לדלג לתוכן

צדקת הצדיק/פו

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

‏[פו] כל מה שהוא מקנין האדם – אשתו ובניו, עבדו ואמתו, שורו וחמורו, אהלו וכספו וזהבו וכל אשר לו – הכל הוא משורש נפשו, כי גם כל הדצ"ח משורשים בנפש האדם ושורש חיותם ממנו, כנודע.

ומה ‏שקנוי לו הוא ששורש חיותם ממנו, וקנינים שהם הפקר וכל חיתו יער הוא מפני שעדיין לא תיקן כל ‏שורש חיותו, כי ודאי גם כן שייך לאדם, ולעתיד נאמר: "וגָר זְאֵב עם כֶּבֶשׂ" (ישעיה יא, ו). וכן הנחש היה קודם החטא ‏שמש לאדם (כמ"ש סנהדרין נט:). וכמו שהוא האדם – כך קניניו, וכמ"ש (חולין ז.): "בהמתן של צדיקים ‏– אין הקב"ה מביא תקלה על ידם, מחמורו דרפב"י".

וכן בנח – כל המינים שהיו בתיבה שהוא זנם, ‏מסתמא היו משורשו, כנ"ל. לכך אמרו ז"ל: "שלא קלקלו דרכם". ואין צריך לומר: אשת חבר כחבר, וכן להיפך נשאת ‏לע"ה והיתה כו' (בכורות ל סע"ב[1]). ואצ"ל הבנים, וכמ"ש הרמב"ן על פסוק "שֹׁרֶשׁ פֹּרֶה רֹאשׁ" (דברים כט, יז)[2]. וכמשז"ל (סו"פ ב' ‏דעדיות): "האב זוכה לבן". ואם הבן רשע על כרחך היה איזה פסולת בהאב, [וזהו "פֹּקֵד עֲוֹן אָבוֹת" וגו' (שמות לד, ז). ואמרו ז"ל ‏‏(סנהדרין כז:): כשאוחזין מעשה כו'[3]; והוא עון אבות ממש, ואינו חוץ משורת הדין] הנעלם, וכן יוכל ‏להתבונן האדם מכל קניניו:

  1. ^ ר"ש בן אלעזר אומר משום ר"מ מעשה באשה אחת שנשאת לחבר והיתה קומעת לו תפילין על ידו, נשאת לעם הארץ והיתה קושרת לו קשרי מוכס על ידו.
  2. ^ לרמוז כי משורש מתוק לא יצא מר, וכל אשר לבבו שלם עם ה' הנכבד ולא הרהר כלל בעבודה זרה לא יוליד מודה בה.
  3. ^ כשאוחזין מעשה אבותיהן בידיהן