עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/309

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪304‬‬

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫‬‬ ‫ולשון המשנה גם בולט לפנינו שמפני שלבד הדברים הראשונים כשנחלק‬ ‫ר׳ עקיבא בשעתו עם חכמי דורו השיבו עליו גם תלמידיו לאחר זמן, וגם זה הי'­‬ ‫­עוד לפניו ושייכים לעצם הדברים, בא כן במשנה עצמה:

‫עד כאן היתה תשובה, אמר ר׳ שמעון מכאן ואילך היינו משיבים לפניו.

‫והיינו שעד כאן היתה תשובת ר׳ עקיבא עם חכמי דורו מכאן ואילך הם‬ דברי ר׳ עקיבא עם דור תלמידיו.

‫וכל השקלא וטרי׳ הזאת היא רק מתוך יסודי המשנה הקבועים וידועים.

‫ותחלת דינו של ר׳ עקיבא שחלב בהמה מטמא לרצון ושלא לרצון הוא‬ ‫לדון קל וחומר מדין המשנה ביסודה במקום הזה אשר נאמר בה ״חלב האשה‬ ‫מטמא לרצון ושלא לרצון.

‫ועל זה יאמר ר׳ עקיבא "קל וחומר הדברים מה אם חלב האשה וכו'״ וחכמים‬ ‫השיבו לו שאין זה לימוד "לא אם טמא וכו׳״.

‫ובהלשון הזה "עד כאן היתה תשובה״ כן הוא גם ענין לשון המשנה במס׳‬ כלים פרק ז׳ משנה א׳:

הקלתות של בעלי בתים וכו׳ שה‬וא מסיק מלמטן וקדרה וכו׳ זו היתה‬ ‫תשובת ר׳ יהודה בתנור שנתנו על פי הבור או על פי הדות.

‫ודברי ר׳ יהודה וחכמים הנם שם בפרק ה׳ משנה ו׳:

תנור וכו׳ נתנו על פי הבור או על פי הדות ונתן שם אבן ר׳ יהודה אומר אם‬ ‫מסיק מלמטן והוא נסוק מלמעלן טמא וחכמים אומרים הואיל והוסק מכל מקום טמא.

‫והנה חזרו ופירשו במקומו בפרק ז׳ אצל יסוד המשנה שמזה הוא יסוד‬ ‫דברי ר׳ יהודה בפרק ה׳ "זו היתה תשובת ר׳ יהודה בתנור שנתנו וכו'".

‫לפי שכן הדבר, שכל שהוא מיסודי הלימוד, נמסר לנו מפורש במשנה לפי‬ ‫שסידור המשנה הוא למסור לנו כל הדברים כמו שהם.

‫ועי׳ עדיות פרק ו׳ משנה ג':

‫כזית בשר הפורש מאבר מן החי, ר׳ אליעזר מטמא ר׳ יהושע ור׳ נחוניא‬ ‫מטהרים, עצם כשעורה הפורש מאבר מן החי ר׳ נחוניא מטמא ור׳ אליעזר ור׳‬ יהושע מטהרין אמרו לו לר׳ אליעזר מה ראית לטמא כזית בשר הפורש מאבר‬ ‫מן החי אמר להם מצינו אבר מן החי כמת שלם מה המת כזית בשר הפורש‬ ‫ממנו טמא, אף אבר מן החי כזית בשר הפורש ממנו יהי׳ טמא. אמרו לו לא‬ ‫אם טמאת כזית בשר הפורש מן המת שכן וכו׳ אמרו לו לר׳ נחוניא מה ראית‬ ‫לטמא עצם כשעורה הפורש מאבר מן החי אמר להם מצינו אבר מן החי כמת‬ ‫שלם וכו׳ אמרו לו לא אם טמאת וכו׳ אמרו לו לר׳ אליעזר מה ראית לחלק‬ ‫מדותיך או טמא בשניהם או טהר בשניהם אמר להם מרובה וכו׳ דבר אחר אבר‬ ‫וכו׳ אמרו לו לר׳ נחוניא מה ראית לחלק מדותיך, או טמא בשניהם וכו' אמר‬ ‫להם מרובה טומאת העצמות וכו׳ שהבשר הפורש וכו׳ אמרו לו לר׳ יהושע מה‬ ‫ראית לטהר בשניהם אמר להם לא אם אמרתם במת שיש בו רוב ורובע ורקב‬ ‫תאמרו בחי וכו׳.

‫וראינו גם בזה שלא לבד שכל עיקר השקלא וטרי׳ בא לפנינו במשנה.

‫כי אם גם זאת שבכל השקלא וטרי׳ של התנאים הראשונים האלה, יסוד ‫הוכחת כל אחד מהם הוא מהמשנה ביסודה, מיסודי הדברים המקובלים וקבועים. ‫‬‬