עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/280

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קלח

‬‬ ‫ואם כן אין שינוי הנוסחאות רק בזה לבד, אם נגרוס "תנא קמא מדמי" או ‫להיפך "תנא קמא לא מדמי" כי אם עוד גם בזה שלפי הגירסא "תנא קמא מדמי"‬ ‫צריך להיות "לכל איסורי נזיר לשתיה" ולפי הגירסא "תנא קמא לא מדמה" צריך‬ ‫להיות "לכל איסורי נזיר לאכילה".

‫ואמנם שיפלא עוד יותר שגם כל הלשון בכללו תמוה לדבריהם, ואין לו הבנה.

‫שמה ענין להלשון "איסורי נזיר" שבא בגמרא בדברי תנא קמא ובדברי ר׳‬ ‫עקיבא, והרי לפי דברי התוס׳ כך הי׳ צריך להיות לשון הגמ׳: ‬ "תנא קמא לא מדמי (או מדמי) שתיה לאכילה ור׳ עקיבא כיון דכתיב‬ ‫וענבים לחים ויבשים לא יאכל מה אכילה בכזית אף שתיה בכזית."

‫אבל לשון הגמרא הוא:

"תנא קמא לא מדמי (או מדמי) להון "לכל איסורי נזיר" לשתיה ור׳ עקיבא סבר‬ ‫כיון דכתיב וענבים לחים ויבשים לא יאכל מה אכילה בכזית "אף כל איסורין" בכזית."

‫וזה פלא וכי כעורה לאמר "אף שתיה בכזית" ומדוע יאמרו תחת זה "‬אף‬ ‫כל איסורין" והלא לפירושי התוס׳ דברי ר׳ עקיבא אשר יפורשו כאן בגמ׳ הנם‬ ‫רק זאת לאמר דגם שתיה דהיינו יין וחומץ בכזית, ומדוע לא בא הלשון מפורש‬ ‫כן לענינו ״מה אכילה בכזית אף שתיה בכזית".

‫וזה עצמו הוא גם בדברי תנא קמא שגם עליו בא בגמ׳ "לכל איסורי נזיר".

‫אבל כן הדבר, ודברי הגמ׳ לפרש דברי תנא קמא ור׳ עקיבא אינם כלל‬ ‫על שיעורי נזיר שיעורי אכילה ושתיה, שבזה גם לא נחלק אדם מעולם ששיעור‬ ‫אכילה בכזית ולא ברביעית, ושיעור שתיה ברביעית ולא בכזית.

‫והוא גם מפורש בדברי המשנה ביסודה "ואינו חייב ער שיאכל מן הענבים‬ כזית ועד שישתה רביעית יין".‬ ‫ ועל כן לא הי׳ יכול להיות בלשון הגמ׳ "אף שתיה בכזית" לפי ששתיה‬ ‫עצמה שיהי׳ בכזית ליכא למאן דאמר כן, וכן לא הי׳ יכול להיות שם "ת"ק מדמי‬ (או לא מדמי) אכילה לשתיה" שבזה אין חקירה כלל.

‫מחלקותם הוא רק בשרה פתו ביין ויש בה לצרף כזית שר׳ עקיבא מחייב‬ ‫ותנא קמא פוטר.

‫ועל ידי כל הפירושים השונים, והגירסאות השונות, נפל ט״ס בתיבה אחת‬ ‫ותחת "‬תנא קמא לא מדמי להון לכל איסורי נזיר לשתיה" צ״ל "להדדי" וכל‬ ‫הדברים מתבארים מאליהם וכל לשון הגמרא מדוקדק והדברים יאירו לפנינו.

"תנא קמא לא מדמי להון לכל איסורי נזיר להדדי, ור׳ עקיבא כיון דכתיב‬ ‫וענבים לחים ויבשים לא יאכל מה אכילה בכזית אף כל איסורין בכזית".

‫והיינו דר׳ עקיבא סבר כיון דכתיב וענבים לחים ויבשים לא יאכל מזה‬ ‫ידעינן דאף כל איסורין יש בהן כזית. ‫ אבל איך יהי׳ בכולם כזית, והלא בין איסורי נזיר יש גם יין וחומץ שהם‬ ‫שיעורן ברביעית, ככל שתיה שאינה אלא רביעית. ‫ ומזה מוכח דאם שרה פתו ביין ויש בו כדי לצרף כזית חייב, ועל כן‬ ‫באמת יש גם ביין וחומץ שיעור כזית, כשהוא בא על ידי היתר מצטרף לאיסור. ‫ אבל תנא קמא לא מדמה כלל כל איסורי נזיר זה לזה, ועל כן סבר‬ ‫שהדברים כפשטן, ויין וחומץ אין בהם חיוב כי אם כששתה מהם עצמם כמו שהם. ‬‬