ביאור:שם ה' מול העיניים

מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.



זהו מאמר הגדרה, מאמר שמטרתו להגדיר במדוייק שורש, מילה או ביטוי בלשון המקרא. חלק ממיזם המילון המקראי החופשי.

שם ה' נזכר בפסוקים רבים בתנ"ך:

  • (תהלים צא יד): "כִּי בִי חָשַׁק וַאֲפַלְּטֵהוּ, אֲשַׂגְּבֵהוּ כִּי יָדַע שְׁמִי"
  • (משלי יח י): "מִגְדַּל עֹז שֵׁם ה', בּוֹ יָרוּץ צַדִּיק וְנִשְׂגָּב"( פירוט )
  • ועוד.

ישנן כמה משמעויות אפשריות לביטוי "שם ה'":

1. משמעות סמלית, כסמל למהות של ה', למשל: ידע שמי = 'היה מודע לכך שאני קיים וירא מפניי' (מצודת דוד) , או 'השתדל להכיר את מהותי ודרכי הנהגתי בעולם' (רלב"ג) . לפי זה,  מגדל עוז שם ה'... = 'מי שמודע לכך שה' קיים ומתנהג בהתאם, זוכה שה' יגן עליו'.

2. משמעות מעשית המתייחסת לדיבור, זכירת שם ה' בתפילה (רבי יונה על משלי) .

3. משמעות מעשית המתייחסת למחשבה, עבודה מחשבתית מסוג מיוחד, שבה האדם רואה את שם ה' מול עיניו. לפי פירוש זה אפשר להסביר גם פסוקים נוספים, כמו:

  • (תהלים טז ח): "שִׁוִּיתִי ה' לְנֶגְדִּי תָמִיד, כִּי מִימִינִי בַּל אֶמּוֹט"(לפי הפירוש שויתי = שמתי );
  • (דברים יג ה): "אַחֲרֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם תֵּלֵכוּ וְאֹתוֹ תִירָאוּ וְאֶת מצותיו תִּשְׁמֹרוּ וּבְקֹלוֹ תִשְׁמָעוּ וְאֹתוֹ תַעֲבֹדוּ וּבוֹ תִדְבָּקוּן"
  • (תהלים כה טו): "עֵינַי תָּמִיד אֶל ה', כִּי הוּא יוֹצִיא מֵרֶשֶׁת רַגְלָי";
  • (משלי ד כה): "עֵינֶיךָ לְנֹכַח יַבִּיטוּ..."(ע"פ מלבי"ם - ראו שמירת העיניים ).

עבודה זאת דורשת ריכוז ומאמץ רב בתחילתה (הרב פינחס דניאל הכהן רחלין, מייסד חסידות רחלין, מכנה אותה "מדיטציית שיוויתי"), אך לאחר שמצליחים בה - היא מאד מועילה לחזק את הקשר של האדם עם ה': כאשר האדם רואה כל-הזמן את שם ה' מול עיניו, קל לו יותר לזכור את מה שה' דורש ממנו, לעמוד בפני פיתויים, ולעשות את הישר בעיני ה'.

גם ר' נחמן מברסלב הבין כך את הפסוק " "שיויתי" "ה' לנגדי תמיד" ", כמו שניתן לקרוא בקורות חייו ( http://uman.co.il/bio.htm )

פירוש זה, כמובן, לא בא לבטל את הפירושים הרגילים לכל הפסוקים הנ"ל, אלא רק לחזק אותם - כשאדם רואה את שם ה' מול העיניים, הוא יותר מודע לנוכחות של ה' ולהשגחתו, ומשתדל יותר ללכת בדרך שמתאימה לרצון ה', ולכן ראוי יותר להגנה של ה'.

מקורות[עריכה]

על-פי מאמר של אראל שפורסם לראשונה ב אתר הניווט בתנך בתאריך 2004-08-08.


דף זה הוסב אוטומטית מאתר הניווט בתנ"ך. (הקישור המקורי) יתכן שבגלל שגיאה בתוכנת ההסבה נפלו טעויות. אתם מוזמנים לתקן את הטעויות, ולמחוק הודעה זו מהדף.

קיצור דרך: tnk1/kma/qjrim1/axry1