עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/345

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪340‬‬

‫הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

‬‫‬‬ ‫מתתיהו ובניו והנאספים אליהם מן החכמים נועצו ביום ההוא להלחם על נפשם‬ ביום השבת.״

‫וכמושבע ועומד יאמר אחריו החכם ווייס ח״א עמוד ‪143‬‬:

"ומהוראות שעה כאלה יצאו לפעמים תולדות הלכותיות אשר היו לחק ולא‬ ‫יעבור "באופן היותר ברור ראינו זאת״ במה שהי׳ איסור קיים ועומד להלחם בשבת‬ ‫החסידים בתחלת מלחמת החשמונאים מסרו נפשם עליו, ואז התירוהו בהוראת‬ ‫שעה, ולעתים שונים חזרו לנהוג בו איסור, ולאחר זמן הותר לגמרי ותולדות זה‬ ‫ההיתר הי׳ הכלל שהעמידו שפקוח נפש דוחה את השבת והי׳ להלכה קיימת אשר‬ ‫כל הרוחות לא יזיזוה ממקומה" אלה דבריו.

‫והנה הוא יודע את חלומותיו ממקום הזה באופן היותר ברור, ובכל זה היו‬ ‫נחפזים כל כך לבית מלחמתם עד שלבד ממה שלא ראו ענין הדברים שם, הנה‬ ‫גם ערבבו שני ענינים שאין להם ענין זה לזה כלל.

‫כי דין זה שמלחמה דוחה את השבת, הוא גם כשאין שם שום סכנה ופקוח‬ ‫נפשות כל עיקר. ‬ ‫ולשון הברייתא מזה במס׳ שבת ד׳ י״ט תנו רבנן אין צרין על עירות של‬ ‫עכו״ם פחות משלשה ימים קודם לשבת ואם התחילו אין מפסיקין, וכן הי׳ שמאי‬ ‫הזקן אומר עד רדתה אפי׳ בשבת.

‫ומבואר שידובר בזה כשהדבר תלוי ברצונם של ישראל, ולא ידובר בזה‬ ‫כלל כשעכו״ם צרים על ישראל, שאז הוא דבר שאין צריך לאמר.

‫ולשון הרמב״ם בה׳ שבת בפ"ב הלכה כ״ה צרין על עיירות העכו"ם‬ ‫שלשה ימים קודם לשבת ועושין עמהם מלחמה בכל יום ויום ואפי׳ בשבת עד‬ ‫שכובשין אותה ואף על פי שהיא מלחמת הרשות.

‫אבל כי עוד יותר מכל זה כי גם טעו החוקרים האלה בעיקר הדבר, ולא‬ ‫ראו לא מתי היו הדברים האלה, ולא כל ענין המעשה הזאת.

‫כי באמת לא הי' שם לא דין פקוח נפשות, ולא דין מלחמה וגם אלו הי׳‬ ‫זה בחול לא הי׳ שם מקום לא להקהל ולא לעמוד על נפשם, כל הדבר הי' אז‬ ‫עדין רק ככל שעת השמד ממושלי הארץ, אשר לא הי׳ בידם, כי אם או למסור‬ נפשם על קדושת ד׳ או לברוח מהארץ.

‫כי אמנם המעשה הזאת היתה עוד טרם אשר עלה על דעתם כי יוכלו‬ ‫להתאחד ולעמוד בקשרי מלחמה עם היונים, ובימים ההם נסו רק כבודדים מתחבאים, ‫עד אשר יעבור חמת המציק אשר כונן להשחיתם.

‫בני יהודה בימים שלפני זה כבר היו מימים רבים תחלה תחת הפרסיים‬ ‫ואחר זה תחת יד היונים, והם עצמם לא הי׳ להם לא צבא לוחמים ולא כלי קרב, ‫וגם לא ידעו דבר מלחמה. ‬‫‬‬


‬‫‬‬ ורק בגמרא באו על זה רמזים מקרא ככל דרכי הברייתות למצוא אסמכתות וליכא מידי דלא רמיזי ‫ולבסוף נאמר שם אמר רב יהודה אמר שמואל אי הואי התם הוה אמינא דידי עדיפא מדידהו וחי בהם ולא‬ שימות בהם.

וכל מי שיש לו ידיעה בגמ׳ יודע גם מכל סגנון הדברים שם שאין זה כי אם סמך על הקבלה, ולא‬ שמזה בא העניין. ‬‫‬‬