עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/273

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪268‬‬

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬ ‬‬ ‫שנפסלו בשבת, חלת רביעית שמן לחלה נזיר רביעית שמן לנזיר וכו׳ ותו ליכא‬ ‫והאיכא וכו׳ בפלוגתא לא קמיירי וכו׳.

‫והלא דבר פשוט הוא שקושית הגמרא היא על ר׳ אלעזר עצמו ולא על‬ רב כהנא, כי ר׳ אלעזר יאמר עשר רביעיות הן ועל זה מקשה, דהא כל אלה‬ ‫שנמנו שהם יחד עשר יש עוד יותר, והי׳ לו לר׳ אלעזר לחשוב אחד עשר או‬ ‫שנים עשר, ואז הי׳ רב כהנא מפרש דבריו שהן המש סומקתא ושש חיוורתא‬ ‫או שבע חיוורתא.

‫ועל זה משני דר׳ אלעזר בפלוגתא לא קמיירי ועל כן אין שם כי אם‬ ‫עשר, ואחרי דבפלוגתא לא קמיירי הנה ממילא יש כאן רק חמש סומקתא‬ ‫וחמש חיוורתא, והן עשר דחשיב ר׳ אלעזר.

‫אבל בודאי דקושית הגמ׳ היא על ר׳ אלעזר, דלחשוב יותר מעשר, ולא‬ על רב כהנא דאינו כי אם מפרש דבריו.

‫ועל כן באמת השיבו על זה התוס׳ בסוכה רק זאת ״ואף על גב דאמרינן‬ התם בפלוגתא לא קמיירי לא חייש בהו".

אבל רבותינו נכנסו בפרצות דחוקות כאלה שאין לנו דוגמתן בכל הש״ס‬ ‫רק מפני זה לבד מפני שחשבו שכשהוזכרו כאן משנה ראשונה ותנא קמא ור׳‬ עקיבא, בהכרח שמחלקותם בעיקר הדבר.

‫אשר באמת גם בלא כל זה אי אפשר לאמר כן במקום הזה, וככל אשר ‫יתבאר.

‬ה)‬ ‫ולא ידעתי מדוע לא עמדו רבותינו גם על דברי הגמ׳ בסוגיא דנזיר שם‬ ‫לפני זה. ‫ אמר ר׳ אבהו אמר ר׳ אלעזר כל רביעיות שבתורה אין היתר מצטרף‬ ‫לאיסור חוץ מרביעית שבנזיר שהרי אמרה תורה משרת מאי איכא בין ר׳ יוחנן‬ ‫לר׳ אלעזר איכא בינייהו דר׳ יוחנן מרבי אפי׳ אוכלין, ור׳ אלעזר משקין אין מידי‬ אחרינא לא.

‫ואיך אפשר לאמר על כל הדברים ההולכים כן בפשיטות בכל הגמ׳ באין‬ ‫אומר ודברים, ככל דבר פשוט ומוסכם, איך אפשר לאמר שבאמת אין הדבר כן.

‫וכל זה בנוגע לעצם הדבר שהוא נגד כל המפורש בגמרא.

‫אבל עוד יותר מכל זה שגם זולת זה, אי אפשר לפרש כן לא דברי‬ המשנה, ולא דברי הגמרא.

‫א) וראשונה הנה לפי שני הפירושים שבתוס׳ יהי׳ כי משנה הראשונה היא‬ מר׳ אלעזר בן עזריה, כי בתוספתא נזיר פרק ד׳ נאמר: ‬ ‬נזיר שאכל כל האסורין לו בהתראה אחת אינו חייב אלא אחת מתרין בו‬ ‫ואוכל מתרין בו ושותה חייב על כל אחת ואחת, וכמה שיעורו בכזית כולן מצטרפין‬ ‫בכזית, יין וחומץ כיוצא בהן, כיצד הוא עושה מביא כוס מלא יין ומביא כזית‬ ‫אינורו ונותן לתוכו ושופע אם שתה כיוצא בו חייב, ואם לא פטור דברי ר׳ עקיבא‬ ‫ר׳ אלעזר בן עזריה פוטר עד שישתה רביעית יין.

מבואר שר׳ אלעזר בן עזריה הוא שנחלק בזה על ר׳ עקיבא, והיינו שחולק‬ ‫עמו בפי׳ דברי המשנה בכל אשר יתבאר לפנינו. ‬‬