ביאור:מ"ג ויקרא כג ה
בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן בְּאַרְבָּעָה עָשָׂר לַחֹדֶשׁ בֵּין הָעַרְבָּיִם
[עריכה]בין הערבים. משש שעות ולמעלה:
בין הערבים. פירשתיו:
בין הערבים פסח לה'. הזכיר ענין הפסח אף על פי שאין יומו "מקרא קדש" כי היא סבת השתנות זמני המועדים. כי אמנם היות הכונה שיהיה זמן זבח הפסח לדורות, מכוון עם הזמן שהיה הזבח של אותה פסיחה, שנעשית בחצי אותה הלילה בכוון, היא סבה שיהיה זה מסור לבית דין ועבוריהם וחשבונם. כמו שבאר באמרו "שמור את חדש האביב, ועשית פסח לה' אלהיך כי בחדש האביב הוציאך ה' אלקיך ממצרים לילה" (דברים טז, א), ובאה הקבלה על זה שיקבעו חידוש הלבנה של פסח שיהיה באביב.
פֶּסַח לַיקֹוָק:
[עריכה]פסח לה'. הקרבת קרבן ששמו פסח:
בין הערבים פסח לה' פירוש חלק הנוגע לה' מקרבן פסח שהוא מתן דמים והקטרת חלבים יהיה בין הערבים, אבל חלק הנוגע לישראל שהוא אכילת הבשר יהיה בליל ט"ו על מצות ומרורים. עוד ירצה באומרו פסח לה' לצד שפסח מצרים שהוא פסח ראשון עשוהו לאהבת הערב והמועיל, הערב שאמרו ז"ל (שמו"ר פי"ט) שנתבשם פסחו של משה מרוחות (מריח) גן עדן, ועיין מה שפירשתי בפרשת בא (יב מג), והמועיל לפסוח המשחית על בתיהם, וכאן אמר כי פסח דורות יעשוהו לשם ה' הגם שאין בו אחד משתיהן:
[מובא בפירושו לפסוק ח'] וכלל שבת והפסח וחג המצות בדבור אחד (פסוקים ב ח), כי שלושתם נצטוו קודם מתן תורה, אבל בשאר המועדות ייחד לכל מועד דבור לעצמו.