לדלג לתוכן

ביאור:חנך

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


חנך = הכניס לתפקיד בטקס רשמי

[עריכה]

זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.

ויקימילון ערך מילוני בוויקימילון: חנך

בלשון ימינו, "חינוך" מציין לימוד שמטרתו הקניית ערכים או פיתוח האישיות; בלשון המקרא, אין הבדל בין לימוד מסוג זה לבין כל לימוד אחר, שהרי בעולם התנ"ך, הערכים הם החכמות והחכמות הן הערכים; אין הבחנה, בלשון המקרא, בין לימוד של עובדות לבין לימוד של ערכים.

השורש "חנך" בלשון המקרא משמעותו אחרת לגמרי, כפי שכתב רש"י (בראשית יד יד): " "הוא לשון התחלת כניסת האדם או הכלי לאומנות שהוא עתיד לעמוד בה" ":

  • חנוכת המזבח = כניסת המזבח לתפקידו לאחר הקמת המשכן (במדבר ז י): "ויקריבו הנשאים את חנכת המזבח ביום המשח אתו ויקריבו הנשיאם את קרבנם לפני המזבח";
  • חנוכת בית המקדש הראשון (מלכים א ח סג): "ויזבח שלמה את זבח השלמים אשר זבח לידוד בקר עשרים ושנים אלף וצאן מאה ועשרים אלף ויחנכו את בית ה' המלך וכל בני ישראל"; וכן דברי הימים ב ז ה
  • חנוכת בית המקדש השני: (עזרא ו טז): "ועבדו בני ישראל כהניא ולויא ושאר בני גלותא חנכת בית אלהא דנה בחדוה"
  • גם בימי החשמונאים, לאחר ששיחררו וטיהרו את בית המקדש השני מידי היוונים, עשו את חנוכת המזבח מחדש - התחילו מחדש להשתמש במזבח לתפקידו, ועל כך אנו חוגגים עד היום את חג חנוכה .
  • להבדיל, גם נבוכדנאצר עשה טקס "חנוכה" לצלם הזהב שהקים: (דניאל ג ב): "ונבוכדנצר מלכא שלח למכנש לאחשדרפניא סגניא ופחותא אדרגזריא גדבריא דתבריא תפתיא וכל שלטני מדינתא למתא לחנכת צלמא די הקים נבוכדנצר מלכא"
  • חנוכת חומות ירושלים, לאחר בנייתן, בטקס גדול: (נחמיה יב כז): "ובחנכת חומת ירושלם בקשו את הלוים מכל מקומתם להביאם לירושלם לעשת חנכה ושמחה ובתודות ובשיר מצלתים נבלים ובכנרות"
  • חנוכת בית = כניסת האדם לביתו למגורים (דברים כ ה): "ודברו השטרים אל העם לאמר 'מי האיש אשר בנה בית חדש ולא חנכו - ילך וישב לביתו, פן ימות במלחמה ואיש אחר יחנכנו '"; עד היום מקובל, בעדות מסויימות, לעשות טקס חנוכת בית כאשר נכנסים לבית חדש.
  • דוד חיבר שיר לכבוד חנוכת הבית (תהלים ל א): "מזמור שיר חנכת הבית לדוד"- הכוונה לבית המקדש או לביתו הפרטי ( פירוט - עדיין לא נכתב ).
  • (בראשית יד יד): "וישמע אברם כי נשבה אחיו, וירק את חניכיו ילידי ביתו שמנה עשר ושלש מאות, וירדף עד דן"- אנשים שנכנסו לעבודה או בבית אברהם;
  • לפי זה, ייתכן שגם ב (משלי כב ו): "חנך לנער על פי דרכו, גם כי יזקין לא יסור ממנה", הכוונה לטקס שיש לעשות לנער כאשר הוא נכנס לתפקידו ( פירוט )

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2007-07-27.


הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:חנך - הכניס לתפקיד בטקס רשמי

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/xnk