ויקיטקסט:עקרונות וקווים מנחים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
ויקיטקסט - מידע כללי

ויקיטקסט הוא מיזם רב־לשוני ליצירת מאגר טקסטים חופשי. כולם יכולים לתרום להקלדתם, הגהתם, עריכתם, וההדרתם של הטקסטים במאגר זה. ויקיטקסט העברי נועד להכיל טקסטים שיצאו לאור בעברית, וכן תרגומים לעברית משפות זרות.

ויקיטקסט הוא אחד ממיזמי קרן ויקימדיה, שמפעילה גם את ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית. מותר להעלות לכאן אך ורק מקורות וטקסטים שאין לגביהם בעיה של הפרת זכויות יוצרים וניתנים לשימוש חופשי. כל התוכן בויקיטקסט מוגש בכפוף ל-GFDL.

קיימים מספר עקרונות וקווים מנחים אשר רצוי למלא אחריהם כדי לשמור על אחידות הצגת החומר, מניעת כפילויות, ושמירה על איכות התוצר הסופי:

  • אחידות: השתמשו בתבנית דף כנקודת התחלה לכתיבת מאמר, לפחות בצעדיכם הראשונים כאן. התבנית מכילה דוגמות לכתיב המיוחד למאמרים פה, כמו גם סימנים מיוחדים המוכרים על ידי מנוע התוכנה המאחסנת את ויקי.
  • איכות ואמינות: הקפידו על כתיבה תקנית, עברית נכונה, שימוש במידע ממקורות מהימנים.
  • כתבו תקצירי עריכה כדי שאחרים יוכלו לדעת בקלות מה עשיתם, ולא יחשבו שאתם מנסים לעשות שינויים בהיחבא.
  • הימנעו מהשארת 'עזים': אין להשאיר בגוף המאמרים חצאי ערכים, טקסטים באנגלית, פניות לקוראים/כותבים אחרים. לשם כך ישנם ארגז חול, שיחות או מזנון. העלו את הערכים למושג רק כשסיימתם את כתיבתו, או לכל הפחות השאירו את הערך נטול הערות כלשהן. אם ברצונכם להשאיר הערת עריכה בערך ניתן להוסיף אותה כך -
    <!-- הערת עריכה -->
כך שרק מי שיערוך את הערך יראה אותה.
  • מתן שם לערך חדש: השתמשו בכתיב מלא (אלא אם כן הטקסט שאתם כותבים, למשל שיר, הוא נכתב בכתיב חסר) העדיפו מילים עבריות, העדיפו מילים מלאות ולא ראשי תיבות, היזהרו ממתן שמות עם תווים מיוחדים, השתמשו בסימני פיסוק בשם הערך רק כשהדבר הכרחי והימנעו משימוש בה' הידיעה.
  • זכויות יוצרים: יש לכבד את חוקי זכויות יוצרים, פרטים מלאים בקישור בתחתית הדף. יש לזכור שברגע שחיברתם ערך הוא הפך להיות נחלת הכלל, וכותבים אחרים רשאים ואף צפויים לשנות את הערך, להגיב, להוסיף, כמיטב הבנתם (ולא תמיד על פי טעמכם האישי). כבדו התנהגות זאת וזיכרו שאין לכם מונופול על הערך אותו יצרתם, זהו טיבה של ויקיטקסט (ויקיטקסט=מאגר טקסטים חופשי).
  • הוסיפו קישורים לערך חדש שכתבתם: סיימתם לכתוב ערך חדש? זה הזמן לחשוב איזה ערכים קיימים ראויים להיות מקושרים אליו, ולהוסיף את הקישורים המתאימים. כך תגדל התועלת שמביא הערך החדש שכתבתם, וקוראים רבים יותר יגיעו אליו. ניתן להיעזר בכפתור "חפש", כדי למצוא את כל הערכים שבהם מופיע שם הערך החדש.

ראו גם[עריכה]