עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/266

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קלא‬

‬‬ ‫וזה הוא ששב ר׳ יוסי ופירש את הפירוש הזה בדבר ידוע לכל גם בימיו‬ ‫והוא לשונו "ישנו בראש גדול של אדם״.

‫וכדברי רש״י ז״ל הובא בתוס׳ יום טוב שכתב "וישנו לאותו אגרוף״.

‫והנה עשה כבר ר׳ יוסי בימיו פירוש לפירושם והם בתחלה לא אמרו כן‬ ‫לפי שבאו לבאר "מלא אגרוף״ הנאמר ביסוד המשנה, שהכונה במדה גסה באגרוף‬ ‫היותר גדול וזה הוא אגרופו של בן בטיח. ‬‬

פרק כ"ב.

‬‬ ‫ובמס׳ שבת ד׳ ק״ה בריש פרק האורג נאמר במשנה:

‫ר׳ אליעזר אומר האורג שלשה חוטין בתחלה ואחת על האריג חייב וחכמים‬ ‫אומרים בין בתחלה בין בסוף שיעורו שני חוטין.

‫ורבינו הגדול רש״י ז״ל כבר הרגיש בעיקר הדבר ופירש "ר׳ אליעזר אתי‬ ‫לפרושי שיעור אורג שמנו באבות מלאכות לעיל (ד' ע״ג) דתנן התם שני חוטין״.

‫והנה הרגיש רבינו במקום הזה שאי אפשר שיחלוק ר׳ אליעזר על יסוד ‫המשנה במשנת כלל גדול שעליה יסבו אחר זה כל דברי התנאים כולם, ופירש‬ ‫בפשיטות "ר׳ אליעזר אתי לפרושי שיעור אורג שמנו וכו'״.

‫אבל האחרונים לא הבינו זה, וחשבו שהוא טעות סופר ברש״י.

מפני שהוקשה להם שאיך אפשר שר׳ אליעזר אתי לפרושי, והרי שם בכלל‬ ‫גדול הדבר מפורש ״האורג שני חוטין״ וכמו שהביא זה גם רש״י ז״ל עצמו "דתנן‬ ‫התם שני חוטין" ור׳ אליעזר הלא יאמר ״האורג שלשה חוטין בתחלה ואחת על‬ ‫האריג חייב״.

‫ועל כן באו והגיהו בדברי רש״י, ומהרש״ל ז״ל כתב שם "ספרים אחרים ר׳‬ ‫אליעזר אתי לפלוגי אשיעור אורג שמנו חכמים באבות מלאכות״.

ומזה באו והגיהו כן גם בגליון הגמ׳ על דברי רש״י. ‫ אבל טעות הוא, והגירסא הברורה בדברי רש״י הוא כמו שהוא לפנינו, ‫והספרים אחרים שהביא מהרש״ל הוא רק מה שבאו שם והגיהו בדברי רש״י בטעות‬ מפני שלא יכלו להבינם. ‫ אבל דברי רש״י פשוטים, דר׳ אליעזר סבר דבתחלת אריג אם אין שם‬ חוט אחד מתוח בשתי אין זה מתקיים ועל כן יפרש דשני חוטין שמנו חכמים‬ ‫באבות מלאכות ״האורג שני חוטין״ הוא רק אם הי׳ שם כבר חוט אחד מתוח, ‫אבל אם אין שם מתוח כלל בעינן דוקא שלשה בתחלה, ובלא זה אין‬ ‫השנים מתקיימין, ואין כאן אריג של דבר המתקיים ופטור.

‫ולהיפך כשהוא כבר באמצע אריגת הבגד שגם חוט אחד מתקיים, חשיב‬ ‫אריג וחייב.

‫ודין ״האורג שני חוטין״ במשנת כלל גדול זה הוא לר׳ אליעזר רק בתחלה, וכשיש שם חוט אחד מתוח כבר.

‫ומצאתי אחר זה ברבינו הננאל שפירש כן זה מפורש וכתב:

‫״ר׳ אליעזר אומר האורג ג׳ חוטין בתחלה ואחת על האריג חייב, בכלל גדול‬ ‫תנן סתמא האורג שני חוטין ולא שנינן בין בתחילה בין בראש הבגד ובין בסופו‬ ‬‬