עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/285

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪280‬‬

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‬‬ כי בהלכות עדות פי״ג ה״א כתב הרמב״ם ״הקרובים פסולים לעדות מן‬ ‫התורה שנאמר לא יומתו אבות על בנים מפי השמועה למדו שבכלל לאו זה‬ ‫שלא יומתו אבות על פי בנים ובנים על פי אבות והוא הדין לשאר קרובים‬ ‫ממשפחת אב בלבד והם האב עם הבן ועם בן הבן, והאחים מן האב זה עם זה, ‫ובניהם זה עם זה, ואין צריך לאמר הדודים עם בן אחיו, אבל שאר הקרובים מן‬ ‫האם או מדרך אישות כולן פסולין מדבריהם״.

ויש מן הראשונים ז״ל שחשדו אותו שכתב כן על פי הסברא בלבד, ועל‬ ‫כן כתב עליו הרשב״א בתשובה ״ודע שהאומרים שיש הפרש בין צד האם לצד‬ ‫האב כבר ביארנו טענתם שיצא להם מפני שאותם הקרובים ממדרש חכמים הם‬ ‫וכדאמרינן התם אשכחן קרובי האב קרובי האם מנלן אמר קרא אבות אבות תרי‬ ‫זימנא וכו׳ ואם אתה אומר כן אף פסולי קרובי האב מדבריהם כו׳ ומה הפרש בין‬ מדרש יומתו יומתו וכו׳“.

‫ומרן בכסף משנה האריך בתירוצים על דרכי פשרה וכתב "וסובר רבינו‬ ‫שכל מה שאנו דורשים בפירוש הכתוב הוא דאורייתא ומה שנדרש באם אינו ענין‬ ‫מיקרי דברי סופרים, ואם תאמר והלא גם שם מסיים בברייתא אשכחן לחובה לזכות‬ ‫מנלן אמר קרא וכו׳ אם אינו ענין לחובה וכו׳ ואם כן נאמר דדוקא לחובה וכו׳‬ ‫וי"ל וכו׳.

‫ובחושן המשפט סי׳ ל״ג סעי׳ ב׳ כתב הרמ״א "ויש אומרים דקרובי האם‬ ‫נמי אינם פסולים אלא מדרבנן״.

‫והש״ך חלק עליו וכתב ״משמע מדברי הר״ב דהיש אומרים אלו מקילין‬ ‫וסבירא להו דאינן פסולין אלא מדרבנן ונפקא מינה גם כן לענין עדי קדושין‬ ‫ולפענ״ד זה אינו "דהא על כרחך טעמו של הרמב״ם כמו שכתב בכסף משנה" ‫פי״ג מה׳ עדות דסבירא ליה שכל מה שאנו דורשים מהי״ג מדות שהתורה נדרשת‬ ‫בהן הוא מדבריהם וכו׳ ע״ש וכו׳ וכן מוכח בודאי דעת הרמב״ם דאם לא כן אין‬ ‫טעם לדבריו למה יהא קרובי האם רק מדבריהם וכו' ואם כן פשיטא דאין כוונת‬ ‫הרמב״ם כאן בקרובי האם לומר דכיון שהוציאו באחד מי״ג מדות לא יהא בהן דין‬ ‫תורה וכו׳ והר״ב וע״ש שהביאו דעת היש אומרים לא כיוונו יפה״.

‫אבל כל זה כתבו מפני שבכל מקום חשדו להרמב״ם שבא ובדא שיטות‬ ‫חדשות(ע) מסברת עצמו, ואין הדבר כן, כל דברי הרמב״ם בכל מקום אינם כי‬ אם מתוך שיטת סוגית הגמ׳ אשר לא זז מזה ימין ושמאל, ואך משם חקר דבר‬ ‫ההלכה והקבלה.

‫ויסוד דברי הרמב"ם בכל הדברים האלה אינם כי אם זה שכתב בספר המצות‬ ‫בשרש השני: ‬‬


‬‬

הערה (ע): ‬גם בנוגע להי״ג מדות חשדו להרמב״ם בדבר שלא עלה על דעתו, ונגד דבריו המפורשים‬ ‫במקומות אין מספר, ודברי הרמב״ם ברורים, שהעיקר בכל זה הוא רק העולה מתוך סוגית הגמ׳ אם זה‬ ‫דאורייתא או דרבנן, ואך על זה לבד סמך הרמב״ם בכל מקום, ואך לחנם השיגו עליו, וגם משיגיו עצמם ילכו‬ ‫בדרך זה בכל הש״ס, וכן הוא גם שיטת התוס׳ ושיטת כל הראשונים וככל אשר יבואר לנו במקומו, ואך לחנם האריכו‬ ‫בזה האחרונים כי דבריו פשוטים וברורים עד שבאמת אין כאן מחלוקת כלל בעיקר הדבר בינו לבין יריביו וגם החולקים‬ ‫עליו הלכו בדרך זו במקומות לאין מספר ושם יבואר לנו כל זה. ‬‬