לדלג לתוכן

רש"ש על המשנה/כלים/ז

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

רש"ש על המשנה מסכת כלים פרק ז

משנה תוספתא ירושלמי

<< · רש"ש על המשנה · מסכת כלים · >>

פירושים רבי עובדיה מברטנוראפירוש תוספות יום טובפירוש יכין ובועז (תפארת ישראל)פירוש מלאכת שלמהעיקר תוספות יום טובפירוש המשניות לרמב"םמפרשי המשנה

או שהיתה חלקה. הר"ש נדחק בזה. ול"נ דהא יש לדקדק מדוע במ"ג לא באר הדין בחלקה. אשר ע"כ נראה דאו היתה חלקה באמת קאי עלה ור"ל אף שהיתה מחוברת אם היא חלקה טהורה לגמרי גם במגע:


בהרע"ב ד"ה ניטל אחת. אכתי חזי קצת להיות שופת עליהם את הקדרה. לשון זה א"ש לפי' הרמב"ם דהפטפוטים הם למעלה למקום מושב הקדרה אבל לפירושו הל"ל דאכתי חזו שתעמוד הכירה על ידיהם. אולם ראיתי שגם בר"ש כתוב לשון זה (זולת הרא"ש השמיט מלות את הקדרה) וכן הלשון בתוספתא שהביא. ודע שמהר"ש משמע דמפרש כאן שהפטפוטים המה מחוברין בארץ והכירה עומדת עליהן. (ולכן ל"ד התוי"ט במש"כ בסד"ה היו גבוהין. לאפוקי כו' ולפי' הראשון דהר"ש לא דייק ולמעלה. דלדידיה מדוייק היטב דר"ל דאותן הקצוות שלמעלה מג' אצבעות מהארץ טהורים שהן עומדות להקצץ. גם ל"י אנה מצא ב' פירושים בר"ש דכותב לפי' הראשון). אבל מהרע"ב משמע דמפרש דהמה מחוברין להכירה: תוי"ט סד"ה היו גבוהין. לאפוקי לפי' הרע"ב כו' לא דייק ולמעלה. לכאורה גם ולמטה לא דייק. אבל נ"ל דלדידהו למטה ולמעלה דכאן קאי על המספר דשלשה. ופירושו כמו פחות ויותר כמו מבן כ' ולמעלה ודומיו:


התוי"ט העתיר דברים נגד פירוש הר"ש והרע"ב דמה אשמעינן רשב"ג בזה. ול"נ דטובא אשמע לן. דהרי כיון דהכירה עגולה. ע"כ גם הפטפוטים עומדים בעיגול. ולכן כפי שְלִמְדָנוּ רשב"ג יהיה טהור ברוב המקומות אף בתוך שלש להכירה ובאיזה מקומות אף נגד תחת הכירה עצמה לפי שהם חוץ להכנה. ולולא דאשמעינן הוה ס"ד דמודדין בכל סביבות הכירה ג' אצבעות בעוגל. והא לך הציור רק מש"כ הרע"ב או חוץ לג' וטהור כו' ולר"ש בין במגע תמוה דאיך שייך מגע באויר שבין הפטפוטים. ובר"ש ליתא והרע"ב הוסיף וגרע במחכ"ת: