עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/336

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

קסו‬

‬‫‬‬ ‫אבל אך לחנם נדחקו בזה רבותינו בעלי התוס׳ וכל הדברים פשוטים, על‬ מקומם, ועל ענינם.

‫הדבר ידוע כי קריאת התורה בצבור היא מהתקנות הקדומות מאד, ובמס׳‬ ‫בבא קמא ד׳ פ"ב נאמר כי הן מתקנות משה ועזרא, וזה יבואר לנו במקומו, וענין‬ הדברים, וזה דבר מוסכם כי זמנם קדום מאד.

‫והברייתא במגילה שם הלא כל דבריה על עצם התקנה שאז תקנו שכל‬ ‫שיש בו ביטול מלאכה לעם כגון תענית צבור (צ״ד) ותשעה באב קורין שלשה, ‫ושאין בו ביטול מלאכה לעם כגון ראשי חדשים וחולו של מועד קורין ארבעה.

‫ובזמן ההוא, היינו בזמן שבית המקדש הי׳ קיים, הנה הי׳ לראש חדש דין‬ ‫איסור מלאכה מפני הקרבן אשר מהימים היותר ראשונים תקנו על זה ביטול‬ ‫מלאכה לעם למען יהיו פנוים ממלאכתם, למען ישמעון ולמען ילמדו, ויהי טעם‬ ‫התקנה על יום ראש חדש מפני שיש בו קרבן מוסף.

וכל זה הוא תקנות אשר על זה ידובר במס׳ מגילה שם.

‫אבל במס׳ חגיגה ד׳ י"ח אשר שם ידובר על דין תורה, ועיקר דברי הגמ׳‬ ‫שם הוא לדון דין חול המועד ושקלא וטרי׳ שיהי׳ אסור מן התורה, ומדין ענינו‬ של יום טוב, ומתוך קדושת היום.

‫על זה אמרינן שם בפשיטות על "מה לששת ימי בראשית שאין בהם‬ קרבן מוסף תאמר בחולו של מועך שיש בו קרבן מוסף״: "ראש חדש יוכיח שיש בו קרבן מוסף ומותר בעשיית מלאכה״.

‫והיינו שהרי ראש חדש הוא יום המותר בעשיית מלאכה מדין תורה.

ואחרי שגם כל דבר התקנה מדרבנן, גם היא אינה מפני קדושת היום של‬ ‫ראש חדש עצמו, כי אם מפני הקרבן שהי׳ קרב אז.

‫כי על כן אחרי אשר חרב בית המקדש ובטלו הקרבנות, בטלה התקנה‬ ‫מעצמה, לפי שמתחלתה הי׳ יסודה דבר הקרבן, ולא עצם קדושת ראש חדש (צ״ה).

‫ועל דבר לימוד העם בכללו באו אז גם בלא זה בהכרח סדרים אחרים. ‫‬‫‬‬


‬‫‬‬ שבת ד' כ"ד בד״ה או דלמא כיון דלא אסור בעשיית מלאכח שכתבו ״והא דאמר בפ״ג דמגילה וכו׳ ושאין בו‬ ‫ביטול מלאכה לעם כגון ראש חדש וחולו של מועד קורין ד׳ היינו מנהג בעלמא שאין רגילין לעשות מלאכה".

הערה (צ״ד): עצם הדין הוא על תענית צבור שהי׳ גם בזמן המקדש, ותשעה באב נרדף בכל מקום‬ יחד עם תענית צבור, כמו שהוא כן בכל מקום.

ותשעה באב עצמו כבר נהגו בו בתחלת ימי גלותם בבבל, וכל זה יבואר לנו במקומו.

הערה (צ״ה): ומזה נבין כי צדקו מאד דברי בעל המאור בפסחים ריש פרק מקום שנהגו שכתב שם‬ ‫״מקום שנהגו לעשות מלאכה בערבי פסחים עד חצות עושין, נראה ממשנתינו שמחצות ולמעלה אינו תלוי במנהג‬ אלא אסור הוא בכל מקום ופירשו בירושלמי אינו בדין שתהא עסוק במלאכתך וקרבנך קרב לכך אסרו לעשות‬ מלאכה ומכאן אנו למדין שבזמן הזה שאין קרבן דינו כשאר ערבי שבתות ושאר ערבי ימים טובים במקום שנהגו‬ לעשות עושין לפי המנהג״. ‬ והראב"ד והרמב"ן ז"ל השיגו עליו שהרי כל דבר שבמנין צריך מנין אחר להתירו גם אם בטל הטעם‬ ‫ולא ידעתי איך לא הרגישו רבותינו והלא ראש חדש יוכיח, שגם הוא נאסר מטעם זה עצמו, ‬והוא‬ מפורש בכתוב אצל דוד שנהגו בו איסור מלאכה, ובכל וה בזמן שאין בית המקדש מפורש בירושלמי שאינו אלא‬ מנהג לנשים במקום שנהגו.

‫ובהכרח שאין זה ענין לדבר שבמנין שצריך מנין אחר להתירו גם כשבטל הטעם, לפי שבזה לא בטל‬ ‫הטעם כי אם שבטל הדבר עצמו. ‬‫‬‬