לדלג לתוכן

חוק נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזרים, הפקת נתוני זיהוי ביומטריים ומאגר מידע

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

חוק נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזרים, הפקת נתוני זיהוי ביומטריים ומאגר מידע מתוך ספר החוקים הפתוחעדיין מחכים...

חוק נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזרים, הפקת נתוני זיהוי ביומטריים ומאגר מידע, התשפ״ד–2024


תוכן עניינים

פרק א׳: הגדרות

הגדרות
בחוק זה –
”אמצעי זיהוי ביומטריים“ – אמצעים לזיהוי אדם המבוססים על מידע ביומטרי;
”אמצעים או נתונים ביומטריים“ – אמצעי זיהוי ביומטריים או נתוני זיהוי ביומטריים;
”ביומטרי“ – מאפיין אנושי פיזיולוגי, ייחודי, הניתן למדידה ממוחשבת;
”התאמה ביטחונית“ – כמשמעותה בסעיף 15 לחוק שירות הביטחון הכללי, התשס״ב–2002;
”הוועדה“ – ועדת הכנסת המשותפת כהגדרתה בחוק הכללת אמצעים ביומטריים;
”הוועדה ליישומים ביומטריים“ – ועדת הכנסת המשותפת ליישומים ביומטריים, כהגדרתה בחוק הכללת אמצעים ביומטריים;
”זר“ – מי שאינו רשום במרשם האוכלוסין, ובכלל זה מסתנן;
”חוק הגנת הפרטיות“ – חוק הגנת הפרטיות, התשמ״א–1981;
”חוק הכניסה לישראל“ – חוק הכניסה לישראל, התשי״ב–1952;
”חוק מרשם האוכלוסין“ – חוק מרשם האוכלוסין, התשכ״ה–1965;
”חוק העונשין“ – חוק העונשין, התשל״ז–1977;
”המאגר“ – כמשמעותו בסעיף 11;
”הממונה על יישומים ביומטריים“ – כהגדרתו בחוק הכללת אמצעים ביומטריים;
”מסמך נסיעה“ – דרכון, תעודת מעבר או תעודה אחרת כאמור בסעיף 7 לחוק הכניסה לישראל;
”מסתנן“ – כהגדרתו בחוק למניעת הסתננות;
”מרשם האוכלוסין“ – כמשמעותו לפי חוק מרשם האוכלוסין;
”נתוני זיהוי ביומטריים“ – נתונים ביומטריים שהופקו מאמצעי זיהוי ביומטריים, וניתן לעשות בהם שימוש לצורך זיהוי או אימות זהותו של אדם באופן ממוחשב או ממוחשב בחלקו;
”רשויות הביטחון“ – שירות הביטחון הכללי והמוסד למודיעין ולתפקידים מיוחדים;
”פקודות משטרת ישראל“ – כהגדרתן בפקודת המשטרה [נוסח חדש], התשל״א–1971;
”השר“ – שר הפנים.

פרק ב׳: תחולת החוק

תחולת החוק על סוגים של אוכלוסיות זרים ואמצעים ביומטריים
הוראות חוק זה, כולן או חלקן, יחולו על סוגים של אוכלוסיות זרים ועל סוגים של אמצעים ביומטריים המפורטים לצידם בתוספת הראשונה.

פרק ג׳: נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזרים והפקת נתוני זיהוי ביומטריים

נטילה והפקה לצורך הכללה במאגר
(א)
עובד רשות האוכלוסין וההגירה או עובד מדינה אחר, שהשר הסמיכו לכך, מוסמך, לשם הסדרת כניסתו של זר לישראל, שהייתו בישראל וישיבתו בה או יציאתו ממנה, ליטול מהזר אמצעי זיהוי ביומטריים ולהפיק מהם באופן אוטומטי נתוני זיהוי ביומטריים, לצורך הכללת האמצעים והנתונים הביומטריים במאגר.
(ב)
אמצעים ונתונים ביומטריים כאמור בסעיף קטן (א) יימחקו אוטומטית מכל מקום שבו נשמרו בתהליך הנטילה וההפקה, מייד לאחר הכללתם במאגר, ולא יועברו לכל גורם אחר.
נטילה והפקה לצורך השוואה לאמצעים או לנתונים ביומטריים הכלולים במסמך נסיעה
(א)
בעלי התפקידים כמפורט להלן מוסמכים, לצורך זיהוי או אימות זהות של זר, במסגרת מילוי תפקידם לפי דין, ליטול ממנו אמצעי זיהוי ביומטריים, להפיק מהם באופן אוטומטי נתוני זיהוי ביומטריים ולהשוות את האמצעים או הנתונים כאמור לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במסמך הנסיעה של הזר:
(1)
עובד רשות האוכלוסין וההגירה שהשר הסמיכו לכך;
(2)
שוטר;
(3)
סוהר;
(4)
עובד רשות הביטחון שראש רשות הביטחון הסמיכו לכך;
(5)
חייל כהגדרתו בחוק השיפוט הצבאי, התשט״ו–1955, שהוסמך לכך לפי פקודות הצבא כהגדרתן בחוק האמור;
(6)
ממונה ביטחון או מאבטח שמונו לפי חוק להסדרת הביטחון בגופים המנויים בתוספת הראשונה או בפרט 1 לתוספת השנייה לחוק האמור;
(7)
(8)
איש משמר הכנסת כהגדרתו בחוק משכן הכנסת, רחבתו ומשמר הכנסת, התשכ״ח–1968, שקצין הכנסת הסמיכו לכך;
(9)
מאבטח שהוא עובד הרשות להגנה על עדים לפי חוק להגנה על עדים, התשס״ט–2008;
(10)
עובד בגוף ציבורי, שקבע השר בצו, בהסכמת שר המשפטים, ובאישור הוועדה ובלבד שהעובד נדרש לתת שירות לזר בתחום עיסוקו של אותו גוף ציבורי;
(11)
בעל תפקיד שאינו עובד המדינה, המנוי ברשימת בעלי התפקידים שקבע השר בצו, בהסכמת שר המשפטים ובאישור הוועדה, שמתקיים בו אחד מהתנאים שלהלן, ורשאי השר לקבוע בצו כאמור תנאים והגבלות שיחולו על בעל תפקיד כאמור:
(א)
הוא מוסמך לצורך מילוי תפקידו לדרוש מאדם להזדהות לפניו;
(ב)
מוטלת עליו חובה בחיקוק לאמת זהות או מוטל עליו תפקיד בחיקוק שביצועו מצריך אימות זהות;
(12)
עובד בקופת חולים כהגדרתה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ״ד–1994, או עובד בבית חולים כמשמעותו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, 1940, ובלבד שהעובד נדרש לתת שירות לזר בתחום הבריאות.
(ב)
אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו לפי הוראות סעיף זה ונתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, ובכלל זה אמצעים ונתונים ביומטריים הכלולים במסמך נסיעה, לא ייאגרו באופן ממוחשב, מעבר לנדרש לצורך השוואתם לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במסמך הנסיעה של הזר, או לצורך העברתם למאגר יחד עם האמצעים והנתונים הביומטריים הכלולים במסמך הנסיעה, לפי הוראות סעיף 5(ד), ולא יועברו לכל גורם אחר.
(ג)
אמצעים או נתונים ביומטריים כאמור בסעיף זה יימחקו אוטומטית מכל מקום שבו נשמרו מייד לאחר קבלת תוצאת ההשוואה כאמור בסעיף קטן (ב), אלא אם כן נדרשת השוואתם לאמצעים או לנתונים שבמאגר לפי סעיף 5(א).
נטילה והפקה לצורך השוואה לאמצעים או לנתונים ביומטריים הכלולים במאגר, והכללתם במאגר
(א)
בעלי התפקידים המנויים בפסקאות (1) עד (5) ו־(10) של סעיף 4(א), מוסמכים, לצורך זיהוי או אימות זהות של אדם אשר יש יסוד להניח כי שהייתו בישראל מחייבת רישיון ישיבה כמשמעותו בחוק הכניסה לישראל, במסגרת מילוי תפקידם לפי דין, ליטול מאותו אדם אמצעי זיהוי ביומטרי שהוא תמונת תווי פנים, להפיק ממנו באופן אוטומטי נתוני זיהוי ביומטריים ולהשוות את התמונה או הנתונים כאמור ואת התמונה או הנתונים הכלולים במסמך הנסיעה של אותו אדם לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במאגר, אם אותו אדם אינו מציג מסמך זיהוי כהגדרתו בחוק הכללת אמצעים ביומטריים.
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), העלתה ההשוואה שנעשתה לפי אותו סעיף קטן אי־התאמה בין תמונת תווי הפנים שניטלה מהזר או שבמסמך הנסיעה של זר למידע השמור במאגר, או שניתנה יותר מהתאמה אחת כאמור, או שהתעורר חשד כי פרטי הזיהוי שמסר הזר אינם נכונים, רשאי בעל תפקיד כאמור בסעיף קטן (א) ליטול תמונות טביעות אצבעות, ולהשוות אותן או את הנתונים שהופקו מהן ובמסמך הנסיעה לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במאגר.
(ג)
אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו לפי הוראות סעיף זה ונתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, ובכלל זה אמצעים או נתונים ביומטריים הכלולים במסמך נסיעה של זר, לא ייאגרו באופן ממוחשב, מעבר לנדרש לצורך השוואתם לאמצעים או לנתונים הביומטריים הכלולים במאגר או לצורך הכללתם במאגר כאמור בסעיף קטן (ד), לא יועברו לכל גורם אחר, והם יימחקו אוטומטית מכל מקום שבו נשמרו מייד לאחר קבלת תוצאת ההשוואה או מייד לאחר הכללתם במאגר, לפי העניין.
(ד)
עובד רשות האוכלוסין וההגירה שהשר הסמיכו לכך, רשאי להורות כי אמצעים או נתונים ביומטריים שהושוו למאגר לפי סעיף זה ייכללו במאגר, אם מצא שהאמצעים או הנתונים הם של זר ושהם באיכות המאפשרת השוואה.
נטילה, הפקה והשוואה באמצעים ממוכנים
(א)
השר רשאי לקבוע כי נטילה, הפקה והשוואה לפי פרק זה יכול שיבוצעו גם באמצעים ממוכנים ושלא לפני בעלי התפקידים המנויים בפרק זה, ואף בטרם הגעת הזר לישראל.
(ב)
בתקנות כאמור בסעיף קטן (א), יקבע השר הוראות לעניין אופן הנטילה, ההפקה וההשוואה כאמור באותו סעיף קטן.
הסכמה לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים ושימוש בכוח סביר
(א)
נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזר לפי פרק זה תיעשה לאחר שהתבקשה הסכמתו לכך, ולאחר שהובא לידיעתו, בדרך שיורה השר, כי ניתן לעשות שימוש באמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו ובנתוני הזיהוי הביומטריים שיופקו מהם גם לצורך הכללתם במאגר בכפוף להוראות חוק זה, או לצורך השוואתם לאמצעים או לנתונים הביומטריים במסמך נסיעה כאמור בסעיף 4 או לאמצעים או לנתונים הביומטריים שבמאגר כאמור בסעיף 5.
(ב)
היה לשוטר, לפקח או לקצין ביקורת גבולות חשד סביר שזר שמלאו לו 14 שנים וחוק זה חל לגביו, הוא שוהה שלא כדין או שכניסתו לישראל סורבה, ואותו אדם לא נתן את הסכמתו לנטילה, רשאי הוא ליטול ממנו אמצעי זיהוי ביומטריים תוך שימוש בכוח סביר, לאחר שהזהירו בדבר הכוונה לעשות כן בלשון המובנת לו, ולאחר שניתן אישור לכך לפי סעיפים קטנים (ג) ו־(ד).
(ג)
לא נתן אדם את הסכמתו לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, יובא לפני קצין משטרה, ממונה ביקורת גבולות או העובד הממונה על קצין ביקורת גבולות שראש רשות האוכלוסין הסמיך לעניין זה, לפי העניין, לצורך קבלת אישור בכתב לנטילה, לרבות לשימוש בכוח סביר הנדרש לשם כך, אולם אם כניסתו לישראל סורבה בשל כך שלא נתן את הסכמתו לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, יובא לפני מנהל תחנת הגבול לצורך קבלת אישור כאמור.
(ד)
בטרם ייתן קצין המשטרה, ממונה ביקורת הגבולות, העובד הממונה על קצין ביקורת גבולות או מנהל תחנת הגבול, לפי העניין, את אישורו כאמור בסעיף קטן (ג), ייתן הזדמנות לאדם להשמיע את טעמי סירובו, ויסביר לו שניתן להשתמש בכוח סביר לנטילה.
(ה)
מי שנטל אמצעי זיהוי ביומטריים לפי סעיף זה ירשום בתום הנטילה בהקדם האפשרי, לפי העניין, דין וחשבון על מהלך הנטילה, ויחתום עליו.
(ו)
העתק דוח הנטילה יימסר למי שממנו ניטלו אמצעי הזיהוי הביומטריים.
(ז)
הוראות לעניין נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים תוך שימוש בכוח סביר, כאמור בסעיף זה, ייקבעו בפקודות משטרת ישראל; הוראות כאמור יחולו גם על נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים לפי סעיף זה על ידי פקח או קצין ביקורת גבולות, בשינויים המחויבים.
(ח)
בסעיף זה –
”ממונה ביקורת גבולות“, ”קצין ביקורת גבולות“ ו”תחנת גבול“ – כמשמעותם בחוק הכניסה לישראל;
”פקח“ – כמשמעותו בסעיף 13ד לחוק הכניסה לישראל;
”קצין משטרה“ – קצין משטרה בדרגת רב־פקד ומעלה.
הסמכת עובד משרד החוץ לגבי זר השוהה מחוץ לישראל
הסמכויות הנתונות לפי הוראות סעיפים 3, 4 ו־5 לעובד רשות האוכלוסין וההגירה שהשר הסמיכו לכך, יהיו נתונות לעובד משרד החוץ ששר החוץ הסמיכו לכך, לגבי זר השוהה מחוץ לישראל ומבקש לקבל אשרה לצורך כניסה לישראל, ויחולו על עובד משרד החוץ שהוסמך כאמור הוראות חוק זה החלות על עובד רשות האוכלוסין וההגירה, בשינויים המחויבים.
תוצאות סירוב זר לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים
(א)
סירב זר לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים בידי עובד רשות האוכלוסין וההגירה כאמור בסעיפים 3, 4(א)(1) או 5 או בידי עובד משרד החוץ לפי סעיף 8, לא יינתנו לו אשרה ורישיון ישיבה כמשמעותם בחוק הכניסה לישראל, ואם ניתנו לו אשרה ורישיון כאמור, רשאי השר לבטלם בהתאם להוראות סעיף 11 לחוק האמור.
(ב)
סירב זר לנטילת אמצעי זיהוי ביומטריים כאמור בסעיף 4 או 5, יראו אותו כמי שלא הזדהה.
שמירה על כבוד האדם ופרטיותו
(א)
נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הפקת נתוני זיהוי ביומטריים והשוואתם לאמצעים או לנתונים ביומטריים שבמסמך נסיעה או במאגר, לפי הוראות חוק זה, יבוצעו בדרך ובמקום שיבטיחו, ככל האפשר, שמירה על כבוד האדם ועל פרטיותו וימנעו פגיעה בהם במידה העולה על הנדרש.
(ב)
השימוש בסמכות להעביר ולקבל מידע כאמור בפרק ה׳ ייעשה באופן שאין בו כדי לפגוע, במידה העולה על הנדרש, בפרטיותו של אדם.
(ג)
מי שהוקנתה לו סמכות נטילה, הפקה, השוואה או הכללה במאגר לפי הוראות חוק זה, לא יעשה שימוש בסמכותו אלא לאחר שעבר הכשרה מתאימה; הכשרה לפי סעיף קטן זה תתייחס, בין השאר, לאופן הנטילה, ובכלל זה נטילה תוך שימוש בכוח סביר לפי סעיף 7, לאופן ההפקה, ההשוואה וההכללה במאגר לפי חוק זה, לאופן הטיפול באמצעים או בנתונים הביומטריים שניטלו או שהופקו כאמור ולסיכונים הנובעים מאי־אבטחת המידע, והכול תוך הקפדה על שמירת כבודו של מי שנוטלים ממנו אמצעי זיהוי ביומטריים ועל פרטיותו.

פרק ד׳: הקמת מאגר וניהולו

מאגר אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים
(א)
השר יקים ברשות האוכלוסין וההגירה מאגר מידע ביומטרי, אשר יכלול אמצעי זיהוי ביומטריים אשר ניטלו מזרים לפי הוראות חוק זה או נתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מאותם אמצעים, וכן אמצעים או נתונים ביומטריים הכלולים במסמכי נסיעה של זרים (בחוק זה – המאגר).
(ב)
המאגר יהיה חסוי ולא יימסר ממנו מידע או תתאפשר גישה אליו, אלא לפי הוראות חוק זה.
(ג)
המאגר ינוהל בידי עובד רשות האוכלוסין וההגירה שהשר הסמיכו לכך (בחוק זה – מנהל המאגר) ויועסקו בהפעלתו עובדים שיש להם התאמה ביטחונית מתאימה, אשר יפעלו לפי הוראות מנהל המאגר ובפיקוחו.
גישה למאגר
(א)
הגישה למידע שבמאגר תהיה לפי הוראות חוק זה בלבד.
(ב)
לצורך מילוי תפקידם, תהיה לעובדים העוסקים בהפעלת המאגר גישה למאגר בהתאם להרשאות שיקבע מנהל המאגר.
(ג)
קביעת מורשי הגישה למאגר והתנאים וההגבלות שיחולו עליהם, תיעשה באופן שיצמצם ככל האפשר את מספר המורשים כאמור ואת היקף המידע הנגיש להם.
ממונה על הגנת הפרטיות
(א)
השר, לאחר התייעצות עם שר המשפטים, ימנה, מקרב עובדי משרדו, ממונה על הגנת הפרטיות במאגר; הממונה על הגנת הפרטיות יפקח על שמירת הפרטיות של הזרים שהאמצעים או הנתונים הביומטריים שלהם כלולים במאגר, בהתאם להוראות לפי חוק הגנת הפרטיות והנחיות לפיו, ולפי פרק זה.
(ב)
הממונה על הגנת הפרטיות יגיש לשר, לא יאוחר מ־31 במרץ בכל שנה, דין וחשבון שנתי על פעולותיו ועל קיום ההוראות להגנת הפרטיות לפי חוק זה ולפי חוק הגנת הפרטיות במאגר.

פרק ה׳: העברת מידע מהמאגר וגישה אליו

העברת מידע מהמאגר וגישה אליו
על אף הוראות פרק ד׳ לחוק הגנת הפרטיות והוראות כל דין אחר, העברת אמצעים ונתונים ביומטריים מהמאגר וגישה אל המאגר מותרות בהתאם להוראות לפי חוק זה, בלבד.
העברת העתק מהמאגר למשטרת ישראל והגבלת העברת המידע מהמשטרה
(א)
משטרת ישראל רשאית לקבל העתק מהמאגר, ורשאית היא לעשות שימוש במידע מהמאגר למטרה ממטרות אלה בלבד:
(1)
חקירת עבירה שיש יסוד להניח כי זר מעורב בביצועה, ולעניין עבירה מסוג פשע או עבירה מסוג עוון המנויה בתוספת השנייה – אף אם אין יסוד להניח כי זר מעורב בביצועה; לעניין זה, ”חקירת עבירה“ – לרבות חקירה לצורכי חילוט רכוש הקשור בעבירה, ולצורך הליך פלילי בנוגע לעבירה; שימוש כאמור ייעשה לאחר שבוצעה בדיקה במאגר נתוני הזיהוי המוחזק על ידי משטרת ישראל מכוח חוק החיפוש בגוף;
(2)
מניעת ביצוע עבירות כאמור בפסקה (1) או סיכולן;
(3)
אימות או בירור זהותו של אדם, לרבות גופה, שזהותו אינה ידועה או מוטלת בספק ולצורך איתור נעדרים;
(4)
גיבוש חוות דעתה לעניין כניסה לישראל של זר.
(ב)
על הצגת תצלום הכלול במאגר לאדם מסוים או על פרסום תצלום כאמור ברבים, למטרה המנויה בסעיף קטן (א)(1) עד (3), יחולו הוראות סעיפים 11יז ו־11יח לחוק החיפוש בגוף, לפי העניין ובשינויים המחויבים.
(ג)
המפקח הכללי של המשטרה יסמיך שוטרים מהמחלקה לזיהוי פלילי במשטרת ישראל לנהל את העתק המאגר; הזנת נתונים במאגר, ביטולם או שינוי שלהם יבוצעו רק על ידי מי שהוסמך כאמור.
(ד)
על אף האמור בכל דין, משטרת ישראל לא תמסור מידע מהמאגר שהועבר אליה לפי הוראות סעיף זה לכל גורם אחר.
(ה)
על אף האמור בסעיף קטן (ד), משטרת ישראל רשאית להעביר מידע כאמור באותו סעיף קטן, הנוגע לאדם מסוים, בהתאם למפורט להלן:
(1)
לגוף ציבורי כהגדרתו בחוק החיפוש בגוף או לבית המשפט, ובלבד שלא יועבר מידע לגורמים כאמור, אלא אם כן המידע חיוני להם לצורך מילוי תפקידיהם; על גורם שקיבל מידע מהמאגר לפי הוראות פסקה זו יחולו הוראות סעיף 17(ב)(1);
(2)
לגוף המנוי בתוספת השנייה לחוק החיפוש בגוף, למטרה מהמטרות המפורטות בסעיף 11טז2 לחוק האמור בהתאם לתנאים הקבועים בו, לאחר התייעצות עם עובד רשות האוכלוסין וההגירה או מי שהשר הסמיכו לכך.
(ו)
על שמירת המידע ואבטחת המידע מהמאגר שהועבר למשטרת ישראל לפי הוראות סעיף זה יחולו הוראות סעיף 19.
העברת העתק מהמאגר לרשויות הביטחון, קבלת מידע וגישה למאגר והגבלת העברת המידע מרשויות הביטחון
(א)
רשויות הביטחון רשאיות לקבל העתק מהמאגר, ורשאיות הן לעשות שימוש במידע מהמאגר בהתאם לייעודן ותפקידיהן לפי כל דין, למטרה ממטרות אלה:
(1)
סיכול ומניעה של פעילות בלתי חוקית שמטרתה לפגוע בביטחון המדינה, בסדרי המשטר הדמוקרטי או במוסדותיו;
(2)
אבטחת מידע, אנשים ומקומות, לרבות אבטחת התעופה האזרחית אל ישראל וממנה;
(3)
גיבוש חוות דעתן לעניין כניסה לישראל של זר.
(ב)
בלי לגרוע מהוראות סעיף קטן (א), רשויות הביטחון רשאיות לקבל מידע מהמאגר ותתאפשר להן גישה למאגר, לצורך מימוש ייעודן ותפקידיהן לפי כל דין; קבלת המידע והגישה למאגר לפי סעיף קטן זה יהיו על פי הכללים כאמור בסעיף 26.
(ג)
על אף האמור בכל דין, רשות ביטחון לא תמסור מידע מהמאגר שהועבר אליה לפי הוראות סעיף זה לכל גורם אחר, למעט מידע הנוגע לאדם מסוים לגורם שנקבע בכללים כאמור בסעיף 26.
(ד)
על שמירת המידע ואבטחת המידע מהמאגר שהועבר לרשויות הביטחון לפי הוראות סעיף זה, יחולו הוראות סעיף 19.
(ה)
אבטחת מידע מהמאגר שהועבר לרשות ביטחון לפי הוראות סעיף זה, תהיה בהתאם לנוהלי אבטחת מידע של רשות הביטחון המתאימים לרמת האבטחה של המאגר, אולם ראש רשות הביטחון או מי שהוא הסמיך לכך רשאי להורות על דרישות מחמירות יותר לאבטחת המידע שהועבר לרשות הביטחון כאמור.
העברת מידע מהמאגר לגוף ציבורי
(א)
השר רשאי לקבוע בצו, באישור הוועדה, גופים ציבוריים שרשאים לקבל מידע מהמאגר לצורך זיהוי או אימות זהותו של אדם.
(ב)
גוף ציבורי שקיבל מידע כאמור בסעיף קטן (א) –
(1)
לא יעשה בו שימוש אלא למטרה שלשמה נמסר לו, וכן לא יעבירו לאחר;
(2)
יפעל לאבטחת המידע בהתאם להוראות לפי סעיף 19 לעניין אבטחת מידע שבמאגר;
(3)
לא יאגור את המידע באופן ממוחשב מעבר לנדרש לצורך השימוש שלו הוא נועד וימחק את המידע מייד בתום השימוש בו.

פרק ו׳: שמירת סודיות, אבטחת מידע, הגנה על פרטיות ומחיקה

שמירת סודיות והגבלת השימוש
אדם שהגיעו לידיו אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו לפי חוק זה או נתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, לא ימסור ולא יגלה אותם לאחר ולא יעשה בהם כל שימוש, אלא לפי חוק זה ולצורך ביצוע תפקידו או לפי צו של בית משפט לצורך ניהול הליכים שיפוטיים הקשורים לשימוש במידע לפי חוק זה.
שמירת אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים ואבטחתם
(א)
אמצעים או נתונים ביומטריים הכלולים במאגר יישמרו בהתאם להוראות אלה:
(1)
בדרך שתבטיח הגנה מפני דליפת מידע מהמאגר או חדירה, גישה לא מורשית, שיבוש, הפרעה או גרימת נזק למידע, וכן מפני העברה, חשיפה, מחיקה, שימוש, שינוי או העתקה בלא רשות כדין;
(2)
בדרך שתמנע שימוש בהם בניגוד להוראות לפי חוק זה, ותאפשר בקרה ופיקוח על אופן השימוש במאגר, לרבות שימוש החורג ממסגרת ההרשאה לפי סעיף 12;
(3)
בדרך שתבטיח הגנה על פרטיותם של הזרים שהאמצעים והנתונים כאמור מתייחסים אליהם.
(ב)
כל פעולה המבוצעת במאגר תתועד באופן שיאפשר פיקוח ובקרה על אופן ביצועה, על מועד ביצועה ועל מבצע הפעולה; תיעוד כאמור יישמר למשך שבע שנים לפחות.
(ג)
אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מההוראות לפי חוק הגנת הפרטיות.
מחיקת אמצעים ונתונים ביומטריים לגבי זר שהיה לתושב
(א)
האמצעים והנתונים הביומטריים המתייחסים לזר שהיה לתושב כהגדרתו בחוק הכללת אמצעים ביומטריים, יימחקו מהמאגר ומכל עותק של המאגר שהועבר לפי הוראות פרק ה׳; פקיד הרישום הראשי כמשמעותו בחוק מרשם האוכלוסין יודיע למנהל המאגר בתוך שבעה ימים ממועד היותו של הזר לתושב על כך, ומנהל המאגר ימחק את הפרטים מהמאגר ויורה למי שקיבל עותק מהמאגר לפי פרק ה׳ למחוק אותם, בלא דיחוי.
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), האמצעים והנתונים הביומטריים המתייחסים לזר שקיבל רישיון לישיבת ארעי לפי סעיף 2(א)(3) לחוק הכניסה לישראל (בסעיף קטן זה – רישיון) ורשום במרשם האוכלוסין, יימחקו מהמאגר, בתום חמש שנים מהמועד שבו קיבל את הרישיון, אלא אם כן במהלך התקופה האמורה בוטל הרישיון והוא שב להיות זר; בתקופה האמורה יועברו האמצעים והנתונים הביומטריים המתייחסים לאותו אדם למאגר נפרד, לא ייעשה בהם כל שימוש לפי חוק זה והם לא יועברו לאחר.
(ג)
מי שהתקיימו לגביו הוראות סעיפים קטנים (א) או (ב) יקבל הודעה על מחיקת אמצעי הזיהוי הביומטריים שניטלו ממנו או נתוני הזיהוי הביומטריים שהופקו מהם.

פרק ז׳: הוראות שונות

פיקוח על יישומים ביומטריים
(א)
הממונה על יישומים ביומטריים יפקח על יישומים ביומטריים לפי חוק זה; התפקידים המסורים לממונה על יישומים ביומטריים לפי סעיף 30(ב) לחוק הכללת אמצעים ביומטריים יחולו לעניין חוק זה, בשינויים המחויבים; לעניין זה, ”יישומים ביומטריים“ – נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים, הפקת נתוני זיהוי ביומטריים, שמירתם של האמצעים והנתונים הביומטריים והשימושים בהם.
(ב)
הממונה על יישומים ביומטריים יקבל, באופן תקופתי או לפי דרישה, דיווחים מרשות האוכלוסין וההגירה, ממשטרת ישראל ומרשויות הביטחון לשם פיקוח על יישום הוראות חוק זה על ידיהן.
(ג)
על אף האמור בסעיפים קטנים (א) ו־(ב), פיקוח על יישומים ביומטריים בנוגע לסעיף 16 וקבלת דיווחים מרשויות הביטחון יהיו בכפוף לנוהל שיקבעו רשויות הביטחון והממונה על יישומים ביומטריים ויאושר בידי ראש הממשלה, אם נקבע; הנוהל לפי סעיף זה הוא חסוי וגילויו או פרסומו אסור.
עונשין
(א)
המשיג מהמאגר, במישרין או בעקיפין, מידע שאינו זכאי לקבלו לפי חוק זה, או העושה במאגר שימוש או פעולה שלא כדין, דינו – מאסר חמש שנים.
(ב)
המוסר או המגלה אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו לפי חוק זה או נתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, או העושה בהם שימוש, בניגוד להוראות סעיף 18, דינו – מאסר שלוש שנים; עשה כן ברשלנות, דינו – מאסר שנה.
(ג)
העורך השוואה בין אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו מאדם או נתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, לבין אמצעים או נתונים ביומטריים שבמסמך נסיעה, בלא סמכות לפי חוק זה, דינו – מאסר שלוש שנים.
שמירת דינים
(א)
אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי כל דין, אלא אם כן נקבע במפורש אחרת בחוק זה.
(ב)
אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי כל דין, לרבות פקודות משטרת ישראל, לעניין החזקה, שמירה, העמדה לעיון או כל שימוש אחר, בחומר חקירה כמשמעותו בסעיף 74 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ״ב–1982, או בראיות המוגשות, במסגרת ההליך הפלילי, לבית משפט.
ביצוע ותקנות
השר ממונה על ביצוע חוק זה והוא רשאי, לאחר התייעצות עם הממונה על יישומים ביומטריים, להתקין תקנות לביצועו, ובין השאר בעניינים אלה:
(1)
אופן נטילת אמצעי זיהוי ביומטריים מזרים לפי חוק זה, לרבות נטילה מקטינים, מקשישים ומאנשים עם מוגבלות;
(2)
דרכי פעולה במקרים שבהם לא ניתן ליטול מזר אמצעי זיהוי ביומטריים לפי חוק זה, מסיבות בריאותיות או אחרות;
(3)
בעלי התפקידים המוסמכים להעביר מידע מהמאגר;
(4)
דרכי מחיקתם של אמצעי זיהוי ביומטריים ונתוני זיהוי ביומטריים מהמאגר ומכל העתק שלו לפי הוראות סעיף 20.
שינוי התוספות
(א)
השר, באישור הוועדה, רשאי לשנות, בצו, את התוספת הראשונה.
(ב)
השר לביטחון לאומי, לאחר התייעצות עם השר ושר המשפטים, רשאי לשנות, בצו, את התוספת השנייה.
כללים לעניין רשויות הביטחון
(א)
ראש הממשלה רשאי, לאחר התייעצות עם הממונה על יישומים ביומטריים ובאישור הוועדה ליישומים ביומטריים, לקבוע כללים לעניין סעיף 16(ב) ו־(ג) (בחוק זה – הכללים).
(ב)
הכללים חסויים וגילוים או פרסומם אסור.
(ג)
הכללים אינם טעונים פרסום ברשומות או פרסום פומבי אחר.
(ד)
אופן שמירתם של כללים שלא פורסמו לפי הוראות סעיף קטן (א), לרבות הגדרת סיווגם והפצתם, ייקבע בכללים.
תחילה
תחילתו של חוק זה שישה חודשים מיום פרסומו או במועד כניסתן לתוקף של תקנות לפי סעיף 24(א)(1) עד (4), לפי המוקדם.
הוראת מעבר
אמצעי זיהוי ביומטריים שניטלו מזר לפני תחילתו של חוק זה, ונתוני זיהוי ביומטריים שהופקו מהם, יועברו למאגר ויישמרו בו, ויחולו עליהם הוראות חוק זה.
דיווח לכנסת
(א)
השר ידווח לוועדה, אחת לשנה, לא יאוחר מ־30 באפריל, על כל אלה, לגבי רשות האוכלוסין וההגירה, לעניין השנה שקדמה למועד הדיווח:
(1)
מספר הזרים, לפי סוגיהם, שנתונים המתייחסים אליהם כלולים במאגר, ומספר הזרים לפי סוגיהם שנתונים המתייחסים אליהם נוספו למאגר בתקופת הדיווח;
(2)
פעולות ההכשרה וההדרכה שבוצעו לעובדים המורשים ליטול אמצעי זיהוי ביומטריים ולהפיק מהם נתוני זיהוי ביומטריים;
(3)
מספר המקרים שבהם נעשה שימוש בכוח לשם נטילת אמצעי זיהוי;
(4)
מספר המקרים שבהם נמצא שתוצאת ההשוואה בין אמצעים או נתונים ביומטריים של אדם לאמצעים או נתונים ביומטריים הכלולים במאגר התבררה כשגויה והשלכותיהם;
(5)
מקרים שבהם אירעה דליפת מידע מהמאגר או חדירה, שיבוש, הפרעה או גרימת נזק למידע, העברה, חשיפה, מחיקה, שימוש, שינוי או העתקה בלא רשות כדין, והצעדים שננקטו בעקבות מקרים כאמור לשם תיקון ומניעת הישנות המקרה.
(ב)
השר לביטחון לאומי ידווח לוועדה, אחת לשנה, לא יאוחר מ־30 באפריל, לגבי משטרת ישראל, על העניינים המפורטים בסעיף קטן (א)(2) עד (5).
(ג)
ראש רשות ביטחון ידווח לוועדה ליישומים ביומטריים, אחת לשנה, לא יאוחר מ־30 באפריל, לגבי רשות הביטחון שבראשה הוא עומד, על העניינים המפורטים בסעיף קטן (א)(2) עד (5).
(ד)
הממונה על יישומים ביומטריים ידווח לוועדה, אחת לשנה, לא יאוחר מ־30 באפריל, על פעולותיו לפי חוק זה, לרבות פעולות הבקרה והפיקוח על פעולת המאגר וליקויים ואירועים חריגים שהתגלו בפעולת המאגר.
(ה)
מי שמוטלת עליו חובה להגיש דיווח כאמור בסעיף זה רשאי לקבוע כי הדיווח, כולו או חלקו, יהיה חסוי, מטעמים של ביטחון המדינה, שלום הציבור או ביטחונו, ואם קבע כאמור, יידונו הדיווח או החלקים החסויים בו בוועדת משנה של הוועדה שדיוניה חסויים או בוועדה ליישומים ביומטריים, לפי העניין, אולם לעניין הגשת דיווח של הממונה על יישומים ביומטריים כאמור בסעיף קטן (ד) יחולו הוראות אלה:
(1)
דיווח חסוי הנוגע לרשויות הביטחון יידון בוועדה ליישומים ביומטריים;
(2)
הממונה רשאי לקבוע כי דיווח הנוגע לרשות ביטחון או למשטרת ישראל לא יהיה חסוי, בהסכמת רשות הביטחון או משטרת ישראל, לפי העניין.

תוספת ראשונה

(סעיפים 2 ו־25(א))

סוגים של אוכלוסיות זרים וסוגים של אמצעי זיהוי ביומטריים שהחוק חל עליהם

הוראות החוק כולן יחולו על הסוגים של אוכלוסיות הזרים והסוגים של אמצעי הזיהוי הביומטריים כמפורט להלן:
סוג אוכלוסיית זריםסוג אמצעי ביומטרי
1.
זר המבקש אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/1 (עובד זמני) לתקופה של עד 90 ימים או שהוא בעל אשרה ורישיון כאמור
תמונת תווי הפנים
2.
זר המבקש הארכת רישיון לישיבת ביקור מסוג ב/1 (עובד זמני) לתקופה של מעבר ל־90 ימים או שהוא בעל רישיון כאמור תמונת
תווי הפנים ותמונות שתי טביעות אצבעות
3.
זר המבקש אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/2 (תייר) או המבקש הארכה של הרישיון כאמור לתקופה של עד 180 ימים או שהוא בעל אשרה ורישיון כאמור
תמונת תווי הפנים
4.
זר המבקש הארכת רישיון לישיבת ביקור מסוג ב/2 (תייר) לתקופה של מעבר ל־180 ימים או שהוא בעל רישיון כאמור
תמונת תווי הפנים ותמונות שתי טביעות אצבעות
5.
זר שהוא שוהה שלא כדין כהגדרתו בסעיף 13(א) לחוק הכניסה לישראל או שהוא מסתנן או שיש חשד כי הוא שוהה שלא כדין או כי הוא מסתנן
תמונת תווי הפנים ותמונות שתי טביעות אצבעות
6.
זר המבקש להיכנס לישראל ונערך בירור אם הוא רשאי להיכנס לפי הוראות סעיף 9 לחוק הכניסה לישראל או נמצא שאינו רשאי להיכנס לישראל לפי הוראות סעיף 10 לחוק האמור
תמונת תווי הפנים ותמונות שתי טביעות אצבעות
7.
זר המבקש אשרה ורישיון לישיבת ביקור מסוג ב/4 (מתנדב) או שהוא בעל אשרה ורישיון כאמור
תמונת תווי הפנים ותמונות שתי טביעות אצבעות

תוספת שנייה

(סעיפים 15(א)(1) ו־25(ב))


התקבל בכנסת ביום ט״ז בתמוז התשפ״ד (22 ביולי 2024).
  • בנימין נתניהו
    ראש הממשלה
  • משה ארבל
    שר הפנים
  • יצחק הרצוג
    נשיא המדינה
  • אמיר אוחנה
    יושב ראש הכנסת
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.