שיחת ביאור:תאריכים במגילת אסתר
הוספת נושאשלום רב! לפי דעתי יש טעות. כתבתם, שלפי אסתר ג,ז המן הפיל את הפור בי"ג בניסן. אבל בקריאה מדוקדקת יותר, ניתן להבין שהפור נפל בתחילת ניסן. כמו שכתוב "בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן הוּא חֹדֶשׁ נִיסָן, בִּשְׁנַת שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה לַמֶּלֶךְ אֲחַשְׁוֵרוֹשׁ, הִפִּיל פּוּר הוּא הַגּוֹרָל לִפְנֵי הָמָן". רק אחרי שהמן מבקש ומקבל רשות מאחשוורוש להשמדת עם, נקראים סופרי המלך בי"ג בניסן כדי לכתוב את הפור.
בקיצור- הפור נפל בתחילת ניסן (על דעת המן בלבד), ורק אח"כ, נכתב הפור באופן רשמי (באישורו של המלך) בי"ג בניסן.
מה דעתכם?-- הודעה זו נכתבה על ידי המשתמש/ת גימליוד (שיחה | תרומות | מונה) ששכח/ה לחתום.
- מאיזה מילים אתה גוזר שמדובר בתחילת ניסן?--Roxette5 (שיחה) 16:40, 8 במרץ 2015 (IST)
--עפ"י פשט הפסוקים!! הרי המן הפיל את הפור על דעת עצמו לפני י"ג בניסן, כלומר בין א' ניסן ל-י"ב ניסן. במילים אחרות, אני גוזר מן הפסוקים שמדובר בין א' לי"ב בניסן. (כולל...)
וחוץ מזה - מאיזה מילים אתם גוזרים שמדובר בי"ג בניסן ?
גימליוד (שיחה) 18:31, 8 במרץ 2015 (IST)
- ניתן להבין שבאותו יום שהפיל המן את הפור הוא בא לפני המלך אחשורוש ואמר את שטנתו, ובאותו יום המלך נתן את אישורו, ובו ביום ציווה המן ונכתבו אגרות הראשונות. זה אמנם לא מתחייב בהכרח מן הפסוקים אך מסתבר, ואין עדות או משמעות השוללת זאת. נחום - שיחה 00:28, 9 במרץ 2015 (IST)
- אכן, בלשון המקרא המילה "חודש" משמעה "היום שבו הירח מתחדש". לכן בשמות יט א, "בחודש השלישי" פירשו חז"ל שהכוונה לתאריך א בסיון. ולכן גם המילים "בחודש הראשון" משמעותן הפשוטה היא: א בניסן. --אראל סגל • שיחה • י"ט באדר ה'תשע"ה 09:09, 10 במרץ 2015 (IST)
- אינני מסכים. על פי רוב כאשר זו כוונת המקרא, הוא מציין זאת בפירוש: "בחודש פלוני באחד לחודש". נחום - שיחה 10:23, 10 במרץ 2015 (IST)
בדיוק !! אתה צודק סגל. גם אני ניסיתי להיזכר בפסוק מן התורה שיוכיח את דברי אבל לא זכרתי... תודה רבה סגל על החיזוק. גימליוד (שיחה) 15:32, 10 במרץ 2015 (IST)
- אדרבה, הראיה היא להיפך. שם בשבת (שבת פו, ב) דורשין גזירה שוה של "הזה" "הזה" -- משמע שמילת "חדש" לבד לא מספיק לקבוע שמדובר בראש חדש ולכן הוצרכנו לגזירה שוה.--Roxette5 (שיחה) 17:10, 10 במרץ 2015 (IST)