עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/324

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫הימים הראשונים יסודי תקנות דרבנן‬

‫קס

‬‫‬‬ "‬וכן הלכות הימים המקודשים אשר נשנו בסדר מועד יצאו כבר בעיקרן‬ ‫מפי הסופרים, וגם מפי הדורות הקודמים להם כאשר מורים דברי ירמיה י"ח.״‬

‫והנה התרחקו מכל חקירה עד שיסתרו גם את עצמם, בכתבם בכל מקום‬ ‫כפי הדרוש להם לסגנון הדברים שם.

‫והאם יכול להיות בזה שום ספק כי מראשית הימים ידעו גם כל העם את‬ כל מלאכות שכת האסורין, כולם באין מחסור דבר, שהרי זה ודאי שידעו‬ ‫גם קצה הגבול הנכלל בכלל של לא תעשה כל מלאכה, וידעו כולם שגם הוצאה‬ ‫נכללה בכלל זה של דברי התורה, אף שזה ודאי שהוצאה היא מלאכה גרועה‬ ‫וסוף כל הגבול מזה.

‫והנה גם בזה אף שעמד על דברי ירמיה לא הי' יכול לעזוב דרכו ויאמר‬ "כי יצאו בעיקרן מפי הסופרים".

‫והננו רואים מתוך דברי ירמיה אלה כי לא הסופרים חדשו להם לבני ישראל‬ ‫לדעת לאיזה כונה נאמרה מצוה פלונית כגון לא תעשה כל מלאכה בשבת כי אם‬ ‫שידעו זה מספר התורה יחד עם קבלת האומה, אשר תואר כל מצוה ודרך קיומה‬ ‫הי׳ חי בפי כל העם יחד, גם לבד אהלי התורה, וזה הוא באמת הקבלה היותר‬ ‫גדולה והיותר ברורה, קבלה אשר תחיה חיי עולם יחד עם העם, קבלה החיה‬ ‫מפי עצמה.

‫ועל כן אמר ירמיה על כל אופני מלאכות סתם תחת הכלל של לא תעשה‬ ‫כל מלאכה ופרט רק הוצאה לבדה, בחפצו לכלול עמה נם התקנה הנוגעת ביחוד‬ ‫אל עיר ירושלים, ואשר בהיות זה רק מדרבנן יכול להיות כי נמצאו מזלזלים‬ ‫בה יותר. ‫ אבל הננו רואים כי גם המלאכה היותר רחוקה, המלאכה היותר גרועה, ‫המלאכה אשר היא סוף וקצה הכל מכל מה שאפשר שיהי׳ נכלל בכלל איסור‬ ‫של לא תעשה כל מלאכה, כבר ידעו זה בני ישראל מקבלתם, וירמיה הוכיח‬ ‫את המתרשלים, בכללו בזה גם התקנה מדרבנן, הנוגעת בעיקרה לעיר ירושלים עצמה.

‫וכמה נפלאו דברי ירמיה על פי זה, וכמה הם מדוקדקים, ועד כמה יזרח‬ ‫עליהם אור רק על פי מה שנתבאר, כי הנה לשון הכתובים שם (י"ז) הוא: ‬ "(כ"א) כה אמר ד׳ השמרו בנפשותיכם, ואל תשאו משא ביום השבת, והבאתם‬ ‫בשערי ירושלם, (כ"ב) ולא תוציאו משא מבתיכם ביום השבת וכל מלאכה לא‬ ‫תעשו, וקדשתם את יום השבת כאשר צויתי את אבותיכם.

‫והדבר יפלא מדוע באו הדברים כפולים כי בפסוק כ"א יאמר "ואל תשאו‬ ‫משא ביום השבת והבאתם בשערי ירושלים״.

‫ומיד אחר זה יכפול זה "ולא תוציאו משא מבתיכם ביום השבת״.

‫אבל הדברים מבוארים שהזהיר תחלה על דין התורה "אל תשאו משא ביום‬ ‫השבת והבאתם בשערי ירושלם״ דהיינו מרשות הרבים לרשות היחיד כי מדין‬ ‫תורה חוץ לשערי ירושלים רשות הרבים ובתוך שערי ירושלים רשות היחיד, כי‬ ‫אף שמדרבנן יש לירושלים דין כרמלית, הנה מדאורייתא הלא יש לה דין‬ ‫רשות היחיד.

‫ואחר זה הזהיר להיפך לבלי לעבור על התקנה מדרבנן, ולבלי להוציא מהבתים‬ ‫לתוך חוצות ירושלים "ולא תוציאו משא מבתיכם ביום השבת״ והדברים מבוארים. ‬‫‬‬