עזרה:מרחב שם

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי

שמות דפים במדיה-ויקי מורכבים משני חלקים עיקריים: כותרת הדף (בויקיטקסט:מזנון, לדוגמה, כותרת הדף היא "מזנון") ומרחב השם (באותה דוגמה, ויקיטקסט:מזנון, מרחב השם הוא "ויקיטקסט"). בין מרחב השם לכותרת הדף מפרידות נקודתיים ( : ).

סוגים של מרחבי שם בויקיטקסט[עריכה]

  1. מדיה ויקי – קבצי תפעול של מיזמי ויקי.
  2. ויקיטקסט – דפים של מדיניות פנים.
  3. תרגום – תרגום בידי הגולשים.
  4. מקור – עבור ספר חוקי מדינת ישראל.
  5. עזרה – דפים העוסקים בעזרה טכנית לתפעול ועריכה במיזמי ויקי.
  6. מפתח – דפים שנסרקו ומועלים לאתר
  7. עמוד
  8. קטע
  9. יחידה
  10. מחבר
  11. ביאור

שימושים[עריכה]

מרחבי השם מחלקים את דפי אתר הוויקי לקבוצות, כך שניתן לבצע פעולות ולהחיל הגדרות על דפים המשתייכים לקבוצה מסוימת, ולא על אחרות.

  • חיפוש – החיפוש הפנימי של ויקיטקסט מאפשר למשתמש להגביל את החיפוש למרחבי שם מסוימים. מרבית הקוראים, לדוגמה, יחפשו רק במרחב הראשי, בו נמצאים הערכים, ולא במרחבים אחרים. לעומתם, כותבים באתר עשויים לחפש דיונים ישנים ועל כן יעדיפו לחפש במרחבי שם כדוגמת "שיחה", "ויקיטקסט", "שיחת_ויקיטקסט" וכדומה. כל משתמש רשום יכול לקבוע את מרחבי השם בהם יתבצע החיפוש על פי ברירת המחדל בחשבון שלו באמצעות דף ההעדפות (ראו: עזרה:העדפות).
  • ספירת הדפים – באמצעות חלוקת הדפים למרחבי שם, ניתן לדעת כמה ערכים נמצאים באתר. אלמלא הייתה קיימת החלוקה למרחבי שם, ספירת הדפים הייתה כוללת את כל דפי האתר: דפי משתמש, מדיניות, תמיכה טכנית, קטגוריות, תמונות וכיוצא בזה. הספירה שהייתה מוצגת למשתמש הייתה כוללת דפים רבים שלרוב אינם מעניינים כלל וכלל את הקורא הממוצע המעוניין לדעת כמה ערכים בעלי תוכן מכיל האתר.
  • דפים מיוחדים – דפים מיוחדים מסוימים כוללים חלוקה לפי מרחבי שם. מיוחד:כל הדפים, לדוגמה, מציג את רשימת כל הדפים הקיימים באתר, אך על פי ברירת המחדל אינו כולל דפים שאינם ערכים. באמצעות המיון למרחבי שם, ניתן לקבל בנפרד את רשימת כל דפי השיחה, רשימת כל הקטגוריות, התבניות, התמונות וכדומה. ניתן למיין גם את מיוחד:שינויים אחרונים לפי מרחבי שם, וכך ניתן, לדוגמה, לעקוב רק אחר ערכים, או רק אחר דפי שיחה וכדומה. אפשרות נוספת היא להוציא מרחב מסוים מהרשימה, וכך, לדוגמה, לעקוב אחר כל הדפים מלבד דפי שיחה, או מלבד הודעות מערכת וכדומה.

הערות[עריכה]

עם זאת, הנקודתיים מתפקדות כסימן מפריד - בתאוריה, מפתחי התוכנה היו יכולים להשתמש גם בסימנים אחרים, כדוגמת #, $, ^ וכדומה, אלא שהסימן הנהוג בתכנות לסימון מרחב שם הוא נקודתיים. הנקודתיים אינן מתפקדות כחלק במשפט, ולכן אין זה נכון להוסיף רווח משמאל לנקודתיים.