עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/344

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

‫קע‬

‬‫‬‬ ‫מהימים הראשונים, כי אם שנסתבכו כל כך עד שמצאו בזה מקום להוכיח‬ ‫ברור וגלוי כי אז עדין לא נתנה תורה לישראל.

‫והדבר הזה עלה בידם בנקל מאד, לפי שלא עמדו לחקור לא לדעת זמנם‬ ולא מקומם וענינם של כל המעשים האלה.

‫וגם לא עמדו על הדברים עצמם ויביאו רק איזה חצאי פסוקים מקוטעים‬ לבלבל בהם את הקורא.

‫והחכם קראכמאל־הזקן במורה נבוכי הזמן שער י׳ עמוד ‪ 56‬פתאם יתחיל‬ מן האמצע ויאמר: ‬ "כי על כן לפי כוונת מאמר זה ‬אין עלינו לספר כל פרטי המלחמה‬ ‫ותהלוכותיה ונסמך במה שיצטרך לנו מהם על הנמצא רשום בדברי יוסף הכהן‬ ‫וביחוד על שני ספרי ד"ה לחשמונאים וכו׳ ומאלה נעתיק הנה איזה פסוקים בלבד‬ ‫להיותם ביותר מוכשרים להעמידנו על הענין שאנו מבקשים‬ ‫והוא תכונת האומה ותכונת הרוחני שבה בזמן הזה, ויקרעו את ספר תורת ד׳‬ ‫לקרעים וישרפו אותם באש וכל אשר נמצא אתו ספר ברית ד׳ הכו לפי חרב, ‫כאשר קמו מתתיהו הגבור הזקן ובניו ויתר החסידים לעמוד על נפשם ועל תורתם‬ ‫כתוב: ויועצו כולם ביום ההוא לאמר, אם הלחם ילחמו בנו ביום השבת ויצאנו‬ ‫לקראתם ועמדנו על נפשנו ולא נמות כמות אחינו במערות, שמסופר שם שהאויבים‬ ‫באו בצדיה ביום השבת על המתחבאים במערות לשמור המצות ושלא הרימו את‬ ‫ידיהם לירות אבן או אפי׳ לסכור פי המערה מיראתם לחלל השבת, וכתוב: ויאמרו‬ ‫נמותה הפעם בנקיון כפינו."

‫ואחרי ההעתק הזה הנה כבר חלה קראכמאל וגם ילד, ועל יסוד הדברים‬ ‫שבאיזה מקומות נשרפו ספרי הקדש כמו שהי׳ גם אחר זה בימי הגלות פעמים ‫רבות על יסוד זה בנה לו חיתום חדש מכל כתבי הקדש (ק"א).

‫ועל יסוד הכתובים הקטועים אשר העתיק מדבר מותם במערה יקרא בקול (עמוד 58‬‬):

‫״ולמדנו מהמועתק בזה עוד שבתחלת המלחמה עדיין לא נשנית ההלכה אין‬ ‫לך דבר שעומד בפני פקוח נפש עם מדרשה וחי בהם ולא שימות בהם (ק"ב), ‬‫‬‬


‬‫‬‬

הערה (ק"א): טובה שלמה עשה עמנו קראכמאל־הזקן שלקח מזה רק חיתום חדש בהוספ‬ות רבית‬ ‫לכתבי הקדש‪ ,‬ולא לחמשה חומשי תורה, שהרי זה ודאי שעיקר הכל שרפו אז חאויבים והפושעים את ספרי‬ ‫התורה, וקראכמאל עצמו העתיק כן ״ספר ברית ד'".

‫והיש קץ לדברי רוח, והאם באמת טעה קראכמאל לחשוב שאם שרפו באיזה מקומות איזה ספרי הקדש, ‫לא נמצאו עוד אחר זה ספרי הקדש בכל ערי יהודה וישראל‪) ,‬עי׳ דברינו לעיל עמוד ‪ (112‬ ואין ספק שלא‬ ‫לבד בכל ערי מושבות בני ישראל כי אם שגם בארץ ישראל עצמה נשארו עוד כהנה וכהנה וכל מי שיש לו‬ ‫ידיעה בדברי הימים יודע איך מסרו ישראל נפשם על התורה כמו שעשו בדור ההוא עצמו, ואין ספק כי יותר‬ ‫מהכל שמרו את ספרי הקדש ובכל המחבואים אשר התחבאו שם לקחו עמהם את אור עינם.

‫וזה הוא באמת ענין דברי יונתן החשמונאי למלך שפארתא (חשמונאים א׳ י״ב ט׳) לאמר ״כי יתנחמו‬ ‫בספרי הקדש אשר הם נשארו בידם".

וזה ‬הוא באמת תפארת ישראל וגדולתו גם בכל אשר יקרה אותם כי תורת ד' כחותם על זרועם.

הערה (ק"ב): להטעות את הקורא נתן קראכמאל להדבר תואר כזה כאלו כל הדבר בא לפנינו יחד עם‬ הדרשה הזאת, ובנוי על זה. ‬ ‫אבל במקור היחידי לזה במשנה יומא ד׳ פ״ג אין גם זכר משום דרשה, ועיקר דברי המשנה שם הנם‬ ‫גם הם רק על ספק נפשות שדוחה את השבת, ולא על פקוח נפשות עצמו, וגם בספק פקוח נפשות, וספק‬ ‫רחוק, אין שם אפי׳ רמז מקרא על זה במשנה עצמה, לפי שכל זה קבלה פשוטה. ‬‫‬‬