לדלג לתוכן

ביאור:ה' יודע אדם = משגיח עליו באופן מיוחד

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.

בלשון המקרא, ידע מציין היכרות קרובה שיש בה גם חיבה ואהבה ; כשאומרים שה' יודע אדם, מתכוונים שה' משגיח עליו באופן מיוחד, מתוך חיבה מיוחדת:

  • תהלים א ו: "כי יודע ה' דרך צדיקים" - ה' משגיח מקרוב על דרכם של הצדיקים, שומר עליהם באהבה ( יהושע רוזנברג ) ; או - הצדיקים קשורים אל ה' בקשר חווייתי ומעשי, לא רק במחשבה ( יהודה אייזנברג ) , שמות ו: "לא נודעתי להם... וידעתם כי אני ה'" - בזמן האבות, לא היה קשר קרוב בין ה' לבין האדם, הם רק ראו אותו מרחוק; אולם לאחר יציאת מצרים, יהיה קשר קרוב בין ה' לבין ישראל ( פירוט ).
  • (בראשית יח יט): "כי ידעתיו למען אשר יצוה את בניו ואת ביתו אחריו ושמרו דרך ה' לעשות צדקה ומשפט...", רש"י: " "שהמחבב את האדם מקרבו אצלו ויודעו ומכירו" "; ראו גם רמב"ן.
  • שמות לג: "ואתה לא הודעתני את אשר תשלח עמי... ואתה אמרת ידעתיך בשם..." - המלאך לא מכיר אותי, אין שום קשר קרוב ביני לבינו; אך ביני לבינך יש קשר קרוב, ולכן עדיף שאתה תלך עמנו ( פירוט ).
  • ראו ידיעה כפולה - קשר הדדי

מקורות

[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2007-10-13.

דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/dat0