לדלג לתוכן

הוראות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי)

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

הוראות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי) מתוך ספר החוקים הפתוחעדיין מחכים...

הוראות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי), התשמ״ו–1986


ק״ת תשמ״ו, 1469; תשנ״ב, 638; תשנ״ג, 995; תשנ״ה, 1318; תשנ״ו, 1012; תשנ״ז, 96; תשס״ג, 1134; תשע״ב, 990; תשפ״א, 3298.


בתוקף סמכותי לפי סעיפים 38 ו־39 לחוק הפיקוח על עסקי ביטוח, התשמ״א–1981 (להלן – החוק), אני מתקין הוראות אלה:


פוליסה תקנית [תיקון: תשס״ג, תשע״ב, תשפ״א]
(א)
הפוליסה בחוזה לביטוח רכב פרטי (נזקי רכוש ונזקי רכוש של צד ג׳) תהיה לפי התנאים והנוסח המפורטים בתוספת (להלן – הפוליסה התקנית).
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), רשאי מבוטח, בשלב הצעת הביטוח, בהודעה מפורשת שתתועד אצל המבטח ותיכתב במפרט, לוותר על אחד בלבד מהכיסויים המפורטים להלן:
(1)
כיסוי למקרה של התנגשות מקרית, התהפכות ותאונה מכל סוג שהוא, כאמור בסעיף 1(2) לפוליסה התקנית;
(2)
כיסוי למקרה גניבה, כאמור בסעיף 1(3) לפוליסה התקנית;
(3)
(ג)
מבוטח, אשר בבעלותו 40 כלי רכב פרטיים לפחות, המבוטחים אצל מבטח אחד, רשאי, בשלב הצעת הביטוח, בהודעה מפורשת שתתועד אצל המבטח, לוותר על תחולת הפוליסה התקנית כולה.
הגדרות [תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
בהוראות אלה –
”מחירון“ – קובץ מחירים וכללים שיטתי, מקצועי ובלתי תלוי המשמש לקביעת ערך שוק של כלי רכב פרטיים מכל הדגמים, בין קונה מרצון ומוכר מרצון, שמתפרסם ומתעדכן באופן סדיר ושניתן לעיין בו בכל עת;
”רכב פרטי“ – רכב פרטי כהגדרתו של מונח זה בפקודת התעבורה (להלן – הפקודה), לרבות רכב מסחרי כהגדרתו של מונח זה בפקודה שמשקלו עד 3.5 טון, למעט אופנוע.
הרחבות [תיקון: תשע״ב]
לפוליסה התקנית ניתן להוסיף הרחבות לגבי היקף הכיסוי, הסיכונים, הרכוש והחבויות המבוטחים, ובלבד שלא יכללו כיסוי למוות או נזקי גוף, למעט תאונות אישיות.
קביעת דמי ביטוח [תיקון: תשס״ג, תשע״ב]
מבטח יקבע את סכום דמי הביטוח, ויציין אותו בפוליסה בסכום אחד, נקוב במטבע ישראלי, הכולל את כל התשלומים שרשאי מבטח לגבות ממבוטח עבור הביטוח במועד תחילת הביטוח.
השתתפות עצמית לנזק של ירידת ערך [תיקון: תשנ״ז, תשפ״א]
(א)
השתתפות עצמית לנזק של ירידת ערך בפוליסה תקנית לא תעלה על 1.5% מסכום הביטוח (להלן – השתתפות עצמית בסיסית), זולת אם בחר המבוטח, בחתימתו על נספח נפרד לטופס הצעת הביטוח (להלן – נספח ירידת ערך) בהשתתפות עצמית אחרת שהציע לו המבטח והדבר צוין גם במפרט הפוליסה, בכפוף לכללים הבאים:
(1)
ההשתתפות העצמית לנזק של ירידת ערך לא תעלה על ההשתתפות העצמית הגבוהה ביותר שאושרה למבטח לענין זה;
(2)
כנגד ההשתתפות העצמית לנזק של ירידת ערך יקבל המבוטח הנחה מתאימה בדמי הביטוח המקובלים אצל המבטח, בנוסף להנחות מקובלות אחרות, בהתאמה לרמות השונות של השתתפות עצמית שהמבטח יציע למבוטח, כפי שאישר הממונה.
(ב)
לא חתם המבוטח על נספח ירידת ערך שבו בחר בהשתתפות עצמית שהציע לו מבטח, תחול ההשתתפות העצמית הבסיסית על נזק של ירידת ערך, בכל מקרה ביטוח, ואולם המבוטח יהיה רשאי לשנות את שיעור ההשתתפות העצמית הבסיסית, למפרע מיום תחילת תקופת הביטוח, אם יודיע על כך למבטח תוך 30 ימים מקבלת המפרט שבו צוינה השתתפות עצמית בסיסית; הודיע המבוטח על שינוי כאמור יחולו דמי הביטוח בהתאמה מתחילת תקופת הביטוח.
פירוט דמי ביטוח בעד השבת היקף הביטוח לקדמותו [תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
נקבע בפוליסה כי השבת היקף הביטוח לקדמותו כרוכה בתשלום, יפרט המבטח במפרט ובפוליסה את הנוסחה לחישוב דמי הביטוח בעד השבת היקף הביטוח לקדמותו, בסמוך לפירוט סכומי ההשתתפות העצמית; בלי לגרוע מהאמור, יכלול דף פרטי הביטוח פירוט של שתי דוגמאות שכיחות לפחות לחישוב דמי ביטוח בעד השבת היקף הביטוח לקדמותו, בהתאם לנוסחה שנקבעה.
פירוט רכיבים המשפיעים על שווי הרכב [תיקון: תשע״ב]
המבטח יפרט במפרט אם ברכב כלולות תוספות או אבזרים צמודים אפשריים שאינם כלולים במחיר הרכב לפי המחירון שבחבילה הבסיסית של דגם הרכב הקבועים במפרט היבואן, שמשפיעים על שווי הרכב.
שווי רכב שאינו נכלל במחירון [תיקון: תשע״ב]
שווי רכב שאינו נכלל במחירון, ייקבע לפי הערכת שווי שתצורף למפרט.
רעידת אדמה [תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
(א)
לפוליסה התקנית ניתן להוסיף כיסוי לנזק שנגרם לרכב בשל רעידת אדמה; בחר המבוטח בכיסוי – ייכתב הדבר במפרט.
(ב)
התעריף לכיסוי נזקי רעידת אדמה כאמור בסעיף קטן (א) יוצג בנפרד בהצעת הביטוח לפי רמות שונות של השתתפות עצמית; בחירת המבוטח לעניין גובה ההשתתפות העצמית תיכתב במפרט.
שינויים לטובת המבוטח
מבטח רשאי לשנות תנאי מתנאי הפוליסה התקנית אם השינוי הוא לטובת המבוטח.
שינוי נוסח
מבטח רשאי לשנות את הניסוח וסדר הסעיפים שבפוליסה התקנית, ובלבד שלא ישתנו עקב כך התוכן והמהות של הוראות הפוליסה התקנית.
הבלטת סייגים [תיקון: תשע״ב]
אין באמור בהוראות אלה כדי לגרוע מחובת מבטח לפרט תנאי או סייג לחבותו או להיקפה בסמוך לנושא שהם נוגעים לו או לציינם בהבלטה מיוחדת, כאמור בסעיף 3 לחוק חוזה הביטוח, התשמ״א–1981.
תחולה [תיקון: תשפ״א]
הוראות אלה יחולו על פוליסות לביטוח רכב פרטי בחוזי ביטוח שנכרתו החל מיום י״א באלול התשמ״ו (15 בספטמבר 1986).
ביטול
תקנות הפיקוח על עסקי ביטוח (תנאי חוזה לביטוח רכב פרטי), התשמ״ב–1982 – בטלות.

תוספת

[תיקון: תשע״ב, תשפ״א]

(סעיף 1)

[תיקון: תשע״ב]

פוליסה לביטוח רכב פרטי (נזקי רכוש ונזקי רכוש צד שלישי)

[תיקון: תשע״ב]

פוליסה זו היא חוזה בין . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . (להלן – המבטח)
ובין המבוטח ששמו נקוב במפרט (להלן – המבוטח)

[תיקון: תשע״ב]
לפיה מסכים המבטח תמורת דמי ביטוח לשפות את המבוטח למשך תקופת הביטוח בשל אבדן או נזק שיגרם לרכב המבוטח עקב מקרה הביטוח ובשל נזק לרכוש צד שלישי הכל לפי תנאי פוליסה זו (להלן היקף הכיסוי);
דמי הביטוח, תקופת הביטוח, ההשתתפות העצמית, שם המחירון וגבולות האחריות על פי פרק ב׳ נקובים במפרט המהווה חלק בלתי נפרד מפוליסה זו.

פרק א׳: ביטוח הרכב

[תיקון: תשס״ג, תשע״ב, תשפ״א]
מקרה הביטוח
מקרה הביטוח הוא אבדן או נזק שנגרם לרכב הנקוב במפרט, לרבות האבזרים והמכלולים שבחבילה הבסיסית של דגם הרכב הקבועים במפרט היבואן ושלא ניתן לרכוש רכב בלעדיהם, למזגן האוויר שבו, למערכות בטיחות מתקדמות שהותקנו בו, לאמצעי המיגון שהותקנו בו לפי דרישת המבטח, לאבזרים הנמצאים בו מכוח דין או לאבזרים הצמודים אליו שנקובים במפרט (להלן – הרכב), כתוצאה מאחד הסיכונים המפורטים להלן, ובלבד שהמבוטח לא ויתר על כיסויים אלה, כולם או חלקם, בדרך האמורה בסעיף 1(ב):
(1)
אש, ברק, התפוצצות, התלקחות;
(2)
התנגשות מקרית, התהפכות ותאונה מכל סוג שהוא;
(3)
גניבה;
(4)
כל נזק שנגרם עקב גניבה, תוך כדי גניבה ובעת נסיון גניבה;
(5)
שטפון, סערה, שלג, ברד, התפרצות הר געש;
(6)
מעשה זדון; אולם אם נגרם מקרה הביטוח בידי המבוטח או בידי מי מטעמו במתכוון, פטור המבטח מחבותו.
[תיקון: תשע״ב]
פריטים לא מכוסים
על אף האמור בסעיף 1, מבטח לא ישפה את המבוטח בשל אבדן או נזק לצמיגים, אלא אם כן ניזוקו או אבדו חלקים נוספים מהרכב עקב מקרה הביטוח.
[תיקון: תשע״ב]
קלקולים מכניים, חשמליים או אלקטרוניים
קלקולים מכניים, חשמליים או אלקטרוניים שייגרמו לרכב אינם מכוסים אלא אם נגרמו במהלך או עקב מקרה ביטוח.
דרכי הפיצוי
המבטח יוכל, על פי שיקול דעתו, לבחור בין דרכי הפיצוי הבאות:
תשלום ערך הנזק או האבדן במזומן, תיקון הרכב, החלפתו ברכב מסוג ואיכות דומים או החלפת חלק ממנו.
[תיקון: תשע״ב]
חישוב הפיצוי
תגמולי ביטוח שיגיעו למבוטח לפי פרק זה
(1)
יחושבו וישולמו לפי האבדן או הנזק לרכב ביום קרות מקרה הביטוח, לרבות בשל ירידת ערך;
(2)
יהיו בצירוף מס ערך מוסף, למעט לזכאי בניכוי מס תשומות; לעניין פוליסה זו, ”מס ערך מוסף“ – כמשמעותו בחוק מס ערך מוסף, התשל״ו–1976.
[תיקון: תשנ״ו, תשס״ג, תשע״ב, תשפ״א]
רכב באבדן
(א)
נגרם לרכב אבדן גמור ישלם המבטח למבוטח את מלוא ערך הרכב ביום קרות מקרה הביטוח או יחליפו ברכב מסוג ואיכות דומים; בפוליסה זו, ”רכב באבדן גמור“ –
(1)
רכב שנגנב ולא נמצא בתוך 30 ימים מיום הגניבה;
(2)
רכב ששמאי רכב מוסמך קבע לגביו כי התקיימו בו אחד מאלה:
(א)
הוא יצא מכלל שימוש והנזק הישיר שנגרם לו, למעט נזק ישיר שנגרם מירידת ערך, הוא 60 אחוזים ומעלה משווי הרכב ביום קרות מקרה הביטוח כולל מסים;
(ב)
הרכב אינו ניתן עוד לשיקום והוא נועד לפירוק בלבד.
(ב)
קבע שמאי רכב מוסמך כי שיעור הנזק שנגרם לרכב, למעט נזק ישיר שנגרם מירידת ערך הרכב, הוא לפחות 50 אחוזים משווי הרכב ביום קרות מקרה הביטוח, רשאי המבטח, בהסכמת המבוטח, לפצות את המבוטח כאילו היה אבדן גמור (להלן – אבדן גמור להלכה).
(ג)
שילם המבטחלמבוטח את מלוא שווי הרכב או החליפו ברכב מסוג ואיכות דומים בשל אובדן גמור או בשל אבדן גמור להלכה תעבור הבעלות בשרידי הרכב למבטח.
(ד)
תוקף פוליסה זו יפקע עם שיפוי המבוטח בשל אובדן גמור או בשל אובדן גמור להלכה כאמור בסעיף זה ובסעיף 9, ולא תהיה למבוטח זכות להחזר דמי ביטוח.
[תיקון: תשע״ב]
אבדן גמור לרכב שלא שילמו בעדו מסים
(א)
על אף האמור בסעיף 5(ב), אם נגרם אבדן גמור או אבדן גמור להלכה לרכב כתוצאה ממקרה ביטוח המכוסה בפוליסה זו ולא שולמו כל המסים הממשלתיים בשל הרכב או שקוזז בגינו מס ערך מוסף, והמבטח החליט לא לתקן את הרכב, ישלם המבטח תגמולי ביטוח לפי שווי הרכב בלא מסים או בלא מס ערך מוסף, לפי העניין, או יחליפו ברכב אחר מסוג ואיכות דומים.
(ב)
על אף האמור בסעיף קטן (א), מבוטח שימציא למבטח הוכחה כי אינו זכאי לפטור חוזר ממסים או לקיזוז מס ערך מוסף, לפי העניין, על רכב חליפי שהוא מתכוון לרכוש במקום הרכב שנגרם לו אבדן גמור או אבדן גמור להלכה, ישלם לו המבטח תגמולי ביטוח לפי שווי הרכב עובר ליום קרות מקרה הביטוח כאילו שולמו כל המסים בעדו, או יחליפו ברכב מסוג ואיכות דומים.
(ג)
לאחר תשלום תגמולי הביטוח או החלפת הרכב רשאי המבטח לקבל מהמבוטח את זכויותיו ברכב, למעט אבזרים ומכלולים שלגביהם אין המבוטח זכאי לתגמולי ביטוח; אם העברת הזכויות האמורה תלויה בתשלום מסים כלשהם, יחול תשלום זה על המבטח.
[תיקון: תשע״ב]
נזק חלקי
(א)
אם תיקון הרכב יחייב החלפת המרכב או חלקים ממנו או פנס, תבוצע ההחלפה בחלק המתאים לחלק המוחלף באיכותו, בתכונותיו ובתיאורו והמבטח יישא במלוא עלות החלפה זו.
(ב)
במקרה של נזק לחלק של הרכב שאינו מנוי בסעיף קטן א׳, תהיה אחריות המבטח כמפורט להלן:
(1)
בחר המבטח להחליף את החלק שאבד או ניזק יוחלף החלק שאבד או ניזק בחלק המתאים לו באיכותו, בתכונותיו ובתאורו בצרוף הוצאות התקנה;
(2)
בחר המבטח לשלם את ערך הנזק או האבדן במזומן – יחושב הסכום לתשלום כך שעבור רכב שגילו עד 9 שנים ישולם הנזק לפי ערכו של חלק דומה לזה שאבד או ניזק ללא ניכוי בלאי, ואילו לגבי רכב שגילו מעל 9 שנים ישולם הנזק לפי ערכו הממשי של החלק שאבד או ניזק (דהיינו – בניכוי בלאי); לתשלומים האמורים יתווספו הוצאות התקנה.
(ג)
בלי לגרוע מהוראות חוק הגבלת השימוש ורישום פעולות בחלקי רכב משומשים (מניעת גניבות), התשנ״ח–1998, בחר המבטח להחליף את החלק שאבד או ניזק ברכב שגילו עד שנתיים ביום קרות מקרה הביטוח, יוחלף החלק שאבד או ניזק בחלק מקורי או חדש, ובלבד שהוא מתאים לחלק המוחלף באיכותו, בתכונותיו, ובתיאורו, ובצירוף הוצאות התקנה.
(ד)
בחר המבטח להחליף את החלק שאבד או ניזק ברכב שיש לגביו אחריות יצרן המותנית בתנאים מסויימים לגבי אופן תיקון הרכב יפעל, ככל שיוכל, לפי הוראות האחריות האמורה; הוחלף החלק שאבד או ניזק שלא לפי התנאים המסוימים באחריות היצרן ואחריות היצרן הוסרה בשל פגם שנפל בהחלפה זו, יהיה המבטח אחראי לפגם האמור.
(ה)
בסעיף זה, ”גיל הרכב“ – הזמן שחלף מתאריך הרישום של הרכב לראשונה, כמצוין ברישיון הרכב.
כיסוי הוצאות
במקרה שהרכב יצא מכלל שימוש עקב סיכון המכוסה לפי פוליסה זו, ישא המבטח גם בהוצאות סבירות לשמירתו והעברתו למקום הקרוב ביותר שבו ניתן לתקן את הנזק.
[תיקון: תשע״ב]
(בוטל).

פרק ב׳: ביטוח אחריות כלפי צד שלישי בשל נזקי רכוש

מקרה הביטוח
מקרה הביטוח הוא חבות המבוטח בשל נזק שייגרם לרכוש של צד שלישי כתוצאה משימוש ברכב בתקופת הביטוח.
[תיקון: תשע״ב]
גבולות הפיצוי
(א)
המבטח ישלם בשם המבוטח את כל הסכומים שהמבוטח יהיה חייב לשלם בשל מקרה הביטוח, עד לסכום הביטוח הנקוב במפרט לגבי נזקי רכוש של צד שלישי.
(א1)
על אף האמור בסעיף 18(ב)(1) הסכומים לפי סעיף קטן (א) יכללו גם את ההוצאות המפורטות להלן של צד שלישי שרכבו ניזוק עקב תאונה:
(1)
במקרה שהרכב יצא מכלל שימוש עקב סיכון המכוסה לפי פוליסה זו – הוצאות סבירות לשמירתו ולהעברתו של הרכב למקום הקרוב ביותר שבו ניתן לתקן את הנזק והוצאות הגעתו של הצד השלישי למחוז חפצו לאחר התאונה;
(2)
שיפוי בשל הפסדים מוכחים של צד שלישי בשל תשלום השתתפות עצמית ואבדן הנחת העדר תביעות;
(3)
פיצוי בשל אבדן רווחים בזמן השבתתו של הרכב לצורך תיקונו, ובלבד שהרכב המושבת הוא רכב מסחרי שנמצא בבעלות צד שלישי ומשמש לעסקו.
(ב)
המבטח ישא גם בהוצאות משפט סבירות שעל המבוטח לשאת בשל מקרה הביטוח, וזאת אף מעל לסכום הביטוח.
(ג)
על אף האמור לעיל אם נגרם מקרה הביטוח בזדון פטור המבטח מחבותו.
הצמדת סכום הביטוח
סכום הביטוח לענין פרק זה ישתנה בהתאם לשינויים במדד בין המדד שפורסם סמוך לפני תחילת תקופת הביטוח לבין המדד שפורסם סמוך לפני קרות מקרה הביטוח. לענין פוליסה זו, ”מדד“ – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
[תיקון: תשע״ב]
טיפול בתביעות צד שלישי
(א)
המבטח רשאי, ולפי דרישת צד שלישי – חייב, לשלם לצד השלישי את תגמולי הביטוח שהמבטח חייב למבוטח, ובלבד שהודיע על כך בכתב למבוטח כאמור בסעיף קטן (א1) והמבוטח לא התנגד כאמור באותו הסעיף; ואולם טענה שהמבטח יכול לטעון כלפי מבוטח תעמוד לו גם כלפי צד שלישי.
(א1)
דרש צד שלישי מהמבטח את תגמולי הביטוח כאמור בסעיף קטן (א), יודיע המבטח למבוטח בכתב בתוך 7 ימי עסקים מיום הדרישה על הדרישה כאמור וכי אם לא יודיע לו על התנגדותו לתשלום הפיצוי בתוך 30 ימים, ישלם לצד השלישי את תגמולי הביטוח שהוא חייב למבוטח, ככל שהוא חייב בתשלומם.
(א2)
המבטח רשאי ליטול על עצמו או לנהל בשם המבוטח את ההגנה של כל תביעה והמבוטח יושיט למבטח, לפי בקשתו, עזרה הנחוצה למבטח לצורך יישוב תביעה של צד שלישי.
(ב)
במקרה של תביעה או תביעות נגד המבוטח הנובעות ממקרה ביטוח אחד או מסדרת מקרים שאפשר ליחסם למקור אחד או לסיבה אחת, והמכוסים לפי פרק זה של הפוליסה, יהא המבטח רשאי לשלם למבוטח את מלוא סכום הביטוח לפי פרק זה, ולאחר תשלום כזה יהא המבטח פטור מניהול התביעה או התביעות האמורות ולא תחול על המבטח שום אחריות נוספת בקשר לכך, חוץ מהוצאות משפט שקבע בית משפט או הוצאות סבירות שהוצאו בקשר לתביעות האמורות.
חריגים לחבות כלפי צד שלישי בשל נזקי רכוש
המבטח לא יהיה אחראי לתשלום כלשהו בשל חבות לענין נזק לרכוש שבבעלות המבוטח או נהג הרכב, או לרכוש הנמצא בפיקוחם או בשמירתם של המבוטח או נהג הרכב או אחד מבני ביתם.

פרק ג׳: תנאים כלליים לכל פרקי הפוליסה

[תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
בני אדם הרשאים לנהוג ברכב
(א)
בני אדם הרשאים לנהוג ברכב יהיו אחד או יותר מהמפורטים בסעיף קטן (ב), כפי שנכתב במפרט, ובתנאי שהם בעלי רישיון נהיגה בר־תוקף בישראל לנהיגת כלי רכב מסוג הרכב, או שהיו בעלי רישיון כאמור בתאריך כלשהו במשך 120 חודשים שקדמו לנהיגה ברכב והתקיים בהם אחד מאלה:
(1)
הרשאי לנהוג ברכב לא היה פסול מלקבל רישיון נהיגה או מלהחזיק בו כאמור לפי הוראות שבחיקוק, פסק דין, החלטות בית משפט או רשות מוסמכת אחרת, למעט החלטה שניתנה מכוח חוק ההוצאה לפועל, התשכ״ז–1967, ותקנות שהוצאו מכוחו ופקיעת תוקפו של רישיון מחמת אי־תשלום אגרה;
(2)
הרשאי לנהוג ברכב לא היה צריך לעמוד לפי הדין באחת מהדרישות האלה כדי לקבל רישיון נהיגה: מבחן נהיגה עיוני, מבחן נהיגה מעשי, בדיקות רפואיות כולל יכולת קוגניטיבית ובדיקת שימוש בסמים.
(ב)
הרשאים לנהוג ברכב:
(1)
המבוטח;
(2)
אדם ששמו נקוב במפרט;
(3)
אדם הנוהג לפי הוראות המבוטח או ברשותו;
(4)
אדם הנמצא בשירות המבוטח ונוהג לפי הוראתו או ברשותו;
(5)
אדם הנוהג ברשות המבוטח ובלוויית אדם מהמנויים בפסקאות (1) עד (4);
(6)
אדם חסר רישיון כמצוין בסעיף קטן (א), בתנאי שהוא מלווה בידי מורה נהיגה מוסמך בעל רישיון להוראת נהיגה או בעת מבחן נהיגה רשמי מטעם משרד התחבורה, בתנאי שהאדם מלווה בבוחן מטעם משרד התחבורה.
[תיקון: תשע״ב]
השימוש ברכב
השימוש ברכב יהיה לאחת או יותר מהמטרות המנויות להלן כפי שנכתב במפרט:
(1)
מטרות חברתיות ופרטיות;
(2)
מטרות עסקו של המבוטח;
(3)
הוראת נהיגה;
(4)
הסעת נוסעים בשכר למטרות רווח;
(5)
השכרה;
(6)
עבודות חקלאיות;
(7)
סחר ברכב;
(8)
גרירה בשכר;
(9)
תחרות ומבחני כושר רכב;
(10)
הובלת סחורות בשכר.
[תיקון: תשנ״ג, תשנ״ה, תשע״ב]
חריגים כלליים לחבות המבטח
(א)
פוליסה זו אינה מכסה אבדן, נזק או חבות שארעו מחוץ לשטח מדינת ישראל איזור יהודה ושומרון ואיזור חבל עזה.
(ב)
פוליסה זו אינה מכסה:
(1)
נזק תוצאתי;
(2)
אבדן או נזק שנגרמו בעת שהרכב היה מגוייס לצה״ל;
(3)
אבדן או נזק שנגרמו בשל פעולות שובתים או פעולות משביתים, אלא אם כן נכתב אחרת במפרט;
(3א)
אבדן או נזק שנגרמו בשל מהומות, אלא אם כן נכתב אחרת במפרט;
(4)
תביעה הנובעת מחבות שבחוזה;
(5)
אבדן או נזק שנגרמו בשל היות נהג הרכב נתון להשפעת סמים מסוכנים, כהגדרתם בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל״ג–1973;
(6)
אבדן או נזק שהם תוצאה של מלחמה, פעולות אויב, פיגועים חבלניים, התקוממות צבאית או עממית, מהפכה;
(7)
אבדן או נזק שהם תוצאה של קרינה מיננת, זיהום רדיואקטיבי, תהליכים גרעיניים וכל אבדן או נזק עקב חומר גרעיני או פסולת גרעינית;
(8)
אבדן או נזק שהם תוצאה של רעידת אדמה – אלא אם נכתב אחרת במפרט.
[תיקון: תשנ״ב, תשנ״ו, תשע״ב, תשפ״א]
גילוי ושינוי בענין מהותי
(א)
פוליסה זו הוצאה על סמך התשובות שנתן המבוטח בהודעה שתתועד אצל המבטח למבטח על כל השאלות שנשאל בהצעה ששימשה בסיס לפוליסה, או בכל דרך אחרת, כפי שנתבקש, ועל סמך הנחתו של המבטח שהמבוטח השיב תשובות מלאות וכנות על השאלות שנשאל כאמור, לא הסתיר בכוונת מרמה ענין שהוא ידע כי הוא מהותי למבטח לצורך הערכת הסיכונים המבוטחים ונקט באמצעים למניעת נזקים שהמבטח דרש נקיטתם להקלת הסיכונים המבוטחים לפי פוליסה זו.
(ב)
ענין מהותי הוא ענין ששאלה לגביו הוצגה בהצעת הביטוח או בכל דרך אחרת שתתועד אצל המבטח ומבלי לגרוע מכלליות האמור, גם ענינים אלה:
(1)
סוג הרכב, שנת ייצורו, מספר הרישוי שלו, התוצר והדגם שלו, סוג תיבת ההילוכים;
(2)
פטור ממסים לגבי הרכב במידה שישנו;
(3)
תיאור השימוש ברכב והמקום שבו הוא מוחזק דרך כלל;
(3א)
אמצעי המיגון של הרכב;
(4)
זהות הבעלים או המחזיקים דרך קבע ברכב ועיסוקיהם, תאונות שהיו מעורבים בהן ועבירות תנועה שבהן הורשעו בשלוש השנים שקדמו לעשיית הביטוח על פי פוליסה זו, פרט לעבירות תנועה שיש לגביהן ברירת קנס;
(5)
נזקים שארעו לרכב או לצד שלישי בשלוש השנים האחרונות כתוצאה מסיכונים הכלולים בביטוח זה, למעט בתקופה שבה הרכב לא היה בבעלות המבוטח ואשר בשלהם הוגשה תביעה כהגדרתה בסעיף 31א(ג);
(6)
פרטים על אודות מבטחים קודמים שביטחו את הרכב.
(ג)
לא השיב המבוטח תשובות מלאות וכנות לשאלות בענינים המהותיים או הסתיר מן המבטח בכוונת מרמה ענין מהותי או לא נקט באמצעים שדרש המבטח להקלת הסיכונים המבוטחים לפי פוליסה זו, יהיה המבטח רשאי לבטל את הפוליסה או להקטין את היקף חבותו והכל על פי הוראות חוק חוזה הביטוח, התשמ״א–1981 (להלן – החוק).
(ד)
המבוטח יודיע למבטח במשך תקופת הביטוח על כל שינוי שחל בענין מהותי מיד עם היוודע לו על כך; לא גילה המבוטח למבטח שינוי כזה יהיה המבטח רשאי לבטל את הפוליסה או להקטין את היקף חבותו על פי הוראות החוק.
(ה)
המבוטח ימסור למבטח, לפי בקשתו, דו״ח תביעות [צ״ל: דו״ח עבר ביטוחי], כמשמעותו בסעיף 31א.
[תיקון: תשע״ב]
ביטוח כפל
(א)
אם בוטח הרכב בפני הסיכונים הכלולים בפוליסה זו אצל יותר ממבטח אחד לתקופות חופפות יודיע המבוטח על כך למבטח מיד לאחר שנעשה ביטוח הכפל או מיד לאחר שנודע לו על כך.
(ב)
בביטוח כפל אחראים המבטחים כלפי המבוטח לחוד על מלוא סכום הביטוח, ובינם לבין עצמם הם יישאו בתשלום תגמולי ביטוח לפי היחס שבין סכומי הביטוח.
[תיקון: תשע״ב]
הארכת הביטוח
כל הארכה של תקופת הביטוח על פי פוליסה זו טעונה הסכמה של המבטח ושל המבוטח.
[תיקון: תשע״ב]
תשלום דמי ביטוח וסכומים אחרים
(א)
דמי הביטוח וכל יתר הסכומים המגיעים מהמבוטח למבטח בקשר לפוליסה זו ישולמו במלואם תוך 30 ימים מיום תחילתה של תקופת הביטוח, או מיום הגשת החשבון בעד דמי הביטוח למבוטח, לפי המאוחר, או במועדים אחרים שפורטו במפרט. בפוליסה זו, ”דמי ביטוח“ – סך כל התשלומים שרשאי מבטח לגבות ממבוטח במועד תחילת הביטוח בקשר לפוליסה זו.
(ב)
לא שולם סכום כלשהו המגיע מן המבוטח למבטח במועדו, ישא הסכום שבפיגור ריבית שנתית כנקוב במפרט ו/או הפרשי הצמדה בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן, בין המדד שפורסם סמוך לפני היום שנקבע לתשלום ובין המדד שפורסם סמוך לפני יום התשלום בפועל.
(ג)
לא שולם סכום כלשהו שבפיגור כאמור תוך חמישה עשר ימים לאחר שהמבטח דרש מהמבוטח בכתב לשלמו, רשאי המבטח להודיע למבוטח בכתב כי הביטוח יתבטל כעבור 21 ימים נוספים אם הסכום שבפיגור לא יסולק לפני כן; אם נקבע מוטב שאינו המבוטח, והקביעה היתה בלתי חוזרת, רשאי המבטח לבטל את הביטוח אם הודיע למוטב בכתב על הפיגור האמור והמוטב לא סילק את הסכום שבפיגור תוך 15 ימים מהיום שנמסרה לו ההודעה האמורה.
(ד)
אין בביטול הביטוח על פי סעיף זה כדי לגרוע מחובת המבוטח לסלק את הסכום שבפיגור המתייחס לתקופה שעד לביטול האמור, וכן את הוצאות המבטח.
[תיקון: תשנ״ז, תשע״ב, תשפ״א]
השתתפות עצמית
(א)
בקרות מקרה ביטוח המכוסה לפי פרק א׳ לפוליסה זו, פרט למקרה ביטוח שגרם לרכב לאבדן גמור או לאבדן גמור להלכה ינוכה מתגמולי הביטוח סכום של השתתפות עצמית הקבוע במפרט לגבי כל תביעה ובהתאם לסוג הנזק שנגרם, ובלבד שלענין השתתפות עצמית לנזק של ירידת ערך יחולו הכללים המפורטים בסעיף 3א.
(ב)
בקרות מקרה ביטוח המכוסה לפי פרק ב׳ לפוליסה זו, ישלם המבטח לצד שלישי את כל הסכומים שהמבוטח יהיה חייב לשלם כאמור בסעיף 12 לעיל. המבטח יגבה מהמבוטח את סכום ההשתתפות העצמית הקבוע במפרט בשל מקרה הביטוח ולא ינכה את סכום ההשתתפות העצמית מהסכומים המשולמים לצד שלישי.
(ג)
על אף האמור בסעיף קטן (ב) אם הסכום שהמבוטח חייב לשלם לצד שלישי שווה לסכום ההשתתפות העצמית, או קטן ממנו, ישא המבוטח בעצמו בתשלום לצד השלישי והמבטח לא יהיה חייב לשלם לצד השלישי כל סכום שהוא.
(ד)
בלי לגרוע מהאמור בסעיפים קטנים (א) ו־(ב), בקרות מקרה ביטוח המכוסה לפי פרקים א׳ ו־ב׳ לפוליסה זו יחויב המבוטח בסכום אחד של השתתפות עצמית, שלא יעלה על הגבוה מבין הסכומים הקבועים במפרט.
[תיקון: תשע״ב]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
החזרת היקף הכיסוי לקדמותו
עם תשלום תגמולי ביטוח למבוטח או לצד שלישי בשל מקרה ביטוח במשך תקופת הביטוח, ישיב המבטח את היקף חבותו לפי פוליסה זו לקדמותו כפי שהיה סמוך לפני קרות מקרה הביטוח; המבטח רשאי לגבות דמי ביטוח נוספים בעד השבת היקף הביטוח לקדמותו אשר יחושבו כדלהלן:
(1)
כאשר שולמו תגמולי הביטוח לפי פרק א׳ לפוליסה – כאחוז מסכום תגמולי הביטוח ששולמו בשיעור שהתיר הממונה לאותו רכב לפי גילו ולתקופת הביטוח שנותרה ממועד קרות מקרה הביטוח ועד תום תקופת הביטוח על פי הפוליסה.
(2)
כאשר שולמו תגמולי הביטוח לצד ג׳ לפי פרק ב׳ לפוליסה – כגובה דמי הביטוח הנגבים עבור ביטוח בגובה הסכום ששולם כתגמולי ביטוח לצד ג׳ בערכו ביום מקרה הביטוח יחסית לתקופת הביטוח שנותרה ממועד קרות מקרה הביטוח ועד תום תקופת הביטוח על פי הפוליסה.
[תיקון: תשע״ב]
החלפת הרכב
(א)
החליף המבוטח את הרכב בתוך תקופת הביטוח ורכש רכב חליפי, יוכל המבוטח, בהודעה למבטח, ובהסכמת המבטח, להעביר את הכיסוי לפי פוליסה זו לרכב החליפי.
(ב)
היו ביום ההחלפה, דמי הביטוח בעבור הרכב המוחלף נמוכים מדמי הביטוח בעבור הרכב החליפי, ישלם המבוטח למבטח את ההפרש, באופן יחסי לתקופת הביטוח שנותרה בתוך 30 ימים מיום ההחלפה.
(ג)
היו ביום ההחלפה, דמי הביטוח בעבור הרכב המוחלף גבוהים מדמי הביטוח בעבור הרכב החליפי, ישלם המבטח למבוטח את ההפרש, באופן יחסי לתקופת הביטוח שנותרה בתוך 30 ימים מיום ההחלפה.
(ד)
אין באמור בסעיפים קטנים (א), (ב) ו־(ג) כדי למנוע ממבטח לדרוש תשלום לכיסוי הוצאותיו בשל העברת הכיסוי הביטוחי לפי תעריפיו המאושרים.
[תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
השבתה
(א)
במהלך תקופת הביטוח, המבוטח רשאי להודיע למבטח מראש על השבתת הרכב והעמדתו בלא שימוש לתקופה שלא תפחת מ־30 ימים ושלא תעלה על מספר הימים שנותרו עד לתום תקופת הביטוח (להלן – תקופת ההשבתה).
(ב)
הודיע המבוטח למבטח כאמור בסעיף קטן (א), לא ינהג המבוטח או מי מטעמו ברכב במהלך תקופת ההשבתה ואם נהג המבוטח או מי מטעמו ברכב – לא יחול כיסוי לפי סעיף 1(2) לפוליסה זו.
(ג)
תקופת ההשבתה תסתיים במועד הקבוע בהודעת המבוטח; לא ננקב בהודעה האמורה מועד כאמור, תסתיים תקופת ההשבתה בתום תקופת הביטוח או עם קבלת הודעה מהמבוטח על סיום תקופת ההשבתה, לפי המוקדם מביניהם.
(ד)
בתום תקופת ההשבתה, ישיב המבטח למבוטח את החלק היחסי מדמי הביטוח בשל כיסוי לפי סעיף 1(2) לפוליסה זו, ששילם המבוטח בעד תקופת ההשבתה.
[תיקון: תשע״ב, תשפ״א]
ביטול הביטוח
(א)
המבוטח רשאי לבטל את הביטוח בכל עת לפני תום תקופת הביטוח, לפי שיקול דעתו; הביטוח יתבטל במועד שבו נמסרה על כך הודעה למבטח או במועד מאוחר יותר בהתאם לבקשת המבוטח; במקרה כזה יחזיר המבטח למבוטח בהקדם, ולא יאוחר מ־14 ימים מהמועד שבו נכנס הביטול לתוקף, את החלק היחסי מדמי הביטוח ששולמו בעד התקופה שלאחר מועד כניסת הביטול לתוקף; החלק היחסי כאמור יחושב על ידי הכפלת דמי הביטוח שגבה המבטח ביחס שבין מספר הימים שנותרו, במועד הביטול, עד תום תקופת הביטוח המקורית, לבין מספר הימים הנכללים בתקופת הביטוח המקורית (להלן – החלק היחסי).
(ב)
(נמחק).
(ג)
בלי לגרוע מזכויות המבטח על פי דין, רשאי המבטח לבטל את הביטוח לפני תום תקופת הביטוח, ובלבד שהודעה על כך, שבה ייכללו הנימוקים לביטול, תישלח למבוטח בדואר רשום 45 ימים לפחות לפני התאריך שבו יתבטל הביטוח.
(ד)
ביטל המבטח את הפוליסה, יחזיר המבטח למבוטח בהקדם, ולא יאוחר מ־14 ימים מהמועד שבו נכנס הביטול לתוקף, את החלק היחסי מדמי הביטוח ששולמו.
(ה)
כל הסכומים שיוחזרו לפי סעיף זה ישתנו בהתאם לשינויים במדד בין המדד שפורסם סמוך לפני מועד ביצוע תשלום דמי הביטוח לבין המדד שפורסם סמוך לפני מועד החזרת דמי הביטוח; אם דמי הביטוח שולמו לשיעורין, ישתנה כל סכום בהתאם לשינויים במדד בין המדד שפורסם סמוך לפני מועד ביצוע התשלום לבין המדד שפורסם סמוך לפני השבת דמי הביטוח.
(ו)
על אף האמור בסעיף זה פוליסה משועבדת תתבטל 30 ימים לאחר שניתנה התראה על הביטול לבעל השיעבוד.
[תיקון: תשנ״ו, תשע״ב]
תביעה לתגמולי ביטוח
(א)
קרה מקרה ביטוח, על המבוטח או המוטב להודיע על כך למבטח מיד לאחר שנודע לו על כך.
(ב)
תביעה לתשלום תגמולי ביטוח על פי הפוליסה תוגש למבטח ותתועד אצלו; אין באמור למנוע מהמבטח לדרוש שהתביעה תוגש בכתב.
(ג)
על המבוטח, או על המוטב, לפי הענין, למסור למבטח, תוך זמן סביר לאחר שנדרש לכך, את המידע והמסמכים הדרושים לבירור החבות והיקפה ואם אינם ברשותו, עליו לעזור למבטח, ככל שיכול, להשיגם.
(ד)
המבטח, מיד לאחר שקיבל הודעה מהמבוטח או המוטב על קרות מקרה הביטוח, יעשה את הדרוש לבירור חבותו.
(ה)
תגמולי הביטוח ישולמו תוך 30 ימים מהיום שהיו בידי המבטח המידע והמסמכים הדרושים לבירור חבותו, ולגבי גניבה אשר בעקבותיה לא נמצא הרכב במשך 30 ימים, תוך 7 ימים מהיום האמור.
(ו)
(נמחק).
(ז)
תגמולי הביטוח המשולמים לצד שלישי או המשולמים למבוטח ישתנו בהתאם לשינויים במדד בין המדד שפורסם סמוך לפני מועד קרות מקרה הביטוח לבין המדד שפורסם סמוך לפני מועד תשלומם בפועל, וכן תיווסף להם ריבית צמודה בשיעור שנקבע לפי ההגדרה ”הפרשי הצמדה וריבית“, בסעיף 1 לחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ״א–1961, מתום 30 ימים מיום מסירת התביעה; אין בהוראה זו כדי לגרוע מסמכות בית המשפט לפי החוק האמור.
(ח)
המבטח רשאי לקזז מתגמולי הביטוח לפי פרק א׳ בפוליסה, כל סכום קצוב שהמבוטח חייב לו בשל פוליסה זו או בשל פוליסה אחרת ואם קיים חשש ממשי לאי־פירעון החוב, רשאי המבטח לקזז את יתרת דמי הביטוח שטרם הגיע מועד תשלומם או חיוב אחר שטרם הגיע מועד קיומו.
(ט)
תגמולי ביטוח לא יכללו מס ערך מוסף לזכאי בניכוי מס תשומות.
הודאה ללא הסכמת המבטח
שילם המבוטח או אדם מטעמו פיצוי בקשר למקרה ביטוח המכוסה לפי פוליסה זו, הודה בחבות, הציע, הבטיח או התחייב לפיצוי כאמור, ללא הסכמת המבטח מראש, לא יחייב הדבר את המבטח.
מקדמה ותגמולים שאינם שנויים במחלוקת
(א)
בקרות מקרה ביטוח יהא המבוטח או הצד השלישי, לפי הענין, זכאי לקבל מהמבטח מקדמה או התחייבות כספית שתאפשר לקבל שירות לתיקון הנזק, וזאת על חשבון הכספים שיגיעו מהמבטח לפי תנאי פוליסה זו.
(ב)
תגמולי ביטוח שאינם שנויים במחלוקת ישולמו תוך 30 ימים מהיום שנמסרה למבטח תביעה בכתב לתשלום תגמולי הביטוח, והם ניתנים לתביעה בנפרד מיתר התגמולים.
(ג)
סכומים ששולמו למבוטח או לצד שלישי מכוח סעיפים קטנים (א) ו־(ב) ינוכו מתגמולי הביטוח הסופיים שישולמו; בחישוב הניכוי ישתנו הסכומים שנוכו בהתאם לשינויים במדד המחירים לצרכן בין המדד שפורסם סמוך לפני תשלומם לבין המדד שפורסם סמוך לפני יום תשלום הסכום הסופי של תגמולי הביטוח.
(ד)
התשלום הסופי והמלא של תגמולי הביטוח למקרי נזק לפי פרק א׳ ייעשה לאחר המצאת הוכחות סבירות כי המבוטח תיקן את הנזק לרכב.
[תיקון: תשע״ב]
התיישנות
תקופת ההתיישנות של תביעה לתגמולי ביטוח לפי פוליסה זו היא שלוש שנים מיום קרות מקרה הביטוח, אלא אם כן נקבעה תקופה אחרת לפי החוק; התביעה לתגמולי ביטוח לפי פרק ב׳ אינה מתיישנת כל עוד לא התיישנה תביעת הצד השלישי נגד המבוטח.
[תיקון: תשע״ב]
תחלוף
(א)
היתה למבוטח בשל מקרה הביטוח גם זכות פיצוי או שיפוי כלפי אדם שלישי שלא מכוח חוזה ביטוח, עוברת זכות זו למבטח מששילם תגמולים למבוטח או למוטב וכשיעור התגמולים ששילם.
(ב)
המבטח אינו רשאי להשתמש בזכות שעברה אליו לפי סעיף זה באופן שיפגע בזכותו של המבוטח לגבות מן האדם השלישי פיצוי או שיפוי מעל לתגמולים שקיבל מהמבטח.
(ג)
קיבל המבוטח מן האדם השלישי פיצוי או שיפוי שהיה מגיע למבטח לפי סעיף זה, עליו להעבירו למבטח; עשה פשרה, ויתור או פעולה אחרת הפוגעת בזכות שעברה למבטח, עליו לפצותו בשל כך.
(ד)
קיבל המבטח מן האדם השלישי פיצוי או שיפוי שהיה מגיע לו לפי סעיף זה, עליו לעדכן על כך את המבוטח בתוך 15 ימים.
(ה)
מבטח לא יעשה שימוש בסעיף זה אם מקרה הביטוח נגרם שלא בכוונה בידי אדם שלישי שמבוטח סביר לא היה תובע ממנו פיצוי או שיפוי, מחמת קרבת משפחה או יחס של מעביד ועובד שביניהם.
[תיקון: תשנ״ב, תשנ״ו, תשס״ג, תשע״ב, תשפ״א]
דו״ח עבר ביטוחי
(א)
בתום 11 חודשים מתחילת תקופת הביטוח – בביטוח לשנה אחת, או בתום תקופת הביטוח – בביטוח לתקופה הקצרה משנה, ישלח המבטח למבוטח דוח עבר ביטוחי שבו יצוין אם המבוטח הגיש, עד למועד האמור, תביעה או תביעות לכל שנת ביטוח בשל רכבים המבוטחים במסגרת הפוליסה; בדוח העבר הביטוחי יצוין פירוט של כל מקרה ביטוח שבשלו הוגשה תביעה כאמור, לרבות מספר הרכב המבוטח, מועד מקרה הביטוח, הסכום ששולם, סוג הכיסוי, סוג התביעה (נזק עצמי או צד שלישי), סוג הסיכון המכוסה שבשלו הוגשה תביעת הביטוח, האם התקבל אצל המבטח פיצוי או שיפוי מצד שלישי בשל התביעה וכן את שיעור הפיצוי או השיפוי שהתקבל (להלן – שיעור השיבוב), ואת שיעור או סכום ירידת הערך שנקבע, בתקופה של שלוש השנים שקדמו למועד הדוח או בתקופה שבה היה המבוטח מבוטח אצלו, לפי התקופה הקצרה ביניהם.
(ב)
הוגשה תביעה, ראשונה לאחר תום 11 חדשים מתחילת תקופת הביטוח, ישלח המבטח דו״ח מתקן מיד עם הגשת התביעה.
(ג)
בסעיף זה, ”תביעה“ – תביעה ששולמו בשלה תגמולי ביטוח לפי סעיף 27, בניכוי השתתפות עצמית, בסכום העולה על 5,000 שקלים חדשים.
(ד)
על אף האמור בסעיף קטן (ג), לא תיכלל בדוח עבר ביטוחי תביעה שבשלה שיעור השיבוב הוא 75% ומעלה; קיבל המבטח שיבוב בשיעור כאמור עד שנה לאחר שליחת דוח עבר ביטוחי, ישלח המבטח דוח מתקן מייד עם קבלת השיבוב; קיבל המבטח שיבוב בשיעור כאמור במועד מאוחר יותר, יעדכן את דוח העבר הביטוחי במסגרת כל דיווח הנדרש בהוראות הממונה, וכן יציג אותו למבוטח לפי בקשתו.
[תיקון: תשע״ב]
הודעות
הודעה של המבוטח או של המוטב למבטח תינתן למבטח לפי אחד מאלה:
(1)
מען משרדו של המבטח, כמצויין בכותרת לפוליסה או כל מען אחר בישראל שעליו יודיע המבטח למבוטח או למוטב מזמן לזמן;
(2)
במשרדו של סוכן הביטוח, הרשום בפוליסה – לפי מענו, כמפורט בה, או לפי כל מען אחר בישראל שעליו יודיע סוכן הביטוח הנזכר או המבטח למבוטח או למוטב מזמן לזמן;
(3)
כל דרך אחרת שהמבטח יודיע עליה למבוטח מזמן לזמן.


ז׳ באלול התשמ״ו (11 בספטמבר 1986)
  • משה נסים
    שר האוצר
ויקיטקסט   אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.