ביאור:דניאל ה כח
דניאל ה כח: "פְּרֵס - פְּרִיסַת מַלְכוּתָךְ, וִיהִיבַת לְמָדַי וּפָרָס."
תרגום ויקיטקסט: דניאל בתרגום עברי ש. ל. גורדון (של"ג) פְּרֵס - נִפְרְסָה מַלְכוּתְךָ וְנִתְּנָה לְמָדַי וּפָרָס.
בהמשך דף זה מופיעים ביאורים ופרשנויות של עורכי ויקיטקסט, שאינם בהכרח מייצגים את הפרשנות המסורתית.
ביאורים מסורתיים לטקסט ניתן למצוא בקטגוריה:דניאל ה כח.
פְּרֵס
[עריכה]נִפְרְסָה מַלְכוּתְךָ
[עריכה]"פְּרֵס" -
- חתך לרצועות, נתחים (מילוג). חתוך לשנים "כֹּל מַפְרֶסֶת פַּרְסָה" (ויקרא יא ג).
- לצפות, לכסות שטח, למרוח על לחם פרוס, לפרוס מפה או יריעה, להגיש, להעניק דורון, ככתוב: "הֲלוֹא פָרֹס לָרָעֵב לַחְמֶךָ, וַעֲנִיִּים מְרוּדִים תָּבִיא בָיִת, כִּי תִרְאֶה עָרֹם וְכִסִּיתוֹ, וּמִבְּשָׂרְךָ לֹא תִתְעַלָּם. (ישעיהו נח ז).
- ממלכת פרס עמדה לכבוש את בירת ממלכת בבל.
- "פֶּרֶס" ציפור טרף ממשפחת הניצים (מילוג) (בהנחה שהניקוד נוסף שנים רבות מאוחר יותר והגביל את פרוש המילה), ככתוב: "וְזֶה אֲשֶׁר לֹא תֹאכְלוּ מֵהֶם הַנֶּשֶׁר וְהַפֶּרֶס וְהָעׇזְנִיָּה" (דברים יד יב). בציורי קיר מלך פרס מציג את עצמו כאריה עם כנפים, וסמל הממלכה היה נשר פורס כנפים. המילה רומזת שממלכת פרס תעוט ותצוד את בבל כמו הפרס הצד את טרפו.
דניאל עשה מספר משחקי מילים כדי לחבר את הפרושים השונים לתוצאה הגיונית.
דניאל מודיע למלך שממלכותו שהשתרעה ונפרסה על רחבי העולם, עומדת להפרס לרצועות ותנתן למלכי מדי ופרס.
העובדה היא שכורש מלך פרס כבש את ממלכת בבל הרחבה בשלמותה, ולא חילק אותה לרצועות. כל הממלכה נפלה כפרי בשל בידי מלך פרס. כורש לקח את השלטון על בבל וכל המדינות הכבושות של הממלכה שמחו להפטר ממלכי בבל האכזריים, ולהצטרף לממלכת פרס המתונה יותר. ואכן כורש הרשה למלכים השבויים בבבל לשוב לארצם, וליהודים לבנות את בית המקדש השני וחומות ירושלים.
וְנִתְּנָה לְמָדַי וּפָרָס
[עריכה]כורש כבר התקיף את ממלכת בבל והקים מצור על העיר בבל. מדינות ממלכת בבל לא שלחו עזרה לבלשאצר הנצור בעירו.
אביו של בלשאצר יצא בראש צבא להלחם בכורש, נחל תבוסה ומת. הצבא הפרסי השתמש בפרשים רוכבי סוסים כדי להעביר כוחות במהירות ממקום למקום, כדי לרכז כוח מחץ, ולא היה צבא שהיה יכול לעמוד נגדו.
בזמן המצור כורש הסיט את מי הפרת לאפיק שונה, וכך העיר בבל נשארה חסרת הגנה וללא מים לשתיה. כאשר בלשאצר ראה שהמצב אבוד, הוא אסר על צבאו להלחם, ועשה משתה לנכבדיו. כך בלשאצר קיווה שכורש לא יהרוג אותו, יטבח את עמו, ויהרוס את העיר לאבק. ואכן כורש לא הרס את העיר בבל.
ניתן להבין שדניאל ידע שמלך פרס ומדי עומד לכבוש את העיר תוך זמן קצר, וגם בלשאצר ידע זאת. לכן בלשאצר לא נדהם, ולא כעס. הוא קיים את הבטחתו לתת לדניאל להיות שלישי במלכות, כי ממילא תוך זמן קצר שלטונו יגמר.