ביאור:במדבר יג יח

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.





הארץ - מה היא?[עריכה]

משה שלח אנשים לתור את הארץ, והנחה אותם לשים לב במיוחד למספר נושאים:

במדבר יג יח: " "וּרְאִיתֶם אֶת הָאָרֶץ - מַה הִוא? וְאֶת הָעָם הַיֹּשֵׁב עָלֶיהָ - הֶחָזָק הוּא הֲרָפֶה? הַמְעַט הוּא" "אִם רָב?" "

(במדבר יג יט): "וּמָה הָאָרֶץ אֲשֶׁר הוּא יֹשֵׁב בָּהּ - הֲטוֹבָה הִוא אִם רָעָה? וּמָה הֶעָרִים אֲשֶׁר הוּא יוֹשֵׁב בָּהֵנָּה - הַבְּמַחֲנִים אִם בְּמִבְצָרִים?"

(במדבר יג כ): "וּמָה הָאָרֶץ - הַשְּׁמֵנָה הִוא אִם רָזָה? הֲיֵשׁ בָּהּ עֵץ אִם אַיִן? וְהִתְחַזַּקְתֶּם וּלְקַחְתֶּם מִפְּרִי הָאָרֶץ; וְהַיָּמִים יְמֵי בִּכּוּרֵי עֲנָבִים"

מדוע שאל אותם משה שאלות על הארץ - וכי הוא לא יודע שהארץ טובה? והרי ה' אמר לו, עוד כשנגלה אליו בסנה, שהארץ טובה ושיש בה עמים רבים, (שמות ג ח): "וָאֵרֵד לְהַצִּילוֹ מִיַּד מִצְרַיִם, וּלְהַעֲלֹתוֹ מִן הָאָרֶץ הַהִוא אֶל אֶרֶץ טוֹבָה וּרְחָבָה אֶל אֶרֶץ זָבַת חָלָב וּדְבָשׁ, אֶל מְקוֹם הַכְּנַעֲנִי וְהַחִתִּי וְהָאֱמֹרִי וְהַפְּרִזִּי וְהַחִוִּי וְהַיְבוּסִי"( פירוט )!

1. ייתכן שמשה תיכנן "אמצעי שיווקי" כדי לשווק את הארץ לבני ישראל. הוא רצה שבני ישראל ישמעו שהארץ טובה, לא רק ממנו, שהוא נציג של ה', אלא גם מהנציגים שלהם - שנים עשר נציגים, נציג אחד מכל שבט.

2. וייתכן שמשה רומז לבני ישראל, שטיבה של הארץ אכן לא ידוע מראש! (ויקרא כו ג): "אִם בְּחֻקֹּתַי תֵּלֵכוּ, וְאֶת מצותי תִּשְׁמְרוּ, וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם - וְנָתַתִּי גִשְׁמֵיכֶם בְּעִתָּם, וְנָתְנָה הָאָרֶץ יְבוּלָהּ, וְעֵץ הַשָּׂדֶה יִתֵּן פִּרְיוֹ"; ואם לא - אז לא. משה שולח את נציגי השבטים כדי שיראו מראש, לקראת איזה ניסיון הם הולכים: שיראו את הארץ הטובה היא אם רעה - עד כמה היא יכולה להיות טובה, ועד כמה היא יכולה להיות רעה (ע"פ גליה) .

מאמרים נוספים[עריכה]

מקורות נוספים:

" "את הארץ מה היא - (במ"ר) יש ארץ מגדלת גבורים ויש ארץ מגדלת חלשים, יש מגדלת אוכלוסין ויש ממעטת אוכלוסין. החזק הוא הרפה - (במ"ר) סימן מסר להם: אם בפרזים יושבין חזקים הם שסומכין על גבורתם, ואם בערים בצורות הם יושבין חלשים הם" " ( רש"י ) .

" "הבמחנים - תרגומו הבפצחין, כרכין פצוחין ופתוחין מאין חומה. הטובה היא - במעינות ותהומות טובים ובריאים" " ( רש"י )

 " "הטובה היא אם רעה - אמר רבי אברהם: אם הארץ טובה - שהאויר שלה טוב והמים טובים, וחזר ואמר השמנה היא - לעשות חטה ופירות רבים. והנכון, כי הטובה כוללת כל הטובות ורעה כל הרעות בכללן, אבל יתכן בארץ הטובה שתהיה שמנה ופירותיה שמנים וימצאו בה הדברים השמנים פנג ושמן ותמרים ותאנים וכיוצא בהם, או שתהיה טובה ורזה וצריכה גשמים תדיר ולהעדר ולהזדבל מאד ויהיו פירותיה נוטים ליובש ואע"פ שהם טובים ומתקיימים יותר מן השמנים, ושם ימצאו הפירות הרזים הרבה מאד כאגוזים והלוזים והתפוחים והחרובין ופירות היערים; והנה יכלול אם היא ארץ שמנה כמישור או ארץ רזה כהרים. אבל אונקלוס תרגם העתירא היא אם מסכנא, כי יש ארצות אשר יושביהן עשירים מפני הזול המצוי ביניהן ושכיניהם רוכליהם בכל הטוב הנמצא בהם ויש ארצות צריכות לשכונותם ויושביהן קצרי יד והן טובות לא רעות כלל. וטעם והתחזקתם ולקחתם ( פסוק כ') שלא יפחדו בלקחם מפרי הארץ פן יכירו בהם שהם מרגלים" " ( רמב"ן ) .

" "היש בה עץ - אם יש בהם אדם כשר שיגין עליהם בזכותו. בכורי ענבים - ימים שהענבים מתבשלין בבכור" " ( רש"י )

" "וראיתם את הארץ ג' פעמים. אמר להם: ומה הארץ - למה בראשון וראיתם וגו'? אמר להם: היו מסתכלין בא"י: יש ארץ שמגדלת גבורים ויש ארץ שמגדלת חלשים, ויש שמגדלת אוכלוסין ויש ממעטת אוכלוסין; כך פקדן ואת העם היושב עליה החזק הוא הרפה המעט הוא אם רב. ומה הארץ אשר הוא יושב בה - מנין אתם יודעין כחם - אם במחנים הם שרוין הם גבורים בוטחין על כחם, אם במבצרים - חלשים הם ולבם רך. ומה הארץ השמנה היא אם פירותיה קלים אם שמנים. אמר להם: הסתכלו באבנים ובצרורות שלה, אם של צונמא הם שמנים הם אם של חרסים הם רזים הם. והימים ימי בכורי ענבים - מכאן אמרו אין תקופת תמוז בלא תאנים וענבים" " ( במדבר רבה טז יב ) .

" "ובכ"ט בסיון שלח משה מרגלים שנאמר (שם יג, כ) "וְהַיָּמִים יְמֵי בִּכּוּרֵי עֲנָבִים". (שם, כה) "וַיָּשֻׁבוּ מִתּוּר הָאָרֶץ מִקֵּץ אַרְבָּעִים יוֹם" ו[ערב] תשעה באב היה שתמצא אומר בט' באב נגזר על אבותינו שלא יכנסו לארץ." " ( סדר עולם רבא פרק ח ) .

" "רבא אמר: איוב - בימי מרגלים היה: כתיב הכא: (איוב א א) 'איש היה בארץ עוץ - איוב שמו' [והיה האיש ההוא תם וישר וירא אלהים וסר מרע], וכתיב התם: (במדבר יג כ) [ומה הארץ השמנה הוא אם רזה] היש בה עץ [אם אין? והתחזקתם - ולקחתם מפרי הארץ. והימים, ימי בכורי ענבים.]. מי דמי? הכא 'עוץ' התם 'עץ'!?הכי קאמר להו משה לישראל: ישנו לאותו אדם: ששנותיו ארוכות כעץ ומגין על דורו כעץ." " ( בבלי בבא בתרא טו א )

מאמרים נוספים - באדיבות גוגל[עריכה]


תגובות[עריכה]

ברור שמשה ידע שהארץ טובה ורחבה אבל זה הארץ מבחינת האדמה

וכשמשה אמר וּרְאִיתֶם אֶת הָאָרֶץ - מַה הִוא אז הוא התכוון שבני ישראל התרים את הארץ יאמרו איך נראית כעת הארץ

והנה למשל כי משה ידע שהלא ארץ ישראל היא ארץ הצבי לכל הארצות ואֶרֶץ חִטָּה וּשְׂעֹרָה וְגֶפֶן וּתְאֵנָה וְרִמּוֹן אֶרֶץ זֵית שֶׁמֶן וּדְבָשׁ אבל כיום בארצנו כמעט ואין דבש בגלל הרס הצמחיה והנוף תחת ממשלות ישראל הרעות לדורותיהן שלא שמרו על ארץ ישראל ולכן משה אמר לבני ישראל התרים את הארץ אמרו נא הֲיֵשׁ בָּהּ עֵץ אִם אַיִן

-- daian moshe, 2011-06-19 07:17:11


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:הארץ - מה היא?


מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2011-06-18.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/tora/bmdbr/bm-13-1820