לדלג לתוכן

ביאור:משלי ב ו

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

משלי ב ו: "כִּי ה' יִתֵּן חָכְמָה מִפִּיו דַּעַת וּתְבוּנָה,"

תרגום מצודות: כי ה' יתן לך חכמה מפיו - יגלה לך מסתרי החכמה, כאילו מפיו יאמר לך.

תרגום ויקיטקסט: - אם תתאמץ - תצליח להבין הכל! כי ה' נתן לאדם, כאשר נפח נשמת חיים מפיו לתוך גוף האדם, גם את הכישורים היסודיים של חכמה, דעת ותבונה; והוא ממשיך ונותן כשרונות אלו בכל רגע ורגע, למי שמתאמץ להשיג אותם.

/ ה' נתן לאדם מפיו את כישורי החכמה, הדעת והתבונה, ולכן יש להתייחס אליהם בחרדת-קודש ולהשתמש בהם ביושר ותום-לב, כי -


בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:משלי ב ו.


דקויות

[עריכה]

ניתן לפרש את הפסוק בהקשרו בשתי דרכים:

1. נימוק לקטע הקודם: "אם לבינה תקרא... אז תבין יראת ה'... כי ה' יתן חכמה". אם תשקיע ותעורר את הכישורים השכליים שלך, אז תצליח להבין גם את הרעיון הנשגב ביותר של יראת ה', שהרי ה' הוא שנתן לך את החכמה ואת כל שאר הכישורים השכליים שבעזרתם אתה מבין דברים. לפי זה, הפסוק רומז ליצירת האדם - לרגע שבו ה' נופח נשמת חיים מפיו לתוך גוף האדם (מדרש משלי); באותו רגע, ה' גם נותן לאדם את הכישורים היסודיים של חכמה, דעת ותבונה; והוא ממשיך לתת לו כשרונות אלו בכל רגע ורגע. כל שנשאר לאדם לעשות הוא, לעורר את אותם כוחות רדומים, ולהתגבר על הכוחות האחרים של פתיות, ליצנות וכסילות. אם יעשה כך, יוכל לדעת ולהבין גם את הדברים הנשגבים ביותר, כדברי חז"ל "יגעת ומצאת - תאמין!".

2. נימוק לקטע הבא: "כי ה' יתן חכמה... יצפון לישרים תושיה... לנצור אורחות משפט...": ה' הוא הנותן לאדם חכמה, והוא המלמד את האדם מפיו ונותן לו את הכישרון להשיג דעת ותבונה. ולכן יש להתייחס לכוחות אלו בחרדת קודש, ולהשתמש בהם ביושר ובתום-לב, שהרי ה' יצפון לישרים את הכישרונות המתקדמים יותר, כגון התושיה: "ואם השגתך קצרה וקטנה, הנה הודעתיך נאמנה, אם תשים לבך לעבודה לשמה, ותכוין אל הדרך הנכונה, כי הוא יתן חכמה, מפיו דעת ותבונה" (עקדת יצחק הקדמה).

3. רבים מחכמי ישראל פירשו את הפסוק בפני עצמו, כפסוק המלמד שהחכמה והתבונה תלויות בה', ולכן מי שרוצה להשיג אותן צריך לא רק ללמוד ולהשקיע, אלא גם לבקש רחמים מה' (ר' יהושע בן חנניא, בבלי נידה ע:, וכן מדרש משלי א א, וכן בתפילה קודם הלימוד שחיבר האר"י).




דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/ktuv/mj/02-06