עמוד:ספר דורות הראשונים א'.pdf/238

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

המשנה ביסודה ותקופת התנאים עליה‬

‫קיז‬

‬‬ ‫הוכרחו להחזיר כל לשון יסוד המשנה "בשער צהוב דק" לקוי קצר דברי ר׳‬ ‫עקיבא ר׳ יוחנן בן נורי אומר וכן'‪.‬‬

‫ומאד תמיהני על רבינו התוס׳ יום טוב מרא דמתניתא שלא הרגיש בהיסוד‬ ‫הנדול הזה, ואז הי׳ רואה שאין זה במקום הזה לבד כי אם במקומות רבות, ‫שבדברי התנאים על המשנה יוחזר לשון יסוד המשנה.

‫שהרי כל המשנה הזאת עצמה שלפנינו כאן בריש פרק י׳ נכפלה רק לפרשה, ‫וכבר בא כל יסוד המשנה מזה בלשון זה עצמו לעיל פרק ג׳ משנה ה'.

"הנתקים מיטמאין בשני שבועות ובשני סימנין בשער צהב דק ובפסיון" וכל‬ ‫זה נכפל לפנינו בריש פרק י׳ בכל לשונו לפרש זה אחר זה.

וממש כן ויותר מזה הוא גם במשנת סנהדרין פרק ז׳ משנה ב׳, אשר גם‬ יורה לנו את כל הדבר‪.‬‬ ‫ מצות הנשרפין היו משקעין אותו בזבל עד ארכובותיו ונותנין סודר קשה‬ ‫לתוך הרכה וכורך על צוארו זה מושך אצלו וזה מושך אצלו עד שפותח את פיו‬ ‫ומדליק את הפתילה וזורקה לתוך פיו ויורדת לתוך מעיו וחומרת את בני מעיו.

‫ר׳ יהודה אומר אף הוא אם מת בידם לא היו מקיימין בו מצות שריפה‬ אלא פותחים את פיו בצבת שלא בטובתו ומדליק את הפתילה וזורקה לתוך פיו‬ ויורדת לתוך מעיו וחומרת את בני מעיו‪.‬‬ ‫ והנה כל מחלקותו של ר׳ יהודה הוא רק זאת איך פתחו את פיו, ובכל‬ ‫זה לא באה מחלקותו שם אחרי "ונותנין סודר וכו׳ וזה מושך אצלו" כי אם‬ ‫שתחלה גמרו כל דין יסוד המשנה.

וגם אחר זה אחר דברי ר׳ יהודה, אף שהוא חולק רק על אופן פתיחת פיו‬ ‫חזר ושנה עוד הפעם את כל סיום לשון המשנה "ומדליק את הפתילה וזורקה‬ ‫לתוך פיו ויורדת לתוך מעיו וחומרת את בני מעיו". ‫ והדברים פשוטים ומראים על עצמן שעיקר לשון יסוד המשנה הי׳:‬ ‫ "מצות הנשרפין משקעין אותו בזבל עד ארכובותיו ופותח את פיו ומדליק‬ ‫את הפתילה וזורקה לתוך פיו ויורדת לתוך מעיו וחומרת את בני מעיו."

‫אבל מפני שבפי׳ דברי המשנה "ופותח את פיו" נחלקו ר׳ יהודה וחכמי‬ ‫דורו, ורבי סתם כדברי החולקים על ר׳ יהודה, על כן נקט תחלה כל דברי יסוד‬ ‫המשנה כדברי החכמים.

‫ואחר זה שנה גם דברי ר׳ יהודה, וכל לשון המשנה כדבריו, וחזר גם‬ בדברי ר׳ יהודה עוד הפעם את כל לשון יסוד המשנה.

ועי׳ במס' שבת פי"ג משנה ה׳ (ד׳ ק"ו):

ר׳ יהודה אומר הצד צפור למגדל וצבי לבית חייב וחכמים אומרים צפור‬ ‫למגדל, וצבי לבית לגינה לחצר ולביברין חייב.

‫והנה בצפור למגדל אין שום מחלוקת בין ר׳ יהודה וחכמים, בכל זה חזרו‬ ‫ושנו זה בדברי חכמים.

ויותר מזה שגם בצבי אין‬ מחלוק‫ת בין ר׳ יהודה וחכמים כי אם בחצר‬ ‫וביברין‪.‬‬ ‬‬