ביאור:שמות לג טו
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:שמות לג טו.
האולטימטום של משה
[עריכה](שמות לג טו): "וַיֹּאמֶר אֵלָיו 'אִם אֵין פָּנֶיךָ הֹלְכִים, אַל תַּעֲלֵנוּ מִזֶּה!'"
אמר משה אל ה': ' אם אתה לא הולך בעצמך עם כולנו יחד, אל תעלה אותנו מהמקום הזה !'
דקויות
[עריכה]פניך הם פני ה', המסמלים את נוכחותו והשגחתו. משה מבקש מה', שפניו ילוו את עם ישראל במסעו במדבר. לבקשתו הוא מצרף אולטימטום: "אם פניך לא הולכים איתנו - אנחנו לא עולים מכאן!". הדבר מזכיר את האולטימטום של חבקוק, ואחריו חוני המעגל, ש"עג עוגה" ועמד בתוכה ואמר שלא יזוז ממנה עד שה' יענה לו, (חבקוק ב א): "עַל מִשְׁמַרְתִּי אֶעֱמֹדָה וְאֶתְיַצְּבָה עַל מָצוֹר, וַאֲצַפֶּה לִרְאוֹת מַה יְדַבֶּר בִּי וּמָה אָשִׁיב עַל תּוֹכַחְתִּי"( פירוט ).
אבל הדרישה הזו אינה ברורה, שהרי בפסוק הקודם ה' כבר הבטיח למשה, (שמות לג יד): "וַיֹּאמַר ' פָּנַי יֵלֵכוּ וַהֲנִחֹתִי לָךְ'"( פירוט ); מדוע משה דורש את מה שה' כבר הבטיח?! כמה תשובות.
1. הבטחת ה' מתייחסת למשה בלבד: "פניי ילכו איתך, ינחו אותך, ויביאו אותך אל המנוחה". אולם משה, המנהיג הגדול והעניו מכל אדם, לא הסתפק בכך שה' יילך איתו בלבד; הוא לא הסכים להתבדל מעם ישראל ולהתעלות בלעדיהם; הוא יצר קשר בלתי-נפרד בינו לבין עם ישראל, כך שה' יהיה "חייב", כביכול, ללכת עם כל ישראל: "אִם אֵין פָּנֶיךָ הֹלְכִים, אַל תַּעֲלֵנוּ מִזֶּה": אני ועם-ישראל הולכים ביחד - אם אתה לא מתכוון ללוות את כולנו יחד, אל תעלנו מכאן בכלל, גם לא אותי לבדי (ע"פ אבן עזרא, מובא בפירוש רמב"ן) . בהמשך חיזק משה את בקשתו בטענה נוספת, (שמות לג טז): "וּבַמֶּה יִוָּדַע אֵפוֹא כִּי מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ אֲנִי וְעַמֶּךָ? הֲלוֹא בְּלֶכְתְּךָ עִמָּנוּ, וְנִפְלֵינוּ אֲנִי וְעַמְּךָ מִכָּל הָעָם אֲשֶׁר עַל פְּנֵי הָאֲדָמָה": אם תלך רק אתי, זה לא ייוודע ויתפרסם בעולם, כי בכל העולם יש אנשים מיוחדים, משכמם ומעלה, שמתקרבים אל ה'. אולם אם תלך עמנו , עם כולנו, זו תהיה הוכחה לייחוד שלי ושל עמך, שהרי בזכותי אתה הולך לא רק איתי אלא עם כל עמי. ראו הויכוח על הליכת פני ה' עם ישראל .
2. הבטחת ה' "והניחותי " מתייחסת למנוחה בארץ ישראל: "אניח לך מכל אויביך מסביב, באופן שתביאם לארץ בטח" (ספורנו) . אולם משה דרש שה' ילווה אותם גם בדרך: "אם אין פניך הולכים עתה, בעודנו חונים; אם אין פניך שסילקת הולכים אלינו לשכון בתוכנו, אל תעלנו מזה , כי טוב לנו שבת במדבר מהיכנס לארץ בזולת שכינתך, כי באופן זה נגלה ממנה מהר בלי ספק" (ספורנו) .
הקבלות
[עריכה]ישנם פסוקים נוספים שבהם משה כביכול "קורא את המחשבות" של ה', או להיפך. ראו טלפתיה בין ה' לבין משה .
תגובות
[עריכה]שמות לג טו: "וַיֹּאמֶר אֵלָיו אִם אֵין פָּנֶיךָ הֹלְכִים [עימנו לפנינו] אַל תַּעֲלֵנוּ מִזֶּה"
שמות כג כג: "כִּי יֵלֵךְ מַלְאָכִי לְפָנֶיךָ....... וֶהֱבִיאֲךָ אֶל הָאֱמֹרִי וְהַחִתִּי וְהַפְּרִזִּי וְהַכְּנַעֲנִי הַחִוִּי וְהַיְבוּסִי וְהִכְחַדְתִּיו"
אראל היקר
אתה פרשת את משמעות המילה פנים=כעס
ולא חשבת על משמעות אוֹר-הפנים
תהלים ד ז: "רַבִּים אֹמְרִים מִי יַרְאֵנוּ טוֹב נְסָה עָלֵינוּ אוֹר פָּנֶיךָ יהוה'"
תהלים מד ד: "כִּי לֹא בְחַרְבָּם יָרְשׁוּ אָרֶץ וּזְרוֹעָם לֹא הוֹשִׁיעָה לָּמוֹ כִּי יְמִינְךָ וּזְרוֹעֲךָ וְאוֹר פָּנֶיךָ כִּי רְצִיתָם"
תהלים פט טז: "אַשְׁרֵי הָעָם יוֹדְעֵי תְרוּעָה יהוה בְּאוֹר פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן"
-
למעשה אומר משה כמבקש מאלהים שפניו ילכו לפני עמו אז עמו יצליח בכל דרכיו
שמות יז ו: "הִנְנִי עֹמֵד לְפָנֶיךָ שָּׁם עַל הַצּוּר בְּחֹרֵב וְהִכִּיתָ בַצּוּר וְיָצְאוּ מִמֶּנּוּ מַיִם וְשָׁתָה הָעָם וַיַּעַשׂ כֵּן מֹשֶׁה לְעֵינֵי זִקְנֵי יִשְׂרָאֵל"
כאשר יהוה הולך לפניך אתה מצליח ואם חלילה מאחריך אתה לא מצליח
דברים כג טו:
"כִּי יהוה אֱלֹהֶיךָ מִתְהַלֵּךְ בְּקֶרֶב מַחֲנֶךָ לְהַצִּילְךָ וְלָתֵת אֹיְבֶיךָ לְפָנֶיךָ וְהָיָה מַחֲנֶיךָ קָדוֹשׁ וְלֹא יִרְאֶה בְךָ עֶרְוַת דָּבָר וְשָׁב מֵאַחֲרֶיךָ"....
עתה אני קורא לכל אנשי הימין אל תהיו כסילים לאמור תפציצו תפציצו אותם תירו בהם בנשק חי
זכרו את הפסוק הזה
תהלים מד ד: "כִּי לֹא בְחַרְבָּם יָרְשׁוּ אָרֶץ וּזְרוֹעָם לֹא הוֹשִׁיעָה לָּמוֹ כִּי יְמִינְךָ וּזְרוֹעֲךָ וְאוֹר פָּנֶיךָ כִּי רְצִיתָם"
לאמור כי רק בזכות אור פני יהוה אנחנו נושעים
תהלים פ ד: "אֱלֹהִים הֲשִׁיבֵנוּ וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה"
תהלים פ ח: "אֱלֹהִים צְבָאוֹת הֲשִׁיבֵנוּ וְהָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה"
תהלים פ כ: "יהוה אֱלֹהִים צְבָאוֹת הֲשִׁיבֵנוּ הָאֵר פָּנֶיךָ וְנִוָּשֵׁעָה"
- -- DAIAN SHEM, 2022-10-14 03:11:06
הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:האולטימטום של משה
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2022-10-16.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/tora/jmot/jm-33-15