עולם אחד/נג
פרק נג
[עריכה]ידוע תדע מה שאמרו חז"ל (בר"ר, פא) וזה לשונם:
- "עשרים וששה דורות היתה האל"ף קורא תגר וכו' א"ל הקב"ה העולם ומלואו לא נברא אלא בזכות התורה וכו' ואיני פותח תחלה אלא בך שנאמר אנכי ה' אלהיך (שמות כ, ב)". עכ"ל.
ולהבין הפיוס הזה שפייס הקב"ה את האל"ף, הוא כי נודע לחכמי המספר שאחד וכן שנים - שניהם הם ראשיים. כי האחד הוא ראש להנפרדים, ושנים ראש לזוגים. ומכל מקום יש קדימת מעלה לאחד על השנים כי אי אפשר למנות שנים בלתי אחד הקודם אליו. הרי שיש לאחד קדימת מעלה וגם קדימת זמן.
והנה אמנם כאן בבריאת העולם שמפורסם בהקדמת הזוהר (ח"א ב, ב) שבאו כל האותיות לפני הקב"ה בסדר תשר"ק וכו' וטעם הדבר מפורש בדברי האר"י זלה"ה כי הגבורות מתפשטות תחלה בז"א, וכמו שהארכתי במדרש לפירושים (חלק שני דרוש הראשון והרביעי), עיין שם. ורמזתי למעלה בפרק החמשים. ונמצא כאשר באה אות ב' מן הסדר תשר"ק וברא בה את העולם - הרי בבחינה זו יש לאות ב' קדימה זמנית אל אות א'.
והבן זה מה שאני מדקדק ואומר "בבחינה זו", דהיינו בבחינת יציאתם מן הבינה - עיין זוהר הרקיע שם בבראשית ותבין הכל. כי כבר ידעת שאין רצוני בקונטרס הזה להאריך בסודות עמוקים, רק להביא בדרך כלל באופן שיהיה מובן ממנו על כל פנים עיקר המכוון לכאן. וגם בכאן יש להאריך מאוד כדי ליישב מאמרי הזוהר דכאן ודרוש פרשת ויגש (ח"א רה, ב) עיין שם עם מה שאיתא בתיקונים תיקון כ"ח (דף ע"ה ריש ע"א בדפוס אמשטרדם ובד"ח(?) בהקדמה) אלא שאין כאן מקומו.
ונמצא לפי זה ובבחינה זו,[1] מה שאמרו חז"ל (שם במדרש בר' פ"א) שאמרה האל"ף אני ראשון של אותיות ולא בראת עולמך בי, עיין שם. והנה אומרו "אני ראשון של אותיות" הכוונה ראשון במעלה ולא ראשון בזמן, שהרי בבחינת זו יש לאות ב' קדימה זמניות כאמור. (עוד י"ל באופן אחר עמוק, אך מפני שאין המכוון אצלי פה עמו, מנעתי מלכתבו כאן. ואי"ה יובא במק"א). ועל כל פנים אות א' הוא הראשון במעלה כידוע. ולפיכך אתי שפיר הפיוס שפייסה הקב"ה עם קדימה מעליית והוא מ"ש "העולם ומלואו לא נברא אלא בזכות התורה" - ודוק בדבריו שאמר "למחר אני בא ליתן תורה בסיני ואיני פותח תחלה אלא בך" - למחר דייקא, שיש לעולם קדימה זמניית אל נתינת התורה בסיני כמדוקדק במלת "למחר". אך מכל מקום הרי יש לתורה קדימת מעלה שהעולם ומלואו לא נברא אלא בזכות התורה. ולכן איני פותח אלא בך. להיות בך קדימת מעלה באמת וכדבר האמור.
ודוק גם כן באומרו "ליתן תורה בסיני" כי באמת התורה קדמה אלפיים שנה כנודע, אך בנתינת התורה בסיני יש לבריאת עולם קדימה זמנייית כמדובר. ודוק היטב.
- ^ סטיתי כאן מתצוגת הדפוס כאשר לפי הדפוס המילים "ונמצא לפי זה ובבחינה זו" שייכים לפסקה הקודמת, ופסקה חדשה מתחילה עם המילים "מה שאמרו וכו'", כאשר לדעתי הקיטוע הנוכחי הרבה יותר מסתבר, והבוחר יבחר - ויקיעורך