עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/276

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קלו‬

‬‬ ‫ודברי רש"י ז"ל ברורים שר׳ עקיבא מוסיף הוא דין היתר מצטרף לאיסור, ‫אבל אין כאן מחלוקת כלל בעצם דין השיעורין עצמם(סה).

‫והן גם דברי הרמב"ם בפי׳ המשניות:

"ושרה פתו הוא לשון עברי וכל משרת ענבים וענין לצרף כזית שיהי׳‬ ‫בלחם עם היין ששרה בו הפת כזית לפי שר׳ עקיבא סובר היתר מצטרף לאיסור, ‫ואין הלכה כר׳ עקיבא."

‫והנה אין זכר בדבריו שיש בזה מחלוקת בעיקר שיעורי נזיר אם בכזית או‬ ‫ברביעית.

‫וכן פסק בה׳ נזירות פרק ה׳ הלכה ב׳ דאכילה בכזית ושתיה ברביעית.

‫ועל כן גם אין בזה משנה ראשונה בניגוד למשנה אחרונה, שאם הי׳ הדבר‬ ‫כן אז הי׳ צריך להיות הדין כמשנה אחרונה.

אבל בעצמו של דבר אין כאן משנה אחרונה כלל כי גם לר׳ עקיבא דין‬ ‫המשנה ביסודה ברור ואין חולק, ואי אפשר שיהי׳ בזה מחלוקת.

כל דבריו של ר׳ עקיבא אינם כי אם זה לומר שאין דברי המשנה דוקא, ‫וגם ההיתר מצטרף לאיסור ואפי׳ שרה פתו ביין וכו׳. ‫ וזה דבר פשוט הוא שאם בשרה פתו ביין ההיתר מצטרף לאיסור, הצירוף‬ ‫הוא לשיעור כזית ולא לשיעור רביעית. ‫ לפי שכשאוכל את הפת הזה ששרה ביין, הנה אכילה היא זו, ולא שתיה, ‫ועל כן אם הדין דהיתר מצטרף לאיסור וחייב על זה, דבר פשוט הוא דשיעורו‬ ‫בכזית ככל שיעורי אכילה שבתורה. ‫ אבל אף שזה ודאי דפת זה ששרה ביין ואוכל, שיעורו ככל אכילה שבתורה, ‫שאין בהם דין רביעית כי אם דין כזית. ‫ אבל הלא החיוב הוא רק בשביל היין, ואף שגם ההיתר מצטרף לאיסור, אבל הלא האיסור יין הוא.

‫ועל כן אף שזה אכילה, ואנו צריכין לשער בכזית ככל דין אכילה, אבל‬ ‫הכזית הזה צריכין אנו לשער מיין ולא מפת, שהרי כל האיסור הוא היין ולא הפת.

‫וזה הוא שנתפרש בתוספתא:

"כיצד הוא עושה (לשער כזית יין) מביא כוס מלא יין ומביא כזית אינורו‬ ‫ונותן לתוכו ושופע אם שתה כיוצא בו חייב."

‫ושתה כיוצא בו היינו ככל היוצא מהכוס לפי שהברייתא דתוספתא סבירא‬ ‫ליה אליבא דר׳ עקיבא שצריך כזית מהיין לבדו.

‫והוא כדברי הירושלמי שם "ר׳ עקיבא אומר אפי׳ שרה פתו ביין ויש בה‬ ‫כדי לצרף כזית חייב אמר ר׳ חנינא והוא דשרייה בכזית יין״.

‫ובדרך זה הלך רש״י ז"ל ופי׳ כן במשנתינו וכתב "ובא ר׳ עקיבא ואמר‬ ‫אפי׳ שרה פתו ביין ויש יין מובלע בתוך הפת כדי זית חייב״.

‫ומבואר כי מפרש זה שיש ביין עצמו שבתוך הפת כדי זית, והוא כדברי‬ ‫התוספתא "אם שתה כיוצא בו" וכדברי הירושלמי "והוא דשרייה בכזית יין". ‬‬


‬‬

הערה (סה): כידוע באו בדברי רש״י ז״ל במס׳ נזיר הוספות וגליונות וכן הם בדברי רש״י בגמ׳ ד׳‬ ‫ל״ז. אבל בדברי המשנה נשארו דברי רש״י ז״ל ברורים ומדוקדקים מאד בעיקר פירוש המשנה. ‬‬