עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/262

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קכט‬ ‬‬ ‫אבל לא לבד שאין למחוק גירסת הספר, כי אם שאך הגירסא הזו שהיא‬ ‫לפנינו ושכן היא גם גירסת הרמב"ם, אך היא הגירסא הנכונה והברורה.

‫וכדבר פלא הוא איך עלה על דעתם הרחבה שגם במקום הזה אפשר לאמר‬ ‫שת״ק ור׳ שמעון חולקים בכל יסוד הדבר, והלא לפנינו שהשיעורים הנם מיסוד‬ ‫המשנה ומוסכמים לכל עד שבית שמאי ובית הלל חולקים רק על פיהם.

‫ובאמת כי רבינו הר"ש הרגיש בזה, ועל כן אף שהי' לפניו גירסא משובשת‬ ‫דחק עצמו בפירושו השני לפרש כן דברי המשנה גם לפי גירסא זו, שמחלקותו‬ ‫של ר׳ שמעון ות"ק הוא רק בביאור של יסוד הדבר ובפירושו.

‫אבל הנה לפנינו באמת גם הגירסא כן, והיא גם גירסת הרמב״ם ז״ל.

‫והדברים פשוטים ומבוארים שת״ק ור׳ שמעון חולקים אם נאמרו שיעורי‬ ‫המשנה בין להביא את הטומאה ובין להוציא או רק להביא, ור' שמעון סובר‬ ‫שלא נאמרו כל השיעורים הללו כי אם בלהביא את הטומאה.

‫ממש כמו שנחלקו בזה ר' שמעון וחביריו במקומות הרבה גם כן מחלוקת‬ ‫בפי׳ דברי שיעורי יסוד המשנה.

כמו במס׳ בבא בתרא ריש פרק לא יחפור ונאמר שם במשנה ב׳:

‫לא יעמיד אדם תנור בתוך הבית אלא אם כן יש על גביו גובה ארבע‬ ‫אמות, הי׳ מעמידו בעליה צריך שיהא תחתיו מעזיבה שלשה טפחים, ובכירה טפח.

‫ואם הזיק משלם מה שהזיק, ר׳ שמעון אומר לא אמרו כל השיעורין הללו‬ ‫אלא שאם הזיק פטור מלשלם. ‫ והדברים בזה בולטים לפנינו שמחלוקת ר׳ שמעון ורבנן שעמו (חכמי דורו) ‫הוא על יסוד המשנה, כמו שהוא גם מפורש בדברי ר׳ שמעון, ורבי סתם לה‬ ‫כדברי החולקים על ר׳ שמעון, ונקט לה סתמא למסתם שכן הלכה.

‫וכן ממש הם גם דבריהם על יסוד המשנה במס׳ שבת ר׳ פרק המוציא יין‬ ד׳ ע"ו:‬ ‫ המוציא יין כדי מזיגת הכוס, חלב כדי גמיעה, דבש כדי ליתן על הכתית, ‫שמן כדי לסוך אבר קטן, מים כדי לשוף בהן את הקילור.

‫ושאר כל המשקין ברביעית וכל השופכין ברביעית ר׳ שמעון אומר כולן‬ ‫ברביעית ולא אמרו כל השיעורין הללו אלא למצניעיהן.

‫ובמקומות ההם מחלוקותם בפירוש דברי המשנה וגדר דבר השיעורין, ויש‬ ‫מקומות שנחלקו בשיעור של השיעורים האמורים ביסוד המשנה, כמו במס׳ כלים‬ ‫פרק כ׳׳ח משנה ז׳:

שלש על שלש שאמרו, חוץ מן המלל דברי ר׳ שמעון, וחכמים אומרים‬ ‫שלש על שלש מכוונות.

‫ודבריהם הולכים על כל המשניות שם מן פרק כ״ז משנה ב׳ ואילך שבאו‬ ‫בהן השיעורין משלש על שלש, ושלשה על שלשה.

‫וכמו שהן דברי ר׳ שמעון בכל המשניות ההם, אף כן הנם דבריו גם במשנת‬ אהלות שם פי"ג משנה א׳ וכמו שהוא הנוסח לפנינו ולא לבד שאין צריך להגיה, ‫כי אם שגם אי אפשר כלל להגיה וכמבואר.

‫וכענין דברי ר׳ שמעון בבבא בתרא ושבת ומס׳ אהלות בביאור גדר שיעורי‬ ‫המשנה, כן הוא גם דבר מחלקותו עם ת״ק במס׳ כלאים פרק ב׳ משנה א׳: ‬‬