עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/244

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קב‬

‬‬ ‫והיינו שכל הדבר הי׳ רק מחלוקת בגירסת המשנה אם "נבלה" או "טרפה״, ‫ור׳ ישבב העיד לו קבלתו מר׳ יהושע כמו בן עזאי שם, ור׳ יהושע גם הניח בזה‬ ‫כלל למען לא נטעה, וכמו שעשה גם במס׳ מעילה (עי׳ הערה).

‫והלשון הזה עצמו שנאמר בזה "והודה לו ר׳ עקיבא״ שמפורש על זה‬ ‫בתוספתא "וחזר ר׳ עקיבא להיות שונה כר׳ ישבב" דהיינו כר׳ ישבב משום ר׳‬ ‫יהושע בגירסת המשנה, כן יש לנו גם במקום אחר להיפך "לא הודה" והכונה שם‬ ‫שאינו מודה שיש לגרוס גם תיבה זו במשנה.

‫עי׳ אהלות פ״ה משנה א׳: ‬ ‫יש מביאין את הטומאה וחוצצין, מביאין ולא חוצצין, חוצצין ולא מביאין, ‫לא מביאין ולא חוצצים, אלו מביאים וחוצצים, השידה והתיבה והמגדל כוורת‬ ‫הקש, כוורת הקנים, ובור ספינה אלכסנדרית(מ"ו) שיש להן שולים והן מחזיקים‬ ‫וכו׳ ויריעה וסקורטיא וקטבליא וסדין, ומפץ ומחצלת שהן עשוים אהלים וכו׳‬ ‫האירוס והקיסוס וירקות המור ודלעת יונית ואוכלים טהורים.

‫ר׳ יוחנן בן נורי לא הי׳ מודה באוכלין טהורין חוץ מן העגול של דבילה.

‫והלשון משונה מהרגיל שאין כאן אפי׳ הלשון השגור ר׳ יוחנן בן נורי אומר‬ ‫וכו׳ וחכמים אומרים.

‫אבל הכונה פשוטה שאין כאן מחלוקת מהם לעצמם כי אם שמה שחשבה‬ ‫המשנה הוא כפי גירסת רוב החכמים, ועל כן נאמר אצל זה שר׳ יוחנן בן נורי אינו‬ ‫גורס "אוכלין טהורין״ או שהוא מפרש זה רק על עגול של דבלה (ועי׳ פכ״ז.) ‫ ועי׳ משנה כלים פרק י״ז משנה ט״ז:

‫קנה מאזנים והמחוק שיש בהן בית קבול מתכות (שהרמאים עושין כן)‬ ‫והאסל שיש בו בית קבול מעות, וקנה של עני שיש בו בית קבול מים, ומקל‬ ‫שיש בו בית קבול מזוזה, ומרגליות הרי אלו טמאין.

‫ועל כולן אמר ר׳ יוחנן בן זכאי אוי לי אם אומר אוי לי אם לא אומר.

‫ובמס׳ אהלות פרק ב׳ משנה א׳ בא ביסוד המשנה פרטי המטמאין באהל, ‫ואחר זה באו כל דברי התנאים מן ראשוני הראשונים שבהם, בית שמאי ובית הלל, ‫עד האחרונים שבהם בפרקים שלמים, ודברי כולם מפורשים ובולטים בלשונם‬ ‫שכל דבריהם רק לפרש להגדיר ולבאר דברי יסוד המשנה אשר לפניהם בכל‬ דברי לשונה, ולשון יסוד המשנה שם: ‬‬


‬‬‬ ‫ושם פרק ד׳ משנה ג׳: כל הפגולין מצטרפין זה עם זה, כל הנותרין מצטרפין זה עם זה, כל הנבלות ‫מצטרפות זה עם זה, כל השרצים מצטרפין זה עם זה, דם השרץ ובשרו מצטרפין.

‫כלל אמד ר' יהושע כל שטומאתו ושיעורו שוין מצטרפין זה עם זה, טומאתו ולא שיעורו שיעורו ולא‬ ‫טומאתו לא טומאתו ולא שיעורו אינן מצטרפין זה עם זה.

‫והכלל הזה עצמו של ר' יהושע אין לו מובן כלל אם לא קדם לו מסודר וקבוע השיעורים במקומם, ‫כמו שיובא לנו כל זה עוד.

‫ור׳ יהושע כלל זה בכלל לבלי יחליפו השונים את סדר משנתם בגירסתם.

הערה (מ"ו): כבר הערנו פעמים רבות כי בתוך הפרטים נתוספו אחר זה בימי יבנה, ובימי סוף‬ ‫חתימת המשנה, פרטים חדשים, אם מאת אשר התחילו להשתמש בזמן מאוחר, או בנוגע לערים חדשות, אז‬ ‫בנוגע לתקנות פרטיות שנתקנו אחר זה. ‫ וכל זה יבואר לנו לכל פרטיו השונים בכרך שאחר זה‬. ‬‬