ספר מכלול (רד"ק)/לפי דפים/כ ב

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

ובמקרא לא מצאנו כי אם "רוֹכֵב", והם נשתמשו בשני הפנים והאחד יספיק, או רוֹכֵב או רָכוּב. אבל רוֹכֵב ורָכוּב אין בו יוצא בפעלה אל אחר כי הוא פּוֹעַל עוֹמֵד. ופירוש "סוּס וְרֹכְבוֹ" (שמות טו, א) רוכב בו או עליו. ופירוש "הַשָּׂם עָבִים רְכוּבוֹ" (תהלים קד, ג) כמו מרכבו.

וסבת הטור הזה שהוא בנין הקל, פעמים שהוא עומד בעצמו ופעמים שהוא יוצא לזולתו.

וכאשר יהיה עומד הטור הזה שהוא בנין הקל, כמו "עָמַד" "הָלַך" וחבריהם שהם פעלים עומדים, תוציא בנין הדגוש או הִפְעִיל מהם לשני, ותאמר מן "עָמַד" "הֶעֱמִיד" יוצא לשני כמו "וְהֶעֱמִיד אֶת הַבְּהֵמָה" (ויקרא כז, יא), ומן "הָלַך" "הִלֵּך" כמו "עָרוֹם הִלְּכוּ בְּלִי לְבוּשׁ" (איוב כד, י).

וכאשר יהיה בנין הקל יוצא, כמו אָכַל פָּעַל וחבריהם שהם פועלים יוצאים, תוציא פִּעֵל הדגֻש או הִפְעִיל מהם גם לשלישי, תאמר "ראובן הֶאֱכִיל את שמעון לחם" והוא יוצא לשלישי, כי הנה ראובן מאכיל ושמעון אוכל והלחם אָכוּל, הנה מקרה האכילה יוצא אל שלשה.

ואם ימצא פֹעל יוצא בקל או בדגוש או בנוסף, והם יוצאים לפעולה אחת, הדגוש או הנוסף מורים על רוב הפעולה. כמו "הִנְנִי גֹרֵשׁ מִפָּנֶיךָ" (שמות לד, יא) מן הקל – "לֹא אֲגָרְשֶׁנּוּ מִפָּנֶיךָ" (שמות כג, כט) מן הכבד וכן הדומים לו.

ובמקומות מעוטים ימצאו בנין פִּעֵל הדגֻש ובנין הִפְעִיל פעלים עומדים, וכשהם עומדים הם לחזק הפעולה, לפיכך באו בזה הבנין. וזה ההפרש בין בנין הקל עומד ובין בנין פִּעֵל או הִפְעִיל עומד. כמו "וְשֵׂעָר שָׁחֹר צָמַח בּוֹ" (ויקרא יג, לז) שהוא עומד מן הקל, וכן "וּשְׂעָרֵךְ צִמֵּחַ" (יחזקאל טז, ז) מן הדגוש עומד, אלה שזה מורה על רוב הצמיחה ועל מהירותה לפיכך נשתמשו בו בבנין הדגוש. וכן "אָדְמוּ עֶצֶם מִפְּנִינִים" (איכה ד, ז) קל עומד, וכן "אִם יַאְדִּימוּ כַתּוֹלָע" (ישעיהו א, יח)