לדלג לתוכן

ביאור:פרשת מגדל-בבל על-פי הפשט

לא בדוק
מתוך ויקיטקסט, מאגר הטקסטים החופשי
הבהרה:

דף זה הוא במרחב הביאור של ויקיטקסט, ומכיל גם פרשנות וביאורים של משתמשים בני ימינו, שאינם מייצגים בהכרח את הפרשנות המסורתית.


כולנו מכירים את מדרשי חז"ל על פרשת מגדל-בבל, אבל מרוב שאנחנו מכירים את המדרשים אנחנו לא שמים לב לפשט הכתוב.

יש מדרש על הפסוק "וה' בירך את אברהם בכל", שאומר שלאברהם היתה בת.
על כך שואלים: למה יצחק היה צריך לקחת אישה מארץ רחוקה? למה הוא לא יכל להתחתן עם אחותו, כמו שעשו בני-יעקב? (באותו זמן היה מותר להתחתן עם אחות מאב)

ועונים: שיצחק רצה אישה מהפשט...

אם נקרא שוב את פרשת מגדל בבל נראה שע"פ הפשט בכלל לא כתוב שם שבני-האדם חטאו – לא כתוב שהם רצו להילחם נגד הקב"ה, ולא שהם רצו לעשות עבודה-זרה ולשים אותה בשמים, וגם לא שהם רצו לתמוך ברקיע שלא ייפול... כתוב שם רק "פן נפוץ על-פני כל הארץ" – הם פשוט לא רצו להתפזר אלא להישאר במקום אחד. זה גם עוזר להבין את דברי ה' בהמשך: "ועתה לא ייבצר מהם כל אשר יזמו לעשות" (לפי שאר הפירושים בכלל לא ברור -- איך הקב"ה חשב שהם יצליחו לעשות את זה!? איך בני-האדם יכולים להילחם נגדו, או להגיע לשמים, או לתמוך בהם שלא ייפלו?)

תשובה א - הם פעלו בניגוד ל"ומילאו את הארץ"

[עריכה]

הקב"ה לא רצה שבני-האדם יישארו במקום אחד – הוא רצה שהם יתפזרו, כמו שכתוב (בראשית א כח) "פרו ורבו ומלאו את הארץ". זה גם לטובתם של בני-האדם – זה יותר בטיחותי -- אם הם יהיו מפוזרים יש פחות סיכוי שכולם ייפגעו וימותו.

ה' לא העניש את בני-האדם – הוא בלל את שפתם כדי להבטיח שהם באמת יתפזרו כמו שהוא תכנן – "ויפץ ה' אותם משם על פני כל הארץ".

וכמו שבירך (ואולי גם ציוה) אותם: "פרו ורבו ומילאו את הארץ".

תשובה ב - הם חיפשו משמעות לחיים בבניה גשמית

[עריכה]

הסבר נוסף יכול להיות שהם רצו לבנות את המגדל כדי שיהיה משהו שיחזיק מעמד לנצח. האדם שלא מוצא משמעות רוחנית לחייו דואג מה שיקרה לאחר שימות. הרוב נוטים להסתמך על כך שיש להם צאצאים, אך אם גם לצאצאיו אין משמעות לחיים אז מה זה שווה. במגדל בבל הם ניסו למצא לבעיה זאת פיתרון על ידי כך שייבנו מגדל שיתקיים הרבה אחרי מותם. ה' לא הסכים לכך ולכן הרס את תוכניתם.

  • וראו עוד בדף השיחה.


מקורות

[עריכה]

עמוס עזריה באתר הניווט בתנ"ך

קיצור דרך: tnk1/tora/brejit/mgdl_bvl_pjt