עמוד:דורות הראשונים ב'.pdf/178

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הדף הזה לא עבר הגהה

סוף ימי שלמינון‬

‫רסז

‬‫ ‫אך עליהם אפשר לאמר "כי בקשו להם כח וממשלה ושררות על הצבור‬ ‫והתערבו בהנהגת המדינה ובמועצותיה ותהי איבתם וקנאתם מקור נאמן לרעות‬ ‫אין מספר."

‫לפי שכל ממשלה אשר היא נגד רצון העם, הרי זה רק שררות על הצבור, ‫וכל דבר אבירים יחידים הבאים בכח אגרופם להנהיג, הרי הם רק מתערבים‬ ‫בהנהגת המדינה אשר לא יכירם שם מקומם, והוא רק מקור לרעות אין מספר.

‫אבל מה ענין זה למנהיגי המדינה ההולכים רק עם העם ואשר הם עצמם‬ ‫הנם העם, וכל נפשם ולבם אליהם, ואשר הנם מנהיגי העם הטבעיים, החיים יחד‬ ‫עם העם, טובת העם טובתם, ואושר העם חיי רוחם.

‫מה ענין לאמור עליהם כי יתערבו בהנהגת המדינה ובמועצותיה, ומי זה‬ יתערב שם אם לא כאלה וכאלה. ‫ ומה ענין לאמר כי יבקשו שררות על הצבור על אנשים אשר כל חפץ‬ ‫הצבור הוא כי אלה יעמדו בראשם.

‫ולמי הי׳ איבתם וקנאתם הלא נגד מבקשי רעת עמם, לבלי ליתן למשחית‬ ‫לבוא אל בתיהם לנגוף.

‫וכל זה גם אלו הי׳ מפורש כן בדברי המקורים נם אז היו דבריו רק חסרון‬ ‫ידיעה בדרכי העמים וטבע העולם ומנהגו.

‫אבל הנה הוא רק בודה דברים מלבו ויורה חיצים וזיקים רק מחפצו לדבר‬ תועה, כי הלא בהמקורים אין גם זכר מזה, ובימי יוחנן, אריסטובלוס הראשון, ‫ואלכסנדר ינאי, הי׳ זה גם דבר אשר לא הי׳ יכול להיות כל עיקר, ובכל הימים‬ ‫ההם מאז קרב אליו יוחנן את הצדוקים, ישבו ראשי חכמי התורה בארץ לא להם‬ ‫ויחיו בגלותם, ורק בראשית ימי ינאי שבו לארץ, אבל גם אז דבר לא הי׳ להם‬ ‫לא בהממשלה ולא בההנהגה. ‫ ומה נוכל לאמר לדברי קראכמאל־הזקן על שמעיה ואבטליון כי הם היו ‫מואסי השררה ורודפי שלום וזה הוא היפך מהנעשה מהקודמים להם ומי שבאו‬ ‫אחריהם. ‫ אבל מי המה מי שקדמו להם, הלא יוסי בן יועזר ויוסי בן יוחנן, יהושע‬ ‫בן פרחיה ונתאי הארבלי, יהודה בן טבאי ושמעון בן שטח, ומי הם הבאים אחריהם‬ ‫הלא הלל ושמאי.

‫והנה יוסי בן יועזר הלא יודה גם קראכמאל עצמו כי נהרג בידי הצדוקים‬ (אשר אז נקראו מתיונים). ‫ והוא עצמו בעמוד ‪ 58‬יאמר:

"‬ומתוך הסיפור הנזכר בצירוף מה שזכרו במדרשות למדנו עוד כי ראש‬ ‫המורים החסידים הנקרא נם בפי חכמינו חסיד שבכהונה הוא יוסי בן יועזר דור‬ ‫שני לחכמי המשנה הוא הנרצח באמצע המלחמה בשנת קנ״א ליוונים על ידי שר‬ ‫הצבא בכחידס בהסתת אליקים״ אלה דבריו.

‫ועד כמה היו יוסי בן יועזר וחביריו הגדולים מואסי השררה ורודפי שלום‬ ‫נוכל לדעת מהסיפור הזה עצמו, הבא במכביים א' ז׳ י׳ ונאמר שם: ‬ והנה כי כן נסעו (בכחידעס ואלקימוס) בראש חיל גדול לארץ יהודה, וישלחו שלוחים ליהודה (המכבי) ואחיו בדברי שלום למען משכם ברשתם, ‬‫