תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית) מתוך ספר החוקים הפתוח

תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית), התשמ״ט–1989


ק״ת תשמ״ט, 782; תש״ן, 878; תשנ״ג, 992; תשנ״ה, 1410; תשנ״ז, 890; תשס״ב, 24; תשס״ג, 2; תשס״ד, 954; תשס״ה, 170, 875; תשס״ו, 1152; תשס״ז, 1080; תשס״ח, 1156; תשס״ט, 1346; תשע״א, 606; תשע״ג, 190, 191; תשע״ו, 1101; תשע״ח, 2767; תשע״ט, 1334; תשפ״א, 1615; תשפ״ג, 2310.

עדכון סכומים: להשלים..; ק״ת תשפ״ג, 828; תשפ״ד, 1070.


בתוקף סמכותי לפי סעיף 55א לחוק ניירות ערך, התשכ״ח–1968 (להלן – החוק) ולפי סעיף 130א לחוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ״ד–1994, בהתייעצות עם הרשות ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:


הגדרות [תיקון: תשנ״ז, תשס״ה, תשס״ו, תשע״ו]
בתקנות אלה –
”דרגה“ – אחת מארבע דרגות של תאגיד או של קרן, כמפורט בתוספת הראשונה ובתוספת השניה;
”קרן“, ”מנהל קרן“, ”שווי נקי של נכסי קרן“, ו”יום מסחר“ – כמשמעותם בחוק להשקעות משותפות בנאמנות, התשנ״ד–1994;
”מדד“ – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה;
”דוחות כספיים“ – דוחות כספיים ביניים כהגדרתם בתקנות ניירות ערך (דוחות תקופתיים ומיידיים), התש״ל–1970 (להלן – תקנות דוחות תקופתיים ומיידיים), ודוח תקופתי כמשמעו בפרק ב׳ לתקנות דוחות תקופתיים ומיידיים, לפי הענין;
”חוק השקעות משותפות“ – חוק השקעות משותפות בנאמנות, התשנ״ד–1994;
”מועד הסיום“ –
(א)
(ב)
בתאגיד שפרק ה3 לחוק חל עליו – המועד שבו חדל להיות תאגיד חוץ או המועד שבו ניירות הערך שלו נמחקו ממסחר בבורסה;
(ג)
בקרן – מועד תחילת פירוק הקרן כמשמעותו בסעיף 107 לחוק השקעות משותפות, מועד מיזוגה עם קרן אחרת או מועד פיצולה לשתי קרנות חדשות כמשמעות שני מועדים אלה בסעיף 100 לחוק השקעות משותפות;
”מועד התחילה“ – בתאגיד מדווח – המועד שבו היו לראשונה ניירות ערך שלו בידי הציבור או שנרשמו למסחר בבורסה, בתאגיד שפרק ה3 לחוק חל עליו – המועד שבו הגיש את מסמך הרישום או המועד שקבעה הרשות על פי סעיף 35לג(1) לחוק, לפי הענין; בקרן – המועד שבו נרכשו לראשונה יחידות שלה על פי תשקיף.
אגרה שנתית [תיקון: תשנ״ה, תשנ״ז, תשס״ב, תשס״ג, תשס״ד, תשס״ה, תשס״ה־2, תשס״ו, תשס״ז, תשס״ח, תשס״ט, תשע״א, תשע״ג, תשע״ו, תשע״ח, תשפ״א, תשפ״ג]
(א)
תאגיד ומנהל קרן ישלמו ב־1 באוגוסט של כל שנה אגרה שנתית על פי תקנות אלה בעבור כל שנת כספים.
(ב)
תאגיד מדווח ישלם אגרה שנתית בסכום הקבוע בתוספת הראשונה לפי הדרגה שבה הוא מסווג.
(ג)
תאגיד שחלות עליו הוראות פרק ה3 לחוק, ישלם אגרה שנתית בשיעור מחצית הסכום הקבוע בתוספת הראשונה לפי הדרגה שבה הוא מסווג.
(ד)
בעבור שנת כספים שבה חל מועד התחילה או מועד הסיום שלו, ישלם תאגיד חלק יחסי של האגרה השנתית החלה עליו, השווה לסכום האגרה השנתית כשהוא מחולק ב־365 ימים ומוכפל באחד מאלה, לפי הענין: במספר הימים שממועד התחילה עד תום אותה שנת כספים, במספר הימים שמתחילת אותה שנת כספים עד מועד הסיום או במספר הימים שממועד התחילה ועד מועד הסיום.
(ה)
חל מועד התחילה של תאגיד אחרי 30 ביוני, ישלם את האגרה לאותה שנה ב־31 בינואר בשנת הכספים העוקבת; חל מועד הסיום של תאגיד, ישלם את האגרה לאותה שנת כספים תוך שלושים ימים ממועד הסיום.
(ו)
מנהל קרן ישלם לרשות, בשל כל קרן שבניהולו אגרה שנתית בסכום הקבוע בתוספת השניה, לפי הדרגה שבה הקרן מסווגת.
(ו1)
על מנהל קרן חוץ כהגדרתו בסעיף 113א לחוק השקעות משותפות שיחידותיה של קרן בניהולו מוצעות לציבור בישראל, יחולו הוראות אלה:
(1)
מנהל קרן חוץ ישלם לרשות, בשל כל קרן חוץ כאמור, אגרה שנתית בסכום הקבוע בתוספת השנייה לגבי קרן המסווגת בדרגה ג׳;
(2)
על אף האמור בפסקה (1), קרן חוץ כאמור ששווי יחידותיה שנרכשו בישראל אינו עולה על הסכום הקבוע לדרגה א׳ בתוספת השנייה, תשלם את סכום האגרה הקבוע לקרן המסווגת בדרגה זו; לעניין זה, ”שווי יחידות שנרכשו בישראל“ – שווי היחידות שהוחזקו בידי בעלי יחידות שרכשו אותן בישראל נכון ליום 31 בחודש דצמבר שקדם ליום תשלום האגרה, ויראו יחידות שנרכשו באמצעות מפיץ בישראל כיחידות שנרכשו בישראל; לעניין האגרה שתשולם במועד הראשון לאחר מתן היתר הרשות להצעת יחידות של כל קרן – שווי היחידות שנרכשו לאחר מתן היתר כאמור.
(ז)
נוהלה קרן רק בחלק משנת כספים ישלם מנהל הקרן בשל אותה קרן חלק יחסי של האגרה השנתית החלה על הקרן, השווה לסכום האגרה כשהוא מחולק ב־365 ימים ומוכפל במספר הימים באותה שנת כספים שבהם הקרן בניהולו. ואולם אם הועברה קרן לניהול של מנהל קרן אחר במהלך שנת כספים, ישלם מנהל הקרן שהקרן בניהולו ביום תשלום האגרה כאמור בתקנת משנה (א) או (ח), את האגרה בעד כל התקופה בשנת הכספים שבה נוהלה הקרן.
(ח)
חל מועד התחילה של קרן אחרי 30 ביוני ישלם מנהל הקרן את האגרה השנתית בשל אותה קרן ב־31 בינואר של שנת הכספים העוקבת; חל מועד הסיום של הקרן עד 30 ביוני, ישלם מנהל הקרן את האגרה בשל אותה קרן בעד אותה שנה, ב־31 בינואר של שנת הכספים העוקבת.
(ט)
לא שולמה אגרה שנתית במועד, ייתוספו עליה הפרשי הצמדה לפי שיעור עליית המדד מן המדד האחרון שפורסם לפני מועד התשלום עד המדד האחרון שפורסם לפני המועד שבו שולמה האגרה בפועל, וכן קנס בשיעור של 1% מסכום האגרה השנתית לכל חודש של איחור או חלק ממנו.
(י)
על אף האמור בתקנת משנה (ט), פחת משך האיחור בתשלום מחודש ימים, ייתוסף על סכום האגרה השנתית שטרם שולם קנס השווה לסכום של 1% מסכום האגרה כשהוא מחולק ב־30 ימים ומוכפל במספר ימי האיחור בתשלום.
(יא)
שולמה אגרה שנתית בסכום העולה על סכום האגרה השנתית לאותה שנה, תחזיר הרשות את סכום האגרה ששולם ביתר בתוספת הפרשי הצמדה לפי שיעור עליית המדד מן המדד האחרון שפורסם לפני מועד התשלום עד המדד האחרון שפורסם לפני מועד ההחזר ובתוספת ריבית ממועד התשלום עד מועד ההחזר, בתוך שלושים ימים מהמועד שבו התברר כי התשלום היה ביתר.
(יב)
על אף האמור בתקנת משנה (ו), מנהל קרן שבניהולו פחות מעשר קרנות, וששווי נכסיהן הכולל אינו עולה על 100,000,000 שקלים חדשים ישלם בעד כל קרן שבניהולו ששווי נכסיה אינו עולה על 10,000,000 שקלים חדשים, אגרה בגובה 70% מהסכום הקבוע בתוספת השנייה; התקשר מנהל קרן עם תאגיד מורשה, שאינו חברה השולטת במנהל הקרן או חברה בשליטת חברה כאמור, לשם ניהול תיק ההשקעות של קרנות בניהולו, יראו לעניין גובה האגרה שישלם מנהל הקרן בעדן את התאגיד כאילו היה מנהל הקרן של אותן קרנות.
(יג)
(הוראת שעה בשנות הכספים 2021 עד 2023): על אף האמור בתקנת משנה (ו), יראו ארבע קרנות ייעודיות כהגדרת קרן ייעודית בהוראה למנהלי תיקים, מנהלי קרנות נאמנות ונאמנים לקרנות נאמנות בנושא שירות תיקים 2.0, שהקים מנהל קרן ומנהלת חברה בעלת רישיון ניהול תיקים אחת, כמשמעותה בסעיף 8 לחוק הייעוץ, כאילו הן קרן אחת לעניין סכום האגרה השנתית.
(הוראת שעה בשנת הכספים 2025): על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנת 2025 יהיה בשיעור של 85% מן הסכום לפי תקנה זו, כפי שהשתנה לפי תקנה 4 [לתקנות העיקריות] ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של חמישה שקלים חדשים.
(יד)
(הוראת שעה בשנות הכספים 2023 ו־2024): על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנים 2023 ו־2024 יהיה בשיעור של 70% מן הסכום לפי תקנה זו, כפי שהשתנה לפי תקנה 4 [לתקנות העיקריות] ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של חמישה שקלים חדשים.
קביעת דרגה של תאגיד וקרן [תיקון: תשנ״ה, תשנ״ז, תשס״ה, תשס״ו, תשס״ט, תשפ״א]
(א)
דרגתו השנתית של תאגיד תיקבע בכל שנה לפי ההון העצמי בדוחותיו הכספיים לשנה הקודמת, ואילו דרגתו השנתית של תאגיד החייב בהגשת דוחות כספיים מאוחדים תיקבע לפי ההון העצמי שלו בדוחותיו הכספיים המאוחדים לשנה הקודמת; לענין תקנה זו – ”דוחות כספיים מאוחדים“ – כמשמעותם בתקנה 5 לתקנות ניירות ערך (עריכת דוחות כספיים שנתיים), התשנ״ג–1993.
(ב)
תאגיד שהתאגד בסמוך לפני מועד התחילה ואין לו דוחות כספיים לשנה הקודמת למועד התחילה, תיקבע דרגתו לשנה שבה חל מועד התחילה, לפי ההון העצמי בדוחות הכספיים שנכללו בתשקיף שעל פיו הוצעו לראשונה ניירות ערך שלו לציבור.
(ג)
חל מועד הסיום של תאגיד במועד מוקדם למועד הגשת הדוחות הכספיים לשנה הקודמת למועד הסיום, תיקבע דרגתו לפי ההון העצמי בדוחות הכספיים האחרונים שהגיש.
(ד)
דרגתה של קרן תיקבע ב־1 ביולי של כל שנה (להלן – מועד קביעת הדרגה) לפי השווי הנקי הממוצע של נכסיה בחודשים ינואר עד יוני של אותה שנה; לענין תקנה זו, ”שווי נקי ממוצע של נכסיה“ – ממוצע השווי הנקי של נכסי הקרן בימי המסחר בחודשים האמורים.
(ה)
חלו מועד התחילה של קרן ומועד קביעת דרגתה באותה שנת כספים ומועד התחילה קדם למועד קביעת הדרגה, תיקבע דרגתה לאותה שנה לפי השווי הנקי הממוצע של נכסיה ממועד התחילה עד 30 ביוני; חל מועד התחילה של קרן במועד מאוחר למועד קביעת הדרגה, תיקבע דרגתה לאותה שנה ב־1 בינואר של השנה העוקבת לפי השווי הנקי הממוצע של נכסיה ממועד התחילה ועד 31 בדצמבר של השנה שבה חל מועד התחילה; קדם מועד הסיום של קרן למועד קביעת הדרגה, תיקבע דרגתה במועד הסיום לפי השווי הנקי הממוצע של נכסיה מ־1 בינואר של השנה שבה חל מועד הסיום עד מועד הסיום.
(ו)
מנהל קרן יודיע לרשות את דרגת הקרן לא יאוחר מ־10 ימים ממועד קביעת הדרגה של הקרן; לא הודיע מנהל קרן את דרגתה במועד, תהיה הרשות רשאית לקבוע את הדרגה על פי המידע המצוי בידיה.
(ז)
בתקנה זו, ”הון עצמי“ – בניכוי חלקן של הזכויות שאינן מקנות שליטה.
אגרת מסחר שנתית [תיקון: תשס״ב, תשס״ה־2, תשס״ו, תשס״ז, תשס״ח, תשס״ט, תשע״א, תשע״ג, תשפ״א, תשפ״ג]
(א)
בורסה תשלם לרשות בעד כל שנה אגרה שנתית בסכום של שמונה מיליון שקלים חדשים, כמפורט להלן בתקנה זו; הסכום האמור ישתנה ב־1 בינואר של כל שנה (להלן – יום העדכון) לפי שיעור שינוי המדד החדש לעומת המדד היסודי; לענין זה –
”המדד החדש“ – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון;
”המדד היסודי“ – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון הקודם.
(ב)
האגרה לכל שנה תשולם בארבעה תשלומים של שני מיליון שקלים חדשים כל אחד, שמועדם לא יאוחר מהיום האחרון של כל אחד מן החודשים ינואר, אפריל, יולי ואוקטובר של אותה שנה.
(ג)
סכום שהשתנה כאמור בתקנת משנה (א) יעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של אלף שקלים חדשים.
(ד)
(הוראת שעה בשנות הכספים 2023 ו־2024): על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנים 2023 ו־2024 יהיה בשיעור של 70% מן הסכום לפי תקנת משנה (א), כפי שהשתנה לפי אותה תקנה [צ״ל: תקנת משנה] ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של אלף שקלים חדשים.
(הוראת שעה בשנת הכספים 2025): על אף האמור בתקנה זו, סכום האגרה השנתית לשנת 2025 יהיה בשיעור של 85% מן הסכום לפי תקנת משנה (א), כפי שהשתנה לפי אותה תקנה [צ״ל: תקנת משנה] ביום העדכון בכל שנה, מעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של אלף שקלים חדשים.
הצמדה [תיקון: תש״ן, תשנ״ה, תשנ״ז, תשס״ג, תשס״ד, תשס״ה־2, תשס״ו, תשע״ח]
(א)
ההון העצמי וסכומי האגרות, המפורטים בתוספת הראשונה וכן השווי הנקי הממוצע של נכסי קרן וסכומי האגרות, המפורטים בתוספת השניה, ישתנו ב־1 בינואר של כל שנה (להלן – יום העדכון), לפי שיעור שינוי המדד החדש לעומת המדד היסודי; לענין זה –
”המדד החדש“ – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון;
”המדד היסודי“ – המדד שפורסם לאחרונה לפני יום העדכון הקודם.
(ב)
סכומי ההון העצמי הקבועים בתוספת הראשונה, וסכומי השווי הנקי הממוצע של נכסי קרן הקבועים בתוספת השניה, ששונו כאמור יעוגלו לסכום הקרוב שהוא מכפלה של אלף שקלים חדשים; סכומי האגרות הקבועים בתוספת הראשונה ובתוספת השניה, ששונו כאמור יעוגלו לסכום הקרוב שהוא מכפלה של חמישה שקלים חדשים.
(ג)
יושב ראש הרשות יפרסם, בהודעה ברשומות, את הסכומים כפי שהשתנו על פי האמור בתקנה זו.
[תיקון: תשס״ג, תשס״ד, תשס״ה־2]
(פקעה).
גבייה
על גביית אגרות, הפרשי הצמדה וקנס לפי תקנות אלה תחול פקודת המסים (גביה) כאילו היו מס כמשמעותו בפקודה האמורה.
ביטול
תקנות ניירות ערך (אגרה שנתית), התשמ״ד–1984 – בטלות.
[תיקון: תשנ״ה, תשנ״ז]

תוספת ראשונה

[תיקון: תשס״ה]

(תקנות 1, 2(ב) ו־(ג) ו־4)

[תיקון: תשע״ג, [הודעות]]
(הסכומים מעודכנים לשנת 2024):
הון עצמי
(באלפי שקלים חדשים)
דרגההסכום האגרה השנתית
(בשקלים חדשים)
עד 48,227א׳43,835
מ־48,227 עד 96,456ב׳54,805
מ־96,456 עד 302,516ג׳83,310
מעל 302,516ד׳144,700
[תיקון: תשנ״ז, תשס״ב]

תוספת שניה

[תיקון: תשס״ה]

(תקנות 1, 2(ו) ו־(יב) ו־4)

[תיקון: תשע״ג, תשע״ח, תשפ״א, [הודעות]]
(הסכומים מעודכנים לשנת 2024):
שווי נקי ממוצע של נכסי קרן
(בשקלים חדשים)
דרגהסכום האגרה השנתית
(שקלים חדשים)
עד 55,597,000א׳26,690
מעל 55,597,000 עד 277,987,000ב׳32,250
מעל 277,987,000ג׳40,030


כ״ט בניסן תשמ״ט (4 במאי 1989)
  • שמעון פרס
    שר האוצר
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.