ביאור:נדרים ו א - מעומד
מראה
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
גמרא
[עריכה]- דאין אדם מגרש את אשת חבירו; אבל בעלמא מי שמעת להו?
- מיתיבי: "הרי הוא עלי", "הרי זה [עלי]", אסור, מפני שהוא יד לקרבן. טעמא דאמר "עלי" הוא דאסור, אבל לא אמר "עלי" – לא; תיובתא דאביי!
- אמר לך אביי: טעמא דאמר "עלי" הוא דאסור, אבל אמר "הרי הוא" ולא אמר "עלי" – הרי הוא דהפקר, הרי הוא דצדקה קאמר.
- והא "מפני שהוא יד לקרבן" קתני?
- אלא אימא, טעמא דאמר "עלי" הוא אסור וחבירו מותר, אבל אמר "הרי הוא" – שניהן אסורין, דדלמא "הרי הוא הקדש" קאמר.
- מיתיבי: "הרי זו חטאת", "הרי זו אשם", אף על פי שהוא חייב חטאת ואשם, לא אמר כלום. "הרי זו חטאתי", "הרי זו אשמי", אם היה מחוייב, דבריו קיימין. תיובתא דאביי!
- אמר לך אביי: הא מני? רבי יהודה היא.
- והא אביי הוא דאמר: אנא דאמרי אפילו לרבי יהודה? הדר ביה.
- אלא לימא רבא דאמר כרבי יהודה?
- אמר לך רבא: אנא דאמרי אפילו לרבנן. עד כאן לא קאמרי רבנן דלא בעינן ידיים מוכיחות, אלא גבי גט, דאין אדם מגרש את אשת חבירו; אבל בעלמא בעינן ידיים מוכיחות.
ר"ן
[עריכה]- ורבא אמר לך כו' (בעמוד הקודם) – עד כאן לא קאמרי רבנן לא בעינן ידיים מוכיחות, אלא גבי גט, דאין אדם מגרש אשת חבירו.
- הרשב"א ז"ל שיבש לשון זה ואמר דלא דייק, דרבא לא קאמר דלא ליבעו רבנן ידיים מוכיחות, אלא דקסברי דהנך ידיים בגט מוכיחות נינהו, משום דאין אדם מגרש אשת חבירו.
- ולי אתי שפיר, דוודאי הידיים בעצמן אינן מוכיחות, לפי שהלשון אינו מוכיח שיהא הוא מגרשה; אלא שהעניין מוכיח מצד עצמו שהוא מגרשה, משום דאין אדם מגרש אשת חבירו; ולפיכך, אף על פי שהלשון אינו מוכיח – מהני, ואין לשבש הספרים.
- ומדאמרינן הכא: טעמא דאין אדם מגרש אשת חבירו, משמע דפלוגתא דרבי יהודה ורבנן ב"מינאי" הוא, דרבי יהודה בעי "מינאי" ורבנן לא בעו.
- וקשיא, דבפרק המגרש (גיטין פה ב) משמע דפלוגתייהו אי בעי "ודין" או לא, דרבי יהודה בעי "ודין", דאי לא – אמרינן דבדיבורא מגרש לה; ורבנן לא חיישי להכי.
- ולאו קושיא היא, ששתי סוגיות הללו, כל אחת מגלה על חברתה, דבתרתי פליגי. והכא מפרשינן טעמא דפלוגתייהו ב"מינאי", והתם מפרשינן טעמא דפלוגתייהו ב"ודין".
- ואיכא מאן דאמר, דכיוון דפליגי רבנן עליה דרבי יהודה ב"מינאי", קיימא לן כרבנן דלא בעיא "מינאי", דיחיד ורבים הלכה כרבים.
- ואף על גב דקיימא לן כרבא: ידיים שאין מוכיחות לא הוויין ידיים, הא אמרינן בסוגיין דאפילו לרבא – בגט לא בעיא ידיים מוכיחות, ואיהו הוא דאמר אפילו לרבנן; הלכך "מינאי" לא בעיא.
- "ודין" בעיא, דהא בפרק המגרש איבעי לן אי בעינן "ודין" או לא, ולא איפשיטא. וכיוון דלרבנן דגמרא מספקא להו, אית לן למנקט לחומרא, דאפשר דמסתבר טעמיה דרבי יהודה ב"ודין" ממאי דמסתבר ב"מינאי".
- ואיכא מאן דאמר, דכיוון דב"ודין" חיישי לדרבי יהודה, אלמא מספקא לן, דלמא מאי דלא בעו רבנן "ודין", משום דסבירא להו ידיים שאין מוכיחות הויין ידיים, ואנן קיימא לן כרבא.
- וכיוון שכן, ב"מינאי" נמי איכא למימר דלטעמייהו אזלי, ולאו משום דאין אדם מגרש אשת חבירו, אלא משום דידיים שאין מוכיחות הויין ידיים; ואנן קיימא לן כרבא דאמר: לא הויין ידיים, הלכך בעי "ודין" ובעי "מינאי".
- מיתיבי הרי הוא עלי וכו' – טעמא דאמר "עלי" הוא דאסור, אבל לא אמר – לא; ואף על גב דבלא "עלי" ודאי יד מיהא הוי.
- ומשנינן: ודלמא הרי הוא הפקר קאמר, כלומר דבלא "עלי" – אפילו יד שאינו מוכיח לא הוי לאיסור, משום דיד אינו אלא ב"עלי", דאמר "הרי זה עלי", ואי מסיק דיבוריה ואמר "הרי עלי" – אסור.
- ומקשינן: והא מפני שהוא יד לקרבן קתני – כלומר, מי קתני שהוא יד לנדר? יד לקרבן קתני, דלקרבן, "הרי הוא" בלא "עלי" הוי יד, שכן דרך המתנדבים לומר: "הרי הוא קרבן", ואפילו הכי דווקא ב"עלי", שמע מינה דסבירא ליה דידיים שאין מוכיחות לא הויין ידים.
- אלא אימא טעמא דאמר עלי וכו', אבל אמר הרי הוא שניהם אסורין – משום דכיוון שאין מוכיחות הויין ידיים, אית לן למינקט לחומרא, ודלמא "הרי הוא הקדש" קאמר.
- מיתיבי הרי זו חטאת וכו' – אף על פי שהוא מחוייב חטאת ואשם, לא אמר כלום וכו', שאין חטאת באה נדבה.
- תיובתא דאביי – דהא ודאי יד שאינו מוכיח מיהא הוי, דכיוון דמחוייב חטאת, "הרי זו חטאתי" קאמר.
- ואלא לימא רבא דאמר כרבי יהודה – וכי היכי דהדרינן ממאי דאמרינן לעיל דאביי דאמר אפילו כרבי יהודה, נהדר נמי ממאי דאמרינן דרבא אפילו לרבנן.