שיחת ביאור:משנה פאה פרק ו
הוספת נושאמראה
תגובה אחרונה: לפני 5 שנים מאת Ahituvrs בנושא ראשי שורות
ראשי שורות
[עריכה]במשנה ד:
- ואלו הן "ראשי שורות":
- שנים שהתחילו מאמצע השורה, זה פניו לצפון וזה פניו לדרום, ושכחו לפניהם ולאחריהם, את שלפניהם - שכחה, ואת שלאחריהם - אינו שכחה.
- יחיד שהתחיל מראש השורה, ושכח לפניו ולאחריו, שלפניו - אינו שכחה, ושלאחריו - שכחה, מפני שהוא ב"בל תשוב" (דברים כד יט)."
לא ברור לי מה הם בדיוק המצבים המתוארים כאן.
- לפי ברטנורא, השניים ש"שכחו לפניהם" הם "לאחר שהתחילו לעמר - דלגו עומר ושכחוהו".
- אולם, אותו מצב בדיוק לגבי היחיד נקרא שהוא "שכח לאחריו - כיון שעבר ממנו ועמר עומר הסמוך לו". ולעומת זאת "שכח לפניו" מתפרש אחרת - "בסוף השורה" (כלומר הוא לא דילג על העומר, אלא השאיר עומר בסוף השורה ועבר לתחילת השורה הבאה).
- האם ישנו פירוש המסביר באופן עקבי את המושגים "לפניו" ו"אחריו"? --אראל סגל • שיחה • ג' באב ה'תשע"ט 08:28, 4 באוגוסט 2019 (IDT)
- אם שנים התחילו מאמצע השורה כשביניהם נשאר עומר - שהוא מבחינתם מאחוריהם - העומר אינו שכחה אלא תוצאה של הבחירה שלהם להתחיל מאמצע השורה, וכשיחזרו בשורה הבאה ויפגשו מול העומר הנ"ל הם יכולים לאסוף אותו. הסימן של העומר הזה הוא שבשורה הבאה העומר שמולו עדיין לא נאסף. הדוגמא ליחיד מובנת מאליה. הסיכום הוא שהמשנה מופנית לעניים, כי השכחה אינה מסומנת, ולכן יש הרבה מצבים שבהם לא ברור לעני אם העומר נשכח או הושאר בינתיים. הוא צריך לברר את זה עם בעל הבית ולסמוך עליו שלא ישקר ויאמר שהעומר הושאר בכוונה אלא יודה שהעומר נשכח.Ahituvrs (שיחה) 09:37, 4 באוגוסט 2019 (IDT)
- לגבי השניים ששכחו מאחריהם - הבנתי שזו אינה שכחה. מה שלא הבנתי זה מדוע "את שלפניהם - שכחה"? ומדוע זה שונה מיחיד שלגביו "שלפניו - אינו שכחה"? --אראל סגל • שיחה • ט"ו באב ה'תשע"ט 08:49, 16 באוגוסט 2019 (IDT)
- אינני יודע. Ahituvrs (שיחה) 21:22, 27 באוגוסט 2019 (IDT)