לדלג לתוכן

רש"ש על המשנה/אהלות/ד

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

רש"ש על המשנה מסכת אהלות פרק ד

משנה תוספתא ירושלמי

<< · רש"ש על המשנה · מסכת אהלות · >>

פירושים רבי עובדיה מברטנוראפירוש תוספות יום טובפירוש יכין ובועז (תפארת ישראל)פירוש מלאכת שלמהעיקר תוספות יום טובפירוש המשניות לרמב"םמפרשי המשנה

תוי"ט ד"ה ואם לאו. תימה כו' ליהוי כביב כו'. לכאורה י"ל משום דהכא המגדל חוצץ ומציל וכעין מה שתירץ על קושייתו הב' בכלים שבינו ולכותל: בסה"ד פחות מטפח בתר מגדל גריר ככלים שבעובי דופן המגדל. לפי' צ"ל דהאי בבא דכלים שבינו כו' לא קאי אלא על הא דסליק מיניה דהיינו בטומאה בבית. דאילו בטומאה בתוכו הא כתב לעיל התוי"ט בשמו (בד"ה טומאה בתוכו) דגם כלים שבעביו טמאין בממ"נ. אבל פשטא דמתני' משמע דשב ג"כ על טומאה בתוכו:


ר' יוסי מטהר מפני שהוא יכול כו'. המפרשים נדחקו מדוע ל"פ ר"י בשארי משניות המדברים מענין ס"ט לצאת וכן קשה ממאמרו עצמו לעיל פ"ג מ"ו דמשמע דס"ל הך דינא עי' פי' הרא"ש. ול"נ דהא משמע במתני' שם דפחות מטפח ל"א ס"ט לצאת אף להחמיר עמש"כ שם. וכ"נ שם מפי' הרא"ש. רק הכא ס"ל לת"ק דאף בפחות אמרי' סט"ל משום דע"כ סופה לצאת דרך פתח זה כפי' הרע"ב והוא מפירש"י בחולין (קכה ב'). לכן פליג ר"י בזה ואמר דע"כ ל"א דנוכל ג"כ לומר שיוציאנה חציים כו'. וגם בביב שאין ביציאתו פ"ט לא פליג דבהקמירה יש פתח כמש"כ שם. ואף אם תאמר דאין שם פתח י"ל דשם הבית טמא מדין קבר סתום כמש"כ בתוס' ב"ב (ק ב') בד"ה ורומן:


תוי"ט ד"ה היה עומד. מש"כ והקרוב אלי כו' הוא רחוק מאד דמנ"ל להרע"ב לחדש דין כזה. אבל פשוט דהרע"ב מפרש דבבא זו קאי על משנה הסמוכה לה דמיירי בטומאה המונחת בתוך תיבת המגדל וגורס כאן טומאה בתוכה כמו שהעתיק וכגי' הגמ' בחולין (קכה ב') וכן היה גורס ופתחה לחוץ כמו שהוא בגמ' שם. ומדנקט בל' נקבה ש"מ דקאי על התיבה. וברישא תני היה עומד בל"ז לכן פי' דשב על המגדל: ד"ה טומאה. ובפתחן למעלה בין במגדל בין בכוורת. ור"ל שהמה פתוחים שמה וכ"כ להדיא לקמן בפ"ט גבי כוורת. לכן מה שהעלה התו"ח בצ"ע אינו כלום. רק פי' מהר"ם דחוק בעצמו לאוקמי מתני' בכה"ג: