עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/291

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪286‬‬

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‬‬ ‫אני בזה שהוא טהור״ ואיזה הוא שער פקודה מי שהיתה לו בהרת וכו׳ אמרו לו‬ כשם שבטלו את דברי עקביא אף דבריך אינם מקוימין.

‫שמבואר מעצמו שהלשון הזה ״אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזה שהוא טהור‬ ‫ואיזה הוא שער פקודה וכו׳״ לא יחלקו בדבר חדש לעצמם כי אם בנוגע למחלוקת‬ ‫עקביא בן מהללאל וחכמי דורו, ואיך טהרו.

‫וכמו שהוא לשונו של ר׳ עקיבא במשנה במס׳ בבא בתרא ד׳ קנ״ה‬ (פ"ט מ״ט ומ"י): ‬ ‫נפל הבית עליו ועל אשתו יורשי הבעל אומרים וכו׳ בית שמאי אומרים‬ ‫יחלוקו ובית הלל אומרים נכסים בחזקתן כתובה וכו׳ נפל הבית עליו ועל אמו‬ ‫אלו ואלו מודין שיחלוקו אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזו שהנכסים בחזקתן אמר‬ ‫לו בן עזאי וכו׳.

‫והרשב"ם ז"ל כתב שם "אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזו וכו׳ משום דנקט תנא‬ ‫קמא לישנא דמודים אמר איהו נמי מודה אני כלומר ואני מודה וחולק עליך‬ ‫דלדברי בית הלל נמי אמרינן הכא נכסים בחזקתן וכו׳."

‫והנה הוקשה להרשב־ם ז״ל הלשון "אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזה״ שהרי‬ ‫דבריו הם בשיטת בית הלל, על כן כתב "משום דנקט תנא קמא לישנא דמודים‬ אמר איהו נמי מודה אני".

‫אבל לחנם נדחק רבינו בזה והנה לפנינו בהוריות שם "אמר ר׳ עקיבא מודה‬ ‫אני בזה" וכן בנגעים שם ״אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזה" אף שתנא קמא לא‬ ‫אמר שם לישנא דמודים.

‫וכמו שכבר הובא לנו בפי״ח (עמוד ‪239‬) דברי המשנה במס׳ אהלות פ״ח‬ ‫משנה א׳ "ר׳ יוחנן בן נורי לא הי׳ מודה באוכלין טהורין חוץ מן העיגול של‬ דבילה". ‫ וגם בזה אין הכונה שחולק מדעתו ומסברתו כי אם שלא קיבל זה בגירסת‬ ‫המשנה, או שהוא מפרש זה בסגנון קבלתו רק בעגול של דבילה כמו שהערנו‬ ‫על זה כבר בפי"ח. ‫ וכמו שהוא שם הלשון "אינו מודה" כן הוא כאן הלשון "מודה אני".

‫ובתוספתא בבא בתרא ספ״י הלשון "אמר ר׳ עקיבא מודה אני בזה כדברי‬ ‫בית הלל שהנכסים בחזקתן".

‫והננו רואים מכל זה אף שהדברים מפורשים שאין זה דברי ר׳ עקיבא כי‬ ‫אם שיטתו בדברי קבלתו מדברי כת של קודמין נאמר במשנה סתם ״אמר ר׳‬ ‫עקיבא מודה אני בזה".

והננו רואים יותר מזה שדברי ר׳ אליעזר שבאו במס׳ הוריות שם לפני‬ ‫דברי ר' עקיבא שמבואר באין ספק שאין זה כי אם דברי קבלתם מכת קודמין‬ ‫עד שעל זה יסבו אחר זה דברי ר׳ עקיבא שם וכמו שכתב גם הרא״ש ז״ל.

‫בכל זה נאמר שם במשנה הלשון "ר׳ אלעזר אומר ספק איזה ספק וכו׳".

‫ועי׳ במס׳ כלאים פ"ב משנה א׳:

‫כל סאה שיש בו רובע ממין אחר ימעט ר׳ יוסי אומר יבור.

‫והכונה בהכרח רק זאת שגירסתו של ר׳ יוסי במשנה "יבור" תחת ״ימעט". ‬‬