ביאור:עלמה
הבהרה: | ||
---|---|---|
|
עלמה
[עריכה]זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.
עלמה היא אישה צעירה. או אישה בתולה
- (משלי ל יט): "דרך הנשר בשמים, דרך נחש עלי צור, דרך אניה בלב ים, ודרך גבר בעלמה" - שהגבר הבא עליה אינו משאיר בה עקבות (ראו לא משאירים עקבות ).
בפסוק אחר הביטוי מציין אישה בתולה:
- (בראשית כד מג): "הנה אנכי נצב על עין המים, והיה העלמה היצאת לשאב ואמרתי אליה השקיני נא מעט מים מכדך..."-
בפסוק זה מוזכרת המילה עלמה, וקודם לכן מצוין המקרא כי היא הייתה "נערה בתולה". יחד עם זאת, היא נקראת שם גם "נערה". לכן, לא מתחייב שהמילה "עלמה" היא שם נרדף ל"בתולה". בהתאם לכך, במקומות אחרים בתורה לא מופיעה המילה "עלמה" כמלה נרדפת לבתולה, אלא נאמר במפורש "נערה בתולה". (לדוגמה, ספר דברים פרק כ"ב, 28, ספר ספר שופטים, כ"א). בקונקורדנציה חדשה של אבן שושן ההגדרה של המילה עלמה היא - נערה, אישה צעירה. אם אכן נערה ועלמה הן מילים נרדפות, אז ממקורות אחרים משתמע כי עלמה אינה בהכרח בתולה (ראה מקרה דינה שנאנסה שהכתוב קורא לה נערה בטרם נאנסה ונערה לאחר שנאנסה ולא הייתה כבר בתולה).
יחד עם זאת, יש פרשנים שזיהו את המילה "עלמה" עם נערה בתולה. לדוגמה: לפי פירוש רש"י לפסוק "לריח שמנך טובים, שמן תורק שמך על כן עלמות אהבוך" (מגילת שיר השירים ב, 3) - "עלמה" היא נערה בתולה. דוגמה נוספת: בפירוש של הרשב"ם לפסוק "ששים המה מלכות ושמונים פילגשים ועלמות אין מספר" שיר השירים (פרק ו, 8), נאמר כי "עלמות" הן בתולות. ביחס לזכר, פירוש המילה "עלם" בתנ"ך הוא - בחור צעיר, נער. מדברי המקרא לא ברור אם היה לו קודם מגע מיני עם אישה או לא (המקרא לא מתייחס לכך). יחד עם זאת, מפירושי הרמב"ן והרלב"ג לפסוק "רוטפש בשרו מנוער ישוב לימי עלומיו" (איוב פרק ל"ג, 25) משתמע בבירור כי "עלם" הוא זכר בימי חייו הראשונות, לפני ימי הנעורים - "שחזר בשרו דק (רך) מימי הנעורים". מן הסתם ילד כל כך צעיר לא ידע אישה. בספר ישעיהו(פרק ז, 14) נאמר - "לכן יתן אדני הוא לכם אות. הנה העלמה הרה ויולדת בן...". על פי הברית החדשה , פסוק זה התגשם בישו (ישוע בשמו העברי), שכן לפי המסופר שם, אמו ילדה אותו מבלי שבעלה שכב אתה קודם לכן. מדברי המקרא משתמע כי המילה אות מציינת דבר פלאי - שלא כדרך הטבע. הוכחה ברורה לכך מופיעה בספר ספר שמות (פרק ד). לכן, יתכן שהנביא התכוון לכך שבתולה תלד בן. גם אם כך הדבר, אין נובע מכך כי ישו אכן נולד לאשה בתולה, שכן לא מן הנמנע שמחברי הברית החדשה בחרו לתאר את הולדת ישו בהתאם לנבואה של ישעיהו.
- (ישעיהו ז יד): "לכן יתן אדני הוא לכם אות הנה העלמה הרה וילדת בן וקראת שמו עמנו אל"( פירוט )
בשאר הפסוקים ניתן לפרש שהכוונה לאישה כלשהי, בתולה או לא:
- (שמות ב ח): "ותאמר לה בת פרעה: לכי! ותלך העלמה ותקרא את אם הילד"- אין אנחנו יודעים מה היה מצבה המשפחתי של מרים באותו זמן.
- (תהלים סח כו): "קדמו שרים אחר נגנים בתוך עלמות תופפות"
- (שיר השירים א ג): "לריח שמניך טובים, שמן תורק שמך, על כן עלמות אהבוך"( פירוט )
- (שיר השירים ו ח): "ששים המה מלכות, ושמנים פילגשים, ועלמות אין מספר"
ייתכן שהמילה עלם גזורה מהביטוי עול ימים , כמו עולל ( חגי הופר ) .
יש מקומות שבהם המילה "עלמות" מציינת, אולי, כלי נגינה:
- (דברי הימים א טו כ): "וזכריה ועזיאל ושמירמות ויחיאל ועני ואליאב ומעשיהו ובניהו בנבלים על עלמות"
- (תהלים ט א): "למנצח עלמות לבן מזמור לדוד"
- (תהלים מו א): "למנצח לבני קרח על עלמות שיר"
לא ברורה מהותו של כלי נגינה זה.
מקורות
[עריכה]על-פי מאמר של אראל (הגהה: עופר לביא) שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2004-01-15.
הקטגוריות נמצאות ב: ביאור:עלמה - לא בתולה
דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.
קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/alma