שיחה:קידושין ו ב
הוספת נושאמראה
תגובה אחרונה: לפני שנה מאת Shalomori123 בנושא קנין חלופין מהו שונה מקנין סודר
קנין חלופין מהו שונה מקנין סודר
[עריכה]קנין חלופין מהו שונה מקנין סודר 147.234.64.66 21:13, 21 באוגוסט 2023 (IDT)
- בפשטות, "קניין חליפין" מדובר באדם המחליף דבר מה בעל ערך בדבר מה אחר בעל ערך שווה או קרוב (מה שנקרא בלשון הרבנית "חליפי שווה בשווה"), בעוד ב"קניין סודר", הסודר איננו מתיימר להיות שווה ערך לדבר הנקנה תמורתו, ומסירת הסודר איננה אלא פעולת קניין טקסית.--נחום • שיחה 21:30, 21 באוגוסט 2023 (IDT)
- ההבדל ניתן להמחשה בדוגמת הבאה: אדם מחליף פרה בחמור וטלה. כיוון שמשך בעל הפרה את החמור, נקנו החמור והטלה לבעל הפרה ואילו הפרה נקנית לבעל החמור והטלה. זו דוגמה קלאסית לקניין חליפין.
- דוגמה שנייה: אדם מקנה לחבירו שדה. הקונה מוסר למוכר מטפחת. המוכר מגביה את המטפחת וזזוכה בה, ובתמורה מקנה את השדה לבעל המטפחת. לאחר הקניין, אין לבעל השדה צורך במטפחתו של הקונה ולרוב הוא יחזיר לו אותה (בלשון הרבנית: "הדרא סודרא למריה"). זו דוגמה קלאסית לקניין סודר.
- בברכה, נחום • שיחה 21:35, 21 באוגוסט 2023 (IDT)
- על פי הגמרא פה ,קניין סוגר הוא סעיף של קניין חליפין, אבל יש ביניהם הבדלים, הן בפעולה, כמו שציין נחום, והן במשמעות ההלכתית. בקניין סודר אפשר "לקיים כל דבר", ולא רק קניין של חפץ מסוים. גם המקור הוא שונה לשני הקניינים. בנוסף גם יש דעות אמוראים כמו "אי תפיס לא מיתפיס" שלכאורה מטילים ספק בקישור בין קניין סודר לקניין חליפין. שלום אורי • שיחה • ו' באלול ה'תשפ"ג • 16:50, 23 באוגוסט 2023 (IDT)