ביאור:לימוד תורה - בעל-פה או בכתב
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
בכמה פסוקים בתורה, מתואר לימוד בעל-פה, כלומר - לא מתוך ספר כתוב:
- מצוות פסח מצרים (שמות יב ג): "דברו אל כל עדת ישראל לאמור 'בעשור לחודש הזה; ויקחו להם איש שה לבית אבות - שה לבית'". (שמות יב כא): "ויקרא משה לכל זקני ישראל ויאמר אליהם 'משכו וקחו לכם צאן למשפחותיכם - ושחטו הפסח'",
- מצוות פסח דורות, הבכורות, המצות והתפילין (שמות יב מג - שמות יג) "ויאמר ה' אל משה ואהרון 'זאת חוקת הפסח...' ויאמר משה אל העם..."
- שמות יח טז: "כי יהיה להם דבר, בא אליי, ושפטתי בין איש ובין ריעהו; והודעתי את חוקי האלוהים ואת תורותיו" - משה שפט בין בני ישראל, והודיע להם את החוקים והתורות. יתרו יעץ לו, שיעביר את תפקיד השפיטה לשופטים מקרב בני ישראל, וישאיר בידיו רק את תפקיד הלימוד (שמות יח כ): "והזהרת אתהם את החוקים ואת התורות; והודעת להם את הדרך ילכו בה, ואת המעשה אשר יעשון"
- וייתכן שגם לאחר חטא העגל (שמות לג ז): "ומשה ייקח את האוהל ונטה לו מחוץ למחנה, הרחק מן המחנה, וקרא לו אוהל מועד; והיה, כל מבקש ה', ייצא אל אוהל מועד, אשר מחוץ למחנה" - באו אנשים ללמוד תורה מפי משה.
בפסוקים אחרים מתוארת קריאה מתוך ספר כתוב:
- שמות כד ז: "וייקח ספר הברית, ויקרא באוזני העם; ויאמרו 'כל אשר דיבר ה' נעשה ונשמע'"
- דברים לא י-יא: "מקץ שבע שנים, במועד שנת השמיטה--בחג הסוכות. בבוא כל ישראל ליראות את פני ה' אלוהיך, במקום אשר יבחר; תקרא את התורה הזאת, נגד כל ישראל - באוזניהם. הקהל את העם, האנשים והנשים והטף, וגרך אשר בשעריך - למען ישמעו ולמען ילמדו, ויראו את ה' אלוהיכם, ושמרו לעשות את כל דברי התורה הזאת".
- נחמיה ח ג: "ויקרא בו לפני הרחוב אשר לפני שער המים, מן האור עד מחצית היום--נגד האנשים והנשים והמבינים; ואוזני כל העם אל ספר התורה"
- ואולי גם (יהושע כד כה): "ויכרות יהושע ברית לעם ביום ההוא, וישם לו חוק ומשפט בשכם. ויכתוב יהושע את הדברים האלה בספר תורת אלוהים..." - יהושע כתב את דברי הברית, שקרא לפני העם, בספר.
הדעה המקובלת היא, שאת התנ"ך יש ללמוד רק מהכתב, ואת המשנה והטקסטים שנכתבו אחריה - רק בעל פה. כשחז"ל ראו שהתורה שבעל פה משתכחת, הרשו לכתוב גם אותה.
לדעת הרב אליהו בן אמוזג ("מבוא לתורה שבעל-פה", סעיפים כב-כג), עיקר לימוד התורה היה בעל-פה, והקריאה מתוך הכתב נועדה רק לאירועים חגיגיים וציבוריים, אירועים של כריתת ברית בין ה' לבין העם, משום שלטקסט כתוב יש השפעה נפשית חזקה יותר (ראו ירמיהו לו).
ולענ"ד [אראל], ייתכן שהלימוד בעל-פה היה רק באותו הדור - דורו של משה הנביא. כל עוד משה היה חי, לא היה צורך בלימוד מתוך הכתב, כי יכלו לשאול אותו ולקבל דרכו את תשובת ה'; אך לפני פטירתו של משה היה חשוב לכתוב את כל התורה כדי שלא תשתכח (ראו דברים לא).
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2005-04-06.
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim2/limud