קטגוריה:ירמיהו לח יט
נוסח המקרא
ויאמר המלך צדקיהו אל ירמיהו אני דאג את היהודים אשר נפלו אל הכשדים פן יתנו אתי בידם והתעללו בי
וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ צִדְקִיָּהוּ אֶל יִרְמְיָהוּ אֲנִי דֹאֵג אֶת הַיְּהוּדִים אֲשֶׁר נָפְלוּ אֶל הַכַּשְׂדִּים פֶּן יִתְּנוּ אֹתִי בְּיָדָם וְהִתְעַלְּלוּ בִי.
וַיֹּ֛אמֶר הַמֶּ֥לֶךְ צִדְקִיָּ֖הוּ אֶֽל־יִרְמְיָ֑הוּ אֲנִ֧י דֹאֵ֣ג אֶת־הַיְּהוּדִ֗ים אֲשֶׁ֤ר נָֽפְלוּ֙ אֶל־הַכַּשְׂדִּ֔ים פֶּֽן־יִתְּנ֥וּ אֹתִ֛י בְּיָדָ֖ם וְהִתְעַלְּלוּ־בִֽי׃
וַ/יֹּ֛אמֶר הַ/מֶּ֥לֶךְ צִדְקִיָּ֖הוּ אֶֽל־יִרְמְיָ֑הוּ אֲנִ֧י דֹאֵ֣ג אֶת־הַ/יְּהוּדִ֗ים אֲשֶׁ֤ר נָֽפְלוּ֙ אֶל־הַ/כַּשְׂדִּ֔ים פֶּֽן־יִתְּנ֥וּ אֹתִ֛/י בְּ/יָדָ֖/ם וְ/הִתְעַלְּלוּ־בִֽ/י׃
תרשים של הפסוק מנותח תחבירית על-פי הטעמים
פרשנות
- פרשנות מסורתית:
רש"י
"פן יתנו אותי" - הכשדים ביד היהודים לומר מלככם יהי עבדכם על שקדמתם להשלים עמנו
"והתעללו בי" - היהודים (אינגברוי"ט בלע"ז)מלבי"ם
• לפירוש "מלבי"ם" על כל הפרק •
- פרשנות מודרנית:
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:ירמיהו לח יט.
שנאת היהודים למלכם לפני החורבן
(ירמיהו לח יט): "וַיֹּאמֶר הַמֶּלֶךְ צִדְקִיָּהוּ אֶל יִרְמְיָהוּ 'אֲנִי דֹאֵג אֶת הַיְּהוּדִים אֲשֶׁר נָפְלוּ אֶל הַכַּשְׂדִּים, פֶּן יִתְּנוּ אֹתִי בְּיָדָם וְהִתְעַלְּלוּ בִי'"
בזמן המצור הבבלי על ירושלים, פנה ירמיהו הנביא אל צדקיהו והמליץ לו להיכנע לבבלים, ואף אמר לו שאם ייכנע הוא יציל את העיר מחורבן.
אבל צדקיהו סירב. הוא דאג שהיהודים, שכבר נכנעו לבבלים לפניו, יתעללו בו. אנחנו למדים מכאן שתי עובדות מצערות על מצב המנהיגות בתקופת החורבן:
- היהודים שונאים את המנהיג שלהם, עד כדי כך שהם מוכנים להתעלל בו.
- המנהיג דואג לעצמו, מתוך דאגה לעצמו הוא מסרב להיכנע ולא מציל את ירושלים מחורבן.
לשם השוואה, כ-100 שנה לפני כן היתה ירושלים במצב דומה - היה מצור אשורי על ירושלים. רבשקה שר-צבא אשור פנה אל היהודים וניסה להשפיע עליהם למרוד במלך, אבל הם נשארו נאמנים לחזקיהו:
- (מלכים ב יח לו): "וְהֶחֱרִישׁוּ הָעָם, וְלֹא עָנוּ אֹתוֹ דָּבָר; כִּי מִצְוַת הַמֶּלֶךְ הִיא לֵאמֹר 'לֹא תַעֲנֻהוּ'".
בימי חזקיהו היה שיתוף פעולה בין המנהיג לבין העם: המנהיג דואג לעם והעם נאמן למנהיג. זמן קצר לאחר מכן, ה' מציל את ירושלים באופן מופלא מהמצור האשורי.
100 שנה לאחר מכן, בימי צדקיהו, המנהיג פוחד מהעם והעם שונא את המנהיג. זמן קצר לאחר מכן, הבבלים כובשים את ירושלים ומחריבים אותה.
(ע"פ שיעור של פרופ' שון זליג אסטר, "מכתבי לכיש", יום עיון וירטואלי האוניברסיטת בר-אילן, ט' באב ה'תש"ף) .
מקורות ופירושים נוספים
"דואג - ירא. פן יתנו אותי - הכשדים ביד היהודים, לומר 'מלככם יהי עבדכם, על שקדמתם להשלים עמנו'. והתעללו בי - היהודים" ( רש"י ) .
"אני דאג את היהודים - מפני שהיו בירושלים שתי כתות: כת אחת שרצו להשלים עם הכשדים, וכת השרים עם המלך שרצו להלחם, ושתי הכתות נלחמו זה בזה, כמו שכתוב ביחזקאל סימן כ"א. ועל-כן, היהודים שנפלו אל הכשדים היו שונאים את צדקיהו וירא פן יתנו אותו בידם. והנה, הנביא אמר לו 'אם יצא תצא - וחיתה נפשך', ולא אמר 'וייטב לך ותחי נפשך' כמו שאמר אחרי זה. ואם-כן, לא הבטיח לו רק שיחיה, והתירא פן יתנהו ביד היהודים ויחיה חיי הבוז והקלון" ( מלבי"ם ) .
מקורות
על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2020-10-08.
קישורים
פסוק זה באתרים אחרים: הכתר • על התורה • ספריא • תא שמע • אתנ"כתא • סנונית • שיתופתא • תרגום לאנגלית
דפים בקטגוריה "ירמיהו לח יט"
קטגוריה זו מכילה את 5 הדפים המוצגים להלן, ומכילה בסך־הכול 5 דפים.