כללי שירות המדינה (מינויים) (מכרזים, בחינות ומבחנים)
מראה
כללי שירות המדינה (מינויים) (מכרזים, בחינות ומבחנים) מתוך
כללי שירות המדינה (מינויים) (מכרזים, בחינות ומבחנים), תשכ״א–1961
כללים בדבר מכרזים, בחינות ומבחנים
ק״ת תשכ״א, 1588, 2741; תשכ״ב, 2184; תשכ״ג, 227; תשכ״ד, 1158; תשכ״ה, 1057; תשכ״ו, 368, 549; תשכ״ח, 1442, 1719; תשכ״ט, 1338; תשל״ג, 1247, 1791; תשל״ה, 470; תשל״ו, 2185; תשל״ז, 2487; תשל״ח, 1447, 2154; תש״ם, 782; תשמ״ז, 420; תשנ״א, 1257; תשנ״ד, 499; תשנ״ה, 1428; תשנ״ח, 1327; תשנ״ט, 925; תשס״ד, 4; תשס״ז, 164, 272; תשס״ט, 934; תשע״ב, 56; תשע״ג, 743; תשע״ד, 238; תשע״ו, 274, 355, 703, 1110; תשע״ז, 1308, 1762; תשפ״ד, 1362.
בתוקף סמכותה לפי סעיפים 20, 25, 26 ו־28 לחוק שירות המדינה (מינויים), תשי״ט–1959, קבעה ועדת השירות כללים אלה:
תוכן עניינים
פרק ראשון: דרכי המכרז ופרטיו
פרטי מכרז [תיקון: תשס״ט, תשע״ד, תשע״ו]
הכרזה בפומבי על משרה לפי סעיף 19 לחוק (להלן – מכרז) תפורסם בדרכים הקבועות בסעיף 2 ותכיל פרטים אלה לפחות:
(1)
בפרסום לפי סעיף 2(א)(1) –
(א)
המשרד הממשלתי או היחידה שמשובצת בה המשרה, תיאור המשרה ומקום העבודה;
(ב)
דרגת המשרה או השכר שישולם למועמד שיתמנה;
(ג)
(ד)
דרישות רצויות למילוי המשרה;
(ה)
המען להגשת בקשה למשרה והדרכים לכך;
(ו)
המועד האחרון להגשת בקשה למשרה;
(ז)
הפרטים הנדרשים בסעיף 7ג(ה), אם הוחלט על ביצועו של מיון מקדים;
(2)
בפרסום לפי סעיף 2(א)(2) – כתובת אתר האינטרנט שבו יפורסם הנוסח המלא של המכרזים בשירות המדינה.
דרכי פרסום מכרז [תיקון: תשנ״ה, תשס״ט]
(א)
מכרז יפורסם בדרכים אלה:
(1)
באתר האינטרנט של נציבות שירות המדינה ושל המשרד או של היחידה הממשלתית שמשובצת בהם המשרה המוכרזת;
(2)
בשני עיתונים יומים לפחות בשפה העברית, שאחד מהם הוא עיתון נפוץ כמשמעותו בסעיף 1א(ב) לחוק התכנון והבניה, התשכ״ה–1965, ובעיתון המתפרסם בשפה הערבית.
(ב)
נציב שירות המדינה רשאי, בשים לב, בין השאר, לאופייה של המשרה או להיקף השימוש באינטרנט בידי מועמדים פוטנציאליים לסוג המשרה האמור, לקבוע סוגי מכרזים שבהם תפורסם ההודעה, נוסף על הפרסום באתר האינטרנט, בנוסח מלא גם בשני עיתונים נפוצים ובעיתון בשפה הערבית.
דרכים נוספות לפרסום מכרז [תיקון: תשע״ד]
נציב השירות רשאי להורות על פרסום נוסף למכרז, בנוסח מלא או מקוצר, באמצעי תקשורת נוספים, במשרדי הממשלה ובכל מקום או בכל דרך שימצא לנחוץ.
מועד להגשת בקשה [תיקון: תשל״ג, תשס״ט, תשע״ד, תשע״ו־4]
המועד האחרון להגשת בקשה למשרה יהיה 7 ימים אחרי התאריך הראשון של פרסום המכרז, ואולם נציב שירות המדינה או מי שהוא הסמיכו לכך רשאי, מטעמים מיוחדים שירשמו, להורות על הארכת התקופה כאמור.
[תיקון: תשכ״ג, תשכ״ט, תשס״ד]
(בוטל).
הגשת בקשה
בקשה למשרה תוגש בטפסים, בצורה ובדרך שייקבעו על ידי נציב השירות.
תעודות ומסמכים [תיקון: תשס״ט]
מגיש בקשה למשרה יצרף לבקשתו, תעודות ומסמכים הדרושים לאימות הפרטים שנקבעו בטופס הבקשה למשרה או לכל ענין אחר הקשור בהתאמתו למשרה.
הגשת בקשה למשרה על ידי עובד מדינה [תיקון: תשכ״ד]
(א)
בקשה למשרה מאת עובד המדינה אשר טרם השלים שנת שירות אחת במשרתו, לא תתקבל אלא לאחר שהעובד קיבל מאת האחראי לעניני עובדים אישור להגשת הבקשה או אם הועבר העובד למשרתו לא עקב בקשתו או לא עקב השתתפותו במכרז פנימי או במכרז פומבי.
(ב)
בקשה למשרה מאת עובד המדינה אשר אושרה לו חופשה חלקית ללא שכר לשם התמחות במשפטים לפי חוק לשכת עורכי הדין, תשכ״א–1961, ואשר התחייב בכתב לא להגיש בקשה למשרה בתקופת התמחותו ובתקופה שלאחריה בה הוא התחייב להמשיך בעבודתו, לא תתקבל, אלא לאחר שהעובד קיבל לכך אישור מאת האחראי לעניני העובדים; הוראות סעיף קטן זה לא יחולו על עובד המדינה אשר עומד לעבור את כל תקופת התמחותו במשפטים או תקופה של שמונה עשר חדשי התמחות במשפטים – הכל לפי התקופה הקצרה יותר, בשירות המשפטי כמשמעותו בחוק לשכת עורכי הדין, תשכ״א–1961.
(ג)
בסעיף זה –
”האחראי לעניני עובדים“ – המנהל הכללי או סגן המנהל הכללי למינהל של המשרד בו מועסק העובד, ולגבי מי שמועסק ביחידה שהוכרה על ידי ועדת השירות כיחידת סמך – מנהל אותה יחידה.
מכרז עתודה [תיקון: תשע״ו]
נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו רשאי לפרסם מכרז אחד לצורך איוש כמה משרות זהות או דומות שהתפנו או שצפויות להתפנות במשרד ממשלתי אחד או בכמה משרדים ממשלתיים, ויחולו עליו הוראות כללים אלה בשינויים המחויבים.
מיון מקדים [תיקון: תשע״ו]
(א)
נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו רשאי להורות על מיון מקדים של בקשות למשרה, לפני ביצוע מבחנים לפי כללים אלה, במשרות שבהן קיימת תחלופה ניכרת של עובדים או במכרז שבו צפוי להיות מספר רב של בקשות למשרה.
(ב)
לצורך ביצוע המיון המקדים יקבע נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו, בהתייעצות עם שרים הנוגעים בדבר או עם מי שהם הסמיכו לכך, נוסף על דרישות הסף למילוי המשרה, אמות מידה ענייניות, נוגעות למשרה ושוויוניות, שיש בהן כדי להעניק יתרון בבחינת התאמת המועמדים למשרה; אמות המידה, כולן או חלקן, הן כמפורט להלן:
(1)
דרישות השכלה;
(2)
ניסיון תעסוקתי ומקצועי;
(3)
תחומי מומחיות;
(4)
כישורים מיוחדים;
(5)
נתונים אישיים לרבות חוות דעת כמשמעם בסעיף 35א;
(6)
דרישות מיוחדות אחרות.
(ג)
נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו יקבע את המשקל היחסי ואת הציון המרבי לכל אחת מאמות המידה האמורות בסעיף קטן (ב) (להלן – אמות המידה), שלפיהם ינוקדו המועמדויות; הניקוד ייקבע, בין השאר, לפי נתונים בטופס הגשת המועמדות למשרה, באמצעות ביצוע מבדקים למבקשי המשרה, מילוי שאלונים, בהסתמך על קורות החיים ועל מסמכים נוספים שנדרשו לפי העניין, וכפי שיקבע נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו.
(ד)
נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו יקבע ציון סף או כמות סף של בקשות למשרה שיעברו לשלב ביצוע המבחנים לפי כללים אלה; הבקשות למשרה שיעברו לשלב ביצוע המבחנים כאמור הן בקשות למשרה שקיבלו את הציון הגבוה ביותר במיון המקדים במסגרת כמות הסף שנקבעה או בקשות למשרה שנוקדו בציון גבוה מציון הסף שנקבע.
(ה)
במסגרת פרסום המכרז יפורטו אמות המידה, המשקל היחסי, ציון הסף או כמות הסף שנקבעו כאמור בסעיפים קטנים (ב) עד (ד), זולת אם נציב שירות המדינה או מי שהוסמך מטעמו קבע אחרת, בהחלטה מנומקת בכתב ובמקרים חריגים.
(ו)
נציב שירות המדינה רשאי לשנות את כמות הסף או את ציון הסף שפורסמו כקבוע בסעיפים קטנים (ד) ו־(ה), אם הדבר דרוש בנסיבות העניין בהחלטה מנומקת בכתב.
פרק שני: היקף מבחנים
היקף המבחנים [תיקון: תשמ״ז, תשע״ד]
כלי מיון שונים בכתב, בעל פה או במעשה, לרבות: מבחני כישורים, מבחני מצב, משחקי תפקידים ודיונים קבוצתיים, ראיון תעסוקתי, מבחנים ושאלונים לבדיקת תכונות אישיות והתנהגות, מבדקי כושר גופני, מבחני ידע מקצועי, כולל מבחנים באמצעות מכשירים (להלן – מבחנים), למשרה אשר הוכרז עליה, ישמשו לבדיקת כישורים ויכולות המנויים בתוספת (להלן – סגולות); נציב השירות רשאי לקבוע, לאחר התייעצות עם שרים הנוגעים בדבר או עם מי שהוסמך לכך על ידיהם, מבחנים נוספים לבדיקת תכונות כושר וידע הנדרשות למשרה בהתאם למאפיינים הנדרשים למילוי התפקיד.
מבחנים לכל סגולה
נציב השירות יקבע מזמן לזמן מבחן לכל סגולה.
מדד למבחנים
נציב השירות יקבע לכל מבחן – על פי שיטה שקבע – מדד להערכת הישגי הנבחנים.
רמות של הישגים [תיקון: תשע״ד]
על יסוד המדד ייקבעו לכל מבחן תשע רמות של הישגים אשר יצויינו בציונים מ־1 עד 9. הציון הגבוה ביותר הוא 9, הנמוך ביותר הוא 1 והממוצע 5, אלא אם כן נציב השירות קבע אחרת.
ייחוד סגולות [תיקון: תשע״ד]
נציב השירות יקבע לכל משרה או קבוצת משרות, לאחר התייעצות עם שרים הנוגעים בדבר או עם מי שהוסמך לכך על ידיהם –
(1)
סגולות אשר ייבדקו במבחן ומשקלה של כל סגולה בתוך כלל הסגולות כאמור;
(2)
הרמה הדרושה בכל סגולה;
(3)
רמת ההישגים הממוצעת הדרושה מן המועמדים, ובלבד שרמה זו לא תהיה נמוכה מ־4, ואולם נציב השירות רשאי לקבוע רמת הישגים נמוכה מ־4 מטעמים מיוחדים שיירשמו.
מבחנים לסגולות
משקל המבחנים [תיקון: תשמ״ז]
ביצוע המבחנים [תיקון: תשע״ד]
לצורך ביצוע המבחנים האמורים בכללים אלה, רשאי נציב השירות להסתייע במכוני מיון המתמחים באבחון ומיון מועמדים לעבודה (להלן – מכוני מיון).
רמת הישגים
לא יתקבל אדם למשרה שהוכרז עליה אלא אם נבחן בכל המבחנים שנקבעו למשרה זו או לקבוצה אליה היא משתייכת, כאמור בסעיף 13, והגיע לרמה שנקבעה בסעיפים 12 ו־14.
הקלה במבחן [תיקון: תשנ״ט, תשע״ד]
(א)
מועמד שנתקיימו בו כל אלה:
(1)
במועד הבחינה טרם מלאו עשר שנים בסך הכל לישיבתו בישראל;
(2)
רכש מחצית או יותר משנות לימודיו מכל סוג מחוץ לישראל ובשפה זרה;
(3)
ידיעת הלשון העברית על בוריה איננה דרישה מהותית של המשרה שאליה הוא מבקש להתקבל;
רשאי נציב שירות המדינה להורות לגביו כי ייבחן בשפתו, למעט בבחינה בידיעת הלשון העברית; על אף האמור, לגבי מועמד שלא התקיימו בו התנאים האמורים בסעיף זה, רשאי נציב השירות להורות לגביו כי ייבחן בשפתו, מטעמים מיוחדים שירשמו.
(ב)
מועמד כאמור בסעיף קטן (א) אשר הישגיו בכל הבחינות, למעט בבחינה בידיעת הלשון העברית, יגיעו לרמה שיקבע הנציב, יוכל, אם ישובץ למשרה שלגביה הגיש את מועמדותו, לשמש במשרה זו בלבד. שיבוצו של המועמד במשרה אחרת, שדרישת ידיעת הלשון העברית היא דרישה מהותית בה, בין במכרז ובין בכל דרך אחרת, יותנה בבחינה חוזרת בידיעת הלשון העברית.
פטור ממבחן
נציב השירות רשאי לא לקבוע מבחן לגבי משרה אשר, לדעתו, אפשר לעמוד על הסגולות הדרושות למילויה על ידי בחינה בעל פה בלבד.
פרק שלישי: סדרי מבחנים
ההזמנה למבחן [תיקון: תשס״ט]
ההזמנה למבחן, תישלח למועמד לפחות שבעה ימים לפני מועד המבחן.
מועמד שאינו בעל תכונות הכרחיות
למבחן לא יוזמן מועמד אשר נציב השירות סבור, לאור הפרטים שצויינו על ידי המועמד בבקשתו, שלא נתקיים לגביו תנאי שנקבע במכרז כהכרחי למילוי המשרה אם מילוי תנאי זה ניתן לקביעה אובייקטיבית ואינו תלוי בהערכה.
מבחנים דומים קודמים [תיקון: תשע״ד]
(א)
מועמד חייב להיבחן במבחנים שנקבעו למשרה שאליה הגיש את מועמדותו.
(ב)
מועמד אשר במהלך השנה הקודמת למועד ביצוע המבחנים למשרה שאליה הגיש את מועמדותו, נבחן במבחנים דומים למבחנים שנקבעו למשרה האמורה, לא יורשה להיבחן שוב ויובאו בחשבון הישגיו במבחן האחרון שביצע, אלא אם כן נציב השירות קבע אחרת מטעמים מיוחדים שיירשמו.
(ג)
נציב השירות רשאי לפטור מועמד ממבחנים שנקבעו למשרה שאליה הגיש את מועמדותו, אם המועמד נבחן במבחנים דומים בתקופה שבין שנה לבין שלוש שנים קודם למועד ביצוע המבחנים למשרה האמורה, ויובאו בחשבון הישגיו במבחן האחרון שביצע.
(ד)
בסעיף זה, ”מבחנים דומים“ – כלי מיון זהים לכלי המיון שנקבעו למשרה שאליה הגיש העובד את מועמדותו ואשר נמצאו כמתאימים לבדיקת הכישורים והיכולות הנדרשים למילוי המשרה האמורה, על פי קביעת נציב השירות.
הודעה למועמד
למועמד אשר לא הוזמן למבחן כאמור בסעיף 20, תישלח על כך הודעה מנומקת בכתב.
מקום ומועד למבחן [תיקון: תשע״ד]
מבחנים ייערכו במועד שקבע נציב השירות בירושלים, באזור גוש דן ובחיפה, הכל לפי מקום המשרה אשר לגביה נערך המבחן, אולם רשאי נציב השירות לקבוע מקום אחר לעריכת המבחן, בהתאם לנסיבות.
משמעת [תיקון: תשע״ד]
נבחן חייב להישמע להוראות הבוחן, שנציב השירות הטיל עליו לפקח על סדרי המבחן, לרבות לעובדי מכון מיון שבו מתבצע המבחן (להלן – הבוחן).
זיהוי נבחן [תיקון: תשע״ד]
נבחן שהתייצב למבחן חייב לזהות עצמו לפני הבוחן על ידי תעודת זהות, רישיון נהיגה או דרכון.
[תיקון: תשע״ד]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ד]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ד]
(בוטל).
[תיקון: תשע״ד]
(בוטל).
הוצאת נבחן מחדר המבחנים [תיקון: תשע״ד]
נבחן העובר על הוראת סעיף 23, רשאי הבוחן להוציאו מחדר המבחנים; הוציא הבוחן נבחן מחדר המבחנים, יודיע על כך בכתב לנציב השירות, אשר רשאי לפסול את הנבחן או לחייבו לעמוד במבחן נוסף, הכול כפי שייראה בעיניו לאור הנסיבות.
פרק רביעי: בחינה בעל פה
בחינות בעל פה
לא יתקבל מועמד למשרה שהוכרז עליה, אלא אם עמד בבחינה בעל פה.
מועמד יחיד למשרת רופא מתמחה [תיקון: תשע״ב]
(א)
על אף האמור בסעיף 30, במכרז למשרת רופא מתמחה בבית חולים, אשר בתום המועד האחרון להגשת בקשה למשרה נמצא מועמד יחיד בעל רישיון ישראלי לעסוק ברפואה, העונה לדרישות המשרה, רשאי מנהל בית החולים למנותו למשרה, בשים לב לכישוריו ולהתאמתו למשרה, בלא עמידה בבחינה בעל פה לפני ועדת בוחנים.
(ב)
לא עשה מנהל בית החולים שימוש בסמכותו כאמור בסעיף קטן (א), יוזמן המועמד לבחינה לפני ועדת בוחנים.
היקף הבחינה בעל פה
בבחינה בעל פה ייבדקו התאמתו של המועמד מבחינת אישיותו וסגולות הדרושות למילוי המשרה; לא יימצא כשיר למשרה מועמד שאינו ממלא אחרי כל התנאים שצויינו במכרז כהכרחיים למילוי המשרה.
מי יוזמן לבחינה בעל פה
נתקיימו מבחנים יוזמנו לבחינה בעל פה רק המועמדים שהשיגו הישגים שנקבעו כהישגים מינימליים כאמור בסעיף 16 (להלן – מועמדים לתפקיד).
מספר המועמדים לבחינה בעל פה [תיקון: תשנ״ט, תשס״ד]
היו שמונה או פחות מועמדים לתפקיד, יוזמנו כולם לבחינה בעל פה; היו יותר משמונה מועמדים לתפקיד, יוזמנו לבחינה בעל פה המועמדים שהישגיהם במבחנים היו הגבוהים ביותר, זולת אם קבע נציב השירות, כי בנסיבות הענין ומטעמים שיירשמו, יוזמנו לבחינה יותר משמונה מועמדים, ובלבד שהישגיהם במבחנים של כל המוזמנים לבחינה היו הגבוהים ביותר.
הזמנה לבחינה בעל פה
הודעה למועמד שאינו מוזמן לבחינה
למועמד אשר ניגש למבחן ולא הוזמן לבחינה בעל פה, כאמור בסעיפים 32 ו־33 תישלח הודעה בכתב על כך.
בדיקת נתונים אישיים ומקצועיים [תיקון: תשכ״ט, תשע״ד]
נציב השירות רשאי, ביזמתו או על פי בקשת ועדת הבוחנים, לערוך או להורות לאחר לערוך בדיקה של הנתונים האישיים והמקצועיים של מועמד במכרז פלוני, לרבות קבלת חוות דעת על מועמד מאת מעבידו הנוכחי או מעבידים קודמים, המשטרה, מוסדות הבטחון וממליצים שצויינו על ידי המועמד.
ועדת הבוחנים [תיקון: תשכ״ב, תשכ״ג, תשכ״ו, תשכ״ח, תשל״ג, תשל״ג־2, תשל״ה, תשל״ו, תשל״ז, תשל״ח־2, תש״ם, תשמ״ז, תשנ״א, תשס״ז, תשס״ז־2, תשע״ב, תשע״ו־2, תשע״ו־3, תשע״ו־4, תשע״ז־2, תשפ״ד]
(א)
בחינה בעל־פה, כאמור בסעיפים 10 ו־31, תיערך על־ידי ועדת בוחנים אשר נציב השירות ימנה את חבריה.
(ב)
ועדת בוחנים תהיה של ארבעה חברים, בהרכב המפורט להלן:
(1)
יושב ראש הועדה יהיה נציב השירות או נציגו;
(2)
שני חברים נציגים של המשרד הנוגע בדבר, אשר אחד מהם הממונה הישיר על העובד שימונה למשרה המוכרזת או מי מטעמו;
(3)
חבר אחד יהיה מי שאינו עובד המדינה.
היו דעות חברי ועדת הבוחנים שקולות – תכריע דעתו של היושב ראש.
(ב1)
על אף האמור בסעיף קטן (ב), במכרזים למשרות בכירות ברמת סגן מנהל כללי בכיר או מנהל אגף בכיר ומעלה ומקביליהם, וכן אם יקבע נציב השירות לענין מסוים או דרך קבע, ועדת הבוחנים תהיה של ארבעה חברים, בהרכב המפורט להלן:
(1)
יושב ראש הועדה יהיה נציב השירות או נציגו;
(2)
שני חברים נציגים של המשרד הנוגע בדבר, אשר אחד מהם הממונה הישיר על העובד שימונה למשרה המוכרזת או מי מטעמו;
(3)
חבר אחד יהיה מי שאינו עובד המדינה שהוא איש אקדמיה או מקצוע בתחום הרלוונטי.
היו דעות חברי ועדת הבוחנים שקולות – תכריע דעתו של היושב ראש.
(ג)
נציב השירות או מי שהסמיך לכך רשאי לקבוע, לאור הנסיבות במקרה מסויים, כי ועדת הבוחנים תהיה של חמישה חברים, בהרכב המפורט להלן:
(1)
יושב ראש הועדה יהיה נציב השירות או נציגו; ההוראה הכלולה בסעיף 37 לא תחול על יושב ראש ועדה הממלא תפקיד מנהל מחלקה, יחידה או מכון;
(2)
חבר אחד יהיה נציג המשרד הנוגע בדבר;
(3)
חבר אחד יהיה עובד המדינה שאינו מועסק במשרד הנוגע בדבר;
(4)
שני חברים יהיו מי שאינם עובדי המדינה.
(ד)
ועדת בוחנים למשרה שצמודה לה דרגה של דירוג הרופאים תהיה בהרכב המפורט להלן:
(1)
יושב ראש הוועדה יהיה נציג נציב השירות שימונה לכל ועדה מתוך רשימה של רופאים המוסכמת בין נציב השירות, המנהל הכללי של משרד הבריאות וארגון רופאי המדינה;
(2)
חבר אחד יהיה נציג המשרד הנוגע בדבר – רופא או המנהל הכללי של המשרד האמור;
(3)
חבר אחד יהיה נציג ארגון רופאי המדינה; ההוראה הכלולה בסעיף 37 לכללים אלה לא תחול על חבר זה;
(4)
למשרת מנהל בית חולים וסגן מנהל בית חולים – שני חברים נוספים: עובד מדינה בכיר, שאינו עובד משרד הבריאות, שיתמנה על ידי נציב שירות המדינה בהתייעצות עם המנהל הכללי של משרד הבריאות, ונציג ציבור שיתמנה על ידי נציב שירות המדינה בהסכמת המנהל הכללי של משרד האוצר והמנהל הכללי של משרד הבריאות; אחד משני חברים אלה יהיה בעל ניסיון וידע בתחום הניהול, והשני, בתחום הכלכלה, ובלבד שמספר הרופאים בהרכב לא יפחת משלושה.
(ד1)
על אף האמור בסעיף קטן (ד), במשרות שצמוד להן יותר מדירוג אחד לרבות דירוג הרופאים, הרכב הוועדה יהיה כאמור בסעיף 36(ב) לכללים אלה.
(ה)
ועדת בוחנים למשרות פיקוח והדרכה שצמודה להן דרגה של דירוג עובדי הוראה, פרט למשרות ניהול – במשרות בעלות אופי ניהולי ופדגוגי – ביחידות המשרד אשר יקבעו אותן המנהל הכללי של משרד החינוך והתרבות ונציב שירות המדינה, תהיה של שבעה חברים בהרכב המפורט להלן:
(1)
יושב ראש הועדה יהיה נציב השירות או נציגו;
(2)
חבר אחד יהיה יושב ראש המזכירות הפדגוגית של משרד החינוך והתרבות או נציגו;
(3)
חבר אחד יהיה עובד משרד החינוך והתרבות;
(4)
חבר אחד יהיה עובד משרד ממשלתי אחר;
(5)
חבר אחד יהיה עובד הוראה שימונה מתוך רשימה שהוגשה לנציב השירות על ידי מרכז הסתדרות המורים;
(6)
חבר אחד יהיה עובד הוראה במגמה או בסקטור שאליהם שייכת המשרה, שימונה מתוך רשימה שהוגשה לנציב שירות המדינה –
(א)
במערכת החינוך היסודית ובבתי המדרש למורים וגננות – על ידי מרכז הסתדרות המורים;
(ב)
במערכת שאינה נכנסת למסגרת פסקת משנה (א) – על ידי ארגון המורים התיכוניים;
(7)
חבר אחד יהיה איש חינוך או מדע שאינו עובד המדינה.
(ו)
(נמחק).
(ז)
ועדת בוחנים למשרות ביחידת הביקורת הפנימית תהיה בהרכב המפורט להלן:
(1)
למשרת המבקר הפנימי –
(א)
יושב ראש הוועדה יהיה נציב השירות או נציגו;
(ב)
חבר אחד יהיה המנהל הכללי של המשרד או מנהל יחידת הסמך הנוגע בדבר;
(ג)
חבר אחד יהיה נציג משרד אחר, הבקיא בתחומי הביקורת הפנימית;
(ד)
חבר אחד יהיה נציג ציבור שאינו עובד המדינה, הבקיא בתחומי הביקורת הפנימית;
(2)
למשרות עובדי הביקורת הפנימית –
(א)
יושב ראש הוועדה יהיה נציב השירות או נציגו;
(ב)
חבר אחד יהיה המבקר הפנימי של המשרד הנוגע בדבר או מי מטעמו;
(ג)
חבר אחד יהיה עובד יחידת ביקורת פנימית במשרד אחר;
(ד)
חבר אחד יהיה נציג ציבור שאינו עובד מדינה, הבקיא בתחומי הביקורת הפנימית.
בסעיף קטן זה, ”המבקר הפנימי“ ”הביקורת הפנימית“ – כמשמעותם בחוק הביקורת הפנימית, התשנ״ב–1992.
(ח)
ועדת בוחנים למשרות המפורטות להלן, תהיה של שני חברים אשר אחד מהם הוא האחראי במוסד הרפואי או מי מטעמו והשני הוא הממונה הישיר על המשרה:
(1)
פסיכולוג מתמחה – מתח דרגות 38–39 בדירוג המח״ר;
(2)
רוקח – מתח דרגות ה1־א בדירוג הרוקחים;
(3)
עובד מעבדה או עובד מעבדה מתקדם (עמ״מ) – מתח דרגות ה–א2 בדירוג הביוכימאים והמיקרוביולוגים;
(4)
קלינאי תקשורת – מתח דרגות 2–4 בדירוג הפארה־רפואיים;
(5)
דיאטן – מתח דרגות 2–3 בדירוג הפארה־רפואיים;
לעניין תקנת משנה זו, ”מוסד רפואי“ – כהגדרתו בסעיף 24 לפקודת בריאות העם, 1940.
מנין חוקי בוועדות בוחנים [תיקון: תשכ״ח, תשל״ג־2, תשל״ה, תשס״ט, תשע״ג, תשע״ד, תשע״ו־3]
(א)
הוזמנו חברי ועדת בוחנים כאמור בסעיף 36(ד), מניין חוקי בישיבות הוועדה הוא כמפורט להלן:
(1)
בוועדה בהרכב של שלושה חברים – שניים מחבריה, שהם יושב ראש הוועדה ונציג המשרד הנוגע בדבר;
(2)
בוועדת בוחנים למשרת מנהל בית חולים וסגן מנהל בית חולים המורכבת מחמישה חברים – ארבעה מחבריה, ובהם יושב ראש הוועדה ונציג המשרד הנוגע בדבר.
(ב)
הוזמנו חברי ועדת בוחנים כאמור בסעיף 36(ג), מנין חוקי בישיבת הועדה הוא ארבעה מחבריה, כשביניהם יושב ראש הועדה והנציג של המשרד הנוגע בדבר.
(ג)
הוזמנו חברי ועדת בוחנים כאמור בסעיף 36(ה), מנין חוקי בישיבת הועדה הוא חמישה מחבריה, כשביניהם יושב ראש הועדה ויושב ראש המזכירות הפדגוגית של משרד החינוך והתרבות או נציגו.
(ד)
הוזמנו חברי ועדת בוחנים כאמור בסעיף 36(ב) או בסעיף 36(ב1), מניין חוקי בישיבת הוועדה הוא שלושה מחבריה, ובהם היושב ראש, חבר אחד שאינו עובד המדינה, ונציג המשרד הנוגע בדבר, ובלבד שהוא הממונה הישיר על העובד שימונה למשרה המוכרזת או מי מטעמו.
(ה)
הוזמנו חברי ועדת בוחנים כאמור בסעיף 36(ז), מניין חוקי בישיבת הוועדה הוא שלושה מחבריה, וביניהם יושב ראש הוועדה ונציג המשרד הנוגע בדבר.
דרגת הבוחנים [תיקון: תשע״ז]
מתח דרגות משרתם של עובדי המדינה, חברי ועדת הבוחנים, לא יהיה נמוך ממתח הדרגות הצמוד למשרה הנדונה או ממתח הדרגות המקבילות בדירוגים אחרים.
בוחנים־ יועצים
נציב השירות רשאי להזמין לישיבות ועדת הבוחנים כבוחן־יועץ, בלי זכות דעה בהחלטה, פסיכולוג או אדם שלדעת נציב השירות מומחה בעבודה אותה יש לבצע במשרה הנדונה.
מקום ומועד הבחינה
מקום ומועד הבחינה בעל פה ייקבעו על ידי נציב השירות.
התייצבות לבחינה [תיקון: תשכ״א]
מועמד חייב להתייצב בפני ועדת הבוחנים, אולם רשאית ועדת הבוחנים לקבוע שמועמד הנמצא מחוץ לישראל ושלא התייצב בפניה הוא כשיר למשרה, אם הובאו בפניה מסמכים לפיהם אפשר לעמוד על תכונותיו של המועמד והנתונים האישיים שלו למילוי המשרה, לרבות חוות דעת של נציגות ישראלית או בא כוח מטעם המדינה בחוץ לארץ ושל מעבידים קודמים של המועמד.
שאלה בדבר השתייכות מפלגתית
לא יישאל מועמד שאלה בדבר השתייכותו המפלגתית ויש להימנע ככל האפשר משאלות השנויות במחלוקת בין מפלגות במדינה.
תעודות וחוות דעת על המועמד [תיקון: תשכ״ט]
ניגוד עניינים של בוחן [תיקון: תשע״ד]
בוחן אשר מצוי בניגוד עניינים בין מילוי תפקידו כבוחן לבין עניין אישי שלו, לרבות עקב קרבת משפחה עם אחד המועמדים, או לבין תפקיד אחר שהוא ממלא, יודיע לנציב השירות ולא ישתתף בוועדת הבוחנים הבוחנת את המועמד; בסעיף זה, ”קרבת משפחה“ – כהגדרת ”קרוב משפחה“ בכללי שירות המדינה (מינויים) (סייגים בקרבה משפחתית), התשס״ח–2007.
הערכת המועמדים על ידי הבוחנים [תיקון: תשכ״ה, תשע״ד]
לאחר בחינת כל המועמדים שהתייצבו בפניה, תשמע ועדת הבוחנים חוות דעת של בוחנים־יועצים. כל חבר בועדה יעריך את המועמדים. בשיקוליו יתחשב בוחן בתוצאות המבחנים – אם התקיימו מבחנים – בהשכלתו ובנסיונו של המועמד, בחוות דעת של בוחנים־יועצים, בתעודות וחוות דעת שהוגשו כאמור בסעיף 41 ובהתרשמותו בבחינה בעל פה. ההערכה תתבטא על ידי מתן ציונים.
הערכת מועמדים על ידי הועדה
ועדת הבוחנים תקבע לכל מועמד ציון בהתחשב בציונים שניתנו על ידי הבוחנים.
ציונים
נציב השירות רשאי לקבוע את השיטה לפיה ייקבעו הציונים על ידי הבוחנים וועדת הבוחנים. כל עוד לא קבע נציב השירות שיטה כאמור, ייקבעו הציונים בשיטה שתקבע ועדת הבוחנים.
מסקנות הועדה ונימוקיה [תיקון: תשנ״ח]
יושב ראש ועדת הבוחנים ירשום את מסקנות הועדה ונימוקים להן, ואם מצאה הועדה מועמדים כשירים למשרה, יציין את שמותיהם לפי סדר עדיפותם בהתאם למידת כשירותם; כל חברי הועדה יחתמו על המסקנות, אולם חבר הועדה המבקש להסתייג מהן רשאי להוסיף למסקנות את הסתייגותו ונימוקים לה.
הרשות להתייצב לפני ועדת הבוחנים
בישיבת ועדת הבוחנים לא יהא נוכח שום אדם מלבד חברי הועדה, בוחן יועץ, עובד המדינה אשר נציב השירות מינה אותו כמזכיר ועדת הבוחנים, נבחן או נבחנים ומי שנציב השירות התיר את נוכחותו.
סודיות
דיוני ועדת הבוחנים, מסמכיה ומסקנותיה הם סודיים ואסור להביא מהם לידיעתם של אחרים, אלא באישור נציב השירות.
ביטול החלטה של ועדת הבוחנים [תיקון: תשנ״ד]
נציב שירות המדינה או ממלא מקומו רשאי לבטל החלטה של ועדת בוחנים אם המועמד שנבחר אינו עונה על דרישות המשרה או תקן אותה משרה או אם נמצאו פגמים בהליכי המכרז.
פרק חמישי: משרות פטורות מחובת מכרז
[תיקון: תשכ״ח, תשע״ד]
(בוטל).
[תיקון: תשכ״ג, תשע״ד]
(בוטל).
[תיקון: תשכ״א, תשכ״ג, תשע״ד]
(בוטל).
משרות בסולם הדרגות המינהלי [תיקון: תשכ״א, תשכ״ו, תשכ״ח, תשל״ח, תשע״ד]
(א)
מועמד למשרה שלא חלה עליה חובת המכרז לפי סעיף 22 לחוק, יעמוד במבחן, אם הוא מבקש להתקבל למשרה לה צמודה בתקן דרגה של סולם הדרגות המינהלי, אולם רשאי נציב השירות לפטור ממבחן, כולו או מקצתו, מועמד שטרם מלאו לו שתי שנים לישיבתו בישראל או שגילו מעל ל־50 שנה, אם שוכנע שהמועמד מתאים למשרה הנדונה.
(ב)
האמור בפרק השני והשלישי לגבי היקף מבחנים וסדריהם חל גם על מבחנים בהתאם לסעיף קטן (א), אולם לגבי מבחנים לסוגי משרות המצויים ביותר ממשרד אחד לא תחול חובת ההתייעצויות עם שרים האמורה בסעיף 12.
(ג)
מועמד למשרה כאמור בסעיף קטן (א) יהיה פטור ממבחן אם נתקיימו בו כל אלה:
(1)
המועמד שירת בעבר במדינה לאחר שעמד במבחן בהצלחה;
(2)
טרם חלפו חמש שנים מיום שסיים המועמד את שירותו הקודם במדינה;
(3)
המועמד מתקבל למשרה פנויה שהדרגה הצמודה לה היא 17 בדירוג המינהלי או דרגה מקבילה לה בדירוג הטכנאים או דרגות נמוכות מאלה;
(4)
המועמד מתקבל למשרה שתפקידיה מצויים בתחום הרחב של עיסוקיו בשירותו הקודם במדינה.
[תיקון: תשכ״ח־2, תשע״ד]
(בוטל).
משרות שלא בסולם הדרגות המינהלי [תיקון: תשכ״ו, תשכ״ח, תשע״ד]
מועמד למשרה שלא חלה עליה חובת המכרז לפי סעיף 22 לחוק ואשר לה צמודה בתקן דרגה מסולם הדירוג המינהלי והמועמד יועסק בעבודת כפיים, יעמוד בבחינות או במבחנים אשר ייערכו על ידי המשרד בו נמצאת המשרה האמורה ושיש בהם, לדעת המשרד, כדי להוכיח את כשירותו למילוי המשרה.
פטור לבעלי השכלה או הכשרה
מועמד למשרה שהוא בעל תעודה המעידה, לדעת נציב השירות, על השכלה או הכשרה הנדרשות בבחינה או במבחן, יהיה פטור מבחינה או ממבחן, כאמור בסעיפים 52 ו־53.
פרק ששי: הוראות שונות
תחולה על עובד מדינה [תיקון: תשכ״ד]
הוראות כללים אלה החלות על מועמד, יחולו גם על מועמד שהוא עובד המדינה.
משלוח הודעות [תיקון: תשכ״ו־2, תשע״ד]
(א)
בקשה למשרה לפי סעיף 6, וכן הזמנה או הודעה לפי כללים אלה, יישלחו בכתב, בדרך מקוונת או בדרך אחרת, כפי שהורה נציב השירות.
(ב)
הזמנה או הודעה לפי כללים אלה, תומצא אל כתובת הדואר האלקטרוני של הנמען, אם הנמען מסר את כתובת הדואר האלקטרוני שלו בטופס לפי סעיף 6 לכללים.
(ג)
המצאה של הזמנה או הודעה, אשר נשלחה בדרך מקוונת בהתאם לכללים אלה, יראו אותה כהודעה או הזמנה שהומצאה במסירה אישית שבוצעה ביום ובשעה המצוינים באישור המערכת המקוונת, זולת אם הוכח אחרת.
תחילה
תחילתם של כללים אלה היא כתום 30 יום מיום פרסומם ברשומות.
השם
לכללים אלה ייקרא ”כללי שירות המדינה (מינויים) (מכרזים, בחינות ומבחנים), תשכ״א–1961“.
[תיקון: תשע״ד]
תוספת
(סעיף 8)
1.
חשיבה אנליטית
2.
חשיבה מילולית
3.
חשיבה לוגית
4.
חשיבה כמותית (מספרית)
5.
חשיבה טכנית: תפיסה מרחבית, הבנה טכנית
6.
הבנת הוראות
7.
זיכרון (ויזואלי, מילולי, מספרי)
8.
ידע כללי
9.
יכולת ביטוי בכתב
10.
יכולת ביטוי בעל פה
11.
יכולת למידה
12.
גמישות מחשבתית
13.
חשיבה יצירתית
14.
ביטחון עצמי
15.
שאפתנות והישגיות
16.
עצמאות
17.
הסתגלות למסגרת וכללים
18.
נטיות מקצועיות
19.
בשלות ויציבות רגשית
20.
התמודדות עם שינויים
21.
התמודדות עם קשיים וכשלונות
22.
שליטה עצמית
23.
יכולת תפקוד בלחץ
24.
הבחנה בין עיקר לטפל, תכליתיות ברמה אסטרטגית
25.
סדר ושיטתיות בעבודה
26.
יעילות ואפקטיביות
27.
אנרגטיות ודינמיות
28.
יוזמה
29.
השקעה והתמדה
30.
אחריות ומשמעת עצמית
31.
דיוק ותשומת לב לפרטים
32.
מהירות וזריזות בעבודה
33.
קואורדינציה (יד־עין)
34.
משמעת וקבלת מרות
35.
יחסים בין־אישיים
36.
שיתוף פעולה בצוות
37.
השתלבות במסגרת
38.
שירותיות (אדיבות ומיומנות במתן שירות)
39.
כושר שכנוע וניהול משא ומתן
40.
פתיחות למשוב ולביקורת
41.
ראייה מערכתית
42.
קבלת החלטות ניהוליות
43.
תכנון וקביעת סדרי עדיפויות
44.
עצמאות בחשיבה
45.
הובלת תהליכים
46.
נוכחות, עוצמה אישית
47.
הפעלת כפיפים, שכנוע והנעה
48.
אסרטיביות וסמכותיות
49.
יושרה ואמינות
50.
ידע מקצועי
51.
ידיעת השפה העברית ושפות אחרות
כ״ד באדר תשכ״א (12 במרס 1961)
- יצחק מלמד
יושב ראש ועדת השירות
אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.