חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע
מראה
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע מתוך
חוק למניעת העסקה במוסדות מסוימים של מי שהורשע באלימות כלפי ילדים וחסרי ישע, התשפ״ג–2023
הגדרות [תיקון: תשפ״ד]
בחוק זה –
”בגיר“ – מי שמלאו לו 18 שנים;
”ועדת המומחים“ – כמשמעותה בסעיף 5;
”חוק המידע הפלילי“ – חוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע״ט–2019;
”חוק העונשין“ – חוק העונשין, התשל״ז–1977;
”חסר ישע“ – כהגדרתו בסעיף 368א לחוק העונשין;
”טיפול“ – למעט טיפול שעיקרו טיפול רפואי;
”ילד“ – מי שטרם מלאו לו שש שנים;
”מוסד“ –
(1)
מעון לילדים, מעון יום ומשפחתון לילדים, גן ילדים, קייטנה, פנימייה, מועדונית או צהרון שבהם שוהים ילדים, ולמעט אומנה לפי חוק אומנה לילדים, התשע״ו–2016;
(2)
מעון או מסגרת המשמשים למגורים או לטיפול בחסרי ישע, או מרכז עבודה שיקומי המיועד לחסרי ישע, ובכלל זה מסגרת שהיא מפעל מוגן, דיור מוגן מתוגבר, הוסטל, הוסטל לצעירים, הוסטל מתוגבר או הוסטל כוללני, המנויים בפרטים א(3)(ג) או ב(1)(ד) עד (ח) לתוספת לחוק שיקום מתמודדי נפש בקהילה, התש״ס–2000;
(3)
בית חולים או מחלקה המיועדים לאשפוז חולים סיעודיים; בפסקה זו, ”חולה סיעודי“ – חולה גריאטרי או תשוש נפש, לרבות חולה שמצב בריאותו ותפקודו ירודים כתוצאה ממחלה כרונית או מליקוי קבוע, הדורש מעקב רפואי מיומן במסגרת אשפוז, במשך 24 שעות ביממה לתקופה ממושכת;
(4)
בית חולים כהגדרתו בחוק טיפול בחולי נפש, התשנ״א–1991;
”מעסיק“ – לעניין קבלת אדם לעבודה במוסד באמצעות משרד ממשלתי או רשות מקומית שהמוסד נתון לפיקוחם – האחראי במשרד הממשלתי או ברשות המקומית על קבלת אדם לעבודה במוסד; לעניין קבלת אדם לעבודה במוסד שלא באמצעות משרד ממשלתי או רשות מקומית – מנהל המוסד, ובמוסד שהוא תאגיד גם התאגיד;
”עבודה“ – בין בתמורה ובין בהתנדבות, לרבות במתן שירותים, הכרוכה בקשר קבוע או סדיר של טיפול, השגחה או אחריות לשלומם של ילדים או חסרי ישע;
”עבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע“ – כל אחת מאלה:
(1)
עבירה לפי סעיף 335(ב) לחוק העונשין, שבוצעה כלפי בן משפחה המנוי בפסקה (2) להגדרה ”בן משפחתו“ שבאותו סעיף, או לפי סעיף 382(ב), שבוצעה כלפי בן משפחה המנוי בפסקה (2) להגדרה ”בן משפחתו“ שבאותו סעיף, או לפי סעיף 382(ד) לחוק העונשין, והכול אם העבירה בוצעה כלפי ילד או חסר ישע;
(2)
עבירה לפי סעיף 368ב או 368ג לחוק העונשין, שבוצעה כלפי ילד או חסר ישע;
(3)
עבירה לפי סעיף 379 או 380 לחוק העונשין שבוצעה כלפי ילד.
איסור העסקה ועיסוק
(א)
מעסיק לא יקבל לעבודה במוסד ולא יעסיק בעבודה במוסד בגיר שהורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר.
(ב)
מי שהורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר לא יעסוק בעבודה במוסד.
(ג)
הוראות סעיפים קטנים (א) ו־(ב) יחולו ממועד ההרשעה בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע ועד תום התקופה לפי פסקאות (1) ו־(2) (בחוק זה – תקופת האיסור), ואם נידון למאסר – תימנה תקופת האיסור ממועד השחרור ממאסר:
(1)
בעבירות שעונשן המרבי אינו עולה על חמש שנים – עשר שנים;
(2)
בעבירות שעונשן המרבי עולה על חמש שנים – 18 שנים.
אישור המשטרה
(א)
מעסיק לא יקבל בגיר לעבודה במוסד בטרם קיבל את אישור המשטרה.
(ב)
אישור המשטרה יינתן באחד מאלה:
(1)
הבגיר לא הורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר, או אם הורשע – חלפה תקופת האיסור כאמור בסעיף 2(ג);
(2)
ועדת המומחים פטרה את הבגיר מהאיסור לפי סעיף 5.
(ג)
משטרת ישראל תרכז את כל הנתונים הנדרשים לעניין חוק זה.
(ד)
אישור המשטרה יינתן לאחד מאלה:
(1)
לבגיר – על פי בקשתו, אם הבגיר המציא למשטרה תעודה מהמוסד כי הוא מועסק בו או מועמד לעבודה בו;
(2)
למוסד או למעסיק – על פי ייפוי כוח שניתן לו מטעם בגיר המועסק בו או מועמד לעבודה אצלו, ובלבד שהמעסיק או המוסד יצהיר שהוא מוסד לפי חוק זה.
(ה)
ביקש בגיר או מעסיק את אישור המשטרה, ומסרה משטרת ישראל הודעה כי יש מניעה להעסקה לפי חוק זה (בחוק זה – הודעת סירוב), יצוין בה כי הבגיר זכאי להגיש בקשה לוועדת המומחים לשם קבלת פטור מן האיסור; השר לביטחון לאומי יקבע הוראות בעניין אישור המשטרה והודעת סירוב.
(ו)
מעסיק שקיבל את אישור המשטרה או הודעת סירוב לא יעבירם לאחר ולא יעשה בהם או במידע העולה מהם שימוש, אלא בהתאם להוראות חוק זה.
(ז)
לעניין חוק זה, ”אישור המשטרה“ – אישור משטרת ישראל כי אין מניעה להעסקה לפי חוק זה שניתן בתקופת השנה שקדמה לקבלתו על ידי המבקש.
הצגת אישור המשטרה להורה או לאחראי
(א)
הורה או אחראי על ילד או על חסר ישע (בסעיף זה – הורה או אחראי) רשאי לבקש מבגיר שהוא מעסיק או מתכוון להעסיק, באופן קבוע או סדיר, לשם טיפול בילד או בחסר הישע או לשם השגחה עליו, כי אותו בגיר יציג לו את אישור המשטרה לגביו.
(ב)
הורה או אחראי רשאי לבקש מבגיר שהוא בעל עסק שהוא מוסד ומבצע בו עבודה כי אותו בגיר יציג לו את אישור המשטרה לגביו, אם הילד או חסר הישע שוהה באותו מוסד או שההורה או האחראי מבקש כי ישהה בו; אישור המשטרה יוצג להורה או לאחראי שביקש זאת בתוך זמן סביר.
(ג)
הורה או אחראי רשאי לבקש ממעסיק שהוא מוסד להציג לו את אישור המשטרה לגבי כל בגיר שהוא מעסיק או עוסק בעבודה אצלו, אם הילד או חסר הישע שוהה באותו מוסד או שההורה או האחראי מבקש כי ישהה בו; אישור המשטרה יוצג להורה או לאחראי שביקש זאת בתוך זמן סביר.
(ד)
על אף האמור בסעיף קטן (ג), לעניין מעסיק שהוא רשות מקומית שאינה מנויה בתוספת, רק נציגות הורים יישובית, ובהיעדרה – נציג של ההורים או האחראים על השוהים במוסד (בסעיף זה – נציגות הורים יישובית), יהיו רשאים לבקש שתוצג להם רשימת הבגירים המועסקים או עוסקים בעבודה במוסד אצל אותו מעסיק, שהתקבל לגביהם אישור המשטרה; הרשימה תוצג לנציגות הורים שביקשה זאת בתוך זמן סביר.
(ה)
הוראות סעיף זה לא יחולו על מעסיק שהוא משרד ממשלתי או רשות מקומית המנויים בתוספת.
(ו)
אישור משטרה לפי סעיפים קטנים (א) או (ב) יינתן לבקשת בגיר (בסעיף קטן זה – המבקש), בהתקיים הוראות סעיף 3(ב), ובלבד שהמציא למשטרה את כל אלה:
(1)
הצהרה של המבקש שהוא מועסק או מועמד להיות מועסק על ידי ההורה או האחראי, באופן קבוע או סדיר, בטיפול בילד בחסר הישע שעליו הוא אחראי או בהשגחה עליו, או שהוא בעל עסק שהוא מוסד והוא מבצע בו עבודה;
(2)
הצהרה מאת ההורה או האחראי כי המבקש מועסק או מועמד להיות מועסק על ידיו, באופן קבוע או סדיר, בטיפול בילד או בחסר הישע שעליו הוא אחראי או בהשגחה עליו, או כי הילד או חסר הישע שוהה במוסד כאמור בפסקה (1) או שההורה או האחראי מבקש כי ישהה בו.
(ז)
הורה או אחראי, או נציגות הורים יישובית, שהוצגו להם אישור המשטרה או רשימת מועסקים לפי סעיף זה, לפי העניין, לא יעבירו אותם לאחר ולא יעשו בהם או במידע העולה מהם שימוש, אלא בהתאם להוראות חוק זה.
הערכה על ידי ועדת מומחים
(א)
שר המשפטים, בהתייעצות עם שר הרווחה והביטחון החברתי, ימנה ועדת מומחים שתהיה מורכבת משופט שישמש כיושב ראש הוועדה ומשני מומחים בעלי ידע ומומחיות בתחום אבחון וטיפול בעוברי חוק בגירים; ועדת המומחים תהיה מוסמכת לתת פטור מאיסור עיסוק לפי חוק זה; הודעה על מינוי הוועדה והרכבה תפורסם ברשומות ובאתר האינטרנט של הרשות השופטת.
(ב)
ועדת המומחים מוסמכת, לפי בקשת בגיר שחל לגביו איסור עיסוק לפי חוק זה (בסעיף זה – המבקש), להעריך בתוך תקופת האיסור את הצורך בהמשך תחולת האיסור ולתת לו פטור מן האיסור לתקופת האיסור, כולה או חלקה.
(ג)
לא תיתן ועדת המומחים פטור מן האיסור כאמור בסעיף קטן (ב), אלא אם כן שוכנעה שהמבקש אינו מהווה סיכון לילדים או לחסרי ישע.
(ד)
על אף האמור בכל דין, ועדת המומחים מוסמכת לקבל ממשרד הבריאות, ממשרד המשפטים, ממשרד הרווחה והביטחון החברתי, ממשטרת ישראל, משירות בתי הסוהר ומשירותי הרווחה ברשויות המקומיות מידע הנוגע למבקש אשר נחוץ לה לשם החלטתה, כפי שייקבע בתקנות לפי סעיף 12.
(ה)
החלטת ועדת המומחים תימסר למבקש; פטרה הוועדה את המבקש מתקופת האיסור, כולה או חלקה, תודיע גם למי שאחראי במשטרת ישראל על מתן אישורי המשטרה.
(ו)
לפני מתן החלטתה תיתן ועדת המומחים הזדמנות למבקש או למי מטעמו ולנציג היועץ המשפטי לממשלה להשמיע את טענותיהם.
(ז)
לא תדון ועדת המומחים בבקשה נוספת של מבקש שבקשתו נדחתה, לפני תום שנתיים מיום דחיית הבקשה.
(ח)
מי שהגיע אליו מידע לפי סעיף זה ישמרנו בסוד, לא יגלה אותו לאחר ולא יעשה בו כל שימוש, אלא לפי הוראות חוק זה.
עונשין
(א)
העושה אחד מאלה, דינו – מאסר שנה:
(1)
מעסיק המקבל לעבודה במוסד או המעסיק בעבודה במוסד בגיר שהורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר, בתוך תקופת האיסור, ובלבד שוועדת המומחים לא פטרה אותו מהאיסור לפי סעיף 5, בניגוד להוראות סעיף 2(א);
(2)
מי שהורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר, העוסק בעבודה במוסד בתוך תקופת האיסור, וועדת המומחים לא פטרה אותו מהאיסור לפי הוראות סעיף 5, בניגוד להוראות סעיף 2(ב);
(3)
מעסיק שהעביר לאחר הודעת סירוב או שעשה בה או במידע העולה ממנה שימוש, בניגוד להוראות סעיף 3(ו).
(ב)
העושה אחד מאלה, דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(3) לחוק העונשין:
(1)
מעסיק המקבל בגיר לעבודה במוסד בטרם קיבל את אישור המשטרה, בניגוד להוראות סעיף 3(א);
(2)
מעסיק שהעביר לאחר את אישור המשטרה או שעשה בו או במידע העולה ממנו שימוש, בניגוד להוראות סעיף 3(ו).
(ג)
אדם שהעביר לאחר את אישור המשטרה או רשימת מועסקים או שעשה בה או במידע העולה ממנה שימוש, בניגוד להוראות סעיף 4(ז), דינו – קנס כאמור בסעיף 61(א)(2) לחוק העונשין.
סייג לאחריות פלילית
(א)
מעסיק שהעסיק בגיר בלא אישור המשטרה לא יישא באחריות פלילית לפי סעיף 6(א) אם ההעסקה הייתה בנסיבות מיוחדות שבהן לא היה סיפק בידו לקבל את האישור, ובלבד שהעסקת הבגיר הייתה למשך זמן סביר באותן נסיבות, שאינו עולה על 30 ימים, והמעסיק פעל בלא דיחוי לקבל את אישור המשטרה לפי הסעיף האמור; ואולם, בעשר השנים מיום תחילתו של חוק זה, יקראו את האמור כך שהמילה ”מיוחדות“ – לא תיקרא, ובמקום ”30“ יבוא ”90“.
(ב)
העסקה באמצעות קבלן כוח אדם
הוראות חוק זה החלות על מעסיק יחולו גם על מעסיק בפועל של בגיר באמצעות קבלן כוח אדם, ועל בגיר המועסק כאמור.
פיטורים
הופסקה עבודתו של עובד לפי הוראות סעיף 2 ובשל כך הוא פוטר בידי מעסיקו, יהיה המעסיק, על אף הוראות כל דין, הסכם קיבוצי או חוזה עבודה, פטור ממתן הודעה מוקדמת לפיטורים; העובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים לפי חוק פיצויי פיטורים, התשכ״ג–1963, זולת אם בית הדין האזורי לעבודה קבע כי הפיטורים היו בנסיבות מיוחדות, שאינן מצדיקות מתן פיצויי פיטורים, כולם או חלקם.
סמכות בית הדין לעבודה
לבית הדין לעבודה תהיה סמכות ייחודית לדון בעניין הנוגע להפסקת עבודה או לפיטורים לפי חוק זה.
מרשם פלילי
ביצוע ותקנות
(א)
השר לביטחון לאומי ממונה על ביצוע חוק זה, והוא רשאי, באישור הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, להתקין תקנות בכל עניין הנוגע לביצועו, לרבות סדרי הגשת בקשות לקבלת אישור המשטרה ולמעט לעניין סעיף 5.
(ב)
לעניין סעיף 5, שר המשפטים, בהתייעצות עם שר הרווחה והביטחון החברתי ועם שר הבריאות ובאישור הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת –
(1)
רשאי להתקין תקנות לביצוע הסעיף, ובכלל זה לעניין מינוי גורמים לשם מתן חוות דעת והערכות לוועדת המומחים בעניין מסוכנות עוברי חוק בגירים בכלל, ועוברי עבירות אלימות והתעללות בילדים או בחסרי ישע ואופן פעולתם בפרט;
(2)
יקבע הוראות לעניין אופן הגשת הבקשה לוועדת המומחים והמסמכים שיש לצרף אליה ולעניין המידע שוועדת המומחים מוסמכת לקבל לפי סעיף קטן (ד) של הסעיף האמור, ובכלל זה לעניין סוגי המידע, היקפו, חסיון המידע ואופן מסירתו לוועדת המומחים.
שינוי התוספת
השר לביטחון לאומי, באישור הוועדה לביטחון לאומי של הכנסת, רשאי, בצו, להוסיף לתוספת מעסיק שהוא משרד ממשלתי או רשות מקומית.
הנוסח שולב בחוק בתי משפט לעניינים מינהליים, התש״ס–2000.
הנוסח שולב בחוק המידע הפלילי ותקנת השבים, התשע״ט–2019.
תחילה, תחולה והוראות מעבר
(א)
תחילתו של חוק זה, למעט סעיף 5, שנה מיום פרסומו (להלן – יום התחילה).
החוק פורסם ביום 2.8.2023.
(ב)
תחילתו של סעיף 5 שישה חודשים מיום פרסומו (להלן – יום הקמת ועדת המומחים); על אף האמור בסעיף 5(ב), בגיר שהאיסור לפי סעיף 2(ב) יחול עליו ביום התחילה או לאחריו יהיה רשאי להגיש בקשה לוועדת המומחים החל מיום הקמת ועדת המומחים ואף בטרם חל עליו האיסור, והוועדה תהיה מוסמכת להעריך את הצורך באיסור ולתת פטור ממנו.
(ג)
הגיש בגיר כאמור בסעיף קטן (ב) בקשה לוועדת מומחים בתוך 60 ימים מיום הקמת ועדת המומחים, תדון הוועדה ותחליט בעניינו בתוך ארבעה חודשים מיום הגשת הבקשה.
(ד)
לעניין בגיר המועסק במוסד ביום התחילה יחולו הוראות אלה:
(1)
(2)
תנאי להמשך העסקתו במוסד הוא כי המעסיק קיבל את אישור המשטרה לגביו;
(3)
מעסיק לא יישא באחריות פלילית לפי סעיף 6(א) רק בשל אי־קבלת אישור המשטרה, ובלבד שהבגיר או המעסיק פנו לקבל את האישור בתוך שלושה חודשים מיום התחילה.
(ה)
הוראות חוק זה יחולו על בגיר שהורשע בעבירת אלימות או התעללות בילד או בחסר ישע שביצע בהיותו בגיר, גם אם הורשע בעבירה כאמור לפני יום התחילה.
פרסום לציבור והודעה
(א)
השר לביטחון לאומי ושר המשפטים יפרסמו, בסמוך לפני יום הקמת ועדת המומחים ובסמוך לפני יום התחילה, הודעה לציבור בדבר הוראות חוק זה, ובכלל זה בדבר האיסורים החלים לפיו, הקמת ועדת המומחים ודרכי הפנייה אליה.
(ב)
הודעה כאמור בסעיף קטן (א) תפורסם בשני עיתונים יומיים נפוצים בשפה העברית, וכן בעיתונים נפוצים, אחד בשפה הערבית ואחד בשפה הרוסית; הפרסום יהיה לכל הפחות במשך עשרה ימים לא רציפים בחודש שלפני יום הקמת ועדת המומחים ובחודש שלפני יום התחילה; המשרד לביטחון לאומי, משרד המשפטים, משרד החינוך, משרד הבריאות, משרד הרווחה והביטחון החברתי ומשרד העבודה יפרסמו הודעה כאמור באתרי האינטרנט של המשרדים האמורים.
(ג)
חודש לפני יום התחילה יודיע מוסד לבגיר המועסק אצלו, במסירת הודעה בכתב ובהצבת שלט בולט במקום העבודה, על הוראות חוק זה, לרבות לעניין מועד תחילתם של האיסורים לפי החוק על מועסקים קיימים, הקמת ועדת המומחים ודרכי הפנייה אליה.
דיווח לכנסת
לוועדה לביטחון לאומי ולוועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, יימסר דיווח, אחת לשנה, ולא יאוחר מיום א׳ בכסלו, על יישומן של הוראות חוק זה בשנה שקדמה למועד הדיווח בין השאר בעניינים אלה:
(1)
השר לביטחון לאומי ידווח על מספר הפניות למשטרה לשם קבלת אישור המשטרה, על מספר אישורי המשטרה שניתנו ועל מספר ההליכים הפליליים שנפתחו לפי סעיף 6;
(2)
שר המשפטים ידווח על מספר הבקשות שהוגשו לוועדת המומחים ועל מספר החלטות הפטור שניתנו על ידה.
תוספת
(סעיפים 4(ה) ו־13)
1.
משרד החינוך.
התקבל בכנסת ביום י״ב באב התשפ״ג (30 ביולי 2023)
- בנימין נתניהו
ראש הממשלה - איתמר בן גביר
השר לביטחון לאומי - יצחק הרצוג
נשיא המדינה - אמיר אוחנה
יושב ראש הכנסת
אזהרה: המידע בוויקיטקסט נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו ייעוץ משפטי. במידת הצורך היוועצו בעורך־דין.