לדלג לתוכן

עמוד:דורות הראשונים ד.pdf/55

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

‫‪484‬‬

‫הקבלה והדרשות‬


ואף שגם בכל אלה גם בדינים גם בעבודות גם בטומאה וטהרה ועריות, גם בהם יש קבלות הרבה, הנה עיקר כל פרט ופרט מפורש כל כך בדברי התורה עד שהקבלות למדו יחד עם דברי התורה בכל פרט ופרט המפורש שם,

לא כן דיני שבת החגים והמעילות שזה בא בתורה רק היסוד לבדו, אבל הפרטים לא נפרטו כלל, ומכל מלאכות שבת לא נפרט רק הבערה,

וכל יתר דיני המלאכות נכללו בתורה בהיסוד הכללי של "לא תעשה כל מלאכה" וביום טוב אשר צרכי אוכל נפש מותרים, נכללו בהיסוד הכללי "כל מלאכת עבודה לא תעשו".

אבל זולת זה, כל ל"ט מלאכות לבד הבערה הנם הקבלה בישראל אשר נתקבלה אצל היסוד של "לא תעשה כל מלאכה״ וכן נתקבל מה הם אבות מלאכות ומה הם תולדות, והיסוד של "מלאכת מחשבת אסרה תורה".

וכן הוא גם ביום טוב שכל מה שבא בתורה הוא דבר מלאכת עבודה והכל קבלה.

וכל זה מבואר מעצמו כשדברי המשנה ילכו על עצם דברי התורה המפורשים ועל הקבלות עליהם, כמו שהוא באמת דבר "הלכות" הנאמר במשנה.

אבל לפי הטעות הגדול אשר טעו בדבר הדרשות כי מהם נולדו ההלכות, וכי הדרשות קדמו לההלכות ולא שההלכות מקובלות וקדמו להדרשות,

אם כן איך יפרשו דברי המשנה הברורים ופרושים לפנינו,

שאם כל דיני שבת אבות ותולדות אינם מקבלה כי אם מפני שדרשו דרשות,

וכמו שיאמר לו פראנקעל בעמוד 7:

״אבל יותר מהדרכים האלה, נאמר מלת הלכה על מאמר הבא בפני עצמו לפרש ענין מעניני התורה בלתי לסמוך על הקרא וכו׳ וזה יבואר לנו כאשר נחזור עוד על לימוד הסופרים אשר חיברו מאמריהם אל המקרא וכו׳ והחכמים אשר באו אחריהם עזבו הדרך הזה והפשיטו הדינים אשר הוציאו מפרשי המצוות ועשו להם בתים בפני עצמם, ויבואר זאת בענין הלכות שבת, המסכת מתחלת יציאות השבת שתים שהן ארבע, הסופרים כאשר הגיעו אל המקרא אל יצא איש ממקומו חיברו אליו דיני ההוצאה מרשות וכו' והחכמים הציגו דיני ההוצאה מובדלים מהמקרא, ולא פתחו באל יצא איש כי אם בהלכה מופשטת ועומדת בפני עצמה יציאות השבת שתים וכו׳״.

ונעלם ממנו משנה שלמה ומפורשת,

שאם יהי׳ הדבר כדבריו כי יש לנו מפרשי המצוות אשר הוציאו ההלכות מתוך הדרשות, ומן אל יצא איש ממקומו דרשו הם והוציאו דין חדש של איסור הוצאה בשבת(לא),‬‬


הערה (לא): סתירת הדברים האלה מבוארה גם מעצמם‬ ‫שאם כן אין הוצאה מאבות מלאכות, כי אם מדרשה של אל יצא איש ממקומו, ומנין אמרו שיש ‫בזה איסור סקילה ככל אבות מלאכות הנכללים בכלל של "לא תעשה כל מלאכה".

ואין זה ענין עם דברי ר' נתן הבערה ללאו יצאה, ששם הדבר להיפך שר' נתן סובר שאף שגם הבערה בכלל של לא תעשה כל מלאכה וכמו שבאה בקבלה בבלל אבות מלאכות