לדלג לתוכן

ביאור:לקח מוסר

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.

ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: לקח מוסר

בלשון המקרא, המילה "מוסר" מציינת צרות וייסורים , והפועל לקח מוסר מציין הפקת לקחים מתוך ייסורים , לימוד מטעויות של האדם עצמו או של אחרים מה הן ההתנהגויות שצריך להסיר כדי שלא לחזור על הטעויות והייסורים.

זו משמעות הביטוי ב (משלי כד לב): "עַל שְׂדֵה אִישׁ עָצֵל עָבַרְתִּי, וְעַל כֶּרֶם אָדָם חֲסַר לֵב. וְהִנֵּה, עָלָה כֻלּוֹ קִמְּשֹׂנִים, כָּסּוּ פָנָיו חֲרֻלִּים, וְגֶדֶר אֲבָנָיו נֶהֱרָסָה. וָאֶחֱזֶה אָנֹכִי, אָשִׁית לִבִּי; רָאִיתִי, לָקַחְתִּי מוּסָר . מְעַט שֵׁנוֹת, מְעַט תְּנוּמוֹת, מְעַט חִבֻּק יָדַיִם לִשְׁכָּב; וּבָא מִתְהַלֵּךְ רֵישֶׁךָ, וּמַחְסֹרֶיךָ כְּאִישׁ מָגֵן". החכם רואה שדה שומם והרוס, ומפיק לקחים - לא באופן שטחי ("מזג-האויר היה גרוע", "חיות הרסו את הגדר" וכו') אלא באופן מעמיק יותר, שמנסה להגיע אל שורש הבעיה - העצלות וההזנחה, ומסיק ממנה מסקנות מעשיות - לא להתעצל כדי שלא לסבול מעוני וממחסור ( פירוט ).

אחת המטרות העיקריות של ספר משלי היא, ללמד את הנערים איך להפיק לקחים נכונים מהטעויות שלהם ושל אחרים (משלי א ג): "לָקַחַת מוּסַר הַשְׂכֵּל, צֶדֶק וּמִשְׁפָּט וּמֵשָׁרִים" ( פירוט ); ולא להסתפק בלקחים אויליים ושטחיים (משלי טז כב) : "מְקוֹר חַיִּים שֵׂכֶל בְּעָלָיו; וּמוּסַר אֱוִלִים אִוֶּלֶת" ( פירוט ).

פסוקים נוספים

[עריכה]
  • (ירמיהו ב ל): "לשוא הכיתי את בניכם, מוסר לא לקחו ; אכלה חרבכם נביאיכם כאריה משחית"  - הבאתי על בניכם מכות וצרות, אבל הם לא הפיקו לקחים.
  • (ירמיהו ה ג): "ה' עיניך הלוא לאמונה! הכיתה אתם ולא חלו, כליתם מאנו קחת מוסר; חזקו פניהם מסלע מאנו לשוב"- בני ישראל מסרבים להסיק מסקנות מהצרות שבאות עליהם.
  • (ירמיהו ז כח): "ואמרת אליהם 'זה הגוי אשר לוא שמעו בקול ה' אלהיו ולא לקחו מוסר , אבדה האמונה ונכרתה מפיהם'"
  • (ירמיהו יז כג): "ולא שמעו ולא הטו את אזנם, ויקשו את ערפם לבלתי שומע ולבלתי קחת מוסר"
  • (ירמיהו לב לג): "ויפנו אלי ערף ולא פנים, ולמד אתם השכם ולמד ואינם שמעים לקחת מוסר"
  • (ירמיהו לה יג): "כה אמר ה' צבאות אלהי ישראל: הלך ואמרת לאיש יהודה וליושבי ירושלם הלוא תקחו מוסר לשמע אל דברי נאם ה'"- ה' קורא אל בני ישראל להסיק מסקנות מהתנהגותם של צאצאי יהונדב בן רכב.
  • (צפניה ג ב): "לא שמעה בקול, לא לקחה מוסר; בידוד לא בטחה אל אלהיה לא קרבה"
  • (צפניה ג ז): "אמרתי אך תיראי אותי תקחי מוסר, ולא יכרת מעונה כל אשר פקדתי עליה; אכן השכימו השחיתו כל עלילותם"- ה' קיווה, שבני ישראל יסיקו מסקנות מהצרות שבאו על גויים אחרים, ויחזרו בתשובה לפני שה' יביא את אותן צרות גם עליהם.
  • (משלי ח י): "קחו מוסרי ואל כסף, ודעת מחרוץ נבחר"

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-07-31.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/lqxmusr