לסיפור אדם וחווה? האם הם היו... : 16 אפריל 2010 ... מן- האדמה כל-עץ נחמד למראה וטוב למאכל ועץ החיים בתוך הגן ועץ הדעת טוב ורע: "(בראשית ב, פסוקים ז-י). אדם נוצר מעפר האדמה ואילו חווה מצלעו. ... ( cache )
  8. תזונה סינית - תפוח עץ - הפרי המבריא Aya's kitchen - המטבח של איה... : לפרי התפוח תפקיד מרכזי וחשוב בתרבות שלנו, לראשונה הוא מוזכר בסיפור גן עדן בספר בראשית "ויצמח יהוה אלוהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל ועץ החיים בתוך ... ( cache )
  9. ניסוך המים, כמי עדן : ויצמח ה' אלוהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל... אחת ממצוות חג הסוכות המתוארת במשנה סוכה פרק ד היא "ערבה למזבח". במהלך הטקס היו זוקפים ערבות בצדי ... ( cache )
  10. חיים ומוות: דרכו של עולם : ויצמח ה' מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל ועץ החיים בתוך הגן ועץ הדעת טוב ורע." (בראשית ב', ט') חכמינו טענו, כי האדם בחר לאכול מעץ הדעת, אף שנאסר עליו ... ( cache )
  11. דף קשר מספר 122 - פרשת משפטים : "ויצמח ה' אלקים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל" (בראשית ב, ט). לא די בכך שטוב הוא וטובים פירותיו למאכל, אלא אף נחמד למראה - "שהיו העצים יפים בקומתם ... ( cache )
  12. ריחוף על פני המים והבדלות בין מים למים: מחשבות על המים והבריאה : בלשון 'ועל הנחל יעלה על שפתו מזה ומזה כל עץ מאכל' (יחזקאל מז יב) מהדהדת לשון סיפור גן העדן 'ויצמח ה' אלהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל' (בראשית ב ... ( cache )
  13. הכרוב מגן האלוהים : ... המצמיח עצים ענפים, שיחים ופרחים מופלאים ג€“ "ויצמח ה' אלוהים מן האדמה כל עץ נחמד למראה וטוב למאכל ועץ החיים בתוך הגן ועץ הדעת טוב ורע. ... ( cache )
  14. אנציקלופדיה יהודית דעת - עץ החיים ועץ הדעת; : ועץ הדעת טוב ורע , היה פריו מוליד הרצון והחפץ שיבחרו אוכליו בדבר, או בהפכו לטוב או לרע, כמו אלוהים שהכה בידו לעשות כחפצו. ... ( cache )
  15. בראשית - הבלוג של יעקב אחד - תפוז בלוגים : אלהים הציב את האדם בגן-עדן, שם היו עץ החיים ועץ הדעת טוב ורע , אשר ממנו אלהים אסר על האדם לאכול." וַיְצַו יְהוָה אֱלֹהִים עַל-הָאָדָם לֵאמֹר ... ( cache )
  16. ממעמקים - כתב עת לספרות תפוח ג€“ כמיהה לגן עדן?; : 9 " ועץ הדעת טוב ורע ...", לעיתים זוהה כגפן, כתאנה, כחיטה, כתמר ואגוז ואולי אף כאתרוג או לימון, אך הזיהוי הרווח באמנות הנוצרית הוא עץ פרי התפוח. ... ( cache )

הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:עצי גן עדן


מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2010-10-01.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/tora/brejit/br-02-09