ביאור:אשרי
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
אשרי - = כמה מאושר הוא -
[עריכה]זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.
המילה אשרי - נזכרת בפסוקים רבים, במיוחד בפסוקים המדברים על עבודת ה' וקיום מצוות. המילה היא ריבוי של "אושר", ומשמעותה היא "כמה רב אושרו של-". לדוגמה:
- (דברים לג כט): "אַשְׁרֶיךָ יִשְׂרָאֵל, מִי כָמוֹךָ עַם נוֹשַׁע בה'"- כמה הוא העם הבוטח בישועת ה'.
- (ישעיהו נו ב): "אַשְׁרֵי אֱנוֹשׁ יַעֲשֶׂה זֹּאת וּבֶן אָדָם יַחֲזִיק בָּהּ, שֹׁמֵר שַׁבָּת מֵחַלְּלוֹ וְשֹׁמֵר יָדוֹ מֵעֲשׂוֹת כָּל רָע"( פירוט ) - מאושר הוא האדם השומר שבת ואינו עושה רע.
- (תהלים א א): "אַשְׁרֵי הָאִישׁ אֲשֶׁר לֹא הָלַךְ בַּעֲצַת רְשָׁעִים וּבְדֶרֶךְ חַטָּאִים לֹא עָמָד וּבְמוֹשַׁב לֵצִים לֹא יָשָׁב".
- (תהלים מ ה): "אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר אֲשֶׁר שָׂם ה' מִבְטַחוֹ, וְלֹא פָנָה אֶל רְהָבִים וְשָׂטֵי כָזָב"- מאושר הוא האדם הבוטח בה'.
- (תהלים מא ב): "אַשְׁרֵי מַשְׂכִּיל אֶל דָּל, בְּיוֹם רָעָה יְמַלְּטֵהוּ ה'"- מאושר הוא האדם המפעיל את שכלו וחושב איך לעזור לעניים בצורה הטובה ביותר.
- (תהלים סה ה): "אַשְׁרֵי תִּבְחַר וּתְקָרֵב יִשְׁכֹּן חֲצֵרֶיךָ, נִשְׂבְּעָה בְּטוּב בֵּיתֶךָ קְדֹשׁ הֵיכָלֶךָ"- מאושר הוא האדם השוכן בחצרות המקדש.
- תהלים פד ה-ו: " "אַשְׁרֵי יוֹשְׁבֵי בֵיתֶךָ, עוֹד יְהַלְלוּךָ סֶּלָה." "אַשְׁרֵי אָדָם עוֹז לוֹ בָךְ, מְסִלּוֹת בִּלְבָבָם" " - מאושר הוא האדם היושב בבית המקדש ובוטח בה'.
- (תהלים פט טז): "אַשְׁרֵי הָעָם יוֹדְעֵי תְרוּעָה, ה' בְּאוֹר פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן"- מאושר הוא העם המקיים את מצוות תרועה בשופר (בראש השנה).
- (תהלים קו ג): "אַשְׁרֵי שֹׁמְרֵי מִשְׁפָּט, עֹשֵׂה צְדָקָה בְכָל עֵת".
- תהלים קיט א-ב: " "אַשְׁרֵי תְמִימֵי דָרֶךְ, הַהֹלְכִים בְּתוֹרַת ה'" . "אַשְׁרֵי נֹצְרֵי עֵדֹתָיו, בְּכָל לֵב יִדְרְשׁוּהוּ" " ( פירוט ).
- (משלי ג יג): "אַשְׁרֵי אָדָם מָצָא חָכְמָה, וְאָדָם יָפִיק תְּבוּנָה"( פירוט ).
- (משלי ח לד): "אַשְׁרֵי אָדָם שֹׁמֵעַ לִי, לִשְׁקֹד עַל דַּלְתֹתַי יוֹם יוֹם, לִשְׁמֹר מְזוּזֹת פְּתָחָי"( פירוט ).
למילה זו ישנה משמעות חינוכית. "אחת מהדרכים להעביר לילד את עבודת השמחה וההתחזרות היא, על-ידי שהולכים עם הדרך של דוד המלך, הדרך של "אשרי". שבכל דבר שרוצים לחנך את הילד, אומרים לילד "כמה טוב לעשות כך וכך" וכד'. כגון, כשמעירים אותו בבוקר, אפשר להעיר אותו בדרך של תוכחה: "קום כבר! מאוחר! עצלן, עד מתי תשכב!" או אפשר בדרך של "אשרי": "כמה טוב לקום ולעבוד את הבורא! איזו הצלחה גדולה יש למי שקם מוקדם! אשריך שאתה מתגבר כגבר לעבוד את ה'! איזו זכות להיות יהודי המשכים לעבודת בוראו!" וכו'." (הרב שלום ארוש, "בגן החינוך" עמ' 55) .
פסוקים נוספים
[עריכה]- (מלכים א י ח): "אַשְׁרֵי אֲנָשֶׁיךָ אַשְׁרֵי עֲבָדֶיךָ אֵלֶּה הָעֹמְדִים לְפָנֶיךָ תָּמִיד הַשֹּׁמְעִים אֶת חָכְמָתֶךָ"וכן דברי הימים ב ט ז
- (ישעיהו לב כ): "אַשְׁרֵיכֶם זֹרְעֵי עַל כָּל מָיִם מְשַׁלְּחֵי רֶגֶל הַשּׁוֹר וְהַחֲמוֹר"
- (תהלים קכז ה): "אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר אֲשֶׁר מִלֵּא אֶת אַשְׁפָּתוֹ מֵהֶם, לֹא יֵבֹשׁוּ כִּי יְדַבְּרוּ אֶת אוֹיְבִים בַּשָּׁעַר"
- (תהלים קלז ט): "אַשְׁרֵי שֶׁיֹּאחֵז וְנִפֵּץ אֶת עֹלָלַיִךְ אֶל הַסָּלַע"( פירוט )
- (תהלים קמד טו): "אַשְׁרֵי הָעָם שֶׁכָּכָה לּוֹ אַשְׁרֵי הָעָם שה' אֱלֹהָיו"
- (תהלים קמו ה): "אַשְׁרֵי שֶׁאֵל יַעֲקֹב בְּעֶזְרוֹ שִׂבְרוֹ עַל ה' אֱלֹהָיו"
- (תהלים לב ב): "אַשְׁרֵי אָדָם לֹא יַחְשֹׁב ה' לוֹ עֲוֹן וְאֵין בְּרוּחוֹ רְמִיָּה"( פירוט ).
- (תהלים לג יב): "אַשְׁרֵי הַגּוֹי אֲשֶׁר ה' אֱלֹהָיו, הָעָם בָּחַר לְנַחֲלָה לוֹ".
- (תהלים צד יב): "אַשְׁרֵי הַגֶּבֶר אֲשֶׁר תְּיַסְּרֶנּוּ יָּהּ, וּמִתּוֹרָתְךָ תְלַמְּדֶנּוּ"( פירוט ) - אשרי האדם הלומד תורה, גם אם זה כרוך בייסורים.
- (משלי כח יד): "אַשְׁרֵי אָדָם מְפַחֵד תָּמִיד, וּמַקְשֶׁה לִבּוֹ יִפּוֹל בְּרָעָה"( פירוט )
- (קהלת י יז): "אַשְׁרֵיךְ אֶרֶץ שֶׁמַּלְכֵּךְ בֶּן חוֹרִים, וְשָׂרַיִךְ בָּעֵת יֹאכֵלוּ בִּגְבוּרָה וְלֹא בַשְּׁתִי"
- (דניאל יב יב): "אַשְׁרֵי הַמְחַכֶּה וְיַגִּיעַ לְיָמִים אֶלֶף שְׁלֹשׁ מֵאוֹת שְׁלֹשִׁים וַחֲמִשָּׁה"
הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:אשרי - - כמה מאושר הוא -
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2019-05-03.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/ajry