עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/334

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

קסח

‬‫‬‬ ‫ואין זה כי אם דברי טעות, ובתי השבת הנם הבתים המיוחדים אשר לשם‬ ‫התאספו בני ישראל ביום השבת לשמוע דברי תורה.

‫והוא באמת זה עצמו את אשר נקרא בזמן מאוחר "בית המדרש״ רק שבני‬ ‫העמים הלא דבר אין להם עם הוראות כאלה, ואצלם הי׳ בולט דבר התאספם‬ ‫שם ביום השבת אשר הוא דבר קבוע ובא בכל שבוע, מה שאין כן שאר הימים‬ ‫וראשי חדשים, ועל כן קרא זה כן.

‫ועפיפהאנעס בימיו כתב זה בשם סינאגאגע או מפני שטעה גם הוא או‬ ‫מפני שבימים המאוחרים נעשו בתי כנסיות ובתי מדרשות לדברים נרדפים יחד‬ כמו שהננו רואים זה כבר גם בגמרא.

‫ואין ספק כלל כי "בתי השבת" בדברי הקיסר אגוסטוס הנם הבתים המיוחדים‬ ‫לתורה אשר שם התאספו בני ישראל לשמוע תורה מפי חכם ביום השבת וראשי‬ ‫חדשים.

‫וכבר הערנו כי אם הננו רואים כזאת וכזאת אצל היהודים הפזורים בין‬ ‫העמים, נוכל להבין מזה כי הי׳ זה כחק קבוע לבני ישראל, ונשתרש אצלם עד‬ ‫אשר גם אל כל המקום אשר הלכו לשם תקנו ויסדו להם את הדבר הזה.

‫ובספרו נגד אפיאן ‪ I, 22‬בסופו יספר יאזעפוס ויעתיק שם דברי היוני‬ ‫אנאטהארכידעס אשר ידבר נגד כל אמונה בכלל ויתקלס שם ביהודים והנהגתם‬ ‫בימי תלמי לאגו מלך מצרים מיד אחרי ימי אלכסנדר מוקדן, דהיינו בימי שמעון‬ ‫הצדיק ויאמר שם "היהודים יש להם עיר בצורה מאד ירושלים, והנם רגילים לשבת‬ ‫ביום השביעי בחבוק ידים, וביום הזה לא ישאו חרב ומלחמה, ולא יעבדו בשדה, ‫וינוחו מכל עבודה, כי אם ישבו בבתים קדושים, וישאו שם ידיהם קדש עד הערב‬ ‫וכאשר בא תלמי לאגו עם חילו לירושלים וכו״.

‫והנה היוני יתקלס שם ביהודים על אשר לא עמדו נגד תלמי לאגו ביד‬ ‫חזקה, ועל זה נעיר עוד, אבל הננו רואים גם בדבריו את כל ענין הדברים.

‫כי כידוע לא ישבו היהודים ביום השבת להתפלל עד הערב, אבל היוני‬ הזה אשר גם יתקלס בם, כמובן שלא הי׳ עליו לדעת תכלית דבר ישיבת היהודים‬ ‫כל יום השבת במקומי הקדש, וחשב כי הנם מתפללים שם כל היום.

‫אבל כן הדבר כי ישבו שם ועסקו בתורה, וככל אשר כבר נתבאר.

‫והנה הדברים האלה יסבו על הזמן אשר מיד אחר אנשי כנסת הגדולה.

‫והננו רואים עוד כי לא הי׳ דבר לימודם איזה שעה בתוך היום, כי אם שכל היום הי' מיוחד לזה.

‫והנאמר בזה על שבת הוא זה עצמו גם הנאמר בחשמונאים א׳ נ״ה על‬ ראש חדש מאת אשר הי׳ לפני ימי החשמונאים.

‫וכן הננו רואים מהדברים בספר מלכים ב׳ ד׳ כ"ג כי לא הי׳ זה גם בימי‬ ‫הבית הראשון נהוג רק אצל סגולת העם לבד, כי אם שהי׳ זה גם אז כבר דבר‬ ‫כל העם בכלל, וככל אשר נראה זה גם מהדברים בספר ישעיה שם.

‫וכדרכי כל הדברים האלה הנעשים מכל כלל העם, שימצאו שם גם הרבה‬ ‫מהנלוזים מדרכי הטוב עד שהנביא הוכיחם שאין מעשיהם ומהשבותיהם הולכים‬ ‫יחד, והטוב מתחבר אצלם עם רעות רוח ויהי׳ אצלם "חדש ושבת קרא מקרא‬ ‫און ועצרה" יחד. ‬‫‬‬